Skocz do zawartości
IGNORED

Klub marki Monitor Audio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich klubowiczów, postanowiłem się dzisiaj do Was zapisać z moimi nabytymi kilka miesięcy temu Monitor Audio PL200 w kolorze Ebony ;)Kolumny są OK, chociaż wiele więcej się spodziewałem po przesiadce z Dali Ikon 6. Lecz na chwilę obecną ten brak ideału zwalam na słabą akustykę i może nie najlepszej klasy wzmacniacz i końcówkę mocy (Roksan Caspian M1 New Generation).

Pozdrawiam wszystkich.

Nie przejmuj się. Ja też sprzedałem Dali Ikon6, kupiłem Audio Physik Tempo6 (początkowo nawet Tempo 25, ale się słuchać nie dało) i też szoku nie czuję. Zmiany naturalnie są, lepiej brzmi fortepian, przestrzeń jest jeszcze lepsza, bas naturalnie dużo bardziej zróżnicowany ale sumarycznie nie czuję szału. Trochę żałuję, że nie poszedłem w Dali Helicony 400 Mk2. Słuchałem ich w sklepie i utonąłem w dźwięku. Swego czasu za Ikony zapłaciłem 3600, za AP 10 klocków, więc z automatu oczekiwałem dźwiękowego orgazmu. Dali w swojej starej cenie to po prostu doskonałe kolumny były. Potem człowiek wydaje 3 razy tyle i od razu oczekuje duuużo więcej. Niestety trudno przebić bardzo dobre rzeczy, no chyba, że z grubej rury iść w Wilsony Audio. Wtedy tylko trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, czy nie lepiej auto kupić :) Powodzenia w świecie poszukiwań, niełatwym dźwiękowym świecie.

Bluźnierco! Jakie auto?! :)

Z wymianą kolumn miałem podobnie. Wiele lat jeździłem na B&W 602s2 (za 2k) i postanowiłem przesiąść się na coś znacznie bardziejszego, 6-10k. Kwota poważna, a przynajmniej kilkakrotnie wyższa niż cena starych kolumn. I co? Prawie rok szukałem kolumn które mnie powalą, bo wszystkie których słuchałem nie grały jakoś dużo lepiej, niekiedy nawet gorzej. Koniec końców trafiłem, a właściwie zostałem trafiony, i mam co mam (MA GS20).

Dali są fajne, nawet niedrogie Ikony potrafią zaskoczyć, dlatego podwajając budżet rewolucji nie ma co się spodziewać. Trzebaby dołożyc znacznie więcej, np. na Euphonie, to naprawdę wysoka klasa, ale też zupełnie nie ta półka cenowa.

Tjakubik, możesz coś skrobnąć o doświadczeniach z biampingiem? Od chyba 2 lat się do tego przymierzam, z braku czasu na tym na razie się kończy, ale jestem bardzo ciekaw Twojej opinii.

Hehehe, masz rację asiki, coś jest na rzeczy. Z przejemnością słuchałem Dali. W poszukiwaniach otarłem się też o Monitory Audio. To z pewnością zacna marka i rewelacyjny stosunek jakości do ceny. Tak się składa, że wybrałem AP, ale akustyka sklepu była bardzo kiepska, tak więc żadnych głośników nie byłem w stanie sensownie ocenić. Osobiście doświadczeń z bi-ampingiem nie mam, ale w AP się nie da. Z zasady nie robią podwójnych terminali, no chyba że na życzenie. Zresztą zauważyłem, że sporo firm tych całkiem poważnych traktuje po macoszemu zdublowane terminale.

Euphonie nie słyszałem, Helicony 400MK2 owszem. Znakomite, detaliczne, muzykalne, prawdziwe brzmienie. Gdzieś tam można jest wyhaczyć za 15 tysięcy parę. Oficjana ich cena teraz to 22 tysiące bodajże. Za 15 z pewnością warto, przepiękna stolarka i lakiery w bonusie do dźwięku. No i Made in Denmark.

Edytowane przez Mario_77

Witam, mam ogromną prośbę do posiadaczy kolumn MA GS 20. Znajomy nie związany z Forum, pyta jaki wzmacniacz polecacie do w/w kolumn. Pomieszczenie 20m2. Muzyka różnorodna. Kwota na wzmacniacz ok 3000 zł. Proszę o propozycje nowych jak i używanych wzmacniaczy. Koledze podoba się Arcam FMJ A18

Pozdrawiam serdecznie

Za wiele nie doradzę, bo ja raczej dobierałem kolumny do wzmaka.

Podobno udane zestawienia to Musical Fidelity oraz Roksan. Arcam powinien też być ok.

GS20, co już było tu wałkowane, to firmowe brzmienie MA, zatem dobrze jest nieco ocieplić środek i nieco utemperować najwyższe tony. Dlatego lampa powinna również się tu sprawdzić.

GS20 nie są to bardzo wymagające kolumny, prawdę powiedziawszy to jedne z łatwiejszych z jakimi mój stary wzmak (też za 3k) miał przyjemność pracować. Niemniej jednak wmzmaki za 3k bywają kapryśne i nic nie jest regułą: kolega za moją namową spróbował tych kolumn do swojego wzmaka (nie pamiętam co ale też w tym przedziale) i była totalna porażka, dynamika siadła a bas gdzieś sobie poszedł. Tak więc konieczny odsłuch czy taki duet razem zagra.

Oczywiście im mocniejszy piec tym lepiej, ale to chyba oczywiste ;)

Pzdr

Bluźnierco! Jakie auto?! :)

Z wymianą kolumn miałem podobnie. Wiele lat jeździłem na B&W 602s2 (za 2k) i postanowiłem przesiąść się na coś znacznie bardziejszego, 6-10k. Kwota poważna, a przynajmniej kilkakrotnie wyższa niż cena starych kolumn. I co? Prawie rok szukałem kolumn które mnie powalą, bo wszystkie których słuchałem nie grały jakoś dużo lepiej, niekiedy nawet gorzej. Koniec końców trafiłem, a właściwie zostałem trafiony, i mam co mam (MA GS20).

Dali są fajne, nawet niedrogie Ikony potrafią zaskoczyć, dlatego podwajając budżet rewolucji nie ma co się spodziewać. Trzebaby dołożyc znacznie więcej, np. na Euphonie, to naprawdę wysoka klasa, ale też zupełnie nie ta półka cenowa.

Tjakubik, możesz coś skrobnąć o doświadczeniach z biampingiem? Od chyba 2 lat się do tego przymierzam, z braku czasu na tym na razie się kończy, ale jestem bardzo ciekaw Twojej opinii.

Niestety poszukiwania "idealnego systemu" trwają bardzo długo. Przechodząc z Dali Ikon 6 (pułap 4 tyś. zł) na MA PL200 (pułap 25 tyś. zł) oczekiwałem bardzo wiele, niestety tego nie dostałem. Rozpatrując przyczyny można powiedzieć, że 1) Dali Ikon 6 to b. dobre kolumny, 2) MAPL200 potrzebują Hi-Endowej elektroniki i bardzo dobrego akustycznie pomieszczenia, 3) Cena MA Pl200 jest zwyczajnie wygórowana.

Niemniej jednak jestem zadowolony z dźwięku jaki te kolumny prezentują, a w przyszłości może zmienię wzmacniacz lub chociaż na nich przetestuję - inny wyższej klasy.

Jeżeli chodzi o bi-amping, to wszelkie artykuły na ten temat, mówiące o jego zaletach są wiarygodne. Zdecydowałem się na niego ponieważ promocyjnie udało mi się zakupić końcówkę mocy dedykowaną do mojego wzmacniacza zintegr. stąd stwierdziłem, że zaryzykuję. Po około 2ch miesiącach odsłuchów w bi-ampingu stwierdzam, że warto, przede wszystkim do konstrukcji 3 drożnych. Najlepsze połączenie jakie uzyskałem to standardowo zalecane (bas na końcówkę, a średnie i wysokie do integry). Dzięki temu moc nam wzrasta praktycznie dwukrotnie, dźwięk jest dużo bardziej rozdzielczy, poprawia nam się stereofonia, głębia, a wszystko to mamy już na bardzo małych wychyleniach potencjometru.

Jeżeli odpowiada Ci charakter brzmienia Twojego systemu (przede wzystkim integry), to na pewno warto (jeżeli kupisz końcówkę za dobre pieniądze). Osobiście jestem b. zadowolony.

Edytowane przez tjakubik

Za wiele nie doradzę, bo ja raczej dobierałem kolumny do wzmaka.

Podobno udane zestawienia to Musical Fidelity oraz Roksan. Arcam powinien też być ok.

GS20, co już było tu wałkowane, to firmowe brzmienie MA, zatem dobrze jest nieco ocieplić środek i nieco utemperować najwyższe tony. Dlatego lampa powinna również się tu sprawdzić.

GS20 nie są to bardzo wymagające kolumny, prawdę powiedziawszy to jedne z łatwiejszych z jakimi mój stary wzmak (też za 3k) miał przyjemność pracować. Niemniej jednak wmzmaki za 3k bywają kapryśne i nic nie jest regułą: kolega za moją namową spróbował tych kolumn do swojego wzmaka (nie pamiętam co ale też w tym przedziale) i była totalna porażka, dynamika siadła a bas gdzieś sobie poszedł. Tak więc konieczny odsłuch czy taki duet razem zagra.

Oczywiście im mocniejszy piec tym lepiej, ale to chyba oczywiste ;)

Pzdr

Dziękuję za pomoc. Znajomy zdecydował i zakupił używanego CAMBRIDGE AUDIO AZUR 650A.

Hej klubowicze ;)

Z świątecznymi dałem ciała więc poprawiam się i.... życzę Wam by nowy 2012 rok był bogatszy w doświadczenia audio, by zawsze znalazł się czas na słuchanie muzy i parę złotych na nowe płytki audio, a i by Nasze Kobiety - kochanki/żony/dziewczyny (niepotrzebne skreślić) hehe rozumiały hobby audio i wspierały w tej kwestii Nas :)

Patryk

Edytowane przez Patryk-1980

"Lampa nie umiera nigdy"

Witam mam pytanie : posiadam ampli Arcama AVR400 ,szukam kolumn frontowych bo te które mam nie zadowalają mnie,

jak myślicie czy "firmowe" zestawienie tego ampli z M.A. RX6 będzie dobre ?

To co teraz mam do filmów mi wystarcza ale słucham dużo muzyki "wielokanałowej" i tu odczuwam pewien niedosyt,

pomieszczenie 18,5m2 ,rozważam jeszcze Dynaudio ExciteX32.

Mam trudny dylemat, może ktoś bardziej doświadczony mi doradzi. Mam okazję kupić kolumny podłogowe MA GS20 używane, kilku letnie.Albo w tej samej cenie okazyjnie nowe MA GX100.Jedna oferta ciekawa ale i druga ma swoje racje. Mój pokój ma 20m ,myślę że podłogowce spokojnie by tu się rozwinęły.Jednak nowe Gx100 mają już lepszą sekcję wysokotonową(chyba) i ogólnie wiadomo nowe to nowe.Ale czy basu nie zabraknie, podobno jest ok.Mój sprzęt jest w opisie na dole.Ktoś ma pomysła co tu wybrać?Ogólnie skłaniam się ku GS20 bo jednak podobno mają fajny mięsisty bas.

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

Mam trudny dylemat, może ktoś bardziej doświadczony mi doradzi. Mam okazję kupić kolumny podłogowe MA GS20 używane, kilku letnie.Albo w tej samej cenie okazyjnie nowe MA GX100.Jedna oferta ciekawa ale i druga ma swoje racje. Mój pokój ma 20m ,myślę że podłogowce spokojnie by tu się rozwinęły.Jednak nowe Gx100 mają już lepszą sekcję wysokotonową(chyba) i ogólnie wiadomo nowe to nowe.Ale czy basu nie zabraknie, podobno jest ok.Mój sprzęt jest w opisie na dole.Ktoś ma pomysła co tu wybrać?Ogólnie skłaniam się ku GS20 bo jednak podobno mają fajny mięsisty bas.

Wlasnie w Hi Fi i muzyce ukazal sie artykul o GX100. Stryju odwoluje sie do MA RX8, jako ze cena obu jest zblizona. Mowiac krotko wnioski sa identyczne z Twoimi, czyli do wiekszego pomieszczenia jednak podlogowki. Nie chodzi przeciez o wybitnosc jednego zakresu przy niedosycie innego, ale o brzmienie jako calosci. W mojej ocenie lepiej miec odrobine gorsza gore (zalozmy, ze GS20 gorsza ma) niz niedosyt basu. Jesli GS20 sa zadbane i nie widac na nich oznak dewastacji, kocich pazurow, odgniecen, to wybralbym raczej gie-esy. Z drugiej strony nowe korci i przy odpowiednim wzmaku, tego basu wcale brakowac nie musi, choc ilosciowo bedzie go jednak mmniej niz w wolnostojacych. Najlepiej wybrac uchem, to jedyna sensowna metoda, tak na odleglosc to troche jak slub z Afganka zawinieta w szmaty z otworem na oczy.

Szukając tych jedynych przewaliłem tonę kolumn, jednym z wniosków do jakich doszedłem było że nawet duże monitory nie podskoczą potęgą basu dobrym podłogówkom. Zależy jakiej muzyki słuchasz, dla mnie niski bas jest bardzo ważny co z definicji zdyskwalifikowało wszelakie monitory.

GS20 w 20m2 (akurat tyle mam) są tak na granicy, myślę że optimum dla nich to ze 25-30m2. Nie żeby były probelmy z basem, tak ogólnie czuć że nieco się duszą i nie mogą do końca rozwinąć skrzydeł, ale naprawdę minimalnie, na poziomie takiej przysłowiowej wisienki na torcie. Dużo też zależy od tego jak je możesz ustawić, ja mam pewne ograniczenia i bardzo wąską bazę.

Ja akurat mam idealne chyba warunki, bo mogę szeroko właśnie rozstawić kolumny.Po bokach jest szafa i biurko, więc jakby taki tunel 3m biegnie przez pokój.A ja najczęściej słucham w odległości 4m od kolumn na łóżku.Jednak chyba zdecyduję się na te GS20, wiem że mój sprzęt i tak nie wyciśnie wszystkiego z tych głośników ale od czego modernizacja w przyszłości.

Możesz jeszcze poczytać o ciekawym teście GX100 w Audio Video, tu link:http://www.monitoraudio.pl/index.php?x=gold_gx&y=gold_gx100#test

Ja wcześniej też miałem GS 20 i bardzo fajnie grały. Teraz zamawiam GX100, ale będą pracowały w kinie domowym jako przednie wysokościowe. Tyle, że zamówiłem w takim lakierze jak mam Platinum (ebony) i trzeba niestety czekać minimum dwa tygodnie.

A ta okazja o której piszesz na GX 100, to pewnie z allegro za 5150 bodaj?

Jak ktoś ma nowe HI-Fi i muzyka to niech wrzuci skan z testu GX100.

Edytowane przez THX Ultra 2

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Ładna ta okleina Ebony ale sporo trzeba dopłacić za taki luksus.Tak, mówiąc o okazji miałem na myśli allegro,dla chętnego powiem że można jeszcze coś utargować od sprzedawcy.No ja myślę że dla mnie GS20 to zakup na parę lat, i tak ostatnio się spłukałem. Nie mam skanera i nie mam jak zamieścić recenzji z HI-FI.Jednak autor bardzo pochlebnie wyraża się o tych kolumienkach jako łatwo napędzające się i co ciekawe stwierdza że lepiej zagrały w mniejszym pomieszczeniu(9m) i to z Yamahą A-S 700/CD-S 700! A w konfiguracji z McIntosh MA700 i Gamut CD3 i na 20m wypadły gorzej dźwiękowo, ze słabszym basem(to chyba normalne).W obu testach kolumny dostały 6 za sterofonię,przejrzystość i muzykalność.Autor pisze że to chyba najmniej wymagające i jedne z najlepszych monitorów jakie słyszał pod warunkiem że wylądują w klitce."Można z nimi nawet iść do więzienia" , to mi się spodobało najbardziej...che,che...

Solofan,

Weź GS20, bo z monitorów będzie Ci brakowało basu.

Seria Gold ma naprawdę bardzo dobry wysokotonowy, instrumenty brzmią realnie, stereofonia jest wręcz zjawiskowa!

Nie zamieniaj szerokiego pasma z podłogówek, na wstęgę w monitorach.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Ładna ta okleina Ebony ale sporo trzeba dopłacić za taki luksus.Tak, mówiąc o okazji miałem na myśli allegro,dla chętnego powiem że można jeszcze coś utargować od sprzedawcy.No ja myślę że dla mnie GS20 to zakup na parę lat, i tak ostatnio się spłukałem. Nie mam skanera i nie mam jak zamieścić recenzji z HI-FI.Jednak autor bardzo pochlebnie wyraża się o tych kolumienkach jako łatwo napędzające się i co ciekawe stwierdza że lepiej zagrały w mniejszym pomieszczeniu(9m) i to z Yamahą A-S 700/CD-S 700! A w konfiguracji z McIntosh MA700 i Gamut CD3 i na 20m wypadły gorzej dźwiękowo, ze słabszym basem(to chyba normalne).W obu testach kolumny dostały 6 za sterofonię,przejrzystość i muzykalność.Autor pisze że to chyba najmniej wymagające i jedne z najlepszych monitorów jakie słyszał pod warunkiem że wylądują w klitce."Można z nimi nawet iść do więzienia" , to mi się spodobało najbardziej...che,che...

Dzięki za podzielenie się informacjami z testu. W mojej kinowej konfiguracji akurat basu od nich nie oczekuję, tym zajmie się Velodyne DD18 :) i PL200...

Ale u Ciebie GS 20 będą bardzo wskazane :) I też wizualnie bardzo okazale się prezentują:) Kolor walnut jest przepiękny. GX niestety mają mniej ciekawą kolorystykę...

Wracając do testów GX100, to w innym magazynie (AV-link powyżej) z inną elektroniką i wcale nie w małym pomieszczeniu, oceniono je ciut inaczej. Za muzykalność dostały ciut mniej punktów, za dynamikę prawie max. ocena... (9,5/10). Bas 9/10pkt.

Z tego co pamiętam, to magazyn AV testuje sprzęt w pomieszczeniu ciut poniżej 30m kw..Czyli w tym teście nie ma niedostatku basu...

Edytowane przez THX Ultra 2

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Dorzucam test z AV.

post-10515-0-09032300-1325765642_thumb.jpg

post-10515-0-48380700-1325765679_thumb.jpg

Tu poprawka, bo rozmiar poprzednio się zakrzaczył:)

post-10515-0-62909600-1325770931_thumb.jpg

W końcu postanowione i kupiłem GS20.Co ciekawe kupiłem w kolorze jasnym, coś jak jasny miód!Całkiem ładnie to się komponuje ze srebrnymi wstawkami i złotą kopułką wysokotonową.Jak gold to gold.Tutaj użytkownik ma pięknie dobraną kolorystykę kolumn do mebli i podłogi.http://www.youtube.com/watch?v=m3PODZLgBOk

Tylko nie bierz z tego przykładu i nie zostawiaj gołej podłogi w pomieszczeniu...

Spokojnie,mam na większości pokoju gruby dywan.Myślę że kolumny postawię na płytach granitowych,chyba będą pasować.Teraz mam na nich rx2 na podstawkach, bas lepiej słychać, nie wpada w takie pogłosy jak wcześniej.

No to przyjemnego słuchania i samych pozytywnych wrażeń :)

Sprawdź zamiast pytać :)

W moim przypadku zatykanie tylnego sie nie sprawdziło, dźwięk stracił barwę i wypełnienie.

Za to z przednim jak najbardziej można eksperymentować.

Kolumny nie są moje :) - pytałem na prośbę kolegi. Dzięki za informacje.

Mam pytanie do użytkowników GS20 - u znajomego w/w kolumny stoją dość blisko tylnej ściany - czy zatkanie tylnego otworu BR zmniejszy ilość basu?

Zmniejsza, po to jest basreflex żeby podbić najniższe pasmo.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.