Skocz do zawartości
IGNORED

źródło scad do 2500 pln?

Kane666

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, nie popędzać. Jest noc, o tej porze osoby rozsądne śpią, jutro poniedziałek, niektórzy chodzą do pracy - nie każdy ma wolny czas na zawołanie. Cierpliwości, na pewno warto poczekać.

I wiary trochę!

>>

>>ta dana obejmuje tylko sacd single layer

>akurat nie. to jest single & double. Sony np wydaje tylko hybrydy.

akurat tak. to jest single bez hybrid. obecnie Sony wydaje tylko hybrydy - to się zgadza

>>jeckylandhide

>>

>>a ile kupujesz miesięcznie płyt?

>

>CD: ok 20

:-o

nawet w największym boomie na płyty cd na początku lat 90tych tyle nie kupowałem...

Teo, 22 Lut 2009, 23:13

to w ogóle nie mój przedział cenowy, i w ogóle nie ten temat, tutaj sugerowałem jedynie odsłuch PD-D9

proponuję zadanie pytania na audiogonie, audioasylum itp...lub gdzieś w japonii, z tym że tam kiepsko znają angielski więc trochę trudno się dogadać..

^audioholik

>>CD: ok 20

>

>:-o

>

>nawet w największym boomie na płyty cd na początku lat 90tych tyle nie kupowałem...

i pewnie dlatego tak trudno Ci uwierzyć, że dla melomanów kupujących nagrania w większych ilościach PODSTAWOWE znaczenie dla wyboru nośnika ma przede wszystkim DOSTĘPNOŚĆ poszukiwanej muzyki. Muzyki tej, której się słucha i lubi, a nie tej, które wytwórnie łaskawie raczyły wydać w danym formacie (nawet jeśli byłoby to, powiedzmy, 10% wydawanych nagrań, a sam przyznasz, że SACD do tej granicy ma jeszcze daleko).

niestety aktualnym wciąż standardem jest wciąż 16-bitowe CD...

josef, 22 Lut 2009, 23:38

>no i do tego jakąś fajną nagrywarkę SACD (najlepiej do kompa) - tak do 250zł

>i jakiś sofcik do zgrywania

>co polecasz?

tyle pytań na temat SACD... SACD do 20.000zł nagrywarki itd.... widzę że zainteresowanie jest duże..

może rzeczywiście dobrze byłoby wyodrębnić osobne sub-forum dla "stereo wysokiej rozdzielczości" wzorem chociażby audioasylum.com

>i pewnie dlatego tak trudno Ci uwierzyć, że dla melomanów kupujących nagrania w większych ilościach

>PODSTAWOWE znaczenie dla wyboru nośnika ma przede wszystkim DOSTĘPNOŚĆ poszukiwanej muzyki.

ale przecież zakup sacd nie ogranicza nikogo przed kupowaniem cd jeśli ktoś chce, ja po prostu mówię że nawet na początku lat 90 nie kupowałem tyle CD miesięcznie

Audioholik.To jaką przewagę ma SACD nad CD? Bo sie pogubiłem,jestem bliski kupienia a nie wiem jakie to SACD,jakiej firmy no i może byc nawet więcej niz te 2500ejro byle było lepsze od CD.

O jak fajnie, mój ulubiony temat zmienił nazwę i przeniósł się tutaj! :)

Ja myślę, że do takiego zestawu z SACD, z racji niemożności dostania nagrywarki, należy zakupić jakieś stosowne urządzenie nagrywające. Proponuję jakiś dobry, nowoczesny magnetofon w formacie Elcaset - urządzenie równie żywe, dostępne i wojujące na rynku, co SACD :)

No SACD jest lepsze ... wystarczy kupić:

EMM Labs

Accuphase

dCS

najtaniej NAD M5.

Ale tylko teoretyzuję na podstawie recenzji. Tanie odtwarzacze SACD uważam za kuriozum. Nigdy dobrze nie zagrają nawet najlepiej wydaną płytę SACD. CD ze średniej półki zje je na śniadanie.

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

prym, 23 Lut 2009, 12:40

>Audioholik.To jaką przewagę ma SACD nad CD? Bo sie pogubiłem,

no jak mówię, trzeba wydzielić odrębne sub-forum, może być "stereo hi-rez", bo tak wątek przestaje być czytelny dla osoby poszukującej źródła SACD do 2500 zł

drugą korzyścią jest fakt iż po podziale, nie będzie żadnego trollowania w wątkach jako że sub-forum będzie przeznaczone dla osób zainteresowanych nagraniami i odtwarzaczami nagrań wysokiej rozdzielczości...na audioasylum.com działa to znakomicie i jest spokój zarówno w zakładce dotyczącej audio niskiej rozdzielczości i audio wysokiej rozdzielczości

uprzejma prośba do admina.

Piopio, 23 Lut 2009, 12:54

>Tanie odtwarzacze SACD uważam za kuriozum. Nigdy dobrze

>nie zagrają nawet najlepiej wydaną płytę SACD. CD ze średniej półki zje je na śniadanie.

Piopio, 23 Lut 2009, 12:54

>Ale tylko teoretyzuję

>audioholik

Wiem jaka jest różnica pomiędzy budżetowym CD a takim ze średniej półki ... nie mówiąc już o high-endzie.

Odtwarzenie płyt SACD na budżetówce niczemu nie pomoże ... cała konstrukcja pozostaje dalej budżetowa ... SACD nie pomoże na brak rozdzielczości ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Tanie SACD to jakby puszczać filmy blue-ray na ekranie HD-Ready ...

Niby jest super a jednak brakuje rozdzielczości ...

audioholik:

>to w ogóle nie mój przedział cenowy

Jak to nie twój przedział? Napisałeś przecież, że "w CD nie opłaca się inwestować grubszych kwot". Skoro tak twierdzisz, to jesteś zapewne w stanie obronić to twierdzenie, podając przykłady odpowiednich urządzeń standardu SACD. W jaki zatem zestaw SACD (transport, korektor akustyki, przetwornik) "opłaci się zainwestować" 20.000 zł?

Nie dopuszczam oczywiście myśli, że raczyłeś wypowiedzieć się o czymś, o czym nie masz zielonego pojęcia. Brr, co to w ogóle za pomysł!

Teo, audioholik właśnie wiele rzeczy bierze na "wiarę"

Jak była mowa o konkretnym przedziale cenowym odtwarzacza CD to gdy stwierdziłem że nigdy takowego nie słyszał, odpowiedział cytuję "...i nigdy w życiu słuchał nie będę bo po co"

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Proponuję tak:

1. audioholik wystawia SACD do 2,5tys zł

2. pozostali wystawiają CD do 2,5tys zł

(swoją drogą, śmiesznie by było gdyby wyszło, że to będzie ten sam klocek)

Reszta toru, wspólna dla wszytkich.

Proszę bardzo, głosujemy; co zagra lepiej?

Prawda, że bez sensu. SACD kładzie na łopatki CD (zwłaszca w tym przedziale cenowym). kropka.

Pozdrawiam obe strony.

YunnanTEA

Dziwne. Forumowicz audioholik najwyraźniej nie zauważył mojej prośby o podanie przykładu zestawu SACD, w który "warto zainwestować" (no bo skoro "nie warto inwestować większych kwot w CD", to musi być jakaś alternatywa!). Gdy prośbę ponowiłem w innym wątku, zostałem w nim zablokowany, nie doczekując się odpowiedzi.

Hmm, tak nerwowa reakcja każe przypuszczać, że forumowicz audioholik a) nie zna odpowiedzi na proste pytanie dotyczące SACD, b) twierdząc, że nie warto kupować CD pieprzy trzy po trzy, bo nie ma zielonego pojęcia, o czym pisze, c) wykazuje się przeraźliwą głupotą sądząc, że zablokowanie osoby stawiającej pytanie spowoduje, że kłopotliwa dlań kwestia zniknie bez śladu.

Mam nadzieję, że powyższe przypuszczenia są co do jednego fałszywe, a forumowicz audioholik zabierze w końcu głos. Aby uzasadnić tezę o nieopłacalności kupna CD wystarczy jedynie podać przykład urządzeń SACD, które zastąpią opisany zestaw pracujący w 16/44,1. Dla takiego znawcy i propagatora SACD zadanie to powinno być przecież banalne!

>Lepiej niech @audioholik napisze, czy według niego jakość zasilania i toru analogowego w SACD za

>2500PLN zasługuje na 16bit/44.1kHz chociaż?

sprostowanie - 1300zł po podwyżce

Haaalo! Audiohooolik! Wiem, że to czytasz! Pomooocy!

Skoro "CD to już schodząca technologia więc zwłaszcza grubszych kwot nie opłaca się w nią inwestować", to jakimi urządzeniami SACD mogę zastąpić obecny zestaw 16/44,1, nawet dopłacając 100% jego wartości?

A może nie potrafisz uzasadnić swoich twierdzeń, i tylko pieprzysz trzy po trzy opowiadając jakieś bzdury, które ci się uroiły od nadmiaru obejrzanych kolorowych katalogów?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.