Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC do Squeezeboxa ?

mirhon

Rekomendowane odpowiedzi

Szkoda że audiofil nie zdaje sobie sprawy jak łatwo przesłać bezbłędnie sygnał cyfrowy z nadajnika do odbiornika. Całe te piepszenie o transportach i kablach za jest po prostu śmieszne. Wystarczy karta muzyczna z wejściem cyfrowym, żeby się przekonać że uzyskanie bit-perfect jest dziecinnie proste i tanie. Ale lepiej wierzyć własnym uszom, bo przecież w zależności od kabla i transportu, nasza jedynka i zero, będą brzmiały zupełnie inaczej.

@rbej, zera i jedynki to nie wszystko, liczy się ich czas trwania również. Poza tym - pętla masy. Pokaż mi tani transport z wyjściowym transformatorem 75 ohm. :) No i sprawdź ten bit-perfect między klockami audio, a nie zgaduj, że jest. Oscyloskop w rękę i do roboty. Porównaj też różnice czasowe. Przeciętny audiofil lepiej się zna na transmisji danych cyfrowych od Ciebie.

Jeszcze jakby niektórzy zrozumieli, że źle zasilony odbiornik lub nadajnik Toslink psuje jakość przesyłu bitów dalej, to już by był full wypas, a temat zasilania optoelektroniki w tańszych CDkach i innych źródłach bitów po Toslinku potraktowany bywa najczęściej po macoszemu. No ale po co kto będzie się z lutownicą męczył, skoro wszystko już wie, bo mu w szkole powiedzieli, że cyfra to cyfra. :)

michelangelo, 27 Lut 2009, 15:43

>Jeszcze jakby niektórzy zrozumieli, że źle zasilony odbiornik lub nadajnik Toslink psuje jakość

>przesyłu bitów dalej, to już by był full wypas

No właśnie i jak przeciętny obywatel ma sprawdzić w swoim przyszłym czy aktualnym systemie czy jego TosLink jest w porządku kierować się marką ? czy od pewnej kwoty jest to zapewnione ?

• 4 tygodnie później...

mirhon, 25 Lut 2009, 23:23

>A właściwie powinienem zapytać czy squeezebox jest na tyle dobrym transportem że warto do niego

>kupić coś lepszego niż beresford?

ja mam SB od jakis 3 tygodni i w koncu mialem troche czasu zeby sie nim porzadnie pobawic

SB jest bardzo dobrym transportem (nie podejmuje sie go odrozniac w slepym tescie od mojego CD transportu ML No.37), jako serwera plikow uzywam kompa z vista, w tej chwili wszystko polaczone kablami przez switch 3COM 100Mbit (mialem problemy z wifi), plyty ripowalem EAC zarowno do wav jak i do flac, softu od SB uzywam najnowszego, duzo praktycznych informacji o setupie w watku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

z wyjscia analogowego SB brzmi slabiutko zdecydowanie warto sparowac go z porzadnym DAC

Ukryta Zawartość

kaviter, 22 Mar 2009, 22:11

>z wyjscia analogowego SB brzmi slabiutko zdecydowanie warto sparowac go z porzadnym DAC

Z jakim DACiem kolega używa swojego SB?

Ja chyba w końcu zdecyduje się na najnowszego Beresforda 7520. Ma bardzo dobre opinie jako DAC, a wzmacniacz słuchawkowy w nim jest ponoć bardzo przyzwoity. Nie kosztuje majątek i IMHO będzie dobrym punktem odniesienia na jakieś droższe zakupy w przyszłości.

• 4 miesiące później...

Witam.

Podepnę się pod temat.

Chciałbym się pobawić Squeezeboxem Duet ale nie do końca wiem co potrzebuję do jego działania. Mam access piont'a od providera internetowego, na kablu router Linksysa i latopa połączonego z nim po wifi. Kupuję Squeezeboxa i co jeszcze muszę do tego mieć aby to zadziałało? Laptopa nie chcę mieć jako serwera więc czy mogę kupić jakiś zwykły dysk sieciowy np. coś stąd:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy musi to być jakiś QNAP i czym to się różni? Co polecacie?

Czy warto wymienić router na .11n (teraz mam g) i jak to wszystko podłączyć??? Czy mogę dysk sieciowy podpiąć do routera a sqeezebox będzie się komunikował po wifi (inaczej chyba nie mogę) i czy będzie to poprawnie działało? Z góry dzięki za odpowiedzi.

Ukryta Zawartość

JayKay,

Jeśli chcesz korzystać z własnej biblioteki muzycznej, nie tylko z radia internetowego, to musisz zainstalować na czymś squeezecenter - serwer tę bibliotekę udostępniający. Nie na "dysku sieciowym" się da to zrobić. Da się na QNAP i to jest bezpieczne i przetestowane rozwiązanie. Na tych dyskach przez Ciebie wymienionych to trzeba by potestować! W każdym razie takiego rozwiązania ja bym Ci nie rekomendował - jeśli nie chcesz podpiąć lapka jako serwera - kup QNAP - na forum jest o tym spoto - poszukaj.

Squeezebox nie obsługuje standardu .11n, .11g w zupełności wystarcza - tym się nie przejmuj

Dzięki fenixx3000 za konkretną odpowiedź.

Do tego QNAPa muszę dokupić jeszcze twardziela, prawda? Czy montuje się go wewnątrz tego QNAPa czy jakoś inaczej?

Czy Sqeezebox Duet to dobre rozwiązanie? Jest też jakiś również Logitecha Transporter Network Music Player który podobno cyt. "oferuje jakość dźwięku przewyższającą nawet najbardziej zaawansowane odtwarzacze CD". Do czego to służy, to DAC czy coś ala Duet ale lepszy? Na stronie producenta praktycznie nic nie ma...

rochu, 30 Lip 2009, 23:53

>Wtrącę moje 3 grosze.

>Miałem 2 Duety.

>Obydwa upsamplowały sygnał do 48 kHz i nie dało się tego wyłączyć.

U mnie jakoś cały czas 44,1 kHz.

kaviter

"SB jest bardzo dobrym transportem (nie podejmuje sie go odrozniac w slepym tescie od mojego CD

>transportu ML No.37"

Wymień zasilacz impulsowy na zwykły transformatorowy ze stabilizacją a będzie jeszcze lepiej.

Do tego dobrze dobrana sieciówka i zapomnisz o ML.

Mój no37 służy tylko do odtwarzania zabezpieczonych płyt, których nie mogę przerzucić na dysk bez utraty jakości.

marekzawa, 31 Lip 2009, 00:25

>kaviter

>

>"SB jest bardzo dobrym transportem (nie podejmuje sie go odrozniac w slepym tescie od mojego CD

>>transportu ML No.37"

>

>Wymień zasilacz impulsowy na zwykły transformatorowy ze stabilizacją a będzie jeszcze lepiej.

>Do tego dobrze dobrana sieciówka i zapomnisz o ML.

>

>Mój no37 służy tylko do odtwarzania zabezpieczonych płyt, których nie mogę przerzucić na dysk bez

>utraty jakości.

bawilem sie z liniowym zasilaczem do SB ale nie zanotowalem jakiejs spektakularnej poprawy jakosci i sobie odpuscilem, ja osobiscie kupilem SB bardziej z ciekawosci i chociaz jakosc dzwieku z niego mnie zadziwila jakos sie nie moge rozstac z plyta CD :) no i jednak oddaje palme pierwszenstwa ML37, po finalnym skonfigurowaniu okablowania daje on bardziej plynny i gladki dzwiek, ale roznica jest niewielka szczegolnie jak sie pomysli ile PLNow zostaje w kieszeni ;)

kaviter, 31 Lip 2009, 09:36

>ale roznica jest

>niewielka szczegolnie jak sie pomysli ile PLNow zostaje w kieszeni ;)

Tym bardziej, że zaoszczędzone pieniądze można przecież wydać na poprawę pozostałych elementów toru. A wtedy kto wie ...

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

i jeszcze chcialbym poruszyc jeden watek zwiazany z moja opinia i uzywanym przeze mnie DACiem czyli ML No36, otoz urzadzenie to posiada uklad kondcjonowania sygnalow wejsciowych o nazwie "intelligent FIFO", w skrocie jest to bufor do ktorego trafiaja dane, sa tam przetaktowywane przez super zegar i dopiero ida do wlasciwego przetwarzania co wplywa na redukcje jittera (jak ktos ma ochote na bardziej szczegolowe info to jest ono w instrukcji obslugi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), i o ile czesto kwieciste opisy takich rozwiazan wydaja sie byc marketingowym belkotem o tyle w tym przypadku wydaje sie to dzialac, mianowicie wczesniej mialem KRELLa KPS-30i ktory bedac zintegrowanym odtwarzaczem posiadal rowniez wejscia cyfrowe, z ciekawosci robilem odsluchy podlaczajac za zrodla cyfrowe tanie DVD pioneera i odtwarzacz CD pioneer PD-75 i roznice byly znaczace, natomiast z ML roznice sa znacznie mniejsze wiec moze byc ze patent ML dziala - ogolna konkluzja jest taka ze moze byc ze roznice miedzy SB a CD transportami beda wieksze z innymi DACami, vide dyskusja kolegow na temat GDL i poprawy dzwieku ze SB przy jego uzyciu (zakladam ze GDL dziala podobnie jak patent MLa)

Ukryta Zawartość

A najciekawsze jest to, że Robert Harley podłączał GDL pomiędzy swojego ML31.5 a ML30.6 (też z tym układem FIFO) i odnotował dalszą poprawę :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

> JayKay

Do QNAPa montuje się dysk(i) wewnątrz + dodatkowe przez USB o ile dobrze pamiętam.

Transporter ma zintegoranego DACa, podobno dobrego. Ja kupiłem Dueta, bo ma świetnego pilota, z kolorowym, porządnym wyświetlaczem, dzięki temu nie muszę wstawać z fotela i zakładać mikroskopu na oczy, żeby odszukać jakiś album w płytotece - dlatego go właśnie kupiłem. Duet podpięty jest pod DAC, co daje zadowalający dzwięk, Ale możesz zacząć i bez zewn. DACa, bo Squeezebox ma wbudowany konwerter i obsługuje też wyjścia analogowe.

Nie szykuj się jednak na jakiś super poziom i hiper płynność, bo Duet nie daje jakości dobrego transportu czy CD na żadnym wyjściu (no chyba, że z patentami typu GLD, tego nie wiem, bo nie słuchałem). To raczej urządzenie do słuchania na co dzień. Mój tuningowany PD 904 jako transport brzmi zdecydowanie lepiej. Za to komfort wyszukiwania płyt czy utworów jest super. Nie mam problemu z posłuchaniem wszystkich Summertime, jakie masz w kolekcji, jeśli taka ochota Ci przyjdzie.

ps. DAC to konwerter cyfrowo/analogowy, zamienia zera i jedynki na muzykę:)

a ja polecam Audionemesis up.II. Możesz zresztą wypożyczyć od dystrybutora na okres np. miesiąca albo i dłużej i sam zadecydujesz czy warto. Dla mnie to bardzo udane stworzenie a że nie wszystkim pasuje (np. HYBRYD z uporem maniaka wszystkim go odradza) na to nie patrz. Tylko Ty wiesz jakie masz upodobania muzyczne i dźwiękowe i tylko to się liczy.

• 7 miesięcy później...

Witam,

Tak tytułem pewnej refleksji na historycznym wpisem. Zrobiłem coś dziwnego ;-)). Wzmacniacz sygnału SP/DIF. Opisy na sąsiednim wątku, Dłubiemy w SB. Uzyskane wyniki zgadzają się z opiniami wielu kolegów na temat poprawienia dźwięku z SB. Polecam i proszę o spostrzeżenia z testów.

Planuję zakup Sqeezeboxa, już czeka nań Audionemesis DC-1. Ale ja akurat lubię dźwięk tego DAC-a, ale jak ktoś lubi wyraźną czy wręcz ostrą górę pasma, to AN mu się nie spodoba.

Niechęć kolegi Hybryda wobec Audionemesis jest może trochę przesadna, ale w końcu może mu się nie podobać, a nadto widzę w jego profilu lampkę i być może w takiej konfiguracji rzeczywiście ten DAC się nie sprawdza? U mnie też zastąpił go w końcu odtwarzacz oparty na podobno dość starym Burr-Brown PCM1710 (jestem technicznym abnegatem :-/), oferujący bardziej bezpośredni i dokładny dźwięk.

Audionemesis to czaruś, znakomicie oddaje mikrodynamikę, wszelkie muśnięcia, wybrzmienia, bardzo dobrze traktuje głosy, ale ponieważ góra pasma nie jest tak dobrze zdefiniowana, chociaż bardzo pięknie brzmiąca - cierpi na tym makrodynamika i lokalizacja źródeł. W każdym razie AN trzeba posłuchać, nie kupować w ciemno!

Kolega fakamada wspomniał o "lampizacji" Squeezeboxa, to też może być ciekawa alternatywa, tutaj link do strony pana Łukasza Fikusa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.