Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Dobrej Whisky

Gość ata77

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchajcie, jak boli z lewej strony pod żebrami to nie jest wątroba, co?

:)

Dobra, jak ktoś nie ma za bardzo kasy, a chce spróbować samej to mam faworyta:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W necie 39 zł, w Piotrze i Pawle 53 zł. Niezła, delikatna, może tylko ciut mdła. Najważniejsza zaleta, że nie pali buźki jak tanie whisky, a moim zdaniem niesie sporo więcej niż Tullamore Dew. Kolejna uwaga- nie kupować czarnej, drozszej wersji Glen Silver,s. Ciężki, okropny, nawet Pepsi nie daje rady zabić posmaku politury.

Potwierdzam piłem i za tą cenę best buy

Ukryta Zawartość

Panie i Panowie! Szkoci nacierają...

Natknąłem się dzisiaj na ostatnią, znaną mi whisky ISLAY, której nigdy nie miałem w ustach.

To już samo w sobie jest wystarczającą okazją, żeby ją otworzyć :) Wrażeniami na pewno się podzielę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Natknąłem się dzisiaj na ostatnią, znaną mi whisky ISLAY, której nigdy nie miałem w ustach.

To już samo w sobie jest wystarczającą okazją, żeby ją otworzyć :) Wrażeniami na pewno się podzielę.

Whisky jak whisky widzę zmiany sprzętowe :)

• 2 tygodnie później...
Gość nudel1306

(Konto usunięte)

Nom podziel sie z nami... jeszcze nie pilem, a slyszalem, ze to najdelikatniejsza islay. Ma w sobie niej dymu od pozostalych podobno...

Ostatnio mialem starcie z kilkoma lyskami... Oczywiscie przegralem te batalie, ale..:]

Dimple 15 - Slodkawa, nieco cyfrowa, przejaskrawiona w kilku punktach, ogolnie dosc lagodna, ale dla mnie malo wyrazista, za jej cene wolalbym singla.

Kilbeggan - Jeden z lepszych blendow, lagodna, bardzo aromatyczna i wchodzi bez coli hehe, poza tym cena(99zl) nie jest zbyt wygorowana. Szczerze polecam.

Glennfiddich 21yo - Po pierwsze droga jak sk...(ok.350zl) po drugie musialem sprobowac;] Smak bardzo mocny i bogaty, ciemna, gorzka czekolada z nutami wanilii i skory, dosyc wytrawna i sucha, reklamowanej slodkosci w niej sie nie doszukalem, ale przyznac trzeba, ze jest very smooth, bardzo dlugi finisz.

Z islay lysek to jeszcze jest Burichladdich podobno reanimowali dosyc niedawno ta destylernie, nieomieszkaloby sprobowac. 7 letnie malty juz sa w sprzedazy i ta blekitna butelka hmm...

• 2 tygodnie później...

Talisker ok. Jura 10 - to zajzajer. Lubie Laphroaig; zob www.thewhiskyexchange.co.uk. 29.49

czy jest audio klub gdzie slucha sie tylko winylu i pije whisky? Bo w moich okolicach sie glownie pali do winylu,

a ja nie pale. To znaczy plae, ale rzadziej.

• Użytkownicy+

Miałem 12 letniego (jak w linku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Jakoś nie poraził mnie specjalnie, był zdecydowanie gorszy od 10Y Taliskera.

A jak Twoje spostrzeżenia ?

Ukryta Zawartość

Talisker ok. Jura 10 - to zajzajer. Lubie Laphroaig; zob www.thewhiskyexchange.co.uk. 29.49

Bardzo lubię L - choć to specyficzny trunek (torfowy...). Bardzo dobrze smakuje na jesienne deszczowe wieczory, oczywiście bez lodu, można dodać kropelkę wody...

Z drogich najbardziej lubię Macallany - uważam, że te trunki są doskonale smakowo zbalansowane.

Natomiast chętnie poczytam o tanich napojach z myszy - np. takich dostępnych w sieciach za normalne pieniądze. Czy ktoś kupuję whisky w biedronkach, lidlach i takich tam?

pzdr fanów myszatych napojów

Witam smakoszy wody życia.

Generalnie najbardziej lubię whisky z regionu Speyside, chociaż moim czarnym koniem jest Lagavulin YO16 (potężna dawka doznań zapachowo smakowych)z Islay. Generalnie żeby po nią sięgnąć muszę mieć odpowiedni nastrój, w przeciwieństwie do takiego Macallana (byle nie 10YO) czy Glenfiddicha.

Nawiązując do poprzednika nigdy nie próbowałem pseudo whisky z Biedronki czy Lidla - uważam że szkoda na nie kasy i czasu.

ft

Oj, mają, mają....

r

Lagavulin - tak, jest dobra.

Co do psuedowhisky - zgadzam się po części z Kolegą i bardzo podoba mi się określenie "szkoda czasu", coś jak z powiedzenia life is too short to drink bad wine, ale raczej chodziło mi wiesz - o okazje cenowe, jakieś super strzały itp. Faktycznie to co widzę na półkach dyskontów nie zachęca do degustacji, chyba że ktoś ma straszliwą potrzebę...

pzdr

Macallan to bardzo dobra whisky i nie mówię tu o wersji którą pija Sean Connery :-), ale 10YO to taki wypadek przy pracy. Chociaż obecna linia tej destylarni wydaje mi się mniej wyrafinowana od poprzedniej.

A Lagavulin - no cóż wiadomo...

Gość nudel1306

(Konto usunięte)

Macallan to bardzo dobra whisky i nie mówię tu o wersji którą pija Sean Connery :-), ale 10YO to taki wypadek przy pracy. Chociaż obecna linia tej destylarni wydaje mi się mniej wyrafinowana od poprzedniej.

A Lagavulin - no cóż wiadomo...

Panie i Panowie jak mozna powiedziec, ze Macallan to zla whisky? Przeciez to narodowa duma Szkocji i moim skromnym zdaniem chyba najbardziej delikatna w smaku lyski na tej planecie (nawet Glenfiddich odpada) picie Macallan'a mozna porownac do podcierania tylka najdelikatniejszym jedwabiem. Coz tu duzo pisac to bardzo wyrafinowana, zrownowazona, smooth whisky, ale wiadomo kazdy ma inny gust. Lagavullin moim zdaniem tez jest super jest wrecz atomowo aromatyczny, zrownowazony i nie przesterowany jak chociazby Laphoraig... Chociaz z wszystkich Islay lysek najbardziej smakuje mi Bowmore bo jest najbardziej kompletny i jednoczesnie lagodny. Ma wszystkie cechy Islay i chyba najlepsza relacje jakosci do ceny z wyspiarskich lysek;]

Jeżeli chodzi o Bowmore to świetnia jest 15YO. Co do Macallana nie neguję to świetna whisky, ale 10YO odstaje od innych produktów tej gorzelni. Co do "delikatności" to zaneguję, Auchentoshan - ten dopiero jest delikatny. Wielu uważa, że to od tej whisky należy zacząć przygodę z single malt aby się nie zrazić.

Szkoda, że prędzej nie napisałeś o tym, gdyż niestety jakoś już się zraziłem :)

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Zawsze możesz zrobić drugie podejście :-)

Generalnie odradzam zaczynanie przygody z single malt od whisky z wysp. Można zacząć od wspomnianego wcześniej Auchentoshan'a czy bardziej znanego Glenfiddich'a. Jak Ci posmakuje możesz popróbować czegoś "mocniejszego".

Gość nudel1306

(Konto usunięte)

Pod warunkiem że jest to Excellence :-)

Popieram przedmowcow Glenfiddich 18yo to znakomita whisky i chyba najbardziej udany produkt tej gorzelni;] ...a Aucheshton'a nieomieszkaloby sprobowac skoro to taki milusi trunek... Na zdrowko!

Ostatnio piłem Coal Ila 10yo, naprawdę dobra

Buteleczka szybko została opróżniona i w użycie poszedł...Scotish Leader, przyznać muszę że według mnie o wiele lepszy (choć tańszy) niż czerwony Jasiek.

Dzisiaj Remy Martin VSOP

Ukryta Zawartość

Jeszcze raz zapraszam do siebie, ugoszczę, przenocuję i ... napoję ;) Czyżby wszyscy pili jedynie do lusterka ?

Kto jest za spotkaniem, ręka w górze :)

Witam Szanowne Towarzystwo

Ja dopiero zaczynam moją przygodę ze "szklaneczkami" ale chcę się uczyć od najlepszych.

Jeśli spotkanie dojdzie do skutku i odbędzie się w tygodniu, to chętnie skorzystam.

Dużo jeżdżę po zach. Polsce w interesach i mogę się zgrać.

Przy okazji zapytam.

Chcąc na początek zacząć "budżetowo" czyli <100PLN, delikatnie, raczej na słodko i bez wyraźnego posmaku alkoholu co powinienem zakupić?

Na razie zacząłem od

1. Black Bush

2. Henkey Bannister

Oba bardzo smaczne

PS

Słyszałem że najdelikatniejszy i najsłodszy jest Auchentoshan, czy to prawda?

Ukryta Zawartość

Chcąc na początek zacząć "budżetowo" czyli <100PLN, delikatnie, raczej na słodko i bez wyraźnego posmaku alkoholu co powinienem zakupić?

Spróbuj moze takiego Dimple, bardzo łagodna i gładka... raczej na chłodniejsze wieczory :)

Z marketowych półek, można ją czasem dostać w dobrej cenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Noo dobra ale my tu wciąż jesteśmy grubo >100PLN.

a ja pytam o budżetowe butelki <100PLN

Chce ich spróbować możliwie dużo aby coś wybrać.

Czy z tych tańszych jest coś delikatniejszego od tego H Bannister'a?

Ktos wspominał o Suthern Comfort, ale ja znaleźć nie mogę nigdzie.

Zdecydowanie polecam Glenmorangie Original, cena przekroczy 100 zł (ok. 140), ale naprawdę warto - jeden z najdelikatniejszych single maltów.

Ostatnio w Realu pojawił się Singleton of Dufftown 12 Year Old za 125 zł - mocno słodki, ładny aromat, ale dla mnie osobiście za ciężki.

Ale butelka fajna:)

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

Noo dobra ale my tu wciąż jesteśmy grubo >100PLN.

a ja pytam o budżetowe butelki <100PLN

Jak chesz dobrze i tanio to ogólnie tak się niestety nie da :)

Poniżej stówy, możesz najwyzej trafić w jakieś ciekawe malty,

ale singiel za taka cenę wzbudziłby jedynie podejrzliwość. W kazdym razie ja bym się pewnie nie skusił.

Jeśli latasz czasami to kupuj na lotniskach, tam mozna wyrwać litrowe butelki dobrego singla za taką kwotę.

Z Twoich smaków polecałbym Jurę, albo Dimpla - powinny Ci podejść. A z maltów, czarnego Walkera - ten ma w sobie choć trochę charakteru Islay.

Za samo Islay lepiej na razie sie nie bierz :). Jedynie Bunnahabhaina by Cie nie zabiła, cały ten dym przyjemnie przechodzi u niej w aromat suszonych śliwek.

Mimo wszystko, na razie bym nie rzucał się na ilość, szczególnie na niskich półkach.

Słyszałem, ze niedlugo w Polsce pojawią się bardzo dobre single w małych butelkach 0,2L.

Wtedy sam sobie zrobie ponowną podróż przez wszystkie regiony.

Przy takiej pojemności przeżyje nawet Highland'a :)

Edytowane przez whitesnake
  • Redaktorzy

Za samo Islay lepiej na razie sie nie bierz :). Jedynie Bunnahabhaina by Cie nie zabiła, cały ten dym przyjemnie przechodzi u niej w aromat suszonych śliwek.

Potwierdzam, niektóre wynalazki z ww regionu przypominają w smaku jodynę przefiltrowaną przez torf i szczodrze doprawioną zielonym pieprzem - słowem hardcore.

Z moich ulubionych łagodnych i aromatycznych trunków polecę Metaxę 12* Grand Olympian Reserve. Wiem, że nie jest to Whisky, ale jeśli ktoś będzie miał możliwość to niech spróbuje.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.