Skocz do zawartości
IGNORED

Klub marki Monitor Audio

Rekomendowane odpowiedzi

Don111

Witam mam BX5 i szczerze mowiac jestem zadowolony-gora troche szeleszczaca aler mam nadzieje ze z czasem ta sztywna aluminiowo-magnezowa kopulka sie wygrzeje,srednie rewelacja,masa szczegolow i bardzo bezposrednie brzmienie. Co do basu to jak na tak male przetworniki zchodzi naprawde nisko-nie sa to glosniki do techno-lupanki ale w muzyce gitarowej sie swietnie sprawdza,basik jest krotki i swietnie wkomponowany w reszte pasma.

Sluchalem z Advence Acustic(jakis tam model) bylo fajnie teraz gra to z Rotelem RA12 na 18m2 jest naprawde niezle choc 60W na kanal to troche malo jak na te kolumienki bo maja slaba efektywnosc i trzeba troche mocy by je slyszec.

A o to moje zapowiadane wczesniej kolumny Monitor audio GXFX serii gold

http://zapodaj.net/1a9fd336e788f.jpg.html

http://zapodaj.net/68908a6191b01.jpg.html

http://zapodaj.net/80eda13c2bab9.jpg.html

lolek

to dla tych co nie moga tamtego zdjecia otworzyc...

http://zapodaj.net/d6de001b9e9d7.jpg.html

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

http://zapodaj.net/2a44ef423ec15.jpg.html

A to jeszcze jedno zdjecie ktore tez w duzym formacie powinno sie wyswietlic.. Pozdrawiam i zycze Wesolych Swiat Wielkanocnych.

lolek

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Witam czy ktorys z szanownych kolegow moze mi powiedziec jak MA zgrywa sie z Musical Fidelity

Nis słyszałem MF ale z tego co ludzie piszą to dosyć ciepło grające wzmacniacze więc z MA powinno to zagrać fajnie .

Risto zamowilem te i kupilem pomiomo ze przody kupuje paradigmy studio 60v5 i CC-590v5 ale surrandowe z tej serii serii czyli adp 590 paradigma przy tych wykonaniem i wygladaem to wygladaja tamte jak zabawki dla dzieci:-) i dzwiekowo sa swietne i mozna je ustawiac jako dipolowo i bipolarnie wiec mozna sie pobawic jak komu pasuje... kosztuja kupe kasy ale warte sa.... a jak jeszcze wie sie gdzie mozna kupic to zawsze troche taniej mozna wyrwac ... a ja bede wiedzial za jakies dwa meisiace jak sie perzentuja bo wtedy juz podlacze kompletne nowe kino domowe ktore powoli juz bede odbieral ale sluchajac ich w salonie bylem pod wielkim wrazeniem... plus popytalem sie uzytkownikow czy nie zaluja wyboru i czy im sie to sprawdza kazdy z nich polecal pomimo ze sa drogie.... a u mnie na starym kinie na razie to je wygrzewam i bawie sie ustawieniami bo jak widzisz jeden glosnik mam na jednej scianie a drugi na tylnej ( bo kominek mi stoi na tej scianie ) ,,,, ale tak naprawde z zabawa na 100% poczekam na swoje juz zamowione kino i glosniki i wtedy bedzie zabawa :-) moj kumpel ma podobnie tylko ma nizsza serie tych glosnikow i jest tez bardzo zadowolony....

lolek

Edytowane przez lolek126

Lolek126, zapytałem z ciekawości o Twoje wrażenia bo je również użytkuje od jakiegoś czasu tyle że w piano black z całym kompletem GS-ów. Trochę też kombinuje i testuje różne konfiguracje bo to rozbudowa do 7.1 i nie mam jeszcze konkretnego typu ustawienia. Porównuje te same filmy, momenty ścieżek pod kątem płynności przejścia "efektu dźwiękowego"

Wykonanie jest pierwsza klasa ale w MA tak już jest. A co do pytania to chodziło właśnie o ustawienie na dwóch ścianach. Moim zdaniem będzie nierówno. Ja bym próbował ustawić oba na tylnej ścianie albo bocznych wyżej, spróbować warto , nic nie kosztuje.

A Paradigmów gratuluję, choć teraz widząc rolę centralnego poszedłbym w CC-690:) z Paradigma używam suba-25:))

Edytowane przez Risto
  • 2 tygodnie później...

Don111

Witam mam BX5 i szczerze mowiac jestem zadowolony-gora troche szeleszczaca aler mam nadzieje ze z czasem ta sztywna aluminiowo-magnezowa kopulka sie wygrzeje,srednie rewelacja,masa szczegolow i bardzo bezposrednie brzmienie. Co do basu to jak na tak male przetworniki zchodzi naprawde nisko-nie sa to glosniki do techno-lupanki ale w muzyce gitarowej sie swietnie sprawdza,basik jest krotki i swietnie wkomponowany w reszte pasma.

Sluchalem z Advence Acustic(jakis tam model) bylo fajnie teraz gra to z Rotelem RA12 na 18m2 jest naprawde niezle choc 60W na kanal to troche malo jak na te kolumienki bo maja slaba efektywnosc i trzeba troche mocy by je slyszec.

A słuchałeś jeszcze coś bo mam na oku BX-5 i tak czytam pod jaki wzmacniacz się szykować to mnie pobudza do działania :)

Nie wiem jakiej muzyki sluchasz ale jak jeszcze nie kupiles glosnikow to radze przesluchac zestaw-ja zaczynam miec lekkie watpliwosci co do zakupu bo z czasem wygrzewania sie glosnikow zaczyna draznic mnie slaba efektywnosc i mulacy bas czego najbardziej sie obawialem. Dynamika tez pozostawia troche do zyczenia... Slyszalem tego samego Rotela z Elacami FS147 i tam bylo naprawde niezle lupniecie po garach a glosniki nie wiele wieksze od BX5.

Jezeli Masz blisko do Trojmiasta to zapraszam-sam Ocenisz.

Kolega rydziu81 ma rację jeśli chodzi o BX5. Miałem je prawie rok. U mnie grały z Nad C326 i z początku byłem zadowolony, ale im dłużej słuchałem pojawiało się coraz więcej niedociągnięć. W spokojnych kawałkach wszystko rewelacyjnie, ale jak wrzuciłem trochę ostrzejsze granie (rock, metal), to poległy po całości. Kombinowałem z piramidkami, żeby górę złagodzić - trochę pomogło. Środek wydawał mi się zbyt wyeksponowany, a bas się rozłaził, brakowało porządnego uderzenia.

Prawie 1,5 roku słucham Paradigm Studio 60v5. Na początku były podłączone do C326 i już widziałem znaczą poprawę - o dziwo wysokie tony, które ma Paradigm idealnie mi przypasowały, a bas... cóż, nie planuję wymieniać kolumn, może z elektroniką pobawię się jeszcze, ale kolumny zostają.

Jest też druga strona medalu. Utwory, które brzmiały rewelacyjnie na BX5 teraz nieco mniej czarują :).

Tyle ode mnie.

BX5 to całkiem fajne kolumny, ale nie do mojego repertuaru.

Pozdrawiam

Bajzel

Risto tak jak napisalem nie da się inaczej u mnie ich zamontowac chyba ze kiedyś obroce pokoj to wtedy da rade a teraz na tylnej scianie będzie za blisko siebie to sa potężne glosniki jak sam wiesz i będzie za dużo kolo siebie dzwieku a tak można się pobawić i poustawiać i będzie dobrze ... a znowu zamontować na plycie od kominka to troszkę ryzykowne i za drogie to kolumny sa żeby tak ryzykować... - swoje waza 12 kg... sztuka...wynajalem specjalna firme żeby zrobila projekt i montaż kominka żeby jak najmniej zajmowal kominek - efekt taki ze niektórzy samochodem nie jezdza za tyle ile ja na ten gadzet :-) dla zony wydalem a i tak swoje musi jednak zajmować ale i tak o niebo mniej jakbym wzial zwykly wklad i zwykłego majstra do montażu:-) ja już mam centralny cc -590 studio i powiem ci ze kawal glosnika - wazy to ponad 17 kg i naprawdę czad jest niezły nawet na moim staruszku amplitunerze ale jeszcze miesiac i stanie zupełnie inny amplituner... . Z Gs dobrze zrobiles bo cenowo były bardziej konkurencyjne niż teraz gx ja odsluchiwalem Gx i wg . mnie oczywiście nie sa warte tych pieniędzy w stosunku do paradigmow studio 60v5 jakby np. gx 300 cena wyj. kosztowala około 12 tys bym się nad nimi zastanawial a tak wybrałem paradigmy.... zresztą sam i sprzedawca mowil ze on by nie kupil gx za taka cene, mało tego slyszalem opinie ze gs lepiej graja od gx ....;-) sub paradigma 25 kawal sprzętu , ja kupuje velodyna spl 1200 ultra bardziej mi odpowiada i do muzyki jest lepszy jak paradigm ale tak czy siak zacny to sub .... nie mnie jednak ja po odsłuchaniu kilku subow tak w cenie 5 - 9 tys pozostałem przy relu i velodyne a później wybor był jeden velodyne dla mnie jest to najlepsza firma jeśli chodzi o suby w warunkach domowych czy małych sal kinowych w domu...Pozdro

Edytowane przez lolek126

Kolega rydziu81 ma rację jeśli chodzi o BX5. Miałem je prawie rok. U mnie grały z Nad C326 i z początku byłem zadowolony, ale im dłużej słuchałem pojawiało się coraz więcej niedociągnięć. W spokojnych kawałkach wszystko rewelacyjnie, ale jak wrzuciłem trochę ostrzejsze granie (rock, metal), to poległy po całości. Kombinowałem z piramidkami, żeby górę złagodzić - trochę pomogło. Środek wydawał mi się zbyt wyeksponowany, a bas się rozłaził, brakowało porządnego uderzenia.

Prawie 1,5 roku słucham Paradigm Studio 60v5. Na początku były podłączone do C326 i już widziałem znaczą poprawę - o dziwo wysokie tony, które ma Paradigm idealnie mi przypasowały, a bas... cóż, nie planuję wymieniać kolumn, może z elektroniką pobawię się jeszcze, ale kolumny zostają.

Jest też druga strona medalu. Utwory, które brzmiały rewelacyjnie na BX5 teraz nieco mniej czarują :).

Tyle ode mnie.

BX5 to całkiem fajne kolumny, ale nie do mojego repertuaru.

Pozdrawiam

No mleko rozlane .była okazja to kupiłem teraz muszę jakiś wzmacniacz dokupić do nich co by to grało. Ja słucham takiej muzyki, że chyba wsio dobrze zagra hehe.

SPRZEDAM BX5

Jak ktos jest zainteresowany zakupem Monitor Audio BX5 w stanie idealnym-jek sklepowe. Glosniki nie wytluczone pewnie nawet dobrze nie wygrzane bo graja od 4miesiecy z Rotelem RA12 i to glownie w weekendy to zapraszam na PW cena +-2100

Edytowane przez rydziu81
  • 2 tygodnie później...

Mam MA RX2, połączone z Audiolabelm 8000S i kablami Cable talk 3.1 bi-wire.

Przy okazji zapytam, czy to dobre kablem jak do tego zestawu?

Planuje zamianę posiadanych już RX2 na RX6 i tu pytanie - czy to pod każdym względem dobry wybór?

Czy RX6 da mi dokładnie to samo brzmienie co RX2 i dodatkowo troszkę mocniejszy bas?

Pytam bo realizacja tej decyzji związana będzie z zakupem w ciemno i najpierw ze sprzedażą RX2, wiec nie będę miał ich okazji porównać.

Edytowane przez sybic

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

No może się okazać że to właśnie RX2 będą miały więcej basu niż RX6. W RX2 jest duży 20cm głośnik i to naprawdę gra mocno basowo, żadko w podstawkowych są teraz takie duże głośniki. Jak chcesz więcej basu to pomyśl o RX8. Sam miałem kilka kolumn tej firmy ale najbardziej spodobały mi się GS20, szukaj używanych, czasem do 4tys można je złapać.

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

No może się okazać że to właśnie RX2 będą miały więcej basu niż RX6.

No to teraz to już mam mętlik w głowie :)

Ktoś może to potwierdzić, że RX6 będą miały mniej basu niż RX2?

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

No ja akurat się z tym nie zgadzam, bo odsłuch w salonie na ogół nie rozwiązuje dylematów. Ostatnio testowałem w domu nowo zakupione RX2 z moimi starymi kolumnami. Pierwsze wrażenie - RX2 brzmią na tyle fatalnie, ze warto brać ich w ogóle po uwagę. Taki wniosek wysnułbym pewnie na odsłuchu w salonie.

No ale skoro je kupiłem i mam je w domu, no to sobie trochę na nich pogram. Słuchałem jeden dzień i następny… i czym więcej słuchałem tym bardziej zacząłem dostrzegać ich zalety, które były na tyle znaczące, że ich fatalne początkowo brzmienie już mi nie przeszkadzało. Po kilku dni słuchania nawet zaczęło mi się podobać. W salonie z pewnością nie doszedłbym do takich wniosków. Dlatego czasem warto posłuchać opinii fachowców.

Witam każdy ma swój pogląd na to zagadnienie .... aczkolwiek jak nasluchalem się duzo żeby wybrać to co w chwili obecnej kompletuje i nei zaluje tego ze spedzilem tych kilkadziesiąt godzin w salonach.... dla mnie jest to najlepszy wybor żeby cos kupic, bo fachowcy owszem warto posluchac ale weź zauważ ze będą mowic to co im się podoba.... i dlatego np. pomimo ze podlogowki i centralny kupiłem paradisgmy serie refensce studio to surrandy kupiłem MA gold gx-fx a czy fachowcy w salonie gdzie sprzedawane sa paradigmy mysle ze nie doradziliby mi zebym wlasnie je kupil...

• 2 tygodnie później...

Czy ktoś mógłby mi opisać brzmienie kolumn serii RX, nowych i już wygrzanych?

Bo miałem okazje słyszeć zupełnie nowe kolumny i nie wiem jaką wziąć poprawkę…

Mam RX8, dopiero po 6 miesiącach się "dotarły". Generalnie góra i środek takie same natomiast przybyło na dole i to znacznie jakieś dwa do trzech razy.

Edytowane przez ranczo

i dlatego np. pomimo ze podlogowki i centralny kupiłem paradisgmy serie refensce studio to surrandy kupiłem MA gold gx-fx a czy fachowcy w salonie gdzie sprzedawane sa paradigmy mysle ze nie doradziliby mi zebym wlasnie je kupil...

Raczej nie sądzę, aby sprzedawcy testowali sobie muzykę wielokanałową, albo stereo na wiszących surroundach :)

Byłbym tu bardziej ostrożny, stawiałbym raczej na fakt, że MA były dostępne i droższe, więcej można więc na nich przyciąć, a być może na Paradigmy trzeba by było czekać aż przypłyną z Hameryki.na zamówienie :) A klient wybredny, może nie zaczekać :)

Hej Don nie zrozumiales mnie to nie chodzi o to ze ktos mnie na MA suraandy namawial ... mialem dwie opcje paradigmy ADP 590 i MA GX-fx... posluchalem paradigmow oczywiscie w kinie jak i w koncertach i potem jak jak poprosilem zeby sciagneli specjalnie zebym mogl odsluchac wlasnei MA to nawet nie piskneli tylko to zrobili wlacznie z kolorem o ktorym myslalem ( nie wiedzac czy je kupie ) .... i kiedy je zobaczylem na zywo i dodalem do tego obraz paradigmow to sam wyglad to tak jakby paradigmy to wiesz byly kolumny "zabawki", a MA szal pod wzgledem wygladu wykonania itp... sama waga mowi z czego jedne, a z czego drugie sa zrobione plus mozliwosc regulacji na dzwiek dipolowy lub bipolarny przesadzil ze wybralem MA - ale nikt mnie nie namawial, a i tak czekalem na Paradigmy na podlogowki i na centralny to i bym poczekal na surrandowe, nie mialo to znaczenia dla mnie....tylko niestety MA znacznie drozsze, ale wszystko cos za cos...

Trzeba było pisać od razu, że chodzi o wygląd :)

Fakt że w MA jest fajniejsza sprawa z tym wyborem dipol/bipol - można wybrać surroundy wiszące na ścianie, nie będąc skazanym na zwykłe jednokierunkowe podstawkowe.

Oczywiście jeśli dla kogoś to ważne, zwykle i tak wybiera się pracę jako dipol. Do muzyki wielokanałowej, której jak na lekarstwo (nie mówię o zwykłych koncertach) teoretycznie lepiej nadają się zwykłe jednokierunkowe.

lolek126 zawsze mogłeś zamówić te http://polpak.com.pl/produkt/3638/KOLUMNA_GLOSNIKOWA_PARADIGM_SIGNATURE_REFERENCE_SIGNATURE_ADP3_v.3 :-) myślę, że też by były niezłe. Ja mam Millenia ADP bo nie chciałem dużych. Grają bardzo dobrze. Tylko tyły mam Paradigma obecnie. Central już Definitive Technology bo również w niedużej obudowie mam świetny central który jest rozpoznawany przez amplituner jako large a do tego brzmi bardzo fajnie. Jaki kupiłeś do tego kina amplituner ? Ja od kilku dni mam Arcama AVR 360 ale fronty idą z zewnętrznego wzmacniacza a AVR pędzi tylko tył i central. Traktuje go jako rozwiązanie przejściowe bo do końca roku planuje wejść w dzielonego Marantza AV8801 chyba, że zaszaleje i wejdę w procesor Anthema :-) Arcam brzmieniowo jest niezły, ale sekcja video leży ... włączyłem bypass aby wcale nie obrabiał obrazu bo były problemy. Gra jednak wyraźnie lepiej niż poprzedni Denon AVR-3313.

Hej mi takie duże surrandowe nie potrzebne jak ktoś ma salon z 40- 50 m to spoko może cos takiego kupic ... jak na mój salon to takie MA swiat i ludzie i przede wszystkim można zmieniac dźwięk z bipolarnego na dipolowy a tego paradigm nie ma... bo cenowo to bym kupil w porównywalnej cenie te glosniki co dales link jak i MA ale jak na mój salon za duże sa i naprawdę nie zaluje ze je kupiłem... co do amplitunera to we czwartek jade po odbior Onkyo TX-NR 5010 i bluray denona 3013 UD... do muzyki kupiłem niedawno cd marntza SA-KI Pearl lite... Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich klubowiczów.

Tydzień temu kupiłem okazyjnie głośniki Monitor Audio RS8. Teraz poszukuję reszty zestawu.

Dodam że będzie to mój pierwszy taki sprzęt.

Dużo czytam na ten temat i z pomocą innych użytkowników wybrałęm 3 zestawy.

Obecnie mieszkam w Danii, gdzie wybór w sklepach jest bardzo ubogi w tym przedziale cenowym.

W sobotę jadę do sklepu na odsłuch poniższych zestawów, ale chciałbym dowiedzieć się jaka jest wasza opinia. Nie chcę żeby mi coś wcisneli w sklepie.

Marantz PM7004

Marantz UD5007

Denon PMA-1510

Denon DBT-1713UD

Nad C375 BE

Nad T567

Zestaw będzie w salonie o powierzchni ok. 25m

Muzyka której słucham to wszystkie odmiany rocka i metalu.

Czytałem że do takiej muzyki dobre byłyby:

Harman Kardon HK990

Xindak XA-6900

Niestety nie znalazłem ich w żadnym sklepie w Danii, więc odsłuch jest niemożliwy.

Mogę jedynie kupić w ciemno polegając na waszych doświadczeniach z Monitor Audio.

Jakie kable byście mi polecali?

Do kolumn dostałem kable Black Rhodium Jiue Biwire. Czy one wystarczą?

Z góry dziękuję za pomoc

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.