Skocz do zawartości
IGNORED

źródło scad do 2500 pln?

Kane666

Rekomendowane odpowiedzi

Warto się zastanowić nad celowością SCDA. Drogi sprzęt i płyty oraz wielość głośników nie rekompensują jakości odtwarzania muzyki CD w większości naszych mieszkań. Ale to jest moja subiektywna ocena.

sprzet w opisie( o mnie), preferencje? hmm...zalezy w jakiej kategorii muzyki, slucham praktycznie wszystkiego od klasyki po metal, lubie czysty "soczysty, miesisty dzwiek?" z zaznaczeniem na niskie tony(te najlepiej dynamiczne i mocne zarazem miekkie:). na pewno nie lubie twardego suchego basu:)

Dzięki za szczegółowe informacje,

mój przedmówca mądrze przedstawił swój pogląd na temat wyboru koniecznie źródła SACD. Biorąc pod uwagę kwotę 2500 zł. oczywiście możesz kupić chociażby odtwarzacz marki MARANTZ (SA7001 lub najnowszy SA7003). Osobiście jednak wolałbym te pieniądze przeznaczyć na dobry odtwarzacz CD. Oczywiście standard SACD jest pod względem jakości dźwięku lepszy, jednak wymaga bardzo dobrego odtwarzacza aby wykorzystać możliwości zapisu SACD. W przypadku urządzeń tańszych może okazać się, że odtwarzacz CD oczytując płytę CD lepiej odtworzy muzykę niż podobny odtwarzacz SACD (w podobnej cenie).

Reasumując proponowałbym Ci zwrócić uwagę na następujące odtwarzacze (z mojej strony proponuję Ci nowe urządzenia, jeśli jednak zdecydowałbyś się na zakup używanego odtwarzacza, proponuję zakup od osoby którą znasz lub możesz potwierdzić przeszłość urządzenia).

1. MICROMEGA CD10 - najnowsza linia urządzeń francuskiego producenta, niezwykła muzykalność, żywiołowość, mikrodynamika. W Twojej konfiguracji powinien idealnie wpasować się w system,

2. CREEK EVO CD - trochę podobny brzmieniowo odtwarzacz do Micromega,

3. ARCAM FMJ CD17 - także najnowsza linia odtwarzaczy ARCAM. Brzmienie bardzo wyrównane, neutralne. Bardzo porządne źródło do systemu w którym nie chcemy zmieniać charakteru dźwięku.

adamsobo, 20 Lut 2009, 13:23

>Warto się zastanowić nad celowością SCDA. Drogi sprzęt i płyty oraz wielość głośników nie

>rekompensują jakości odtwarzania muzyki CD w większości naszych mieszkań. Ale to jest moja

>subiektywna ocena.

jaka wielość głośników?

jakie drogie urządzenia?

jakie drogie płyty?

>Rozważ sacd firmy Yamaha.

Yamaha podobno pyka podczas przechodzenia pomiędzy utworami na SACD..

do 2500zł wydaje mi się że optymalny będzie SACD player Pioneera PD-D9, z natywnym wsparciem DSD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

zentaur,

"Hi, me again. Checked a couple of SACDs,following are the results, no clicks whatsoever between tracks on Boccherini-Stabat Mater-Hyperion, Piano Trios-the Florestan Trio-Hyperion, Audiophile Trip-Fone, BUT there were very slight clicks on Prieres Sans Parole-BIS. The drive mechanism is dead silent. I will report accordingly.

regards. "

Ukryta Zawartość

temat został poruszony w powyższym wątku, z tego co czytałem problem nie występuje na wszystkich płytach SACD...

Ukryta Zawartość

piter z, 20 Lut 2009, 16:10

>ja niedawno sprzedalem sa15-s1 za 3000zl - mysle ze jak dobrze bys poszukal to znajdziesz gdzies w

>takiej cenie

obecnie wyszła już upgradeowana wersja czyli SA-15S2

Ukryta Zawartość

post-17470-100003295 1235213548_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

prym, 20 Lut 2009, 16:19

>W tym temacie nie ma sobie równego Audioholik.

No i wywołałeś audiofila z krainy SACD :-)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

a tak apropo tego marantza - to zawiele to on niema w srodku - ale nawet fajnie gra - tyle ze troszke jasnawo ( chociaz bez przesady ) - wersji S2 niestety nieslyszalem - w sumie dzieki temu to kto wie moze S1 spadnie z cena za uzywki - bo watpie aby ktos po miesiacu zmienial S2

Mnie zastanawia jedna rzecz w Pioneer'ze PD-D9-J. Ta maszyna obsługuje tylko formaty CD i SACD, oba oparte na wielokrotnościach częstotliwości 44.1kHz (64 * 44.1kHz = 2.8224MHz).

Po jaką cholerę zatem DAC tego sprzętu pracjue z częstotliwością 192kHz a konwersja jest robiona asynchronicznie (przy pomocy układu SRC4192)? Przecież 176.4kHz byłoby dużo bardziej naturalne i o wiele lepsze.

misiomor, 22 Lut 2009, 11:36

>Po jaką cholerę zatem DAC tego sprzętu pracjue z częstotliwością 192kHz a konwersja jest robiona

>asynchronicznie (przy pomocy układu SRC4192)? Przecież 176.4kHz byłoby dużo bardziej naturalne i o

>wiele lepsze.

po to bo miłośnicy SACD czuli by się wydymani w kakao, że ich sprzęt ma takie kiepskie pasmo ;)

W ogóle jestem ciekawy czy ta operacja asynchronicznego upsamplingu dotyczy tylko sygnału CD czy również DSD. To by była porażka na całej linii, konwersja DSD -> PCM 24/192 a następnie DAC sigma-delta. Tyle że przełączanie clocka ze standardu N*48kHz na N*44.1kHz przy zmianie formatu jest trochę bez sensu, podobnie jak ten pierwszy standard w odtwarzaczu CD/SACD.

josef, 22 Lut 2009, 11:48

>misiomor, 22 Lut 2009, 11:36

>

>>Po jaką cholerę zatem DAC tego sprzętu pracjue z częstotliwością 192kHz a konwersja jest robiona

>>asynchronicznie (przy pomocy układu SRC4192)? Przecież 176.4kHz byłoby dużo bardziej naturalne i o

>>wiele lepsze.

>

>po to bo miłośnicy SACD czuli by się wydymani w kakao, że ich sprzęt ma takie kiepskie pasmo ;)

bzdura, WM8741 pracuje natywnie z DSD 2,8MHz ale i 16bit/44,1kHz, który jak tysiące innych DACów upsampluje do 192kHz.

88,2 i 176,4 miałoby znaczenie gdyby chciano konwertować DSD do PCM a tutaj coś takiego się nie dzieje, nie ma żadnej konwersji

audioholik, 22 Lut 2009, 13:06

>bzdura, WM8741 pracuje natywnie z DSD 2,8MHz ale i 16bit/44,1kHz, który jak tysiące innych DACów

>upsampluje do 192kHz.

Poczytaj sobie data tego WM-a. To że może pracować w trybie direct nie o znacza że tak robi. Ma to poważne konsekwencje a nie tylko same plusy jak trąbi marketing. Najprawdopodobniej właśnie korzysta z trybu DSD Plus co oznacza że konwertuje DSD do PCM. Trzeba by jednak mieć schemat by to na 100% określić.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

ale to mówisz teraz o CD... w D9 jak w 99% odtwarzaczy jeśli chodzi o odtwarzanie CD stosowany jest DAC 192kHz ...tylko niektórzy producenci dają wybór, w drugim zestawie JVC mam na przykład możliwość przełączenia trybu pracy procesora K2 na 176,4kHz lub 192kHz...ale to nie ma nic wspólnego z wcześniejszą uwagą, poza tym CD to oczywiście niska rozdzielczość, bez względu na DAC..

powtarzam PD-D9 dla płyt w wysokiej rozdzielczości wspiera natywnie DSD 2,8MHz bez konwersji do PCM

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- Nie twierdzę że PD-D9-J na pewno konwertuje asynchronicznie sygnał DSD

- Zastosowanie asynchronicznej konwersji (SRC4192) do 192kHz w sprzęcie obsługującym tylko formaty N*44.1kHz jest totalnym papractwem. Znacznie lepsze rezultaty dałby zwykły synchroniczny upsampler / filtr cyfrowy (zresztą WM8741 ma taką funkcję). Skoro producent zrobił coś takiego jak zupełnie niepotrzebna asynchroniczna konwersja, to ja nie wiem do czego jest jeszcze zdolny. Stąd podejrzewam (bez pewności) że DSD też jest konwertowane do N*48kHz - żeby master-clock DAC-a mógł być zawsze ten sam.

misiomor, 22 Lut 2009, 14:46

>- Nie twierdzę że PD-D9-J na pewno konwertuje asynchronicznie sygnał DSD

>

>- Zastosowanie asynchronicznej konwersji (SRC4192) do 192kHz w sprzęcie obsługującym tylko formaty

>N*44.1kHz jest totalnym papractwem. Znacznie lepsze rezultaty dałby zwykły synchroniczny upsampler /

>filtr cyfrowy (zresztą WM8741 ma taką funkcję). Skoro producent zrobił coś takiego jak zupełnie

>niepotrzebna asynchroniczna konwersja, to ja nie wiem do czego jest jeszcze zdolny. Stąd podejrzewam

>(bez pewności) że DSD też jest konwertowane do N*48kHz - żeby master-clock DAC-a mógł być zawsze ten

>sam.

99% producentów tak robi, w sumie co byś nie zrobił z CD (czy 176,4 czy 192) to i tak jest to niska rozdzielczość

a SACD w PD-D9 obsługiwane jest natywnie bez żadnej konwersji DSD do PCM

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.