Skocz do zawartości
IGNORED

Klub marki Monitor Audio

Rekomendowane odpowiedzi

Wracam - mam już kilka opcji jeśli chodzi o nowe

I tak:

zestawy CD + AMP (do 10 tyś)

YAMAHA 2000 - bo ładny i ciekawie ludzie o nich piszą

CAMBRIDGE AUDIO 840 - bo ładny i ciekawie ludzie o nich piszą

KANDY K2 , ale ten jest straszne wstręty - nie widziałem większego brzydala - MASAKRA !!!

I znowu pytanie: co wybrać do GS20 + GSW12 + TRASH and DEATH - co zagra bardziej dynamiczniej i konturowo (bo tak lubię i już) ???

Jeszcze raz dodam - nie jestem "audio..." tylko "rzeźnio... !!!

Co do używanych to nie mam pojęcia bo za dużo tego !!! - ale nie poddaję się i ...

Z wpisów na różnych forach wychodzi na to że Yamaha zdecydowanie za ostra i słucha z MA,

Cambridge Audio 840 v2 hm.... słuchałem z MA RS6 i dla mnie dźwięk jakby zza koca, taki mglisty i przytłumiony, ale nie wiem jak z MA GS20 by zagrało,

Z wpisów na różnych forach wychodzi na to że Roksan Kandy2 gra mięsistym dźwiękiem, nigdy ostro, z ciepła średnicą i potężnym basem i to najlepsze połącznie może być z MA GS20.

Musisz posłuchać w/w wzmaków koniecznie :)

Pzdr.

Edytowane przez Patryk-1980

"Lampa nie umiera nigdy"

Sluchalem Cambridge 840 z rx6 i 8 , jak dla mnie zdecydowanie bylo za ostro i ten basik kiszka.

Co do roksana zgadzam sie pasuje do MA , jest ciepelko i nigdy nie jest ostry , nawet najgorzej nagrane plytki wypadaja rewelacyjnie.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Heh, wiem że każda pliszka swój ogonek chwali, ale proponuję zapoznać się z marką Myryad.

Seria Z to szkoła grania trochę podobna do roksana, tylko gra trochę bardziej żywo i otwarcie.

Seia M to zaś już zupełnie inna bajka - nieco mniej ciepełka ale bardziej naturalnie.

Używki można dostać za grosze.

Sam mam GS20 i napędzam je dzielonką Myryada M, jest cudnie.

Pzdr,

Asiki

Nie słuchałem. Urządzenie wygląda fajnie, tyle że końcówkę mocy ma w klasie D co jest nietypowe u Myryada. Wygląda na to że jest to urządzenie wyprodukowane z myślą o innym typie klienta, szukającym wygody i akceptującym pewne kompromisy. Ale że firma ta knotów nie wypuszcza, myślę że można się z nim zapoznać. Chociaż wątpię żeby podskoczył serii M albo nowej MX ;)

Pytanie do mikson'a

Co powiesz, napiszesz o HK990 - czy słuchałeś jak to gra ?

Dzięki

nie słuchałem, w sieci są opinie dość skrajne jedna strona mówi że wart jest pieniędzy

ale w sumie to też nie mało kosztuje a w tej cenie można fajne wzmaki wyrwać

Focal + Naim

Witam Szanownych Klubowiczów.

Chciałbym prosić o radę, ponieważ noszę się z zamiarem kupna frontów BX5 lub BX6,

do pokoju o powierzchni 24m2 ale z otwarciem przestrzeni na korytarz i z drugiej strony do drugiego pokoju.

I tu mam pytanie, czy BX5 czy BX6 no i druga rzecz: jaka elektronika.

Co dobrze wykorzysta takie kolumny, może być używany wzmacniacz.

Muzyka dosyć zróżnicowana na pewno dużo rocka i trochę klasyki.

Wole ciepłą barwę ale nie chcę kluchowatego rozciągniętego basu.

Pozdrawiam,

Po długim "czytaniu internetu" (do znudzenia i było to czasami męczące, bo tłumaczenia z różnych języków czasami dziwnie brzmią)

zdecydowałem się na HK990 ... i HK990 jest już u mnie, ale czekam jeszcze na HD990

Podłączyłem do tego co teraz mam i z MA GS20 jest ...

- bas mocny, szybki i dynamiczny - ale dopiero z subem GSW12 ultra niski (taki jak lubię) - MISTRZOSTWO ŚWIATA

- klarowność, dokładność i czytelność średnich - SUPER

- wysokie czyste i "krótkie" - PERFEKCJA

Kurde chyba przesiądę się na inną muzę - spokojniejszą i cichszą, bo ... tu dopiero wszystko słychać !!!

P.S.

Grzeje się jak piecyk elektryczny - będą fajne rachunki za prąd

Jak przyjdzie HD990 to napiszę jak z nim to "bzyka"

Pozdrawiam

Witam Szanownych Klubowiczów.

Chciałbym prosić o radę, ponieważ noszę się z zamiarem kupna frontów BX5 lub BX6,

do pokoju o powierzchni 24m2 ale z otwarciem przestrzeni na korytarz i z drugiej strony do drugiego pokoju.

I tu mam pytanie, czy BX5 czy BX6 no i druga rzecz: jaka elektronika.

Co dobrze wykorzysta takie kolumny, może być używany wzmacniacz.

Muzyka dosyć zróżnicowana na pewno dużo rocka i trochę klasyki.

Wole ciepłą barwę ale nie chcę kluchowatego rozciągniętego basu.

Pozdrawiam,

oczywiście BX6 tylko popytaj o zniżki bo można je sporo taniej wyrwać niż oficjalnie, do tego jakiś wzmacniacz Sansui za śmieszne pieniądze

modelu nie podam, ale w kwocie do 500zł powinieneś kupić coś fajnego

ja mam jakiś najniższy model kupiony na próbę A40 oraz drugi - końcówkę mocy BA-F1 i obydwa zgrywają się rewelacyjnie

Coś wysoko ocenili ten model.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Witam, czy ktoś z Kolegów miał okazję posłuchać gdzieś Monitor audio PL 200 ewentualnie 300.

Ja ostatnio sprzedałem swoje GS-20, bo czas przejść do serii platinum i najbardziej nastawiam się właśnie na PL 200.

Bo jak już zawitać ponownie do klubu to z czymś lepszym od poprzednich kolumn.

Edytowane przez THX Ultra 2

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Poczekaj na serie GX, GX300 wyglądają na papierze i na foto dość obecująco. Warto posłuchać, połowa ceny PL200. Mają być za około 2 tygodnie już w sprzedazy.

Pieniądze nie grają !

No to wiem, że mają być za dwa tygodnie, chociaż jak dzwoniłem do dystrybutora, to powiedzieli mi, że ok 10 kwietnia można się ich spodziewać.

GX i tak będą półkę niżej w całej hierarchi MA. Wprawdzie GX też ma wstęgę, ale pozostałe głośniki to już nie ta liga co w Platinum.

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

No a przed momentem rozmawiałem z kompetentnym gościem, który już widział GX200 (chociaż nie miał okazji posłuchać). Owszem powiedział, wyskotonowy to wstęgowy, ale absolutnie to nie jest ten sam co w Platinum, a i same przetworniki to nie ta liga co w Platinum. No bo jaki byłby sens "uwalać" topową serię wyposażając GX w te same elementy, lub podobnej klasy co Platinum, to tak jakby sobie strzelić we własne kolano. A takiego czegoś żaden myślący producent sobie nie zrobi.

To fakt, słuchałem RX równolegle z GS-20. Wybór wówczas był jednoznaczny - oczywiście zakupiłem GS-20...

Jutro jak się zdecyduję to na piątek Platinum 200 byłyby już u mnie w domu.

Szkoda, że tylko trzy opcje kolorów do wyboru, no ale kolory nie "grają".

Ciekawe jak GSy wypadną względem Platinum 200.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

No klamka zapadła i w piątek PL 200 już do mnie dojadą.

Podpytywałem w jednym sklepie gdzie mieli GS i platinum równocześnie i tak w platinum głębszy bas (pomimo teoretycznie minimalnie słabszego zakresu dolnego pasma raptem o 3Hz). No i platinum daje więcej detali z dźwięku... To tak w skrócie...

Sluchalem ostatnio demo Gx w sklepie, i faktycznie do platinium daleko w sumie jak dla mnie nie warte 2tys euro

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Pamiętajcie o tym aby dbać o swoje "cacka".

post-10515-033425600 1300628249_thumb.jpg

post-10515-079174200 1300628418_thumb.jpg

Witam.

Mam pytanie. Używam RX6 w tej chwili z Denonem PMA-1510AE, ogólnie jest świetnie z jedną małą bardzo drażniącą mnie wadą bardzo żle gra gorzej zrealizowane nagrania co słychać w rocku. Chce wymienić wzmacniacz jestem już po odsłuchu Arcam A18 i tu wszystko prawie ok tylko za mało basu. Myślałem też o Creek Evo 2 integra + CD co myślicie o takim połączeniu ? słuchałem kiedyś tego zestawienia ale z innymi kolumnami a chwilowo nie mam możliwości posłuchać tego na RX6. Budżet na elektronike to 5000-6000 zł w gre wchodzi tylko nowa, może coś innego ? Obecnie jest i zostaje RX6 + kable Chord CHAMELEON + Chord EPIC TWIN. Muzyka wszystko, pokój 30m

Pieniądze nie grają !

Pamiętajcie o tym aby dbać o swoje "cacka".

Witaj

O kurcze ile glosnikow na jednej scianie:) Ten centralny to te trzy pod ekranem?

No i czekamy na opinie PL200 :) Jak to gra w stosunku do gs?

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Kolego ja wiem, że trochę zdjęcia marne, ale centralny to nie te trzy pod ekranem, tylko ten jeden na samym środku pod ekranem. To Jamo D7.

A wracając do Platinum, pierwsze co mi się rzuciło na uszy to więcej basu w stosunku do GS-20 (no ale doszło jeszcze po jednym basowym głośniku). I te 100 Wat więcej mocy też się czuje natychmiast.

Czasami przy odsłuchu muzyki z GS-ów korzystałem dodatkowo z suba, przy platinum 200 jest to absolutnie zbędne, pomimo, że na papierze mają nieco słabsze pasmo od dołu.

Dalej słuchając słabiej nagranych płytek - to w GS-ach jakoś tego nie odczułem iż czegoś brakuje, ale przy PL200 każada niedoskonołaść wychodzi natychmiast.

Słuchając np. Kenny G, czy Sade na Platinum, to odniosłem wrażenie jakbym nie tylko kolumny zmienił, ale i odtwarzacz.

Scena dźwiękowa stała się znacznie bogatsza w dźwięki, które jakoś wcześniej mi umykały. Detaliczność i dynamika w całym paśmie jest jak na moje uszy rewelacyjna. Wszystko jest spójne, dźwięk się nie rozłazi, końcówka mocy panuje nad kolumnami doskonale.

A przecież korzystam z pionka LX-91 czyli normalnego odtwarzacza Blu ray, a nie z jakiegoś topowego audiofilskiego CD.

Owszem interkonekty to porządne Qedy Signature Audio S, a głośnikowe to też Qed Silver Spiral.

Przedwzmacniaczem jest Denon AVC-A1HDA i dalej idzie to na końcówkę mocy MPA 2250, której cechy dźwiękowe doskonale pasują do PL200: http://audio.com.pl/pdf/testy/wzmacniacze/monsterpowermpa2250.pdf

Oczywiście kolumny na początek zostały trochę rozgrzane płytką docierającą MA De-tox, którą przy okazji dostałem w zestawie.

Zdziwiły mnie na niej nietypowe dźwięki przez ok. 65 minut różne odgłosy, chwilami jakby ktoś palcki na patelni smażył i takie tam różne odgłosy.

To takie krótkie pierwsze wrażenia, bo przecież kolumny dojechały do mnie dopiero w piątek.

Uważam, że opinia załączona poniżej przez amerykański magazyn Sterophile odzwierciedla całą prawdę o włąściwościach PL 200.

Dodam tylko jeszcze, że sama jakość wykonania PL 200 jest rewelacyjna. Szesnastowarstwowy lakier na nich to coś pięknego, no i ta skóra na przedniej ściance też dodaje im splendoru.

Ja zdecydowałem się na kolor ebonay tak jal na linku z filmiku.

Natomiast na zdjęciach z aparatu ebonay wypada beznadziejnie (może to efekty lampy błyskowej), ale w rzeczywistości ten kolor na PL 200 jest rewellacyjny jak dla mnie.. P.s Dziękuje firmie Koris z Poznania za namówienie mnie na ich zakup, nie żałuję ani jednej złotówki.

Szczególne podziękowania dla Pana K.Lempe.

stereophile PL200 test.pdf

Dzięki za życzliwość, życzę wszystkim aby ich marzenia się również spełniały.

Dzięki za życzliwość, życzę wszystkim aby ich marzenia się również spełniały.

Dzięki - marzenia się spełniają

Wszystko doszło i podłączone (HK990+HD990)

Po podłączeniu całości MA GSW12 + MA GS20 + HARMAN 990 jest od BARDZO ŹLE do SUPER

Dlaczego tak ? - bo wszystko zależy od rodzaju podłączenia, korekcji pomieszczenia i ustawiania barwy

Co najbardziej podoba mi się w HARMANIE - ilość rodzaju podłączeń a przez to ma się w domu kilka zupełnie inaczej brzmiących wzmacniaczy

ale po kolei - opiszę tylko największe zmiany

- na XLR'ach + DIRECT PATH jest płasko, sucho, bez basu i ostrej góry tj. nie ma "GAZU", ale przez to dokładnie, syntetycznie, klinicznie, spokojnie (audiofilsko ???)

jak dla mnie MASAKRA (nie lubię tak słuchać muzyki). Ale kilku osobom z "sieci" i nie tylko się to podoba - nie rozumiem tego !!!

Poprawia to (jak dla mnie) korekcja pomieszczenia HARMANA ale i tak DIRECT PATH nie jest dla mnie (jest dla ...)

- na HRS-LINK + DSP PATH to jest już inna bajka - inny wzmacniacz (jest już bardzo dobrze), wchodzi góra i dół, przestrzeń i dynamika (ale można to też bardzo korygować korekcją HARMANA i tak:

na EQ1 jest tylko korekcja basu (mniejszy ale nie "drgający" - napiszę uspokojony)

na EQ2 jest korekcja basu + średnich - dla mnie to jak "dopieszczony i dopalony" DIRECT PATH

na EQ3 - dla mnie to TOTALNA PORAŻKA - wszystko "skotłowane" - ZERO szczegółowości, barwy, przestrzeni

Na HRS-LINK nie ma trybu DIRECT PATH

Z trybami EQ tak jest na wszystkich wejściach - można regulować ale dla mnie tylko EQ1 i EQ2 robią różnicą na PLUS, EQ3 mogliby sobie darować - PORAŻKA !!!

I na koniec rodzynek - OPTICAL + DSP PATH = DYNAMIT

Wzmacniacz, kolumny i SUB zmieniają się w SZATANA - eksplozja do kwadratu nawet przy "cichym słuchaniu"

BAS wyrywa płuca ale jest SUPER miękki i "bez brzęczenia" - nic nie drga, jest super szybki i z "tyłu" a dodatkowo z SUB'em ekstremalnie niski - UWIELBIAM GO !!!

ŚREDNIE leciutko wycofane - nie agresywne i atakujące, dokładne i rozdzielcze (na "spokojnych" płytach słychać aż za dużo - np. niepotrzebne oddechy, "dziwne i inne" dźwięki ze skrzypiec i fortepianu)

WYSOKIE - co tu dużo pisać AKSAMITNE a zarazem dość "głośne i bardzo wysokie"

Teraz słyszę że GS20 naprawdę ładnie grają i schodzą bardzo ładnie

SUB jest na odcięciu 40 Hz w HARMANIE - powyżej wszystko ładuje na MA GS20 oraz odcięcie 50 Hz w MA GSW12

P.S.

Słuchałem i zmieniałem to z kolegą "audiofilem" - on wolał ustawień HRS-LINK + BAS i SOPRAN na "O - ZERO" - tez tak można słuchać ale tu już musi być baaaardzo głośno żeby HARMAN i MA GS20 się otworzyły

Zrobiliśmy też eksperyment (inny audiofil) z kablem zasilającym jego konstrukcji ... i o dziwo było słychać efekt (nie wierzyłem w to i byłem w stanie się z nim założyć i ... przegrał bym

- wycofał się bardzo niski bas, fakt - szersza scena, ale szło to jakby bardziej płasko, nie tak dynamicznie i agresywnie ... dlatego nie dla mnie.

Czas na testy kabli głośnikowych - ale na razie słucham tego co mam

Nagrania wykorzystane do testów:

Marantz Hi-End Audiophile Test Demo

B&W with Real World Record

Dali Stereo Demonstration CD

Linn Selektions The Super Audio Surround Volume

NAIM Sampler

Wilson Audio - Ultimate Reference CD

JMlab - Test and Demonstration Compact Disk

Audiophile Test CD

Various - High-End Test CD

HDEND Audiophile Air

HARMAN IS OK !!! taki "mały" kameleon (fajnie bo można różną muzę słuchać na różnych ustawieniach z zależności od upodobania)- a w zimowe wieczory potrafi tez ogrzać pokój !!! ... szkoda tylko że szafkę musiałem zmienić bo rozgrzewał ją do czerwoności

Bardzo się bałem przed zakupem jak to będzie brzmiało ale teraz jestem spokojny i baaaaaaaardzo zadowolony !!!

Pozdrawiam

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.