Skocz do zawartości
IGNORED

Klub marki Monitor Audio

Rekomendowane odpowiedzi

Mam możliwość kupienia jedno rocznych MA RX2 w cenie 1600zł czy to dobra cena?

Mam pytanie, bo wzmaka też będe kupował tylko nie wiem jeszcze jakiego, za jakimi się rozglądać, co dobrze się zgrywa z tymi RX2?

Pomieszczenie 18m2, muzyka wszelaka od klasyki, po elektroniczną na disco polo kończąc.

Mam sentyment do aluminiowych gałek i frontów, czy coś z konstrukcji: Yamaha, Denon, Marantz podejdzie?

Mam możliwość kupienia jedno rocznych MA RX2 w cenie 1600zł czy to dobra cena?

Mam pytanie, bo wzmaka też będe kupował tylko nie wiem jeszcze jakiego, za jakimi się rozglądać, co dobrze się zgrywa z tymi RX2?

Pomieszczenie 18m2, muzyka wszelaka od klasyki, po elektroniczną na disco polo kończąc.

Mam sentyment do aluminiowych gałek i frontów, czy coś z konstrukcji: Yamaha, Denon, Marantz podejdzie?

Obecnie RX2 już nie są produkowane, ale w sklepach można je jeszcze znaleźć. Zerknąłem do porównywarki cenowej :-). O dziwo trzymają dość wysoką cenę.

Swoje RX2 kupiłem około 2 lata temu za 2500 zł. Jeśli źródło jest pewne i wiesz że głośniki nie miały przykrych perypetii to cena według mnie jest dobra.

U mnie grają z 8000SE. Kiedyś w pokoju właśnie około 18 m.kw. Teraz w 25 m.kw, dodatkowo otwartym na kuchnię. Dają spokojnie radę nagłośnić taką przestrzeń. Bez większego wysiłku. Tak, że o to możesz być spokojny.

Natomiast połączenie z ww wzmakami powinieneś wcześniej odsłuchać. W mojej opinii marki wzmacniaczy, które wymieniłeś grają dość swobodnie, lekko, bez ograniczeń w gónym paśmie. Podobna jest charakterystyka samych głośników. Szczególnie jeśli chodzi o wyższe rejestry. RX2 dość swobodnie grają w górze pasma. Połączenie z podobnie brzmiącym wzmacniaczem może spowodować nadmiar sopranów. Środek ciężkości będzie przesunięty właśnie w tym kierunku.

Słyszałem RX2 z denonem 1500 i jakimś marantzem (nie pamiętam teraz modelu). To były bardzo krótkie, przypadkowe odsłuchy i nie na moim źródle więc nie mogę preczyjnie odnieść się do aspektów brzmienia, ale ogólnie grało to dla mnie OK. Dźwięk był "strawny" i nie powodował od razu odrzucenia takiego połączenia.

Jednak w mojej opinii głośniki te najwięcej pokazują w połączeniu z ciepło brzmiącymi wzmacniaczami. Wzmacniaczami, które grają przede wszystkim środkiem pasma. RX2 lekko eksponują skraje pasma i w połączeniu ze wzmacniaczem grającym środkiem doskonale rozkłada się całość brzmienia.

Audiolaby to dobry kompan dla nich. Wiele też daje się dobrego przeczytać o połączeniu ze wzmacniaczami Roksan. .... no i z lampowcami.

W mojej opinii największymi zaletami RX-ów jest swoboda brzmienia i doskonała wręcz rozdzielczość - szczegółowość w wyższych rejestrach. Podawana ona jest przy tym w bezbolesny sposób. Nigdy nie złapałem głośników na tym aby brzmienie było nazbyt jazgotliwe i szeleszczące mimo materiału źródłowego, które takie znamiona nosiło.

Pozdrawiam. Mam nadzieję że troszkę pomogłem.

• 2 miesiące później...
  • 2 tygodnie później...

Sprzedam Kolumny Monitor Audio Gx100 które, dostałem podczas firmowej wigilii. Są mi zbędne, nie mam takiego sprzętu do nich. Sprzedaję jako używane bo, wyjęte z kartonu. Gwarancja krajowa itd. Kolor Natural Oak. Zainteresowani? Piszcie na prv.

• 4 tygodnie później...

Witam,

przeglądając wasze posty w tym temacie dochodzę do wniosku że macie dosyć poważne sprzęty w swoich domach.

Ja chciałbym kupić troszkę tańszy sprzęt, przechodząc z moich starych i wysłużonych już Grundigów na kolumny Monitor Audio.

Zestaw jaki mnie interesuje to amplituner Denon avr-x1100 (mogę go dostać w bdb cenie) oraz kolumny Monitor Audio MR2 jako front, MR1 jako surround oraz MR Center (posiadam już sub DIY)

Czy wg was zestaw będzie współgrał ze sobą?

Zależy mi głownie na dobrym efekcie przy oglądaniu filmów i graniu. Muzyka jakiej słucham to przede wszystkim deep house, czasami rap. Proporcje to ok 70% kino/30% muzyka.

Mój pokój ma ok 20m. kwadratowych lecz nie mam miejsca na kolumny podłogowe.

Bardzo proszę o wasze opinie, ewentualnie pomysły innych rozwiązań.

Będzie grało dobrze.

Miałem kiedyś długi czas MA BR2. Aa to jest mniej więcej to samo co obecne MR2. Super głośniki. Pamiętam, że jak się na nie przesiadłem z budżetowych Sony to miałem długo wielką radochę. Zupełnie inna bajka mi się otworzyła. Co prawda grałem ze wzmacniacza stereofonicznego ale i z AV będzie pewnie dobrze. Kolumny te grają zrównoważonym brzmieniem. Zaskakują nisko schodzącym basem jak na ich gabaryty (i cenę). Z tych tańszych kolumn to według mnie strzał w dziesiątkę. Reprezentują jakość, którą ciężko przebić w tym budżecie.

Będzie super!

Pozdrawiam

Edytowane przez kookaj

Chcę kupić Monitor Audio Gx100 i zastanawiam się czym to napędzić aby dobrze grało, budżet mam do 3000 mniej więcej i albo coś nowego albo używane.

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

Chcę kupić Monitor Audio Gx100 i zastanawiam się czym to napędzić aby dobrze grało, budżet mam do 3000 mniej więcej i albo coś nowego albo używane.

Ja swoje Monitor Audio (co prawda GS) napędzam Heglem H80 i wg mnie to bdb połączenie. Jakiś czas temu na allegro był H70 za niewiele więcej niż 3 tyś PLN - może warto poszukać.

Pozdr.

Będzie grało dobrze.

Miałem kiedyś długi czas MA BR2. Aa to jest mniej więcej to samo co obecne MR2. Super głośniki. Pamiętam, że jak się na nie przesiadłem z budżetowych Sony to miałem długo wielką radochę. Zupełnie inna bajka mi się otworzyła. Co prawda grałem ze wzmacniacza stereofonicznego ale i z AV będzie pewnie dobrze. Kolumny te grają zrównoważonym brzmieniem. Zaskakują nisko schodzącym basem jak na ich gabaryty (i cenę). Z tych tańszych kolumn to według mnie strzał w dziesiątkę. Reprezentują jakość, którą ciężko przebić w tym budżecie.

Będzie super!

Pozdrawiam

Niestety to nie to samo, choć wygląd podobny. Też tak kiedyś myślałem.

Możesz rozwinąć wypowiedź? Jakie są różnice. Pytam bo rozważam zakup MR2 (ponownie :) do sypialni.

Jakie są różnice w odniesieniu do starej serii BR ?

BR ma przede wszystkim piękną - ciepłą barwę i równy dźwięk, nie męczą w ogóle, delikatnie podają szczegóły, choć tweeter też metalowy. MR to taka troszkę gorsza wersja BX, które są jaśniejsze na wyższej średnicy i wysokich tonach od serii BR. Summa summarum - uważam że one też są nieco gorsze, mniej spójne od starej BR. Tutaj tez muszę się zreflektować, bo uważałem odwrotnie. Ale to efekt wrażenia - nowsze serie grają bardziej skrajami pasma, wydają się bardziej szczegółowe i efektowne ale nieco "gryzące" w uszy przy dłuższym słuchaniu. Nie zrozum mnie źle, BX czy MR uważam za niezłe kolumny w swojej cenie, BX to były pierwsze kolumny, z których byłem dość mocno zadowolony, ale chyba nigdy moje BX6 nie zagrały tak dobrze jak BR6 mojego brata, co doceniłem dopiero w perspektywie dłuższego czasu i później żałowałem że nie kupiłem dobrze osłuchanych BR, tylko kupiłem wchodzącą, podobno "lepszą" serię BX. Moim zdaniem lepiej od razu dołożyć do czegoś innego/lepszego, niż bawić się w półśrodki. Pozdrawiam.

Edytowane przez don111

czy wg. Panów Hegel H80 dobrze napędziłby MA GX 100 i czy byłoby to dobrze połączenie? Wiem, że osobisty odsłuch to podstawa, ale interesują mnie opinie.

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

Witam

Dopisuję się do klubu z chyba już zapomnianymi MA gold reference 60. Szukam informacji na temat tych kolumn. Przede wszystkim zestawień sprzętowych, w których zagrają optymalnie dobrze. W tej chwili napędzane są wiekowym Pioneer A 676 reference i ps3... Sprzęt gra w 50 metrowym pokoju ze skosami więc kubatura nie jest tak duża jakby się wydawało. Ponieważ moja płytoteka nie jest zbyt duża chciałbym pójść w formaty cyfrowe (dac). Czy sygnatura tych kolumn jest podobna do MA GS60? itd.

Pozdrawiam

Witam drogich kubowiczow!

Przygarniecie mnie z moimi leciwymi Monitor Audio GR10 na orginalnych stojakach? :)

reszta klamotow :

- Marantz pm66se KI

- Marantz cd 63 KI

- Technisc 1210 mk2 z igla Shure M97xE

- Kimber 4TC

- RCA wlasnej roboty oparte na wtyczkach WBT I potrojnie ekranowanym kablu 9mm

po zastosowaniu kabli Kimber opanowalem krzykliwa gore,generalnie jestem bardzo zadowolony ze tanim kosztem udalo sie poskadac cos co gra calkiem przyzwoicie I wkoncu moge odroznic slabo nagrane plyty od tych lepszych,bo w samochodzie to wszyskto gra tak samo I te slabe I te lepsze a nibi bose glosniki I head unit audi symfony hihi,kapa straszna.

,niesamowite co potrafi stary dobry odtwarzacz kompaktowy i polkowe glosniczki :D

do idealu im jednak daleko a o tym sie przekonalem po okolo roku uzytkowania I eksperymetowaniu z roznymi gatunkami muzyki,na duzy + jest to ze wkoncu moge posluchac muzyki ktora wczesniej omijalem szerokim lukiem ;)

PS foto dolacze pozniej bo mam chwilowy rozgardiasz z wiazany z remontem I rozloznymi bebechami z auta od kolegi

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

A ja tak czytam od wczoraj to forum od pierwszej strony do ostatniej i stwierdzam ze najlepszym zakupem wzgledem jakosci i ceny jest chyba seria GS..Sam posiadam GS20 ale zastanawialem sie nad zmiana na GX ale patrzac na nowsze modele cena nie jest chyba adekwatna do jakosci dzwieku..co najwyzej plus za wyglad ale przeciez glosniki maja grac a nie wygladac..Coraz bardziej sie utwierdzam ze nie ma chyba sensu zamieniac serii GS na wyzsza serie poniewaz cena nie jest adekwatna do jakosci dzwieku a te kolumny potrafia pieknie zagrac..conajwyzej moze pomysle nad GS60 ale zamiast sprzedawac moje GS20 i kupic GS 60 wole chyba juz dodac pieniadze do dobrego subwoofera Rela badz wlasnie Monitor Audio..

Edytowane przez Hamer_Mayday

Hamer zostaw gs20 albo jak trafisz kup gs60 jesli brakuje Ci trochę basu lub ewentualnie suba bo te nowe MA wyglądają pięknie ale niestety nie grają już tak dobrze jak gs a i ceny są wysokie . Sam mam gs20 i nie zmieniam ich bo wiadomo można lepiej ale cena za jaką kupiłem gsy sprawia ze są dla mnie bezkonkurencyjne ;)

NOWE Monitor Audio Gold :) bardziej liczylem juz na nowe PL, ale coz poczekamy....

http://audio.com.pl/newsy-sprzetowe/nowa-seria-glosnikow-monitor-audio-gold

ciekawe jak zagraja oby nie bylo takiego rozczarowania jak z nowa seria silver, ktora zastapila serie RX.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Hamer zostaw gs20 albo jak trafisz kup gs60 jesli brakuje Ci trochę basu lub ewentualnie suba bo te nowe MA wyglądają pięknie ale niestety nie grają już tak dobrze jak gs a i ceny są wysokie . Sam mam gs20 i nie zmieniam ich bo wiadomo można lepiej ale cena za jaką kupiłem gsy sprawia ze są dla mnie bezkonkurencyjne ;)

Pamietam jak gralem na gs20. Super glosnik, jak znajde w kolorze rose na rynku wtornym, biore:D

Naim CD5x + Flatcap 2x + NAC 72 + NAP 135 + KEF 105.2 Reference

Pamietam jak gralem na gs20. Super glosnik, jak znajde w kolorze rose na rynku wtornym, biore:D

W opisie masz napisane że grasz na ProAc D15 tak się składa że też je miałem ponad 2 miesiące słuchałem GS20 i D15 zastanawiając się które sobie zostawić no i zostały GS20 chociaż ProAc D15 to bardziej że tak powiem "audiofilskie" kolumny do spokojnych klimatów wokali jazzu są super ale GS20 są bardziej uniwersalne no i rocka bluesa i trochę metalu jakoś lepiej mi się na nich słucha . W D15 cały czas brakowało mi góry blasku blach po prostu grały za ciemno jak dla mnie nie pomagało nic srebrne kable jasno grające CDki zawsze góry mało było . Pamiętam jak słuchałem jakiegoś utworu np Joe Bonamassy na D15 i za chwilę przełączyłem na GS20 to miałem wrażenie że nagle jakiś koc spadł z kolumn dźwięk stawał się taki żywy czysty i bardziej dynamiczny było słychać każde cyknięcie blach a na D15 musiałem się wsłuchiwać żeby te blachy usłyszeć oczywiście zależy to też od jakości wydania płyty CD ale ogólnie na większości płyt brakowało mi właśnie góry w D15 .

Ogólnie można powiedzieć że D15 to lepsze kolumny od GS20 jednak ja wolę te GSki bo audiofilem nie jestem i przekonałem się że często urządzenia chwalone przez prawdziwych audiofili grają jakoś tak sucho i bez emocji i nie zawsze drożej znaczy lepiej ;)

Panowie, jak wygląda sprawa rejestracji kolumn na stronie by uzyskać 5-letnią gwarancję? Niby zarejestrowałem a nie przyszło mi żadne potwierdzenie, nawet nie wiem jak mam teraz sprawdzić status gwarancji?

oby nie bylo takiego rozczarowania jak z nowa seria silver, ktora zastapila serie RX.

A co takiego jest nie tak z nową serią silver? Porównywałem RX i Silver i specjalnie nie zauważyłem większej różnicy w brzmieniu. No, może Silver miała nieco łagodniejszą górę, ale dla mnie akurat to tylko na plus.

Edytowane przez suzana

Panowie, jak wygląda sprawa rejestracji kolumn na stronie by uzyskać 5-letnią gwarancję? Niby zarejestrowałem a nie przyszło mi żadne potwierdzenie, nawet nie wiem jak mam teraz sprawdzić status gwarancji?]

W przeciągu dwóch tygodni przysłali przedłużenie gwarancji w wersji papierowej do domu.

Edytowane przez ranczo

Hehe, albo zwykły zbieg okoliczności, albo ktoś czyta ten temat z "Audio Center Poland" bo nie miałem nic przez kilka dni aż tu nagle 30min po napisaniu posta przyszła nowa karta gwarancyjna na maila. W każdym razie miło że jest te 5 lat gwarancji. Na poprzednie kolumny miałem tylko 12 mies.

Witam. Mam gx200. Mialem mozliwosc bezposredniego porownania gs20 i gx200 u mnie na moim systemie. Jak ktos lubi dolne zakresy na basie w rocku itp to albo gx200/300 albo gs60. Gs20 ma bardzo subtelny bas, fajnie kontrolowany, ale dla mnie i na moim systemie za malo go bylo. Z gx200 to juz inna bajka. Domyslam sie, ze z gs60 byloby lepiej pod tym katem ale nie mialem mozliwosci ich odsluchu.

Ciekawe jak ta nowa seria gold wypadnie w porownaniu do poprzednich?!

Pzdr

Gs20 ma bardzo subtelny bas, fajnie kontrolowany, ale dla mnie i na moim systemie za malo go bylo.

Pewnie masz dosyć duże pomieszczenie u mnie w ok 17m2 GS20 basu nie brakuje . GX200 mają dodatkowy głośnik basowy więc wiadomo że zagrają większym basem to samo GS60 więc jak ktoś ma spore pomieszczenie to GS60 GX200/300 a jeśli do 20m2 to myślę że GS20 wystarczą bez problemu no chyba że ktoś lubi większe buuum ;) Pisałeś o basie a jak reszta pasma wypada w GX200 vs GS20 ? Które lepsze poza tym basem ?

Pomieszczenie porownywalne do Twojego, na pewno nie wieksze. Inna sprawa ze GX jest juz kolumna 3-drozna. Nie chodzi o wieksze buuum:) GX graja rowniej w kazdym pasmie i lepsza dynamika (u mnie i na moim systemie). GX sa troszke jasniejsze. Jak ktos slucha rocka lub metalu to GX. GS natomiast lepiej sprawdza sie przy myzyce jazz, klasyka. Jedno jest pewne, GX i GS idelanie zgrywaja sie z cieplejszym systemem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.