Skocz do zawartości
IGNORED

NADc315BEE-drugi toroid-moż coś jeszcze?

BRZUCHU

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że trafo w tym wzmacniaczu to raczej imitacja wymyśliłem sobie dołożenie drugiego trafa do zasilania.

Chciałbym pomóc temu wzmakowi ale teoria a praktyka to dwa różne pojęcia.

Mam toroida 300W/60V/10A(lub 2x30V/2x5A).Chciałbym nim(lub jak będzie trzeba innym)zasilić jak podejrzewam końcówkę mocy wzmaka.(zaznaczam na fotce)

Pytanie:czy bez większych obaw mogę go podpiąć w miejsce oryginału.

Oryginalne trafo jak widać zdeka marne na dodatek ma 3 linie:33V/23v/7v

chcę wywalić to 33v i podpiąć z drugiego,dwa pozostałe zostaną(23i7).

Wiadomo że dodatkowe trafo wędruje poza obudowę-na dach.

I jeszcze-następnie stopniowo wymiana kondensatorów lub coś tam ale że niebardzo się na tym znam(dobór zamienników itd) to proszę o porady-takie step by step w tym wzmaku,Tuning na max-HAHA

przetrzepałem masę tematów na tym forum i czasem mi się zdawało "że już wiem"i"jakie to proste"ale nie jest niestety.

Może potem przyda się to innym-niewprawionym w fachu-użytkownikom tego HIendu.

Gra to z 515bee(wytłumiony od wewnątrz bo słychać go było z kilku metrów-teraz cisza:) i Kef IQ3(wymienię kable w środku bo pomaga podobno).

(trochę lat temu wymieniłem trafo w Dualu PA5030 i różnica była na wielki + ciągnął na Jamo clasic8 4ohm-zalecany tylko do8omowców.Jeszcze działa.

Dlatego ten pomysł z Nadem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-21868-100004083 1234452200_thumb.jpg

post-21868-100004084 1234452200_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Raczej nie najlepsze te klamoty porównując z tymi na które wymieniacie w Waszych ustrojstwach:)

Ukryta Zawartość

post-21868-100004079 1234452676_thumb.jpg

post-21868-100004080 1234452676_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W NAD masz dobre trafo . Zrezygnował bym z dokładania transformatora .

Jeśli chcesz modyfikowac to lepiej zainwestuj w kondensatory . Black gate w torze audio .Panasonic FC na zasilanie . Te kondensatory które masz w Nad to chińskie badziewia .

Dobre trafo-bo nowe-to coś ma ok120VA i zasila wszystko w tym "piecyku".tak do godz10tej-11tej jak słucham jest ok a potem zaczyna się rozlewać-szczególnie niskie tony-miałem tak w w/w Dualu i po wymianie trafa na ten300W nie mogłem uwieżyć że tyle może zmienić taki prosty głupi tuning.

Co do kondów to zachowywać wartości czy zastosować trochę experymentów długoterminowych:)

chciałbym poprawić nieco kontrolę niskich tonów-chodzi mi bardziej o szybki konturowy basik,żeby miał tempo-kolumny wiele nie przeniosą w dół.

może zamiast tych dużych kondów po10 000 dać po 2 mniejsze?

gdzieś czytałem że wtedy bas nie schodzi zbyt nisko i można poprawić jego szybkość itp(Qrde-czarna magia).

No więc?To trafo przejdzie?Jak tak to jutro wsadzę i pierwsze testy.Te odłączone (z T firmowego zaizolować)

AAAA co to za dopalacz w tym Nadzie?!jest tam jakiś patent który załącza jakieś dodatkowe zwoje cy cuś jak damy głośniej-to w tym toroidzie można jeszcze coś załączyć?!

Też nie czaję-ba jak wsadzę drugie trafo to to doładowanie na przedwczesną emeryturę przejdzie.

No więc?To trafo przejdzie?Jak tak to jutro wsadzę i pierwsze testy.Te odłączone (z T firmowego zaizolować)

AAAA co to za dopalacz w tym Nadzie?!jest tam jakiś patent który załącza jakieś dodatkowe zwoje cy cuś jak damy głośniej-to w tym toroidzie można jeszcze coś załączyć?!

Też nie czaję-ba jak wsadzę drugie trafo to to doładowanie na przedwczesną emeryturę przejdzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.