Skocz do zawartości
IGNORED

Klub marki Monitor Audio

Rekomendowane odpowiedzi

Kolce mają sens jak jest nierówne podłoże i chcemy dobrze ustawić kolumny w poziomie.Na grubym dywanie stosuje się kolce ale już na parkiet trzeba pod nie dodatkowo dać metalowe podkładki z podbiciem filcowym/gumowym i nic się nie rysuje.U mnie w pokoju podłoga jest delikatnie mówiąc niezbyt równa i przy chodzeniu blisko kolumn potrafiły się ruszać.Dopiero zakup ciężkich granitów i położeniu na nie moich GS20 załatwiło sprawę.Dźwięk też lepiej brzmi,zwłaszcza bas się poprawił.Jakbym miał super równą podłogę to nie zawracałbym sobie głowy jakimiś granitami.Każdy ma inne warunki odsłuchowe, trzeba się dostosować do warunków.

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

Sorry za tą wrzutkę o blokach granitowych. Możliwe, że to panaceum na krzywe podłogi. Ja zwyczajnie wyregulowałem szpilki z poziomnicą ułożoną na frontach. Bardzo ważną rzeczą przy instalacji głośników frontowych jest to by ich lica / przody / fronty ustawione były dokładnie na słuchacza tworząc trójkąt. Na słuchacza czyli na CIEBIE jednego, jedynego (nie siedzącą obok żonę, kochankę, kochanka). Z praktyki własnej i wielu wpisów fachowców potwierdzam, że MA grają wyraźnie lepiej gdy są odsunięte co najmniej 1 metr od ścian(y). Na co dzień w moim przypadku ta opcja odpada dlatego ze ściany wystają kable z odpowiednim zapasem długości bym w chwilach "uświęconego słuchania muzyki" mógł je odsuwać od ścian. Naprawdę polecam takie rozwiązanie każdemu z Was. Pozdrawiam serdecznie świeżych melomanów (starzy - to co napisałem wiedzą od dawna).

Edytowane przez KINGSIZE

Z praktyki własnej i wielu wpisów fachowców potwierdzam, że MA grają wyraźnie lepiej gdy są odsunięte co najmniej 1 metr od ścian(y). Na co dzień w moim przypadku ta opcja odpada dlatego ze ściany wystają kable z odpowiednim zapasem długości bym w chwilach "uświęconego słuchania muzyki" mógł je odsuwać od ścian. Naprawdę polecam takie rozwiązanie każdemu z Was.

Mylę, że lepszym rozwiązaniem (jesli nie ma jak odsunąć kolumn od sciany) jest zakrycie tylnych bas refleksów.

No własnie nie jest dlatego zamiast wetknąć firmowe gąbeczki - odsuwam głośniki od ściany. Nie jestem akustykiem, nie rozwinę tematu. Zwyczajnie głośniki grają wtedy wyraźnie lepiej i tej wersji będę się trzymał :)

KINGSIZE dobrze prawi, najważniejsze ustawienie kolumn. Odsunięcie od ściany pomaga na zmniejszeniu basiku, ale największa zmiana jest w przestrzeni (ma to coś wspulnego z odbiciami). Jeżeli to nie pomoże to zostają gąbeczki.

W instrukcji ustawienia kolumn MA napisali że jeżeli podłoże twarde to stawiać bez kolców, kolce do wykładzinki i dotyczy to frontow jak i suba.

Nawet jeśli mieszkasz w jaskini z granitową równą jak stół podłogą - zapodaj kolce. Kolumna gra samą sobą znaczy rezonansem pudła i nie powinna się "integrować" konstrukcją z podłożem.

W temacie jw. "coś wspólnego z odbiciami" - własnie chodzi o czysty dźwięk z głośników, a nie z przydźwiękami odbitymi od ścian. Nawet nie chodzi o zmniejszenie "basików" ale wyeliminowanie "dudnienia".

Oczywiście są to moje prywatne opinie poparte własnym doświadczeniem. Audiofile z forum być może twierdzą coś innego, szanuję ich punkt widzenia.

• 3 tygodnie później...

Witam ,

Nabyłem drogą kupna kolumny Monitor Audio BX5.

Grają ze wzmacniaczem Marantz PM 82.

Zastanawiam sie nad wymianą kabli.

W tej chwili mam podłączone Audioquest model 4.

Dół i środek jest w zasadzie O`K.

Problem jest na górze ze sporą ilością drążniacych sybilantów.

Polecano mi wymienić druty na Van den Hul The Twin Red, Melodikę Purple Rain albo Ultralink Matrix.

Mają podobno mniej góry.

A może wzmacniacz powinienem wymienić ?

Jestem nieźle skołowany.

Podpowiecie coś ?

Pozdrawiam ,

Panowie,

co myslicie o ma gx200? sluchal ktos?

czy jest duza roznica pomiedzy gs20 a gx200? czy roznica cenowa adekwatna do roznicy dzwieku?

co na dzien dobry mozna powiedziec to ze sa to kolumny 3-drozne z 2 glosnikami basowymi.

pzdr

Witam ,

Nabyłem drogą kupna kolumny Monitor Audio BX5.

Grają ze wzmacniaczem Marantz PM 82.

Zastanawiam sie nad wymianą kabli.

W tej chwili mam podłączone Audioquest model 4.

Dół i środek jest w zasadzie O`K.

Problem jest na górze ze sporą ilością drążniacych sybilantów.

Polecano mi wymienić druty na Van den Hul The Twin Red, Melodikę Purple Rain albo Ultralink Matrix.

Mają podobno mniej góry.

A może wzmacniacz powinienem wymienić ?

Jestem nieźle skołowany.

Podpowiecie coś ?

Pozdrawiam ,

mialem rx8 i ten sam problem gora meczyla tymi SSSS , wymienilem kabelek na vdh bay5 i znikla meczaca gora mozna bylo sluchac godzinami.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

mialem rx8 i ten sam problem gora meczyla tymi SSSS , wymienilem kabelek na vdh bay5 i znikla meczaca gora mozna bylo sluchac godzinami.

To jest zdaje się interkonekt a mnie chodzi o druty głośnikowe.

U mnie RX8 z HK AVR460 połączony jest HOTLINE SPIRAL SILVER, żadnych wyostrzeń góry nie ma ani ze źródeł cyfrowych ani analogowych.

Może to kwestia akustyki pomieszczenia, na podłodze mam wykładzinę na grubym filcu i może o to chodzi.

U mnie RX8 z HK AVR460 połączony jest HOTLINE SPIRAL SILVER, żadnych wyostrzeń góry nie ma ani ze źródeł cyfrowych ani analogowych.

Może to kwestia akustyki pomieszczenia, na podłodze mam wykładzinę na grubym filcu i może o to chodzi.

W życiu nie miałem HK więc nie wiem jak brzmi.

Laxman, Pioneer i Marantz te marki znam i wiem jak grają.

Kolce mają sens jak jest nierówne podłoże i chcemy dobrze ustawić kolumny w poziomie.Na grubym dywanie stosuje się kolce ale już na parkiet trzeba pod nie dodatkowo dać metalowe podkładki z podbiciem filcowym/gumowym i nic się nie rysuje.U mnie w pokoju podłoga jest delikatnie mówiąc niezbyt równa i przy chodzeniu blisko kolumn potrafiły się ruszać.Dopiero zakup ciężkich granitów i położeniu na nie moich GS20 załatwiło sprawę.Dźwięk też lepiej brzmi,zwłaszcza bas się poprawił.Jakbym miał super równą podłogę to nie zawracałbym sobie głowy jakimiś granitami.Każdy ma inne warunki odsłuchowe, trzeba się dostosować do warunków.

U mnie tam podłoga jest równa. kupe kasy na to wydałem. no i kamienna. Ale mowisz że granit dobry?
  • Moderatorzy

U mnie tam podłoga jest równa. kupe kasy na to wydałem. no i kamienna. Ale mowisz że granit dobry?

leroy marle reklamuje się z granitowymi płytkami 40x40x2 po 13pln szt, wiem, że cienkie ale cena...........

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Jak masz podłogę kamienną i równą to raczej stosowanie granitu pod kolumny nie ma sensu,chociaż najlepiej samemu się przekonać.Ja mam cienkie panele podłogowe i w dodatku nierówno położone więc granit mnie trochę ratuje ale idealnie nie jest.Trudno mi narzekać bo nie mieszkam we własnym mieszkaniu a tylko wynajmuję, jest jak jest.

Edytowane przez Solofan

Nadal nie rozumiem po co Wam te kamienne bloki pod kolumny ? Chyba dla własnego samopoczucia. Naprawdę wystarczą szpilki ... nawet na cienkiej podłodze z panelami. Postawcie sobie szklankę z wodą gdzieś obok głośnika (poza zasięgiem fali akustycznej) i zobaczcie czy coś tam drży na powierzchni wody. Nie drży ? Ojej .... więc po co dorabiać ideologię.

Gdzieś na necie widziałem jak ktoś oferuje podstawy z granitu pod duże fronty. Wysokość podstawy to 50 cm (szok). Przecież takie konstrukcje /kolumn/ obliczone są na jakieś standardowe wysokości foteli i kanap słuchaczy ... tutaj basik pompował by prosto w klatę .... itd. itp.

W tym miejscu przyznaję się do posiadania jednej półki z czarnego marmuru afrykańskiego o grubości 4 cm ... ale ona wbita jest w ścianę nośną i podtrzymuje 10 kg głośnik RX Centre.

Pozdrawiam.

Edytowane przez KINGSIZE

Powiem tylko że jak przechodziłem koło kolumn to potrafiły się ruszać...taką mam podłogę.Kolce nic by mi nie dały,majtało by się w najlepsze.Teraz jak docisnąłem 20kg granitami jest ok.Nie muszę chyba mówić że dla reprodukcji dźwięku również jest to zbawienne.Bas jest lepszy bo podłoga nie drży razem z kolumnami....o to w tym chodzi.Kto ma równe i twarde podłoże to szczęściarz i żadne granity mu nie potrzebne.

Powiem tylko że jak przechodziłem koło kolumn to potrafiły się ruszać...taką mam podłogę.Kolce nic by mi nie dały,majtało by się w najlepsze.Teraz jak docisnąłem 20kg granitami jest ok.Nie muszę chyba mówić że dla reprodukcji dźwięku również jest to zbawienne.Bas jest lepszy bo podłoga nie drży razem z kolumnami....o to w tym chodzi.Kto ma równe i twarde podłoże to szczęściarz i żadne granity mu nie potrzebne.

Ja w swoich PMC 703 mam komorę balastową, która to odpowiedzialna jest za odpowiednią wagę kolumn oraz mniejszy rezonans własny. Starsze konstrukcje głośnikowe często posiadały coś takiego, ale dzisiaj to chyba rzadkość.

• 2 tygodnie później...

Prosze o przyjecie do klubu z moimi gx200:)

Witamy :)

Zapodaj jakieś fotki pięknych GX200 i napisz jak się zgrywają z Twoim systemem :)

pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

Też jestem ciekaw opinii na temat tych GX200,nawet sam myślę o zakupie ich,chociaż GS20 dają świetnie radę.

Prosze o przyjecie do klubu z moimi gx200:)

Gratulacje piekne glosniki.

Jesli ktos jest zainteresowany to firma sprzedaje exdemo pl100 ebony za 1500 £ w eu i transport gratis jesli ktos chce to moge podac namiary , sadze ze dobry deal

Edytowane przez anxion

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Witam

Mam pytanie czy Baltlab Epoca 2 da rade napedzic MA GS20 ? Sluchalem go z GS10 ale to monitorki i gra z nimi pieknie a 20 to juz podlogowce .

Obecnie mam ProAc D15 fajne kolumny jednak troche brakuje mi gory MA maja lekko podbarwiona gore i fajnie moga sie zgrac z Baltlabem mysle zeby GS20 z Baltkiem posluchac . No i najwazniejesze czy zmiana ProAc D15 na MA GS20 ma sens moze ktos sluchal obu tych kolumn czy to podobna klasa bo nie chce zrobic kroku w tyl ;)

Pozdrawiam Wszystkich

Powinien napędzić GS20 bez problemu. Jednak, jeśli Baltlab ma poluzowany bas, to w połączeniu z basrefleksowym charakterem basu MA, może być nieciekawie, tzn. bez konturów.

"Tynk pożera dźwięk" 747

No wlasnie o ten bas sie troche obawiam czy nie bedzie za bardzo poluzowany lub tez za duzy bo niestety pomieszczenie mam male tylko 16m2 jednak musze tez podkreslic ze nie lubie muzyki bez basu stope musze poczuc na klacie typowe audiofilskie plumkanie basu nie dla mnie juz to przerabialem ;)

Jaki wzmacniacz taki będzie bas w GS20.U mnie z marantzem jest w sam raz,bas jest odczuwalny ale nie męczy przy dłuższym odsłuchu.Jednak jak odkręci się gałkę głośności bardziej w prawo i mamy fajny kawałek basowy to pięknie to zabrzmi.Ja mam 19m pokój i jest ok,myślę że w 16m nie powinno być wyraźnie gorzej.Nie ma co się bać że podłogówka nie rozwinie się na mniejszej powierzchni,też miałem takie obawy a jest ok.

Marcin juz poszly mi z przed nosa ale spokojnie pojade je odsluchac z moimi gratami i jak sie sprawdza to bede sobie czekal az sie pojawi jakas fajna okazja ;) Narazie mam ProAc wiec muzyka gra :) Ale Marantza chetnie poslucham tez wiec jak cos to sie umowimy ;)

Sprzedałem swoje świetne GS20 a w międzyczasie rozglądałem się za godnym następcą dla tak dobrych kolumn.Miałem świetne oferty lecz przeważnie głośniki używki to były potwory nie na mój mały pokój 19m a na salony.Nie miało sensu ładować się w taki interes, i tak bym ich nie wykorzystał.W końcu pomyślałem że może lepiej nie zmieniać tego co już mi się spodobało a tylko sięgnąć po model nowszy i niejako lepszy.Moja ulubiona firma głośnikowa Monitor Audio i ich model GX200 w kolorze walnut zawitały w moim domu.Ponownie rzuca na kolana jakość wykonania kolumn i sposób pakowania oraz detale.Bardzo to lubię w tej firmie że wie jak dbać o klienta.Mimo obaw o filigranowy wygląd i niewielkie głośniczki,dźwięk okazał się szeroki,pełny,bas punktowy.Góra robi największe wrażenie,wstęga pokazuje klasę.To wszystko na gorąco,dopiero jak kolumny pograją z kilka tygodni będę mógł powiedzieć coś więcej.Na razie jestem w niebie...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.