Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofony marki DUAL

jaras65

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem coś takiego i Yul nazwał to rekwizytem teatralnym :-) niestety miał rację :-) ani anty-skating ani dociążenie nie są regulowane w tym "gramofonie"... 199 to o jakieś 100 paredziesiąt za dużo jak za taki sprzęt... Można kombinować, coś doklejać, coś wymieniać ale wyżej tzw. "wała" się nie podskoczy. Ja swojego sprzedałem i odetchnąłem z ulgą.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Jeśli sprzedający przyjmie go w ramach gwarancji i zwróci kasę to czym prędzej należy z tego dobrodziejstwa skorzystać. Nie zastanawiaj się i zwracaj!

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

O JA PIERDYKAM to ja jeszcze takiego sprzęta nie widział, coby regulacji nacisku nie było! to ta wkładka powinna być wklejona na stałe :)))

chłopaku, jeśli możesz to zwróć tę atrapkę i kup sobie jakiś stary, przyzwoity gramniak za tę kaskę, powodzenia!

Mówisz że za tą kasę kupie jakiś stary porządny gramofon... wiem że temat był wałkowany tysiące razy ale w takim razie co Ty byś kupił za powiedzmy 250 zł? Chciałem urządzenie proste w obsłudze, bez żadnych dodatkowych bajerów.

Mówiąc szczerze byłbym bardzo zadowolony z brzmienia tego Duala (współpracuję z TONSIL MAESTRO 180 + PIONEER REFERENCE 656) gdyby nie te nieszczęsne zniekształcenia na końcu płyt :-( .

Obecnie czekam na nową wkładkę od sprzedawcy, a jeśli to nie zda egzaminu nastąpi wymiana urządzenia.

a taki np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Zatem drodzy forumowicze odesłałem Duala do sprzedawcy. W zamian ma mi przysłać sprzęt o swojsko brzmiącej nazwie: Pioneer PL-200 (foto). Bardzo ładny stan i zadbany. Chce za niego 280 zł, tutaj moje pytanie - warto czy nie??? Help ME!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj ktoś wymienił sobie headshella na technicsowatego

Ukryta Zawartość

Na pewno lepszy od tego duala, jeśli jest sprawny. Ma anty-skating, regulowane dociążenie wkładki (tamten dual tego nie miał a to raczej podstawa). Napęd direct-drive z regulacją prędkości.

Tutaj grający

Ukryta Zawartość

Wkładkę posiada czy musisz sobie dokupić?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Więcej info

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) można ściągnąć/otworzyć instrukcję. Waga 6 kg więc w miarę przyzwoita, wow&flutter 0.025% też ok. Najgorsze, że nie ma regulacji wysokości ramienia więc będziesz ograniczony do konkretnych wkładek, których wysokość nie może być ani większa ani mniejsza niż sugerowana przez producenta do poprawnego ustawienia igły względem płyty.

Ukryta Zawartość

miałem kiedyś tego pioneera. moim zdaniem szkoda czasu. kupiłem swojego za 203zł 3 lata temu na allegro.

Miałem wtedy wkładkę Goldring Elektra. Jakoś to grało, trochę buczało z jednego kanału. Nie dociekałem co to. To zabawka jest raczej niż sprzęt, od którego oczekiwać chcemy pięknego dźwięku.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

ooo. widzę, że kolega też duala przerabiał.

Pioneera miałem właśnie po tym dualu. W tym wypadku PL200 faktycznie jest lepszy: antyskating można ustawić:)))

Po pionku postanowiłem więcej za winyl się nie zabierać. Sprzedałem płyty itp.

Ostatecznie wrócił bumerang. Tym razem jednak nie oszczędzałem na gramofonie. Szkoda mi tylko tych płyt, których się pozbyłem.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Czyli Pionek też szmelc :-) lepiej odbierz pieniądz od sprzedawcy i dozbieraj bo w okolicach 200 pln będzie ciężko coś sensownego kupić żebyś się do analogu nie zraził :-)

Dzięki za rady, podejrzewałem że będziecie mi odradzać tego Pioneera... Panowie ręce mi opadają i nie mam już zielonego pojęcia co kupić... Pioneer pl200 wizualnie jest piękny, niewiem jaką ma wkładkę ale ponoś w stanie bdb... Panowie powiedzcie mi co mam kupić do kwoty 350 zł???

Znalazłem takie cudeńko:

Ukryta Zawartość

Do jakiej kwoty warto licytować? Przede wszystkim czy warto licytować???

Ukryta Zawartość

Jeśli ktoś będzie miał jakieś sugestie niech wysyła andrew_1982 na PW, bo jak wiemy często sprzedawcy zaglądają sobie na forum i na tej podstawie podnoszą ceny :-]

Coś z tej samej półki co Akai

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie wygrałeś? Bo poszły oba które ten gość wystawiał za sensowne kwoty ok 250 pln.

eeech :-) bierz tego techniola którego Ci podrzuciłem parę wpisów wyżej też niczego sobie, zbliżony standardem do tych Akai'ów. Tylko najpierw przemagluj sprzedającego pytaniami o kondycję, stabilność obrotów, czy nie grzebany, jak ramię, itd. żeby w razie czego mieć maile jakby się trafił jakiś rzęch jak ten dual.

Sorry już po kisielu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) poszedł za 350 :-)

Ukryta Zawartość

w 'normalnej cenie' tylko ten z technicsów

Ukryta Zawartość

poproś o przesyłkę 'w cenie' i będzie OK

tylko wypytaj czy wszystko na pewno sprawne ,bo sprzęt ma 29-30 lat :)

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Jakby cena była normalna to ten by było ok pomimo paru znaków czasu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale jak widać za 600 nikt się nie rzuca :-)

Ukryta Zawartość

andrew_1982

Jeśli byś chciał niezłego Duala, z niezłą wkładką, z niską ceną to polecam np to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

muria, 8 Cze 2010, 23:09

>>Waluch

>

>UWAGA!

>Ten Technics SL-Q2 został przeze mnie wczoraj wysłany do sprzedawcy ponieważ jest zepsuty. Więcej w

>wątku "nie mogę dokręcić śruby".

dokładnie ten z aukcji ?? to dlaczego wisi na allegro ?

audiokarma.org

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.