Skocz do zawartości
IGNORED

Klub marki Monitor Audio

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem wczoraj na odsłuchach i po porównaniu RX6 i BX6 wybrałbym raczej te drugie, ale posłuchałem jeszcze RX8 i to było to - klasa sama w sobie. Teraz już wiem, że BX6 należy porównywać z RX8. Różnica dźwięku na korzyść RX jest bardzo słyszalna, może nie jest kolosalna, ale na pewno duża. Teraz muszę posiedzieć i zastanowić się, czy jestem w stanie wygospodarować 5tys. zł więcej na zestaw RX;)

Edytowane przez lothian

No i przyjechały Gs-y na nieszczęście razem z Audio Physic Yara Superior, przegrały brzmieniowo z kretesem, kurcze, ale zagrały lepiej od Rs-ów...

Pytanie, czy Gs-y były nowe, czy używane i już wygrzane?

AP to bardzo dobre kolumny. Klasowo porównywalne z GS20, ale to zupełnie inna szkoła brzmienia, AP grają bardziej naturalnie i mają piękne barwy, MA bardziej efekciarsko i dają więcej radochy, wszystko kwestia preferencji - i może tu jest pies pogrzebany? Dlatego tak ważny jest odsłuch, bo co z tego że kupisz kolumny uznane przez ogół za dobre, jeśli możesz w tej samej cenie kupić znacznie bardziej wpisujące się w Twój gust.

No, AP mają wyśmienitą przestrzeń. Ale nie każdy wzmak z nich ją wydobędzie, mój poprzedni nie do końca potrafił. Ale GS20 też mają dobrą przestrzeń, wymagają jednak lepszego zaadoptowania miejsc pierwszych odbić.

Witam klubowiczów

Mam do Was pytania, w pokoju 16m^2 lepiej sprawdzą się bx6 czy bx5? duża miedzy nimi jest różnica jakościowo? mogą stać 20cm od ściany i słuchany na nich będzie w większości rożnego rodzaju rock.

pozdrawiam

Wielkość pokoju to nie zawsze wyznacznik. Ważne jaka akustyka w pomieszczeniu.

Moim zdaniem, zawsze lepiej mieć coś więcej w zapasie, niż mieć czegoś za mało...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Witam klubowiczów

Mam do Was pytania, w pokoju 16m^2 lepiej sprawdzą się bx6 czy bx5? duża miedzy nimi jest różnica jakościowo? mogą stać 20cm od ściany i słuchany na nich będzie w większości rożnego rodzaju rock.

pozdrawiam

mogą stać, możesz też zatkać bas reflexy z korzyścią dla basu (BX mogą grać jako konstrukcja zamknięta bez utraty basu)

do rocka wg mnie powinieneś jednak poszukać innych kolumn, chyba że nie są to cięższe odmiany tego gatunku

Też gram na GS20 i też jestem megazadowolony, ale faktem jest one że nie należą do kolumn o wstydliwych wysokich. Ale ja tak lubię.

Efekt końcowy zależy od reszty, ja sobie zestroiłem że wysokie są nieco wyeksponowane, dosłownie na granicy ostrości ale jej nie przekraczają (no dobra, na niektórych kawałkach nieco przekraczają, ale niewiele).

Pytanie czy nie są ZA ostre. Po pierwsze kwestia gustu. Mnie zwyczajnie nudzą kolumny które instrumenty blaszane (trąbka, blachy perkusji) odtwarzają jakby były one zrobione nie z metalu a z tektury, które grają jakby miały jakieś kompleksy i przepraszały że w ogóle istnieją.

Po drugie kwestia zestrojenia. Ja dobrałem jak mi pasuje. Innym doborem elementów i kabli można je jeszcze bardziej utemperować usuwając zupełnie ostrość, choć góra zawsze będzie nieco podkreślona, naprawdę ciężko zmulić im wysokie.

Tylko od razu jedna uwaga - wcale nie jest łatwo tak dobrać zabawki żeby wysokie były megahiperdetaliczne a zarazem słodkie i nieostre. To wymaga naprawdę sporo pracy (przewalania sprzętu, zabawy z akustyką itd). Ale efekt jest tego warty.

Pzdr

Według mnie to wysokie tony są najlepszą bronią GS20! Mimo że mam przeciętny wzmacniacz to i tak to czuć.Najlepiej słychać u mnie odgłosy trąbek wszelakich,talerzy cykaczy ,itp. ustrojów.Często słucham jazz i wtedy świetnie prezentują się te mikrodetale...aż chce się słuchać.Ale bas jest równie dobry, chyba tylko nad średnicą muszę popracować.Wiadomo, nie można mieć wszystkiego.

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

A wiec takze zawitalem w klubie Montor Audio po zakupie RX8..

Gra to na HK3490 kable Audioquest type-8 muzyka elektroniczna typu trance,vocal trance..

Gra to dla mnie bardzo dobrze ,szczegolnie po przesiadce z Klipschy f3..

Mam pytanie czy moz egrac to jeszcze lepiej,wiadomo ten wzmacniacz chyba do najlepszych nie nalezy chodz narzekac tez nie mozna..zastanawiam sie nad zakupem hk 990 (potrzebuje 1 wyjscia na sub i wejscia na coaxial aby moc podlaczyc do komutera ,karta dzwiekowa xonar st)

Czy za cene ok.4-5 tys dostane cos lepszego niz ten HK (moze byc uzywka) ?? Z czasem takze dokupie sub REL t7 badz T9 i drugie moje pytanie czy lepiej zostac przy tym relu czy poszukac moz ejakiegos suba wlasnie od MA ?

Pozdrawiam

Edytowane przez Hamer_Mayday

Według mnie to wysokie tony są najlepszą bronią GS20! Mimo że mam przeciętny wzmacniacz to i tak to czuć.Najlepiej słychać u mnie odgłosy trąbek wszelakich,talerzy cykaczy ,itp. ustrojów.Często słucham jazz i wtedy świetnie prezentują się te mikrodetale...aż chce się słuchać.Ale bas jest równie dobry, chyba tylko nad średnicą muszę popracować.Wiadomo, nie można mieć wszystkiego.

na moich AP też jest podobny efekt, tylko, że momentami robi się za ostro, za szybko odesłałem GS-y, wydały mi się mniej przejrzyste, może to była zaleta...

na moich AP też jest podobny efekt, tylko, że momentami robi się za ostro, za szybko odesłałem GS-y, wydały mi się mniej przejrzyste, może to była zaleta...

Z ciekawości sprawdziłem jakiego wzmacniacza posiadasz no i niestety yamaha.Chyba że się mylę i masz jeszcze inny do stereo.Niestety też posiadałem amplituner Yamahy i na MA rx2 bezlitośnie podbarwiał właśnie wysokie tony!Na krótką metę może i robiło to niezłe wrażenie ale po kilku godzinach/dniach zaczynało to męczyć i szybko się yamaszki pozbyłem.Właśnie pięknie u mnie polubiły się MA z Marantzem i jest ok.Lekko stemperowana góra to pierwsze co mi się rzuciło na uszy po pierwszym odsłuchu.Myślę że powinieneś pomyśleć o zmianie wzmacniacza na grający bardziej ciepło.Tutaj często polecają wzmacniacze Roksan jako ciepło grające.

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

czy ktoś posiada MA GS20, mam pytanko jak graja górne częstotliwości? czy nie są ostre?

Jak dla mnie GS 20 mają znakomitą górę - dlatego je kupiłem. Analityczną i przezroczystą, podają dużo szczegółów. Pracują z Roksanem kAndy K2 i DACem CA DMPlus.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

witam - upraszam sie przyjecia do klubu :-) - aktualny stan stajni to MA GS60/MA GXC150/MA GX50/ a wszystko napędzane CA Azur 650R/CA Azur 650BD - główne lejce to QED Genesis Silver Spiral + Supra MD06-EU/SP + Supra LoRad 2.5 CS-EU - prosze o pozytywne rozpatrzenie mojej prosby :-)

z klasowym pozdrowieniem :-)

mxm

i zeby zainaugurowac godnie przyjęcie do tak szacownego grona mam pytanie takie: czym napedzic GS60 w torze stereo - jaki wzmacniacz zintegrowany (musi wspolpracowac z kinem) najlepiej zagra z tymi "pudełkami" - każda opinia mile widziana - budzet 5 - 10k, pomieszczenie 25m2, muza wszelka (byle dobra i dobrze zrealizowana:-) od klasyki po przez jazz i rock do metalu włącznie - dobry dynamiczny bass, duza szczegółowość, dynamika srednicy i wysokich - ale bez zbednego koloryzowania - która integra tak zagra?

bede wdzieczny za wszyskie sugestie - pozdrawiam

mxm

• Moderatorzy

tak w wypadku rotela to końcówka RB 1552(2x120) - 3500pln lub RB 1582 (2x200) - 5500 pln, jeśli chodzi o Hegla to model 100

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.