Skocz do zawartości
IGNORED

Klub marki Monitor Audio

Rekomendowane odpowiedzi

wlasnie sie caly czas zastanawiam (ale nie mam mozliwosci zweyfikowac tego na kwadracie) czy zastosowanie samej koncowki np 1582 nie bylo by rownie dobrym rozwiazaniem jak zastosowanie integy - oczywiscie tu jest zawsze kwestia przedwzmacniacza jaki jest w amli A?V - w tym przypadku CA 650R - czy faktycznie zastosowanie integry sredniopolkowej w torze stereo da mi tak zdecydowany i slyszalny skok jakosci ze to rozwiazanie jest warte pary tysiecy pln?

Witam panowie pomóżcie jako fachowcy w dzidzinie MA amplituner arcam avr 400 i chciałbym kupić gs 60 ale nie jestem pewien czy dam rade je napedzić,moze alternatywą jest gs 20.Prosze o pomoc

Jeżeli Panowie pozwolicie chciał bym wpisać się do klubu z moimi Monitor Audio BX5

Grają z ONKYO A-9711 i DX-7911 ,to połączenie jest genialne ,znalazłem brzmienie o jakie mi chodziło :D

A miałem wiele kolumn ,i te są wybitne :)

Jeżeli Panowie pozwolicie chciał bym wpisać się do klubu z moimi Monitor Audio BX5

Grają z ONKYO A-9711 i DX-7911 ,to połączenie jest genialne ,znalazłem brzmienie o jakie mi chodziło :D

A miałem wiele kolumn ,i te są wybitne :)

a ten starszy hi-end kolumnowy słuchałeś ? bo z tego co pamiętam takowy rozważałeś, a nie nowe paczki

Edytowane przez don111

Witam forumowiczów.

Jestem fanem MA i chciałbym podzielić się problemem który mnie nurtuje i jednocześnie prosić o radę.

Posiadam RX 2 napędzane CA840a i CA 650c , pokój 11.5 m2 , odległość kolumn od siebie 1.6 m.

Mam zamiar zamienić RX2 na GX100. Polepszenie dzwięku będzie niewątpliwe , tylko czy warto bo po sprzedarzy RX2 trzeba będzie dołożyć ok. 5000 zł.- czy to jest tzw "skórka za wyprawkę ". Najbardziej względem poprawy dzwięku obawiam się tego małego pokoju ( 11.5m2 ) ( a może zostawić RX 2 i zakupić CA 740 c lub CA 840c ?).

Oczywiście przed ewentualnym zakupem zrobiłbym odsłuch GX100 ale wiadomo że sklepy HI-FI mają przystosowane pokoje odsłuchowe i różnica będzie niewątpliwa między RX2 i GX100 , ale czy to nie byłoby troche przekłamanie względem mojego małego pokoju ( tak myślę ).

Bardzo proszę szanownych forumowiczów o zganienie mnie za ten pomysł ( zamina RX2 na GX100 w tak małym pokoju ) lub utwierdzenie mnie że idę w dobrym kierunku

Pozdrawiam - miłośnik MA.

Sadze ze wymiana cd playera nic nie zmieni.

Musisz napisac co bys chcial zmienic w dzwieku i co ci nie odpowiada teraz. Ogolnie Gs seria jest o 2 klasy leppsza niz rx na moje ucho wiec gx moze byc jeszcze lepiej.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

GX 100 sprawdzałem u mnie i grają bardzo dynamicznie jak na podstawkowe kolumny. Obecnie u mnie pełnią rolę tylnych surround back.

Edytowane przez THX Ultra 2

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Pomysł wcale nie jest głupi by pakować się w 11m z GX100, bo w HI FI muzyka właśnie redaktor testujący wyraźnie podkreślił świetne brzmienie tych MA w małym pomieszczeniu.Chyba nawet miał podobny metraż testowy.Przez chwilę nawet poważnie myślałem o zakupie tych kolumienek ale jednak wybrałem podłogowe.Właśnie jest dobra okazja na wiadomej giełdzie, prawie nowe GX100 za niezłą cenę.Sam miałem RX2 ale w pokoju 20m,brakowało mi trochę mocnego basu ale w 11m to chyba brzmią potężnie?!

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

Dzięki anxion za zainteresowanie moim tematem.

Właściwie teraz jest w miare ok. , ale wiadomo że prawie każdy dąży do polepszenia dzwięku swojego sprzętu.

Mój problem to czy to polepszenie będzie warte wydanej kasy na kolumny w moim małym pokoju odsłuchowym , czy GX100 pokażą na co je stać.

( co do CD to potwierdziłeś moje przypuszczenia i dzięki za cenną uwagę co do klasy GS i GX )

Dzięki THX Ultra 2 i Solofan

Cenna uwaga o artykule HI-FI i muzyka , ten numer akurat nie wpadł mi wręce , ale wnioskuje że chyba jednak idę w dobrym kierunku. ( co do basu RX 2 to naprawde w tej mojej"małej klitce"nieżle dudni - opinia moja i moich znajomych )

Witam,

Pragnę dołączyć się do klubu jako posiadacz kolumn marki Monitor Audio. Kiedyś posiadałem MA BR2, a obecnie jestem szczęśliwym posiadaczem staruszków PMC 703. Pozdrawiam!

• 3 tygodnie później...

To może i ja się przyłącze do klubu miłośników brzmienia Monitor Audio.

W stereo grają RX8. W kinie wspomagane przez centralny RxLCR i RxFX – dipolowy surround.

Za trzęsienia siemią a przynajmniej osiedlem odpowiada GSW12.

• 2 tygodnie później...

Witam,

Pragne dołączyć do klubu jako posiadacz rx8. Posiadam je od tygodnia w polaczeniu z marantzem sa 8003 i pm 7004. Niskie polaczone tara labs helix 6, gora zwyklym miedziakiem 2zl za metr.

Dopiero dzisiaj zaczely lepiej grac przez tydzien mialem ochote je wymienic. Slysze poprawe i wreszscie jestem zadwolony.

Czy moglbym Was prosic o pomoc w doborze kabla do tonow wysokich?

Pozdrawiam serdecznie,

Witam,

Pragne dołączyć do klubu jako posiadacz rx8. Posiadam je od tygodnia w polaczeniu z marantzem sa 8003 i pm 7004. Niskie polaczone tara labs helix 6, gora zwyklym miedziakiem 2zl za metr.

Dopiero dzisiaj zaczely lepiej grac przez tydzien mialem ochote je wymienic. Slysze poprawe i wreszscie jestem zadwolony.

Czy moglbym Was prosic o pomoc w doborze kabla do tonow wysokich?

Pozdrawiam serdecznie,

Miałem jeszcze niedawno wzmacniacz PM7004, nie brakuje czasem mocy do MA RX8? Może lepszym pomysłem byłby zakup dobrego kabla bi-wire niż bawić się w oddzielne kable do niskich i wysokich?

Edytowane przez Solofan

• 2 tygodnie później...

Witam,

Jestem na etapie kompletowania mojego zestawu audio, i szukam kolumn podlogowych do stereo (narazie tylko do stereo).

Oto moj zestaw:

wzmacniacz Onkyo Integra A-9711

cd Onkyo Integra DX-7911

amplituner KD Onkyo TX-SR 605

DVD Onkyo DV-SP405

Obecnie gra to z kolumnami maudio hts 800.

Muzyki slucham kazdej, no moze wylaczajac klasyke, jazz i goralska:)

Pokoj ok 20m2, pokoj dzienny tzn, do sluchania muzyki, ogladania TV czy tez przyjmowania gosci:)

obecnie jestem na etapie kolumn MA: bx6, rx6, rx8, czy tez uzywka gs20.

najbardziej mi podchodza po opiniach rx8 (nowe badz uzywane) lub gs20.

zalezy mi na dobrym basie (nie moze byc za malo), bardzo wyrazistej gorze.

czy rx8 nie ma czasem przewagi nad gs20 wlasnie z basem?

dzieki za odp

pzdr

Ja przed zakupem swego czasu GS 20 - słuchałem ich równolegle, albo jak kto woli na przemian z RX8. I na moje uszy bardziej ekspresyjnie i żywiej brzmiały GS 20. Bas też wybrzmiewał znakomicie.

A i cena używek bardzo przystępna :http://allegro.pl/monitor-audio-gs20-natural-oak-stan-idealny-i2266450742.html

Edytowane przez THX Ultra 2

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Czorny05...Jak szukasz kolumn z bardzo mocno zaakcentowanym basem to z gs20 możesz być trochę zawiedziony.Mają bas świetny,wyważony,kulturalny w sam raz.Zwłaszcza jak podłożyłem pod swoje gs20 grube granity to dopiero bas zabrzmiał tak jak chciałem,ale żeby przenosił góry to nie powiem.Tony wysokie są świetne i tu na pewno lepsze są niż w RX8 ,bardziej wyważone i mniej kłujące,pastelowe brzmienie. Jakbym chciał robić imprezy i słuchał muzy mocno tanecznej to raczej gs20 bym nie wziął.Co innego do Jazzu,klasyki,chillout...chyba tu czują się najlepiej.

Edytowane przez Solofan

Czorny05...Jak szukasz kolumn z bardzo mocno zaakcentowanym basem to z gs20 możesz być trochę zawiedziony.Mają bas świetny,wyważony,kulturalny w sam raz.Zwłaszcza jak podłożyłem pod swoje gs20 grube granity to dopiero bas zabrzmiał tak jak chciałem,ale żeby przenosił góry to nie powiem.Tony wysokie są świetne i tu na pewno lepsze są niż w RX8 ,bardziej wyważone i mniej kłujące,pastelowe brzmienie. Jakbym chciał robić imprezy i słuchał muzy mocno tanecznej to raczej gs20 bym nie wziął.Co innego do Jazzu,klasyki,chillout...chyba tu czują się najlepiej.

Podpisuje sie pod tym co kolega napisal tak wlasnie graja GS .

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

No i trzeba jeszcze wziąć pod uwagę jaka akustyka panuje w pomieszczeniu. Od tego będzie sporo zależało, jak będzie się bas prezentował...

RX8 po zakupie miały jak dla mnie basu w sam raz ale niektórzy mówili że mało. Po około trzech miesiącach basik malkontentom już się podobał. Mineło osiem miesięcy i basu miałem za dużo musiałae zamknąć basrefleks z tyłu kolumny, teraz znowu jest dobrze. Głośniki grają po kilka, kilkanaście godzin dziennie.

Gdzieś czytałem że RX8 długo się wygrzewają. Co do ostrej góry u mnie taki efekt nie występuje, wszystko jest zrównoważone być może to kwastia wytłumienia pomieszczenia miękkimi meblami.

Kiedyś był u mnie znajomy z elektroniką Emotivy, bas schodził również nisko ale był jakby krótszy.

Edytowane przez ranczo

Słuchałem RX6 i 8 oraz GS20. Jak dla mnie to inna klasa kolumn. RX brzmiały w porównaniu do GS jakos sucho na górze i jak to koledzy napisali kłująco. Bas w RX dosć słaby (w RX6, w RX8 było znacznie lepiej), ale to mogła być wina nie wygrzania kolumn, acz GSy tego problemu nie miały choć też były to nowe kolumny. W GSach dużo większa scena, więcej szczegółów i dynamiki. Jak usłyszałem brzmienie werbla w GS20 to już wiedziałem które kolumny biorę. Tak więc jesli chodzi o brzmienie to inna para kaloszy.

PS. Zresztą, GS były przez spory okres czasu w sprzedaży razem z RXami i była to klasa wyższa, zaraz po serii Platinum. Dopiero, chyba po 1,5 roku zostały zastąpione przez serię GX.

Mam kompletny zestaw MA RX 8 czyli 5 sztuk ... prawie kompletny bo na suba za 5000zł nie miałem serca i pieniędzy. Potwierdzam, że RX 8 potrzebują wygrzewania około 150 do 200 godzin. W salonie trzykrotnie przed zakupem porównywałem z RX 6, na początku także z BR ale te ostatnie przy RX-ach w basach tworzą totalny bałagan i nie da się tego słuchać gdy już się usłyszało RX. Po 1,5 roku użytkowania w zestawie z piecem HK i CD Marantza - gorąco polecam niezdecydowanym. Najlepiej po odsłuchu w salonie HIFI (żeby nie było później, że robię komuś reklamę).

PS.

Brandzlowanie się wyrazami, że ktoś kupił głośniki po 10.000zł za sztukę i grają o niebo lepiej ...., że podstawił pod szpilki kolumn bloki granitu po 200kg itp ... moim zdaniem ... ***** Kupujcie czasem płyty w wydaniach audiofilskich zamiast odtwarzać mp3 albo CD kopiowane od kolegi ... WARTO ZACZĄĆ SŁYSZEĆ i czerpać PRZYJEMNOŚĆ ze słuchania muzyki :)

Caly czas waham sie pomiedzy rx8 a gs. Nie mam mozliwosci odlsuchu gs.

Powiedzmy, ze zdecydowalem sie na gs.

No i tutaj mamy gs20 i wieksze gs60.

Budzet powiedzmy na gs60.

Czy kupic:

1. gs60(drozsze)

2. czy moze gs20(tansze) i za reszte z roznicy cenowej suba??

dzieki za opd

Najważniejsze pytanie w ilu metrach ma to grać.Ja mam ok 20m pokój i moje GS20 są w sam raz,dźwięk świetnie wypełnia pomieszczenie a bas przyjemnie rozchodzi się dołem.Chociaż jakbym miał 25m to byłoby jeszcze lepiej.Do GS60 bez 35/45m to lepiej nie podchodzić, nie wykorzysta się ich możliwości.

Caly czas waham sie pomiedzy rx8 a gs. Nie mam mozliwosci odlsuchu gs.

Powiedzmy, ze zdecydowalem sie na gs.

No i tutaj mamy gs20 i wieksze gs60.

Budzet powiedzmy na gs60.

Czy kupic:

1. gs60(drozsze)

2. czy moze gs20(tansze) i za reszte z roznicy cenowej suba??

dzieki za opd

Tak jak kolega wyżej napisał. Zresztą jesli chcesz subwoofer (chociaż by do filmów) to różnica cenowa pomiędzy 20 a 60 jest stanowczo za mała żeby kupić co sensownego do tego modelu. Mogę tylko napisać, że słuchałem GSW-12 i naprawdę ok, ale dopiero jak odpaliłem Velodyne to mogłem powiedzieć, że wszystko się zgrało tak jak powinno.

GS60 na 25m sa rewelacyjne - jesli tylko masz mozliwosci finansowe to nie ma sie co zastanawiac - mowie z doswiadczenia gdyz posiadam - mialem tez BR6 i sluchalem RX8 na wlasnym gruncie - i nie byla to konkurencja dla GS60 to zupelnie inna polka - po za tym GS20 to chyba troszke inna konstrukcja niz 60 - GS60 to byl (bo dzis juz zostal zastapiony) okret flagowy MA (wylaczajac linie Platinum) maja bas schodzacy nizej 30Hz - jesli nie jestes maniakiem dudnienia to po wygrzaniu moze sie okazac ze sub nie bedzie ci otrzebny - oczywiscie jest jeszcze kwestia akustyki, rodzaju muzyki jakiej sluchasz i tego czym je bedziesz napedzal - ale to i tak mimo wszystko warto wejsc w GS60 (moim zdaniem)

ok 20m. pokoj uzytku dziennego. jesli o suba chodzi to myslalem o rel.

GS60 na 25m sa rewelacyjne - jesli tylko masz mozliwosci finansowe to nie ma sie co zastanawiac - mowie z doswiadczenia gdyz posiadam - mialem tez BR6 i sluchalem RX8 na wlasnym gruncie - i nie byla to konkurencja dla GS60 to zupelnie inna polka - po za tym GS20 to chyba troszke inna konstrukcja niz 60 - GS60 to byl (bo dzis juz zostal zastapiony) okret flagowy MA (wylaczajac linie Platinum) maja bas schodzacy nizej 30Hz - jesli nie jestes maniakiem dudnienia to po wygrzaniu moze sie okazac ze sub nie bedzie ci otrzebny - oczywiscie jest jeszcze kwestia akustyki, rodzaju muzyki jakiej sluchasz i tego czym je bedziesz napedzal - ale to i tak mimo wszystko warto wejsc w GS60 (moim zdaniem)

onkyo integra a-9711 i onkyo integra dx-7911

GS60 na 25m sa rewelacyjne - jesli tylko masz mozliwosci finansowe to nie ma sie co zastanawiac - mowie z doswiadczenia gdyz posiadam - mialem tez BR6 i sluchalem RX8 na wlasnym gruncie - i nie byla to konkurencja dla GS60 to zupelnie inna polka - po za tym GS20 to chyba troszke inna konstrukcja niz 60

GS20 to kolumna 2,5 drożna GS60 3 drożna (acz na tych samych przetwornikach). Jesli chodzi o walory brzmieniowe to są one zbliżone. Wybór, to kwestia wielkosci pomieszczenia ilosci gotówki w portfelu i konfiguracji zestawu. W kinie czy się ma 20 czy 60 subwoofer i tak jest potrzebny. Przyjemnosć ze słuchania taka sama :)

Edytowane przez Prokop

Mam kompletny zestaw MA RX 8 czyli 5 sztuk ... prawie kompletny bo na suba za 5000zł nie miałem serca i pieniędzy. Potwierdzam, że RX 8 potrzebują wygrzewania około 150 do 200 godzin. W salonie trzykrotnie przed zakupem porównywałem z RX 6, na początku także z BR ale te ostatnie przy RX-ach w basach tworzą totalny bałagan i nie da się tego słuchać gdy już się usłyszało RX. Po 1,5 roku użytkowania w zestawie z piecem HK i CD Marantza - gorąco polecam niezdecydowanym. Najlepiej po odsłuchu w salonie HIFI (żeby nie było później, że robię komuś reklamę).

PS.

Brandzlowanie się wyrazami, że ktoś kupił głośniki po 10.000zł za sztukę i grają o niebo lepiej ...., że podstawił pod szpilki kolumn bloki granitu po 200kg itp ... moim zdaniem ... ***** Kupujcie czasem płyty w wydaniach audiofilskich zamiast odtwarzać mp3 albo CD kopiowane od kolegi ... WARTO ZACZĄĆ SŁYSZEĆ i czerpać PRZYJEMNOŚĆ ze słuchania muzyki :)

to szpilki nie mają sensu? bo mnie jakiś tzw "fachowiec" z warszawki wciskał że musze je kupić i że kolumny musze postawić na szpilkach . Jak postawił to........było gorzej !!!!!!!!! . i tylko mi podłoge zniszczył i baba była moja wściekła. ze tylko ona ma prawo w szpilach chodzić po domu

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.