Skocz do zawartości
IGNORED

Klub marki Monitor Audio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie,krotkie pytanko!Zamienili byscie MA GR20 i GR10 na 4*grfx ? Dodam ze wszystkie chodza jako sorround,mam te 10 i 20 na tylach w 7.1 i chcem zastapic je na 4*grfx? wydaja mi sie bardziej przestrzenne a po za tym mam 20-ki na tylach i kanapa mi je zaslania tak ze prawie ich nie slychac.Jak bym pobral te grfx to bym je do gory na 1,80m podniosl i by lepiej bylo chyba? A 10-ki dla pary bym zamienil i tez na 1,80 powiesil.Co wy na to ?

widze ze pokoik przygotowany ladnie do sluchania muzyki :) Bardzo fajny sprzecik.

Pozdrawiam i Witamy

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Witamy !!! hyc hyc i jesteśmy w klubie :-) ps. pozdrowienia dla wszystkich klubowiczów !!!

to znowu my :-) FOTKI-klick

Coś w ogóle dały te gąbki? Zazwyczaj wszyscy mówią, ze mają baaardzo znikomy wpływ względem poważnych ustrojów, nie wiem, na ile to marketingowa gadka.

Coś w ogóle dały te gąbki? Zazwyczaj wszyscy mówią, ze mają baaardzo znikomy wpływ względem poważnych ustrojów, nie wiem, na ile to marketingowa gadka.

Tak dały .... ps. te niepoważne gąbki stosuje się w studiach nagraniowych na całym świecie - producent : http://www.advancedacoustics-uk.com/

Te wpisy i styl wypowiedzi skądś znam z tego forum :-)

Ta Yamaha i te Monitor Audio :-)

;-) ................

patiaro.

Spięte masz kablami QED Genesis Silver Spiral?

TAK - kocham go ..... no ten kabel oczywiście ;-) Interconnect to : QED signature audio XT , zasilacz do dacmagic zmieniłem na zasilacz od pana Russa Andrewsa - jest poprawa...i to znaczna

Edytowane przez patiaro

Witam klubowiczów Monitor Audio!

16 kwietnia 2011 organizujemy spotkanie audiofilskie w Pabianicach.

Jedną z atrakcji będzie Polska oficjalna premiera serii Gold GX, jeżeli bylibyście zainteresowani zapraszamy do Pabianic :)

Szczegóły poniżej:

http://www.audiostereo.pl/audiofilskie-spotkanko-16-kwietnia-2011_81248.html

Pozdrawiam,

Goliatpl

Witam klubowiczów Monitor Audio!

16 kwietnia 2011 organizujemy spotkanie audiofilskie w Pabianicach.

Jedną z atrakcji będzie Polska oficjalna premiera serii Gold GX, jeżeli bylibyście zainteresowani zapraszamy do Pabianic :)

Szczegóły poniżej:

http://www.audiostereo.pl/audiofilskie-spotkanko-16-kwietnia-2011_81248.html

Pozdrawiam,

Goliatpl

za daleko :-( .........

• 2 tygodnie później...

Witam serdecznie, stałem się posiadaczem nowiutkich Monitor Audio gs10. Zamieniłem ushery 520 na MA gs10, ale niestety kasy na zmianę elektroniki już brakło - obecnie nad c315 i nad c515. Pewnie kolejnym elementem do zmiany będzie wzmacniacz, na razie bardzo mi się podoba Primare I21, VINCENT SV-226 mkII, oraz większość wzmacniaczy MARANTZ-jakoś wyjątkowo mi przypadły do gustu ( a MARANTZA PM-14 to chyba sobie na tapete ustawie ) . Żadnego z wymienionych jeszcze nie słuchałem dlatego pisze tylko o wyglądzie. Ale teraz zejdę na ziemię i myślę, że budżet domowy za jakiś czas pozwoli mi wydać max tylko 3koła. Muszę sobie już dziś coś realnego obkminić do(3k) to i kasę chętniej i lepiej się będzie zbierać. Pozdrawiam.

witamy i gratulujemy zakupu gs10

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

• 2 tygodnie później...

Mooge sie w koncu zameldowac jako kolejny szczesliwy posiadacz MONITOROW .

na zdjeciu BX5 w okleinie walnut. Mimo iz to brazowa seria i okleina a nie fornir - sa przepiekne.

Zonce sie podobaja a to juz wiele :) Kolumienki napedza Harman Kardon AVR 460 - tutaj nie moge nic zarzucic i jestem zadowolony z brzmienia zarowno w kinie jak i w stereo. Pierwsze godziny dzwiek byl dziwny ale maja juz na liczniku kilka dni grania i po prostu slychac roznice na plus. Przy wyborze porownywalem serie RX ale na moje ucho nie warto bylo doplacac az takiej roznicy w cenie zeby otrzymac tak niewielka zmiane w brzmieniu.Zaznaczam nie jestem audiofilem.

Kabelki - chord

Brakuje mi jeszcze glosniczkow efektowych ale to juz tylko kwestia czasu.

Brzmienie oceniam na chmm -dokladne i z fajna srednica no i basik z tej malej kolumienki- miod . Harman ma wylaczona korekcje bo zapas basu jest taki ze sasiadka juz pukala zza sciany kilka razy.

zestawoz.jpg

Faktycznie kolor walnut na monitorach im się udał. Pamiętam moje GS-20 - fajnie brzmiały i bardzo dobrze się prezentowały.

Chociaż tu u Ciebie raczej bym dążył do wyeksponowania centralnego na szafkę, a TV na ścianę zawiesić.

Bo w tej chwili widzę troche takie skośne ustawienie całego zestawu (chyba, że nie ma innej opcji?).

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Racja - ustawienie jest dosc nieszczesliwe no ale to wynajmowany dom i nie moge zrobic tego tak jakbym chcial lub tez sugerujesz. Glosniki powinny byc bardziej oddalone od sciany no ale nie ma na to rady w tej chwili. Co ciekawe sciezki w 5.1 nawet w tej chwili bez glosniczkow efektowych naprawde daja rade i obserwuje ciekawy efekt . Wystepuje przy tym ustawieniu jakies dziwne odbicie i czasami slychac cos z boku sluchacza :) Na probe do konf podlaczylem na efektowki male kolumienki sonego od mini wiezy. Niestety prawie bym jes usmazyl i odpusciclem. BX1 zalatwia sprawe

Luki jaka powierzchnia jest tego pokoiku? Ja tez na dniach kupuje BX5 i do tego ampli Yamaha RX-V2067, pokój mam 20m2 więc BX6 były by za mocne, no i oczywiście BX Center a satelitki nie BX1 tylko BX2, tylko dlatego że grają lepiej i wiec je wykorzystam w strefie jako osobne stereo. Jedynie co to każdy poleca zamiast subwoofera BXW10 coś innego, podobno nie jest wart tej ceny i można mieć znacznie lepszy piecyk.

Mam BXW-10 i nie dam na niego powiedzieć złego słowa. Mały wielki subwoofer. Mimo swoich wymiarów gra prze-potężnie.

A pozatym zawsze byłem zwolennikiem i wyznawcą tej szkoły myślenia, która powiada że cały zestaw głośników powinien być od tego samego producenta i z tej samej serii. Ktoś ma mniej kasy - tańszy zestaw, dysponuje większą gotówką - z wyższej półki. Ale wspomniany warunek moim zdaniem MUSI każdorazowo być spełniony.

... ale w tym przypadku subwoofer to odrębny podzespół, odnośnie głośników, ten sam producent dlatego fronty, central i satelity MA ale sub nie. Chyba że patrzysz na estetykę a nie możliwości, akurat w tej samej cenie BXW-10 można mieć np. Bowers & Wilkins ASW610, potrafi zejść bardzo nisko :)

Gdyby było mnie stać to zamiast MA kupił bym cały zestaw B&W z serii 600 a to półka wyżej. Słuchałem go w kinie i zmiata, pozatym porównaj sobie specyfikację... Zastanawiam się jeszcze nad Velodyne, oni się w tym strikte specjalizują (Zaawansowany technologicznie, system autokalibracji z mikrofonem na wyposażeniu, cztery programy equalizacji, zdalne sterowanie i wyświetlacz LED...)

Mooge sie w koncu zameldowac jako kolejny szczesliwy posiadacz MONITOROW .

na zdjeciu BX5 w okleinie walnut. Mimo iz to brazowa seria i okleina a nie fornir - sa przepiekne.

Zonce sie podobaja a to juz wiele :) Kolumienki napedza Harman Kardon AVR 460 - tutaj nie moge nic zarzucic i jestem zadowolony z brzmienia zarowno w kinie jak i w stereo. Pierwsze godziny dzwiek byl dziwny ale maja juz na liczniku kilka dni grania i po prostu slychac roznice na plus. Przy wyborze porownywalem serie RX ale na moje ucho nie warto bylo doplacac az takiej roznicy w cenie zeby otrzymac tak niewielka zmiane w brzmieniu.Zaznaczam nie jestem audiofilem.

Kabelki - chord

Brakuje mi jeszcze glosniczkow efektowych ale to juz tylko kwestia czasu.

Brzmienie oceniam na chmm -dokladne i z fajna srednica no i basik z tej malej kolumienki- miod . Harman ma wylaczona korekcje bo zapas basu jest taki ze sasiadka juz pukala zza sciany kilka razy.

zestawoz.jpg

masz wysokotonowe na prawie środku ekranu a centralny na sile wrzucony nisko czy to ma sens???? :)

przy takim ustawieniu i takiej szerokości moim zdaniem nie bardzo :)

Focal + Naim

Nie wiem jak sie cytuje w postach

odp dla Carno

Powierzchnia mojego pokoju 19m2 . Spokojnie BX5 zamiataja. Wieksze nie sa potrzebne . To taka mala wielka kolumienka. Jedyna wada tych kolumn to efektywnosc i ipedancjana o poziomie 3 Ohm realnie. Mysle ze twoj ampli to pociagnie z paluszkiem . Moj sobie radzi dobrze ale sie grzeje . No taka przypadlosc harmanow. Mialem glosniki ktore graly glosniej(mialy wieksza efektywnosc) ale tym nic nie brakuje napawde. Bas z takiej malej kolumienki jest przepotezny a tylu jego rodzajow nigdy nie slyszalem. Kolumna nie burczy a gra . Piekna jasna srednica - tak lubie a slucham glownie elektroniki. Wysokie tony sa analityczne ale nie jakies cykacze itp. Korekcja calkowice wylaczona w ampli. Naprawde mozna polubic to brzmienie. Jest ono calkowicie inne od tego z przed kilku ladnych lat ktore pamietam jak moje altony i ampli diory graly tylko wysokimi i basem :) . BX6-tki. Sluchalem i maja po prostu wiecej basu. Zupelnie to nie potrzebne do pokoju 20m2. Co moge jeszcze dodac to to iz kolumienki na wysokim poziomie glosnosci dostaja zadyszki. Musi byc jednak naprawde glosno - wrecz nie do zniesienia a tak chyba sie nie slucha muzyki.

Satelitki planuje bx1. Tam sie niewiele dzieje w tych glosniczkach i spokojnie BX1 dadza rade. Oddzielnej strefy nie planuje wiec BX1 beda.

Co do subwofera. Nie zastanawialem sie nad tym jaki wybrac. Mysle ze baza czyli kolumienki glowne , centralny i efekty powinny byc od tej samej mamusi . Sub tez by mogl byc ale pewnie jak zagra jakas tansza KODA to tez sie nic nie stanie. Oczywiscie marzeniem moim jest miec suba spod tej samej stajni ale widze ze narazie to bezcelowe bo juz mam problem z sasiadami na zwyklych kolumienkach.

Do Mikson

Ustawienie jest takie jakie akceptuje malzonka a ona lubi porzadek kosztem wlaciwosci dzwiekowych zestawu :) To nie moj dom i nic nie moge zmienic. Pozatym ok cykacze w bocznych sa wyzej , jednak kanapa jest gleboka i mam centralny dokladnie na wys szyi :)

Telewizora nie podwiesze bo wrecz nie nawidze jak wisi ekran na scianie . Taka moja mala fanaberia. TV musi byc na wys wzroku odsuniety od sciany u mnie. Probowalem postawic centralny na polke z TV ale wyglada to tak ze nie wyglada.

Mysle ze w docelowym miejscu zrobie juz tak zeby uniknac bledow ustawenia itp.

Kupilem dzis troche przewodu glosnikowego . Podlacze znow satelitki sonego . Pal szesc - niech sie pala - moze z jeden film obejrze :)

Edytowane przez Lukasz76

Wygląda na to,że będę teraz w trzech klubach - NAD (bo wzmacniacz), DALi (bo Concept 6 w KD) i Monitor Audio - bo GS 20 w systemie stereo.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Dzięki za powitanie !

@Łukasz76 - Widzę,że masz panele na podłodze , zestaw blisko ściany. Nie masz jakichś takich rezonansów czy poburkiwań w basach ?

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Potrafią na przykład - więcej kosztować.... :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.