Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw DIY od A do Z - wybór kierunku

Tomek83

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, taką sprawę mam. Naszła mnie ochota na zbudowanie sobie zestawu DIY - wcześniej w audio praktycznie nie działałem, choć z lutownicą i prądem mam nieco wspólnego, więc problemów merytorycznych mieć nie powinienem.

Czy możecie polecić coś godnego uwagi (wzmacniacz + głośniki) - konstrukcje, które grają ze sobą? Interesuje mnie coś, co daje względną pewność, że efekt końcowy, będzie satysfakcjonujący, dobrze opisane projekty, bez większych niejasności i błędów. Zbudowany sprzęt chciałbym docelowo podłączyć do jakiegoś stuningowanego, wiekowego CD oraz tunera. Na wzmacniacz i głośniki chciałbym wydać max 1500 PLN - NIE WIĘCEJ.

Pytanie jaki kierunek obrać? Zaznaczam, że to moje początki z DIY. Może Gainclone, jeśli tak, to jakie głośniki mu zafundować? Jeśli nie GC, to może jakaś sensowna lampa? Super byłoby zbudować coś w tej cenie, co dobrze gra, świeci i grzeje.. obawiam się, jednak, że w tej cenie może być ciężko zbudować sensowny wzmacniacz lampowy.

Jeśli, ktoś z Was może polecić coś sensownego uwagi, czasu i pieniędzy, proszę o odpowiedź lub stosowne namiary.

Z góry dzięki.

Mi po głowie chodzi pomysł wykonania kompletnego systemu składającego się z Shigaclone, Lampucery, Gainclone i Miteclone, kable też by się jakieś zrobiło . Może to by była troche sztuka da sztuki, no ale czemu nie. Problem tylko w tym, żeby coś takiego popełnić, trzeba mieć na to troche czasu i żeby zrobić to dobrze, to i pieniędzy.

Odpuść sobie GC, naprawdę nie jest to dobry wzmacniacz. Miałem zmontowanego GC w różnych kombinacjach i naprawdę żaden z nich nie gra lepiej niż miniwieża Thompsona u dzieci w pokoju na LM3885 (oczywiście po podłączeniu sensownych głośników). Z GC jest jak z bajką Szaty króla czy jakoś tak ten tytuł leciał. Wiele konstrukcji wzmacniaczy na tranzystorach było poruszanych na AS wystarczy poszukać.

> rafalrossi

na chwile obecna polecę konstrukcje symasyma, ale na tranach toshiby, dobre elementy i konstrukcja dual mono, po starannym wykonaniu przebije alepha 5 (kwestia jeszcze gustu i preferencji brzmieniowych) konfrontujac konstrukcje przy tych samych kosztach wykonania!

Lampowiec,szerokopasmowce(jeśli w obudowie to na "żywca"-bez zwrotnicy)lub odgrody, ale trzeba dużo miejsca,plus cd z jakimś "wynalazkiem"- tu możliwośći dużo.I temat zmiany sprzętu zamknięty- na pół roku lub pół wieku.

W to że są lepsze konstrukcje od GC nie wątpie. Chodziło mi nie o to, że koniecznie chce go zbudować, tylko o pewien pomysł, pomysł na kompletny system DIY. Podałem takie zestawienie dlatego że byłby to system minimalistyczny,a takie lubie najbardziej - to raz, dwa że są to akurat rozwiązania sprawdzone i wałkowane na tym forum do znudzenia. Z resztą od MiteClone też sa lepsze monitory i co z tego.

Lampowy wzmacniacz DIY? Droga zabawa jeśli ma być dobrze wykonany.

Nie ma sensu budować skoro na tą chwilę można kupić bardzo dobrego BRAUN CSV-13 i zbudować dla niego pięknie grającą odgrodę na pojedynczym Visatonie B200 ze stożkiem . Budżet to wytrzyma? Wyjdzie chyba 500 więcej.

Warto zajrzeć i pomarszczyć się nad tym co koledzy robią i dlaczego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

open buffle

Ukryta Zawartość

B200

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przepis na prosty system

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

artPaw, 1 Lut 2009, 00:56

Pełna zgoda :)

Odnosiłem się do Visatona B200 w odgrodzie. Na zakup 15-sto calowców na pewno budżet nie pozwoli. No i nie wiadomo jak autor wątku do tego wszystkiego podchodzi...

Jeżeli lubi głęboki bas, to niestety nie osiągnie go z 20cm-ego głośnika w ogrodzie. Dlatego ostrzegam :)

Dziędobry Bobry ;)

Nieźle mieszacie mi w głowie, ale to dobrze, bo funduszy na razie brak, więc czas na przemyślenia i dyskusję jest jak najbardziej wskazany. Oczywiście mogę złożyć GC i Totemy - wiele osób tutaj chwali to zestawienie, więc zapewne tragedii nie będzie, ale nie o to mi chodzi.

Moim celem jest zbudowanie czegoś fajnego, ładnego, co przede wszystkim dobrze gra i mieści mi się w założonym budżecie. Czegoś co da satysfakcję z samodzielnie wykonanej pracy.

Jeśli chodzi o te szerokopasmowce.. sprzęt ma grać docelowo w pomieszczeniu prostokątnym ~13 m^2, więc nie mam miejsca na wielkie kolubryny i najchętniej zrobiłbym jakieś monitory umożliwiające zarówno odsłuch przy niskim natężeniu głosu jak i nieco większym. Lampa ma dla mnie jeszcze jedną wadę. Na tym systemie chciałbym od czasu d czasu puścić jakiś film za pomocą playera WD TV HD Media Player:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) więc mezalians twardego dysku ze wzmacniaczem lampowym może być dość dziwnym połączeniem. Docelowo chciałbym też wykonać Shigaraki.. jeśli nie to Lampizacja, jak widzicie pomysłów jest wiele.

Więc na początek założyłem właśnie wzmacniasz + kolumny. Szerokopasmowce jakoś mnie nie przekonują. O GC słyszał już prawie cały świat, nie mam pojęcia kto mówi prawdę, a kto jest głuchy ;) Jeśli nie GC, to może Symasym. Jeśli nie Symasym, to może lampa.. ale w tej cenie jest ciężko, w dodatku brumienia, prowadzenie masy - tutaj trzeba trochę doświadczenia lub przynajmniej dobrze zaprojektowanego PCB. Jestem pod wrażeniem sprzętu jaki zaprezentował na tym forum, ale i nie tylko kolega Kamyk (sorry, jeśli przekręciłem nicka), kiedyś w sieci wisiała też jego www - niestety zdechła, to właśnie ona namieszała mi w głowie i dziś myślę o audio, chociaż bardziej elektryk ze mnie niż elektronik ;)

W każdym razie, dzięki za odpowiedzi, biorę się dalej za czytanie może coś wydumam. Proszę o kolejne głosy.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Czy mógłby ktoś polecić jakiś dobrze udokumentowany, sprawdzony projekt kolumn "podłogowych", które de facto są monitorami - czyli skrzynia głośnika o objętości odpowiadającej monitorowi, a całkowity kształt, to kolumna podłogowa, tak aby nie trzeba było stosować standów. Mam nadzieję, że w miarę zwięźle się wyraziłem. Alternatywnie, może być kolumna podłogowa, grająca w ok. 12 m2.

Najchętniej preferowałbym kształt kolumny zbliżony do:

Ukryta Zawartość

czyli skośna ściana przednia.

Ukryta Zawartość

p.f.pawlikowski, 31 Sty 2009, 23:20

>> rafalrossi

>na chwile obecna polecę konstrukcje symasyma, ale na tranach toshiby, dobre elementy i konstrukcja

>dual mono, po starannym wykonaniu przebije alepha 5 (kwestia jeszcze gustu i preferencji

>brzmieniowych) konfrontujac konstrukcje przy tych samych kosztach wykonania!

Dawno sie tak nie ubawiłem.

p.f.pawlikowski mam wykonanego alepha5 oraz symka na bardzo dobrych czesciach. osobiscie posiadam pokoj odsluchowy a porownanie prowadzilem nie tylko we wlasnej obecnosci ale rowniez osob osluchanych na bardzo dobrych "sprzętach"

osąd był jednomyślny: przełącz na passa aby dalej sluchać innych plyt. (cytat ten pamietam po dzis dzien)

sym w porownaniu do alepha5 ma sucha srednice oraz przy wymagajacych plytach gdzie bas schodzi bardzo nisko (solowki kontrabasu itp) zaczyna sie rozjezdzac i nie trzyma basu w ryzach.

nie pisze ze sym to zly wzmacniacz ale porownywanie (a tym bardziej wywyzszanie go) do alepha swiadczy o pisaniu dla samego pisania w euforii swiezo zlozonego sykma bez fizycznego porownania.

pzdr.

>andrejos1

Obecnie inaczej bym wyraził swoją opinię. Otuż za mało poruszany jest problem jakości i jakości brzmienia, inaczej mówiąc preferencji brzmieniowych. Są aspekty brzmieniowe gdzie symasym miazdrzy Alepha, ale jest i odwrotnie. Ja jednak opisuję tutaj dwie konstrukcje przy tym samym koszcie wykonania, co przekłada się na to, że symek jest high elementy, a aleph już oszczędniej bo na high to poszło by 2x więcj kasy... czyż nie? Oczywiście Aleph w wykonaniu High może nie miec żadnych braków i tego się domyślam.

Sytuacja jest taka, że narazie to Aleph jest rozebrany u mnie, a symek jeszcze gra, choć nadal experymentuję.

Pomijam tu to, że klocki dzielą się na dwa typy, te co grają na początku dobrze, ale później męcza i nudzą, oraz te co grają zawsze ciekawie...

Na koniec moge powiedzieć jedno, że jeśli budrzet jest ograniczony to z pewnością lepszy będzie symasym...

;)

to może jeszcze sie poprawię i powiem, że obecnie gra u mnie Gainclone, a Symek odstawiony :D choć gra prawie w każdym aspekcie gorzej od Symasyma i jest złożony na dośc budrzetowych elementach to gra teraz i nie chce go wyłącząć.... zgłupiałem? ;D

Istnieje jeszcze bardzo dobry projekt wzorcowo opisany - Uniamp. W odróżnieniu od Symasyma ma szereg zabezpieczeń "antydebilnych". Nie ma problemu ze wzbudzaniem się itd, solidny projekt. Więcej na diyaudio.pl, tak samo jeśli chodzi o projekt kolumn to też odsyłam na diyaudio.pl jest tam tego mnóstwo i na pewno coś dla siebie znajdziesz. Mając 1500 zł, pieniądze rozdzieliłbym 500 zł (Uniamp) + 1000 zł (kolumny). Dla przykładu mogą to być M18WH + MDT29, Monacor SPH-165KEP + XT19TD, Dayton RS180 + Seas..., HDS180 + XT25, itd itd. Także wybór jest spory, a szerokopasmowców to ja bym się odczepił chyba, że jesteś fanatykiem tego typu brzmienia.

Nie wiem czemu DIY jest utożsamiane z taniością ;-)))..

Czy ktokolwiek z was pokusił się REALNE zliczenie kosztów związanych z poszukiwaniem taniego lub relatywnie taniego rozwiązania..

Ja też tak mam, że liczę "grube" elementy systemu i wychodzi mi 500 pln a jak policzę dokładnie i dołożę pomyłki, poszukiwania innych elementów (w założeniu lepszych), wykończenie itd wychodzi drugie 500 ;-)Noc chyba że preferujemy DIY style jak z obrazka ;-)

To tylko taka uwaga ;-))

IMO GainClone i dobrze dobrane kolumny mogą bardzo fajnie zagrać. Miałem okazję słuchać GC Peremium + Vianna Acustic Bach i grało to bardzo dobrze. Oczywiście set poza założonym budżetem ale pokazujący możliwości GC ;-)

Zdjęcie pochodzi z

Ukryta Zawartość

post-14895-100003711 1234798547_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie dlatego, że mam świadomość, iż pomyłki, kombinacje etc. generują kolejne koszty, dlatego właśnie zaznaczam, że w szczególności interesują mnie sprawdzone projekty.

Dzięki za rady Panowie, lecę poczytać diyaudio.

Kolejne wskazania mile widziane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.