Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki jest wg Was najlepszy kontratenor

meloman 62

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawy jestem, kto wg Was jest najlepiej śpiewającym kontratenorem. Do mnie dotychczas najmocniej przemawiały wykonania, w których występował Paul Esswood. Na dalszych miejscach Andreas Scholl oraz w niektórych utworach Rene Jacobs. Z polskich wykonawców bardzo lubiłem Mariusza Gebla, który niestety w pewnym momencie zniknął - nie wiem, czy przestał śpiewać, czy wyjechał z kraju.

Witam,

ostatnio Andreas Scholl mi się przejadł. Tzn. śpiewa pięknie, ale jego głos wydaje mi się odrobinę tortowo-cukierkowy. W ogóle uważam, że się zaprzedał komercji. Repertuar Scholla wydaje się być przygotowywany zgodnie z amerykańską wizją muzyki, w tym też kierunku zmierzają jego interpretacje. Wolę szlachetną czystość Rene Jacobsa. Jego partie są dla mnie punktem odniesienia, klasyką klasyki. Paul Esswood był świetny towarzyszem sopranów chłopięcych w kantatach Bacha pod Harnoncourtem. Generalnie, porządny śpiewak z ciekawą barwą. Warto zobaczyć go na żywo, bywa w Polsce. Przy okazji Polski, lubię Artura Stefanowicza. Mariusza Gebla chyba nie znam, co śpiewał?

O tej porze więcej mi nie przychodzi do głowy, ale chętnie podrążę temat.

• 1 miesiąc później...

Mnie 'Lascha qio pianga' najbardziej porusza w Farinellim w wykonaniu Ewy Małas-Godlewskiej.

Jaroussky jest faktycznie fantastyczny. ostatnie odkrycie moje. Co do innych nazwisk to bardzo dziękuję ze swojej strony, bo nie znałem, a nie omieszkam sprawdzić.

Powrót po dłuższej przerwie...

Warto się zainteresować prócz wymienionych wcześniej takim nazwiskami:

Michael Chance - jeden z pierwszych mających coś rzeczywiście do zaoferowania

Gerard Lesne

Derek Lee Ragin

Daniel Taylor

Robin Blaze

Terry Wey

Iestyn Davies

Carlos Mena

Jörg Waschinski - to już sopranista ale również warto poznać

• 1 rok później...

Odświeżam wątek, bo dostałem ostatnio płytę z recitalem Stefanowicza z Wratislavia Cantans z 1999 r. Jak na mój gust Stefanowicz reprezentował poziom późniejszego Andreasa Scholla. Może ktoś z Was wie, czy Stefanowicz nadal nagrywa, a jeżeli tak to gdzie można kupić jego płyty ? Szukałem w paru sklepach płytowych, ale niczego nie znalazłem

kiedyś lubiłem jak partię altową śpiewał facet a teraz zdecydowanie wolę w tej roli kobietę. Kobiecy głoś jest naturalny a kontratenor jest obecnie dla mnie wręcz sztuczny choć przyznam, że zarzają się poszczególne utwory na płytach, które i kontratenorom wyszły. Niestety w zdecydowanej mnieszości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.