Skocz do zawartości
IGNORED

Denon AVR 1908, Ikon 6, Canton Karat

Seb011

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Planuję zakup sprzętu i chciałbym Was prosić o pomoc i radę. Chciałbym na zakup przeznaczyć około 6 tys. Sprzęt ma też służyć do odtwarzania filmów ale przede wszystkim chodzi mi o to żeby dobrze odtwarzał muzykę. Słucham głownie Jazz, POP, trochę klasyki

1. Myślę o kupnie Denon AVR 1908 i do tego DVD 1940 - czy sądzicie że będzie odczuwalna różnica przy odtwarzaniu płyt CD jeśli dodatkowo dokupię Denon DCD 500AE? I co myślicie o AVR 1908 czy to dobry wybór?

2. Głośniki - chcę kupić tylko dwa. Myślałem o Dali Ikon 6, sprzedawca zaproponował mi też w tej samej cenie Canton Karat 709DC które stoją na wystawce w sklepie. Co radzicie - który z tych głośników byście polecali? Dodam że sprzęt będzie stał w pokoju ponad 20m2.

Przyznaję że to będzie mój pierwszy trochę lepszy sprzęt, dotychczas miałam mini-wieżę. Bardzo proszę o pomoc i radę.

Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/49440-denon-avr-1908-ikon-6-canton-karat/

Może źle myślę ale chciałem kupić amplituner ponieważ będę też sprzęt używał do oglądania filmów DVD, a w przyszłości może Blue-ray. Opcją byłby np. zakup wzmacniacza Denon PMA-500AE (albo coś innego w tym przedziale cenowym) ale nie wiem czy taki wzmacniacz okazałby się lepszy od tego amplitunera ???

Denon 1908 wyciśnie wszystko może z takich kolumn jak Voice Kraft albo Clatronic (poważnie mówię, bez żadnej ironii) a nie z kolumn za kilka tysięcy zł. Owszem takie Ikon'y zagrają znacznie lepiej ale ale kolumny nie pokażą nawet 50% swoich możliwości. Chociaż wiadomo, że 50% brzmienia Ikon zabrzmi lepiej niż wyciśnięte 100% możliwości z Voice Kraft, tylko takie połączenie nie ma sensu.

Chcesz dobre stereo i kino w jednym to musisz dokupić osobny wzmacniacz stereo, nie kombinuj nawet z drogimi amplitunerami bo to jedno wielkie nieporozumienie w stereo (cena rośnie bo nieproporcjonalnie do jakości brzmienia). A Denon PMA 500 to owszem, lipa straszna ale mógłbym się założyć że i tak zagra lepiej :)

Uwielbiam wpisy odnośnie Denona, i jak zawsze nie omieszkam się odnieść. Większość opini o wzmacniaczach tej marki to chyba tylko z zasłyszenia, ale nie własne opinie. PMA 500AE, to najtańszy wzmacniacz w ofercie firmy. Trudno oczekiwać od niego cudów, ale moim zdaniem Denon to i tak najciekawsza propozycja z budżetówki, ma porządny zapas mocy, niezły wykop, bas i nieznacznie podbicie w okolicach górnej średnicy. Przy dobrze dobranych kolumnach potrafi ładnie zagrać. Moim zdaniem zdecydowanie lepiej niż pozbawione wykopu, jaskrawe Azury, czy też nowa seria Marantza, albo mulaste NADy, czy ciemne do bólu HK, ale to oczywiście rzecz względna i leżąca w kwestii każdego z nas, dokonującego wyboru. Zdecydowanie natomiast proponuje słuchać i wybierać samemu, bo opinie tutaj są jakby wzięte z nikąd, coś na krztałt zabawy w głuchy telefon.

Jednak co do jednego muszę się zgodzić, stereo zagra o niebo lepiej niż kino domowe. I dla wiarygodności dodam, że wczoraj był u mnie kolega zainteresowany zakupem Denona AVR-1909 + właśnie też Cantony lub Energy. Włączyłem mu Gwiezdne wojny - Powrót Jedi własnie na wzmaku Denona PMA 700AE + Magnat Quantum 505. Oniemiał z wrażenia. Nie chcia uwierzyć, żę myśliwce latające wokół jego głowy to tylko z dwóch głośników i podejrzewał mnie o podstęp.

Podsumowując wybierz głośniki jakie pasują ci brzmieniowo, dobierz do tego wzmacniacz stereo + CD i kup do tego DVD np. Pioneera DV-610, 410 lub 310 w zależności ile będziesz chciał wydać i wierz mi że więcej nie trzeba.

A Denon PMA 500 to owszem, lipa straszna ale mógłbym się

>założyć że i tak zagra lepiej :)

dokładnie że lepiej,ale jak już na Denona sie uparłeś to 700 bo w Japoni jest robiona i ma wiekszą moc

Dzięki za pomoc, w takiej sytuacji chyba rzeczywiście zdecyduję się na Denona PMA 700AE. A co myślicie w takim razie o głośnikach do PMA 700AE?

Myślałem o Dali Ikon 6, sprzedawca zaproponował mi też w tej samej cenie Canton Karat 709DC które stoją na wystawce w sklepie. Co radzicie - który z tych głośników byście polecali? Dodam że sprzęt będzie stał w pokoju ponad 20m2.

skoro masz możliwość posłuchać z 700 tych kolumn poco mamy zabierać ci przyjemność odsłuchu ;-)

ja osobiście mam ikony 6 i polecam,cantony słuchałem ale nie ten model,niepodobała mi sie metaliczna góra,takie przynajmniej odniosłem wrażenie

tu masz link do testu ikon6

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Może to, Polskie i według Pacuły to mógłby być strzał w dziesiątkę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za linki. Poczytałem też trochę więcej o tych wzmacniaczach i zacząłem się zastanawiać czy warto wydać jeszcze raz taką kwotę i zamiast PMA 700AE kupić PMA 1500AE? Zdaję sobie sprawę z tego że PMA 1500AE jest na pewno lepszy, ale czy na tyle lepszy że warto wydać jeszcze raz taką kwotę???

Nie ma co oszczedzać na wzmacniaczu. Tutaj zasada jest prosta - im droższy tym lepszy. Czy to koniecznie musi być Denon ? Rozumiem, że ma być nowy, tak ? Przy obecnym kursie euro trzeba szukać w sklepach towarów w starych cenach i trzeba to zrobić szybko, bo za chwilę będzie już w nowych cenach. Te nowe ceny są szokujące ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.