Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do trance nowe (raty) do 1100zł

Nazgul

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chce sobie kupic kolumny do mojego pokoju

w zalaczniku plan pokoju pod tym adresem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niebieskie kropki to propozycje ustawienia kolumn. Pokoj ma okolo 15m^2

Wzmaczniacz (a raczej amplituner) jaki posiadam to Denon DRA 585RD (taki jak na tej aukcji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Chce kupic do tego kolumny, raczej podlogow, to wszelkiej muzyki elektronicznej. W gre wchodza tylko nowe. Co mozecie mi polecic? Zastanawiam sie nad Altusami 200 :) pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

poprawny link do wzmacniacza jest bez nawiasu na koncu czyli:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak psychodelic trance, czyli goa trance czyli kiedyś pełnoprawny trance przed komercjalizacją to mogę doradzic :P

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Raczej jest to mainstreamowy trance czyli wokal uplifting i tym podobne odmiany, obecnie na topie. Od dwóch tygodni jestem posiadaczem wharfedale'i 9.3 diamond. Kupiłem nówki na allegro za 700zł. Są to podstawkowce i do założonego pokoju (mam podobny) są idealne. Szkoda tylko, że mp3 320kbps i mastering wszystkiego co się w trance wydaje na dzień dzisiejszy leży zupełnie na dnie. Jako wzmacniacz mam marantza pm-78 oraz do tego kartę dźwiękową usb dac. Jeżeli chodzi o porządną płytę zapuszczoną z odtwarzacza cd/dvd w laptopie i grającą na tym sprzęcie dźwięk jest rewelacyjny. Naprawdę wspnaiały. A na czym byś nie słuchał trance'u to zabrzmi tak zamo źle jak na miniwieży aiwa. Zupłełny brak odseparowania dźwięków. Brak dynamiki. Wszystko wychodzi jako jeden wielki kluch jakby spod waty. Inaczej sprawa prezentuje się przy odtwarzaniu flaców.

Dodam, że płyta zapuszczona z cd i amplitunera technicsa na zestawie głośnikowym taty +15-letnie podłogowce DCM, nijak się miała przy dźwięku generowanego przez mój zestaw.

Z czystym sumieniem polecam ci wharfedale. Po drobnym tuningu są świetne w tej cenie. Polecam też zmienić upodobania muzyczne. Trance zostawić na eventy a w domu bardziej cywiliowanych dźwięków posłuchać.

Swoją drogą. Jakie znaczenie ma słuchana muzyka w wyborze kolumn? Czy jest to goa czy eskowy armin kolumny mają być muzykalne tak samo jak reszta systemu. Niezależnie czy się słucha ambientu czy metalu.

Jest naprawdę konkretny, dokładnie taki, jaki powinien być. Nie wiem czy znasz taki wałek W&W - Arena; wg. mnie tym kawałkiem możnaby przeprowadzać usuwanie dzieci nienarodzonych przy odpowiednim nagłośnieniu. W każdym bądź razie zawieszenie wytrzymało mordercze wychylenia. Szyby też wytrzymały. Ale naprawde strasznie dziwnie wygląda zawieszenie podczas odsłuchu tego kawałka. Osobiście nie jestem maniekiem podbitego basu. To co prezentują te kolumny jest dla mnie wystarczające. Nie wiem gdzie mieszkasz ale jak jest to warszawa to zapraszam na odsłuch.

Oczywiscie ze znam Arene :)

A powiedz mi jak brzmi markus schulz - the new world (jesli posiadasz) na tych kolumnach? Subiektywnie oczywiscie :) Mieszkam w okolicach Czestochowy, wiec do Warszawy troche daleko mam

Ok to jeszcze zapytam:

a tansze np:

WHARFEDALE DIAMOND 9.1

Ukryta Zawartość

JBL ES20

Ukryta Zawartość

Koda SL 600 S

Ukryta Zawartość

Tannoy Mercury F1

Ukryta Zawartość

WHARFEDALE DIAMOND 9.2

Ukryta Zawartość

albo cos z podlogowych:

Koda SL 600 F

Ukryta Zawartość

Yamaha NS-50

Ukryta Zawartość

Wharfedale Crystal 30

Ukryta Zawartość

Tonsil Altus 200 :)

Ukryta Zawartość

Czy jednak warto doplacic do 9.3 ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym kupił takie, do 15m2 i takiej muzyki(oczywiście kolumny spokojnie sprawdzą się też w innych gatunkach) lepiej mieć nisko-średniotonowy 15/16cm.

Link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

New world hmmmm... te sampelki co od połowy wchodzą są troszkę zelektryfikowane że tak powiem. Mają taki elektryczny podźwięk, nie wiem czy to normalne, ale raczej nie bo we wszystkich kawałkach jakoś te wysokie są zaszumiałe. Na razie jednak kolumny są w trakcie wygrzewania, także to może się jeszcze zmienić. W każdym bądź razie wszelkie pianinka od above & beyond są kosmicznie detaliczne. Wydźwięk jest po prostu idealny. Niesamowitą atmosferę budują też na breakdownach, człowiek po prostu nie może się opamiętać i mimowolnie rozkręca gałkę. Cały czas czekam na odpiaszczenie górnych rejestrów. Jeżeli do tego nie dojdzie, to jestem przekonany, że na rynku są ciekawsze propozycje.

miałem nie dawać, ale co tam... moje odkrycie - stare kolumienki cantona - dają radę nawet w dużych metrażach, bas mocny i spężysty i niezła przestrzeń - dla tych co chą mieć dobre granie za grosze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak wydacie na to dwie - trzy stówki to będziecie pozytywnie zaskoczeni.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z tymi kolumienkami cantona naprawdę nie ma wstydu a że zainteresowanie tą firmą jest marne wiec ceny są bardziej niż atrakcyjne. Oczywiście mówię o tych starszych. NOwe podobno padły ofiarą oszczędności:) te modele co dałem linki nalezą do seri którą słuchałem - za starsze czy nowsze nie ręczę.

No przy "Arenie" pojawia się dużo tzw. audiofilskiego "powietrza" :P

Takie niemieckie wyroby mogą być ok do trance, dobre też mogą być arcusy as4, albo coś z TM.

Taki Canton też powinien przyłoić.

Hm.

Producent zaleca powyższe Cantony do pow. 22-40 metrów? Chce nagłośnić 40 metrów z wofera 18, max 20 cm? (tak rozumiem zalecenie).

Chyba nieco zbyt optymistycznie podszedł do tematu powierzchni do nagłośnienia?

Owszem, w 40 metrach prawdopodobnie będzie... głośno.

Stawiam przeciw nim 3-drożne Grundigi z 25 cm woferem na basie. Twierdzę, że również nie nagłośnią 40 metrów. Nie mniej - zagrają! A bas niższy, potężniejszy i kontrolowany (obudowa zamknięta).

Pozdr.

Ukryta Zawartość

post-7648-100003511 1234995383_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

te grundigi też wyglądają zacnie - ciekaw jestem jednak tych alu copułek. Te jedwabne w cantonach grają naprawdę ok. Tak czy inaczej takie vintyge na początek to moze lepsze rozwiązanie - bo po pierwsze nie wtopimy kasy a po drugie niestety zagrają pewnie lepiej niż te budżetowe głośniczki.

Ok. Jak jest, to jest!

Może kiedyś będe miał okazję poznać Cantony? Jako "basolub" - chętnie posłucham.

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Seba78, 18 Lut 2009, 23:47

>te grundigi też wyglądają zacnie - ciekaw jestem jednak tych alu copułek. Te jedwabne w cantonach

>grają naprawdę ok. Tak czy inaczej takie vintyge na początek to moze lepsze rozwiązanie - bo po

>pierwsze nie wtopimy kasy a po drugie niestety zagrają pewnie lepiej niż te budżetowe głośniczki.

Metal to metal. Ale nie ma tragedii. Wysokie są nadspodziewanie łagodne (niemetaliczne). Można spokojnie zapomnieć o Altusach. Średnica też nie skrzeczy. Pop, elektronika, dance - brzmią naprawdę super. Ale nie posunąłbym się do stwierdzenia, że to "czysty", czy "cudowny dźwięk" (jak niektórzy sprzedawcy kolumn za 300 złotych).

Prezentują naprawdę duży dźwięk. Jak podłogówki.

Z tym, że testuję je na sprzęcie za 50 kzł, który pokazuje zalety, ale nie odpuszcza zadnej wady.

Oceniam ten model na 1500-2000 zł (za nowe).

Pozdrawiam.

Wg mnie, te Cantony L 500 z allegro w 300 zł się nie zmieszczą.

Stawiam minimium 350-400 zł.

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.