Skocz do zawartości
IGNORED

EL34 -albo inna-wasze opinie

brodawid

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów jestem w tym temacie nowy poniewaz niedawno zakupilem swoj pierwszy wzm. lampowy diy na El34.Gra przepięknie ale cała zabawa jest z tego co czzytałem z wymiana lampek kozystałem z wyszukiwarki i wlasciwie to nieznalazłem konkretnej opini recenzji lamp oraz gdzie je kupic!!

Dziekuje z góry za podpowiedzi i mam nadzieje ze niedostane zjebek za powtazalnosc tematu czy głupie pytania jestem w temacie kopletnym laikiem :)

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/49149-el34-albo-inna-wasze-opinie/

Gdzie kupić:

www.hornet9.com/lampy.htm

kt66.prv.pl

www.fonar.com.pl/sklep/

www.rcm.com.pl/tubes/tubes_main.htm

www.aha-logistyka.com/lampy.html

www.jacmusic.com/menu-tubes-WT.html

+ aukcje na portalach aukcyjnych.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

tzn ze wymiana lamp nic nie da? niebedzie różnicy w dzwięku?

Ja w sumie musze wymienic bo mam kwartet z trzech róznych parafi wzmak był w naprawie i koles dał uzywane lampki i ustawił biasy

A no tak, to faktycznie musisz wymienić. Polecam RFT, ale koniecznie z dobrego źródła, żebyś na padlinę nie trafił.

A jak nie chcesz urządzać polowania z nagonką, to kup Electroharmonixy albo Sovteki. Unikaj JJ.

I po wymianie ustaw biasy.

Miałem Electroharmonixy i Sovteki WXT (ale nie jednocześnie, więc ich nie porównam) Oba typy są dobre i godne polecenia. Svetlana? Nie mam zdania, nie miałem takich. Miałem za to RFT (bardzo dobre i) i JJ (słabizna).

Koobal by Ci pewnie napisał że TAD są świetne, i ja się z nim zgodzę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co sądzicie komplet sparowanego kwartetu kosztował by okolo 320zl

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i tu jeszcze jeden komplet ale jakies inne napisy czym sie różnią?

Ukryta Zawartość

thx w sumie to juz sam nie wiem na jakie mam sie zdecydować czytam i czytam i w sumie kazdy pisze co innego jednak najwięcej pochwalnych opini było na temat RFT. svetlana i e.harmonix nie mam pojęcia???

Posłuchasz trochę EL34, włożysz później (bo w niektórych wzmakach można 6L6 - będzie lepiej), po paru (nastu) latach policzysz ile utopiłeś kasy w eksperymenty i spostrzeżesz, że zostałeś na jakimś SE na EL84 - całe 3 waty. Tak mają ci, którzy się nie bajerują lecz szukają swojego dźwięku :)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

McG... - wszystko w życiu zależy od osobistych preferencji a już odbiór muzyki zwłaszcza.

W końcu uszami dobiera się te wrażenia w nikłym stopniu; o odbiorze decyduje osobisty system emocjonalny. Nie mniej, tzw. mocno zaawansowani audiofile (to bez ironii)są zdania, że 34-ka jest nieco ociężała. Ja się z tym zgadzam. Może nie cukiereczek jak 2A3 ale coś po środku. Dla mnie, z pentod (też lubię z jajcem)6L6 w dobrej aplikacji potrafi pokazać nieco (!)

mamel, 23 Lut 2009, 19:00

>McG... - wszystko w życiu zależy od osobistych preferencji a już odbiór muzyki zwłaszcza.

>W końcu uszami dobiera się te wrażenia w nikłym stopniu; o odbiorze decyduje osobisty system

>emocjonalny. Nie mniej, tzw. mocno zaawansowani audiofile (to bez ironii)są zdania, że 34-ka jest

>nieco ociężała. Ja się z tym zgadzam. Może nie cukiereczek jak 2A3 ale coś po środku. Dla mnie, z

>pentod (też lubię z jajcem)6L6 w dobrej aplikacji potrafi pokazać nieco (!)

Ale ja nie znam PENTODY 6L6 ;-))) Pewnie dlatego że 6L6 to tetroda strumieniowa ;-)))

A 2A3 wcale nie uważam za takiego "cukiereczka". 300B i owszem, cukiereczek, ale nie 2A3. W dobrej aplikacji rzecz jasna.

Kiedyś "sporządziłem" SETa na 2A3 z trafami Tamury. Mimo niskiej mocy nominalnej radził sobie bardzo żwawo nawet z niskoefektywnymi kolumnami.

Nie bądź taki zasadniczy. Bliżej tetrodzie do dżwięku pentody niż pentodzie do triody po przełączeniu G2

I w drugą stronę _ OTL'e na EL509 odbiera sie podobnie jak te na 6AS7G

Stary, ślepy ... wybacz...

Kupiłem kedyś na eBAY'u literaturę z modyfikacjami dla Eico, Acro itp. staroci pt. "tu-be or not tu-be" (haha) i on o tym (O Boze!) patencie pisał -...its that's it!

Sprawdziłem własnemy rencamy i uchami wiele z tych legend - w większości - nieporozumienie.

Jest kilka aplikacji na świecie wartych powtórzenia ale wyjdą jak należy jedynie na dawnych komponentach.

To tak jak z głośnikami - było kilka ...

mamel,

>Sprawdziłem własnemy rencamy i uchami wiele z tych legend - w większości - nieporozumienie.

Ja: Sprawdziłem własnemy rencamy i uchami wiele z tych legend i w większości to prawda.

>Jest kilka aplikacji na świecie wartych powtórzenia ale wyjdą jak należy jedynie na dawnych

>komponentach.

Ja: a g. prawda!

Itp. itd., dołączywszy do tego obiegowe głupoty jakie piszesz o lampach.. Człowieku, skończ Waść te głupoty pisać.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

A w sumie... to możesz mieć rację:) A to z tego względu że może to być odbicie systemu na jakim te lampy słuchałeś, stąd takie doświadczenie. Tylko takie rozwiązanie przychodzi mi do głowy, żadne inne.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.