Skocz do zawartości
IGNORED

Żywotność sprzętu, głównie wzmacniaczy

Reaper

Rekomendowane odpowiedzi

dołączę się do zapytania: co może być objawem braku basu. Dam sobie uciąć rękę,że 2 lata temu gdy kupowałem swój wzmacniacz basu było więcej. Teraz gdzieś zniknął. Przez 2 lata stał na osłonecznionej półce.........

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• 3 tygodnie później...

Ja posiadam stary amplituner Pioneer model SX-300.Od jakiegoś czasu zauważyłem że przy włączaniu coś strzela(trzask w głośnikach).Zastanawiam się nad wymianą kondów tylko nie wiem gdzie dostane nippony chemi-con.Doradźcie proszę co zrobić?

Czytając ten wątek o wymianach kondensatorów w kilku czy kilkunastoletnim sprzęcie mam przed oczyma mój amplituner firmy Diora, Merkury Hi-Fi, któremu minęło właśnie okrągłe 30 lat ciągłej eksploatacji. Był otwierany tylko raz w celu przestrojenia tunera na nowe pasmo. Trochę trzeszczy potencjometr ale tylko zaraz po włączeniu. Teraz używa go moja mama z kolumnami JPW ML 310. Gra wyśmienicie. Moim zdaniem wymiana kondensatorów to zabawa dla chętnych. Normalny użytkownik niech się nie martwi na zapas.

Ja mam w domu wzmak Unitra Fonica PW 9013, ma to ponad 25 lat :) Nigdy się nie zepsuł, brzmienie chyba też bez zmian ;) Jak coś dobrze zrobione, to bedzie długo cieszyć własciciela...

• 2 tygodnie później...

Wszystkie kondensatory toru audio wymieniłem:)) Teraz się wygrzewają. Trzaski zniknęły a po wyłączeniu prądu gra jeszcze około5-6 sekund. Różnica jest ogromna.Najgorszy kondek miał tylko 40% deklarowanej na etykiecie pojemności. Pioneer jest z lat siedemdziesiątych.Średnia półka.Wiem ze warto było... Klocki z "duszą" są górą.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.