Skocz do zawartości
IGNORED

Klub marki Monitor Audio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Stałem się szczęśliwym posiadaczem BX5 i chciałbym przy okazji wymienić wzmacniacz i CD.

Jak do tej pory mam wzmacniacz Yamaha AX-892 i odtwarzacz Teac CD-P4500.

Myślałem o jakimś Creeku lub Roksanie Kandy ( wzmacniacz ) a odtwarzacz Audiolab 8200CD.

Słucham głównie rocka a czasem jakiś pop a nawet symfonika.

BX5 jak najbardziej mi odpowiadają.

Pozdrawiam wszystkich Klubowiczów MA!

Endriuw

uff ok , problem rozwiązany ,po założeniu głośnika na swoje miejsce tj. do lewej kolumny głośnik zagrał ,po prostu coś nie łączyło,poruszanie kabelkami pomogło.

Edytowane przez grzesinek32
  • 4 tygodnie później...

Powitać Klubowiczów!

Posiadam od niedługiego czasu RX2 i jestem bardzo zadowolony z dźwięku jaki prezentują, a także z wyglądu i samej budowy; na odsłuchu zmiotły niektóre podłogówki, a obawa o niedosyt basu w pokoju szybko zniknęła:)

Odpowiadając koledze wyżej na pytanie o RX2 i Denona 1510ae powiem, że słuchałem takiego zestawienia. Grało to spokojnie, choć średnie i niskie pasmo było lekko uwypuklone przez Denona, co wraz z lekkim uwypuklenie dołu w RX2 spowodowało znaczną ilość basu, ale dobrze kontrolowanego.

Sam Denon ma bardzo fajną budowę, zrobiony na porządnych częściach w większości. Ogólnie 1510ae nie ma unikatowego charakteru brzmienia, mnie wydał się dość uniwersalnym, dobrze brzmiącym wzmacniaczem.

• 2 tygodnie później...

Powitać Klubowiczów!

Posiadam od niedługiego czasu RX2 i jestem bardzo zadowolony z dźwięku jaki prezentują, a także z wyglądu i samej budowy; na odsłuchu zmiotły niektóre podłogówki, a obawa o niedosyt basu w pokoju szybko zniknęła:)

Odpowiadając koledze wyżej na pytanie o RX2 i Denona 1510ae powiem, że słuchałem takiego zestawienia. Grało to spokojnie, choć średnie i niskie pasmo było lekko uwypuklone przez Denona, co wraz z lekkim uwypuklenie dołu w RX2 spowodowało znaczną ilość basu, ale dobrze kontrolowanego.

Sam Denon ma bardzo fajną budowę, zrobiony na porządnych częściach w większości. Ogólnie 1510ae nie ma unikatowego charakteru brzmienia, mnie wydał się dość uniwersalnym, dobrze brzmiącym wzmacniaczem.

Tylko ta cena, chyba za dużo jak na uniwersalnego wzmaka..

• 3 tygodnie później...

goldy o wiele lepsze gx200 jak masz mniejsze pomieszczenie wysokie tony wokale scena i bas rewelacja teraz kupisz je 40% taniej bo wielka wyprz.... natomiast w porównaniu do minasów przepaść i jedne i drugie

Witam miłośników brzmienia Monitor Audio. Przymierzam się do zakupu kolumn. Myślę o Monitor Audio GX200 (posiadam wzmacniacz Denon PMA-1510AE). Czy ktoś może podać sklep /y (nazwa sklepu, miasto), w którym można utargować wysoki rabat (np. wspomniane 40%)?

Mam jeszcze pytanie do ludvik2 - w jakim aspekcie Mimasy grają lepiej od Monitor Audio GX200?

Myślę o Monitor Audio GX200 (posiadam wzmacniacz Denon PMA-1510AE)

Miałem GX300 i z Denon'em GX200 wg mnie nie zagrają lub zagrają ostro. Na dłuższą metę nie da się tego słuchać i jest to nie tylko moja opinia. Co innego z lampą, już będzie lepiej. Największym atutem GXów jest ich świetna wstęga, reszta jest średnia.

O rabaty musisz sam pytać, ale 40% to nie wiem, może u Dystrybutora na całą PL :).

Miałem GX300 i z Denon'em GX200 wg mnie nie zagrają lub zagrają ostro. Na dłuższą metę nie da się tego słuchać i jest to nie tylko moja opinia. Co innego z lampą, już będzie lepiej

SVART - dzięki za opinię. Mam jednak pytanie: Czy słuchałeś tych kolumn (MA GX300) na wspomnianym wzmacniaczu Denon PMA-1510AE czy też tylko tak przypuszczasz?

Pytam bo akurat takie zestawienie miałem okazję posłuchać i nie stwierdziłem grania za ostro. Byłem tym brzmieniem wręcz oczarowany (wg mnie kilka klas lepsze od Monitor Audio RX8). Dobrze scharakteryzowano je w recenzji miesięcznika AUDIO (http://audio.com.pl/testy/monitor-audio-gx200:1). Co prawda ta recenzja dotyczy modelu GX200, ale dobrze oddaje moje wrażenia. Recenzja modelu GX300 też tam jest (http://audio.com.pl/testy/monitor-audio-gx300:1). Nic nie piszą o ostrości tych kolumn.

Również Denon PMA 1510-AE jest uznawany za w miarę neutralny (test: http://audio.com.pl/testy/denon-dcd-1510ae-+-pma-1510ae:2).

W tym samym dniu słuchałem też innych kolumn (też na DENON PMA1510AE):

- Monitor Audio RX8 (pływający słabo kontrolowany bas, wycofana średnica - zgaszone wokale, niewyróżniające się wysokie tony). A z wyglądu były takie atrakcyjne ... Odpadły

- Dali Ikon 6 (delikatny bas, świetny wokal, lekko wyeksponowane wysokie tony przez podwójny głośnik kopułka + wstęga).

Brzmienie GX300 odebrałem jako znacznie lepsze od RX8 i Ikon 6.

Ze względów finansowych i wielkości pokoju (20 m2) myślę nad GX200...

Sama prawda! :)

Ale też nie ma co popadać w przesadę, tak naprawdę istotne są 2 rzeczy: żeby elektronika dawała soczysty i słodki środek oraz żeby wysokie nie były nadmiernie eksponowane (co nie znaczy że mają być wycofane, po prostu nie mogą siepać).

Celowo pisałem "elektronika" a nie wzmacniacz bo gra system jako całość, a wzmacniacz w najlepszym przypadku powinien po prostu dawać prąd a nie wpływać na barwę.

Znam zestawy Denona 1500/1510ae, 2 kolegów ma, co prawda nigdy nie słuchałem ich z Monitor Audio, ale myślę że to może zagrać dobrze, a nawet bardzo dobrze. Tu jednak trzeba zwrócić uwagę na preferencję słuchacza, jak ktoś lubi bułę zza koca to nie tędy droga ;)

Denek 1510ae będzie nieco ograniczać potencjał kolumn, ale zawsze lepiej kupić coś nieco na wyrost. Oczywiście o ile wzmak wyrobi, ale 1510 powinien dać sobie radę, zwłaszcza że przebieg impedancji GX200 sygeruje że to łatwe do wysterowania kolumny.

Do większości Monitor Audio trzeba cieplej grającego wzmacniacza tranzystorowego, a najlepiej lampowego.

Witam,

Tylko i wylacznie do MA GX wzmocnienie po cieplejszej stronie mocy.

U mnie GX200 graja z hybrydami Vincenta (pre + power). Kiedy szukalem wzmacniacza (zanim zdecydowalem sie na pre+power) odsluchiwalem roznych i naprawde gx200 potrafia dac po uszach.

Obawiam się tylko, czy GX200 nie będą za małe do 25m2?

25m2 to juz wiekszy room

ja wykanczam pokoj do muzy i filmu za pare tygodni moje gx300 zagraja w 16.6m2 i do tego jeszcze dobije rel :)

panuje opinia, ze do MA cieple wzmacki lub lampa wszystko kwestia gustu raz koles zakupil naim do MA gx, kiler ! bo mu sie bardzo popdobal taki dzwiek :)

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

ja wykanczam pokoj do muzy i filmu za pare tygodni moje gx300 zagraja w 16.6m2 i do tego jeszcze dobije rel :)

Do filmu to może to jeszcze bym wytrzymał ale do muzy gx300 i rel w 16,6m2 to już dla mnie dużo za dużo no ale ma grać dla nas i nam się podobać więc nie było tematu ;) Ale zapytam z ciekawości jakiej muzyki słuchasz ?

mialem jeszcze opcje pokoj prawie 40m2,ale to znowu duzo za duzy moim zdaniem :) no i skosy, bo to na poddaszu, wiec odpadl

slucham roznej muzy tylko nie ! disco polo

• 1 miesiąc później...

Witam,

Czy ktoś mi podpowie (doradzi/odradzi), czy RX2 można sparować z Rotel RA 06. Czy to nie będzie za ostre połączenie. Dodam, że mam BX2 i jest ciut za ostro. Musiałem to temperować kablem Atlas Equator 3.0. Wiem, że obydwa modele to inna półka, ale ktoś może podpowie. Przyznam, że ze względów estetycznych zostałbym z marką Monitor Audio. Nie bardzo mam gdzie ich posłuchać, ze swoim sprzętem. Najchętniej bym wypożyczył do domu za kaucją, ale jaki salon się podejmie?

Pozdrawiam

A nie prościej swoją elektronikę pod pachę i do salonu? Od razu podepniesz pod co tam mają. Ja tak zjeździłem całą Warszawę i okolice, ze swoimi kolckami przesłuchałem blisko 20 zestawów kolumn.

A nie prościej swoją elektronikę pod pachę i do salonu? Od razu podepniesz pod co tam mają. Ja tak zjeździłem całą Warszawę i okolice, ze swoimi kolckami przesłuchałem blisko 20 zestawów kolumn.

O i z tych 20 zestawów wybrałeś GS20 czy już masz inne kolumny ? Pytam bo ja mam właśnie GS20 i jakoś tak je polubiłem że nie mam ochoty na zmiany wiadomo że można lepiej ale po co skoro dźwięk jest zadowalający no i GS20 są dosyć uniwersalne .

Cały czas GS20, nieprzerwanie gdzieś tak od 2008r. :) I nie planuję zmieniać.

W międzyczasie spory upgrade elektroniki i akustyki, te kolumny naprawdę mają potencjał i można z nich wycisnąć baaaardzo dużo.

Dobrze mówisz że są uniwersalne, dlatego je wybrałem. Oczywiście nie jest to koniec świata, w tej cenie można kupić kolumny który ten czy tamten aspekt będą miały lepszy, ale inne aspekty będą leżały, zaś GS20 ma wszystko dobrze lub bardzo dobrze. Jakbym miał zmieniać to szukałbym gdzieś w okolicach 20k (żeby wymiana miała sens), ale do mieszkania w bloku to już byłaby perwersja, i tak najwęższym gardłem będzie akustyka więc gdzieś trzeba się zatrzymać. I GS20 to jest chyba to miejsce.

Pzdr

Oczywiście nie jest to koniec świata, w tej cenie można kupić kolumny który ten czy tamten aspekt będą miały lepszy, ale inne aspekty będą leżały, zaś GS20 ma wszystko dobrze lub bardzo dobrze.

Zgadzam się z tym i dlatego właśnie też wybrałem GS20 potrafią zagrać wszystko na dobrym poziomie a jak sobie pomyślę że kupiłem je za grosze to tylko się uśmiecham :) Na trop GS wpadłem jak usłyszałem u znajomego GS10 ja nie przepadam za monitorkami ale pomyślałem sobie fajnie grają te GS10 trzeba posłuchać GS20 no i jak się trafiły to pojechałem posłuchałem ale i tak bez słuchania bym je kupił bo wiedziałem już mniej więcej czego się spodziewać a że cena była bardzo okazyjna to się nie zastanawiałem ;)

lubie MA, ale tez mysle, ze usherki wypadna lepiej z rx2:)

propos

mial ktos okazje porownac gx100 z kef r300 ?

Rx2 już do mnie jadą. Z innego sklepu. Mam 10 dni na decyzję. Będzie też Usher V-601 do sprawdzenia.

Generalnie Monitor Audio to dobre kolumny, szybkie, dobra scena, bas podbity, góra mocna, średnica płytsza a Usher wolniejsze, głębsza średnica, bas niżej schodzi a góra łagodniejsza. Jeśli system jaśniejszy szybszy to zapewne Ushery zagrają a jak ciemniejszy plastyczny to MA pięknie wyciągną dźwięk :-)

pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

• 3 tygodnie później...

Po 2,5 roku b.dobrego grania padł zasilacz w GSW12 (nie zapala się nawet led na zasilaniu, bezpieczniki całe). W związku z tym mam pytanie czy ktoś z użytkowników nie posiada schematu do tego urządzenia (lokalny serwis bez tego nie ruszy) lub poleci mi serwis, który jest w stanie usunąć tą usterkę. W oficjalnym serwisie dowiedziałem się że nie naprawiają elementów dyskretnych tylko wymieniają całą elektronikę, niestety jest to koszt połowy ceny nowego subwoofer'a. Wymieniać na nowy nie chcę bo do 5k nic lepiej nie zagrało.

Stawiam, że wybierzesz Usher :)

Wygrałeś. RX2 to kosmos przy BX2, ale w małym pokoju by mnie zamordowały. Usher jest duuużo "kulturalniejszy" i do małego pomieszczenia daje radę, Czy Usher jest lepszy? Na pewno w moim przypadku (mały pokój + dość ostry Rotel + bass reflex z przodu) odpowiedniejszy.

Wygrałeś. RX2 to kosmos przy BX2, ale w małym pokoju by mnie zamordowały. Usher jest duuużo "kulturalniejszy" i do małego pomieszczenia daje radę, Czy Usher jest lepszy? Na pewno w moim przypadku (mały pokój + dość ostry Rotel + bass reflex z przodu) odpowiedniejszy.

Tak myślałem, że te 11m2 u Ciebie to trochę za mało dla RX2. Moim zdaniem 15-17m2 to dla nich optymalna powierzchnia. Poza tym fajnie ujął to Patryk, z jednym się tylko nie zgodzę, że MA RX2 mają podbity bas. Może nie są idealnie liniowe, ale porównując RX2 z wieloma innymi paczkami tej wielkości i z tego przedziału cenowego to ich bas raczej jest dość proporcjonalny, że tak powiem.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.