Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  122 członków

RLS Klub Kolumn
IGNORED

Klub posiadaczy kolumn RLS

Rekomendowane odpowiedzi

Dowiedziałem się, że to jest Wavecore ale papierowy, nie z nomexu.

Krótki odsłuch na NAIMie oraz Leema Acoustics potwierdził moje wcześniejsze spostrzeżenia, że może grać znacznie głośniej, jest bardziej otwarty na średnicy i nie schodzi tak nisko jak III.

Za to ogólne wrażenie jest takie, że jest "szybszy" a dźwięk bardziej "żywy" i ekspresyjny. Według mnie kolejna znakomita edycja Callisto.

post-17911-0-97077400-1341426470_thumb.jpg

post-17911-0-73306500-1341426523_thumb.jpg

w sumie troche sie dziwie ze pan Jerzy zdecydował sie juz na 4-ke... W mojej ocenie aktualny model jest bardzo udany, pierwsze moje monitory których nie mam zamiaru zmieniać. W sumie cenie je własnie za ten niespodziewanie nisko schodzący bas i nienerwowość a pewną słodkość w dzwieku jednoczesnie pokazując sporo detali. Jednak znając umiejetności twórcy mysle ze bedzie sie starał zeby nie były napewno gorsze od poprzednich wiec moze być naprawde ciekawie. Myśle ze tak naprawde bedą poprostu inne po tym co Filut napisałeś. tylko czekać na produkt finalny, Jak bedzie opcja to napweno wypozycze za kaucją.

Tak dokładnie nie wiem co przyświecało producentowi aby wprowadzić nowy model. Nie jestem zorientowany w ofercie Wavecor.

Jakiekolwiek jednak są powody, to krok w kierunku podniesienia efektywności kolumn z 81 na 85 dB to z pewnością rozszerzenie oferty na osoby nie dysponujące wzmacniaczami z zakresu cenowego powyżej 4000 zł. Callisto III są bezlitosne dla wzmacniaczy, w których do konstrukcji zasilacza konstruktor się nie przyłożył. Sam słyszałem jak poległy "znakomite", popularne produkty ze sklepów wielkopowierzchniowych przy obciążeniu ich Callisto III.

Nie każdy jednak jest w stanie przeznaczyć na wzmacniacz ok. 4000 zł. Wydatek na kolumny, w dodatku znakomite, łatwiej znajduje akceptację w świadomości niż na wzmaka za tę kwotę. Callisto IV daje szansę wzmacniaczom z niższego pułapu cenowego, jednak nadal musi to być solidny produkt. Sam słyszałem jak na najtańszym Exposure 1010 Callisto IV poczynały sobie nie gorzej niż Callisto III z NAIMem.

Biorąc pod uwagę, że Callista nie trafiają do rozległych salonów a raczej do umiarkowanie obszernych pokojów w blokasach, to znikomy ubytek w zakresie basu nie powinien być dokuczliwy a w pokojach 9 - 12 m wręcz wskazany. U mnie w pokoju ok 9 - 10 m bas był zbyt potężny a w pokoju 16 m w sam raz. Ja myślę, że teraz zarówno z NADem jak i z Cambridge Audio oraz Advance Acoustic itp. można zrobić przymiarkę do Callisto IV.

Sam nie umiał bym podjąć decyzji gdybym dziś miał wybierać między III a IV. To kusi i to nęci. Ale ja mam NAIMa, mam Brystona i tu nie ma obaw czy napędzą "trójki". Ale przede wszystkim, mam Callisto I. A co z tymi, którzy mają bardziej rozsądnie wycenione wzmacniacze? No właśnie... myślę, że tu Callisto IV może być dla posiadaczy tańszych konstrukcji propozycją nie do przecenienia. To tyle, jeśli chodzi o moje domysły i dywagacje na temat Callisto IV.

Oczekuję jedynie, że jeśli wejdzie do produkcji ten model, to producent na swojej stronie napisze coś, co zaspokoi naszą ciekawość. Mnie jest obojętne jakie tam są głośniki. Mnie interesuje jak to gra. A Callista zawsze grają dobrze. Bardzo dobrze.

P.S.

Słyszałem, że "trójki" i "czwórki" będą w tej samej cenie. Mam nadzieję, że to nie plotka.

Edytowane przez Filut

Filut ja również dowiedziałem się i to od samego producenta, że IV-ka będzie prawdopodobnie w tej samej cenie i do sprzedaży wyjdzie najprawdopodobniej w sierpniu lub najpóźniej we wrześniu czyli w sumie już całkiem niedługo ;) Pozostaje tylko czekać :)

Myśle ze pan Jerzy znów wydobedzie z tych małych skrzynek bardzo sporo...Miny znajomych po pierwszym odsłuchu mikrusów? Bezcenne:) a co do wzmacniaczy i zasilacza cos chyba faktycznie jest na rzeczy. Podpięcie dobrych sieciówek i kondycjonera wniosło bardzo wiele i nie są to niuanse tylko poprawa w kazdym aspekcie, a przykładowo zmiana w moim przypadku ic z takiego za 1zł na taki za 1000zł wniosła tylko niuanse poza lepszą gładkością czy jak to nazwać mniej szklistym wokalem

Edytowane przez konik123

Filut ja również dowiedziałem się i to od samego producenta, że IV-ka będzie prawdopodobnie w tej samej cenie i do sprzedaży wyjdzie najprawdopodobniej w sierpniu lub najpóźniej we wrześniu czyli w sumie już całkiem niedługo ;) Pozostaje tylko czekać :)

O! Widzę, że decyzja już zapadła!

sam jestem ciekaw IV, bo III miałem i rozciągnięcie basu i jego barwa z takich maluszków w 14m2 była imponująca

wavecore ma też ciekawy głośnik 6" midbasowy, fajnie gdyby powstał monitor na nim :) np esa zrobiła 2 modele stojących z tym midbasem

Focal + Naim

A ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi maluchami w pomieszczeniu 20m2? Mi one bardzo się podobały na AS oraz w AudioPunkcie (tu to akurat przy okazji posłuchałem będąc w innej sprawie). Zastanawiam się między innymi nad tymi monitorami ale chyba zginą w takiej powierzchni tym bardziej, że lubię raczej głośniej słuchać. Choć muszę przyznać, że jak na swoje rozmiary callisto III nie mają czego się wstydzić.

wcale też nie oznacza że 4 może zagrać lepiej od 3 w mniejszych pomieszczeniach, wszystko zależy jak będzie bas się podbijał a jak wiadomo w małych pokojach łatwo o to dlatego 3 jest tak fantastyczna pod tym względem

Focal + Naim

• 2 tygodnie później...

jakieś nowe wieści odnośnie nowych callisto? bo pewnie do tego dojdzie ze znajomy wypożyczy,(obecnie dynie 2/6) w weekend podpielismy u znajomego moje callisto pod system creeka evo2 pod dobra siecią na kondycjonerze, dobrych sieciówkach itp... nierozumiałem oco koledze marcinowi chodzi z tym basem, juz rozumiem... chyba faktycznie są wybredne co do wzmacniacza. Zobaczymy jak wypadną 4-ki, z tego co filut napisał to moze być to... Jeszcze w tą sobote zobaczymy czy to nie wina głosnikowych, wybór padł na albedo które według tego co piszą dobrze panują nad basem, Do testów przyjadą dwa kąplety ic i głosnikowych air1 i monolith,(przy okazji przetestuje z densenem) chcielismy wypożyczyć zamiast air1 - air2 lecz niestety była na nie rezerwacja. Zobaczymy co z tego wyjdzie, no i czekamy na jakieś info odnosnie nowych callist:)

Wieści są takie, że producent udał się na zasłużony urlop.

Jest tylko jedna para czwórek, którą dostarczył do przetarcia, do oceny, do testowania. Testy wypadły na tyle dobrze, że produkcja ruszy w drugiej połowie sierpnia. Cena ma być utrzymana jak w Callisto III.

Chciałem je wypożyczyć do domu za kaucją i po raz pierwszy w historii nie mogłem, bo są oblegane i ciągle są umówione odsłuchy, a tu tylko jedna para.

Poprosiłem aby mi powiedzieli jakie kable zapinają do odsłuchów Callisto.

Oto zapiski kłusownika:

Zarówno do trójek jak i czwórek, głośnikowe - prawie zawsze DLS SCKS 2x2 14AWG, sporadycznie NAIM NACA5 i Chord Odyssey2.

Interkonekty - jeśli gra z NAIMem to Chord Cadenza i Chord Anthem2 (DIN-DIN), jeśli gra z czymś innym to DLS HQL 1 lub Oyaide Tunami Terzo RR.

Była też jedna uwaga: "Jeśli wzmacniacz przyniesiony przez klienta wydaje się być jazgotliwy, podpinamy interkonekt Acrolink 6N-A2100II".

To tyle. Trzeba usiąść na dupie i czekać. Albo umówić się na odsłuch.

stało sie posłuchałem wczoraj callisto na densenie z albedo monolith, bałem sie zawsze srebra ze za ostro itp... i niepotrzebnie... nie myslałem ze to moze tak zagrać.... zamiast ostrości pewna słodkość i masa detali ale co dziwne dźwiek bardzo muzykalny... nie chce sie przestawać słuchać.

Wokale dość jasne lecz o swietnej artykulacji, nic nie kłuje w uszy nie piszczy itp, sporo czarnego tła, sama góra słodka, w koncu udało mi sie złożyć całość do której nie mam zastrzeżenia i która daje radość ze słuchania muzyki,

• 3 tygodnie później...

Na stronie producenta pojawiła się informacja o nowych Callisto IV:

http://www.rls.com.pl/CallistoIV.html

Należy też zauważyć, że z oferty nie zniknęły Callisto III... Czyżby producent miał zamiar prowadzić sprzedaż dwóch modeli do wyboru w zależności od preferencji klienta?

Callisto III już nie ma możliwości produkcji bo nie ma głośników. Wiszą bo są podobno dostępne jeszcze w jakiś sklepach.

Edytowane przez Elektropunkt

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Callisto III już nie ma możliwości produkcji bo nie ma głośników. Wiszą bo są podobno dostępne jeszcze w jakiś sklepach.

W Audiopunkcie są dostępne. Wcale nie podobno.

No ok, ja tam nie wiem co gdzie stoi, ale Pan Jerzy mówił że będą na stronie RLS do puki będą jeszcze stare zapasy na sklepach.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

• 3 tygodnie później...

facet naprawde wie jak robić dobre kolumny. Słuchałem na 2 systemach Creeka evo2 i moim Densenie.<br />

Creek i calisto 3-<br />

pierwsze wrazenie wzmak nie umie trzymać basu w rydzach, zawsze myslałem ze creek z tym konturem na basie bez problemu poprowadzi te malutkie paczki a tu niespodzianka, reszta wydaje sie być dobra, coprawda stereofonia i plany wgłąb nie to co na densenie ale gra to poza problemem podbitego basu dosyć sympatycznie.<br />

Dobra to czas na 4<br />

po podpieciu pierwsze wrazenie jest czyściej znacznie czyściej. z trójkami creek grał jakoś brudno, kłopotu z basem zadnego, świetnie bas sie komponuje z resztą pasma,nie zchodzi tak nisko jak w poprzednich callistach ale jest wysokiej próby, sporo informacji mozna wyczytać pogłos rezonansu struny basowej itp Napewno w odpowiednim pomieszczeniu nikt nie bedzie narzekał na jego brak ani nadmiar,  średnica bardziej dobitnie pokazana i dźwiek co ważne bardzo muzykalny, faktycznie potencjonometr nie trzeba odkrecać tak mocno jak z 3. Czwórki grają jeszcze bardziej otwartym dzwiekiem. Połączenie calist z creekiem daje wrazenie ze 4 jest lepszą konstrukcą, grało to juz na poziomie. średnica jakby pełniejsza wiecej ogólnie muzyki wydobywało sie z głosników, no i bardzo dobre skraje pasm.ze świetną górą., z czwórkami wokal bardziej płynny o dość dobrej artykulacji, odniosłem jedynie wrazenie ze z creekiem trójki mają jakby bardziej odchudzony dźwiek lecz minimalnie wiecej takiego czarnego tła miedzy instrumentami przez to dźwiek na srednicy sie w trójkach wydaje nieco szczuplejszy,tak jak by trójki chciały pradwe pokazać a czwórki mają dawać fun, lecz nic to wspólnego nie ma ze zmuleniem dzwieku czy znacznym wygładzenu jego kosztem mikro i makro dynamiki, wprost pezeciwnie, wydawało mi sie ze 4 wyciągają z creeka ile sie da.  Troche naprzepinaliśmy kabli za normalne pieniądze najlepiej to zagrało z vandehullami cs122 hybrid i jako ic vdh d-102 III.Nawet na tym powolnym głośnikowcu czwórki były bardzo szybkie na basie i dało to odpowiednie nasycenie średnicy.<br />

Jutro napisze jak sie sprawa miała z densenem, Czekam na odpowiednie kabelki.  

• 2 tygodnie później...

O ile na creeku 4 grały poprostu lepiej niemal w kazdym aspekcie (po odsłuchu z klockami creeka nie miał bym wątpliwości która kolumna jest lepsza) o tyle na densenie i kabelkach albedo ta róznica sie zatarła i kazda kolumna zagrała poprostu inaczej. Co ciekawe do testów miałem kable albedo air2, monolith, audioquest go4, nordost flat2 o ile dobrze pamietam i wczesniej wspomniany vandehull. Dopiero monolith sprawił ze owa różnica sie zatarła i 3 w mojej ocenie mogły przewyzszać 4.Wiec do rzeczy. Na monolicie 3 zagrały bardzo ale to bardzo muzykalne z nisko schodzącym i dobrze kontrolowanym basem (w końcu) grały tez ciemniej od 4 ale wysoki ton dawał o sobie znać tylko wtedy gdy była taka potrzeba i co wazniejsze nie grał bez sensu tylko było poprostu słychac instrument jaki sie kryje w danym utworze. mnóstwo delali ale podawanych w spokojny sposób i do tego przez średnice a nie wysokie tony co pierwszy raz mialem okazje usłyszeć, I to coś co nazywamy magią, Jeden ze znajomych najpierw posłuchał czwórek i powiedział ze jest super mu by w supełności takie coś wystarczyło, po podpieciu trójek najpierw siedział przekonany ze wczesniej było lepiej,(chyba dało znać o sobie to ze 3 grają troche ciemniej) a po kilku minutach stwierdził ze czegoś takiego jeszcze nie słyszał:)O ile muzyka elektroniczna czy dance mogła konkurować na 4 i 3 o tyle róznego typu fortepian gitara wypadała wierniej na 3 i do tego te wokale, Pytanie tylko czy jest sens kupować kable za cene kolumn aby 3 rozwineły skrzydła??Ciekawe ze na audioquestach 4 grały dość sympatycznie a 3 fatalnie. 3 tez potrzebują wiecej miejsca koło siebie co zauwazyłem aby bas był optymalny, 4 juz nie są tak kapryśne. Mysle ze obydwie konstrukcje są udane i to bardzo, wszystko zalezy od preferencji, i reszty toru. 4-ki mają tą górę bardziej nośną, zywą a bas zwinniejszy, potrafią tez pokazac mnóstwo delatali w sposób nienatarczywy nie narzucając dźwieków prosto na twarz, podobnie zresztą jak trójki, te zaś mają nizej schodzący bas, góre niby spokojniejszą surowszą ale bardziej naturalną. Która kolumna zagra lepiej nie jest z góry przesądzone, prezentują one ten sam poziom, wszystko zależy od preferencji i reszty toru, Ja zostawiam sobie trójeczki nie mam problemu z napedzeniem ich, znajomy sobie własnie kupił 4, bardzo mu sie spodobały a z trójkami znowu miał problem basu w pokoju, Kazdy poprostu musi odsłucjać we własnym systemie, charakter obydwu konstrukcji jest ogólnie podobny, róznice są w strojeniu góry ze srednicą i tutaj widać co chciał osiągnąć konstruktor, Trójki w mojej ocenie potrzebują raczej juz gestego wzmacniacza i analitycznych kabli a czwórki mają szanse zagrać na tanszych o bardziej odchudzonej barwie choć z lepszymi klockami bedzie tylko lepiej i to jest najpiekniejsze,

najlepsze połaczenie:

Densen / callisto3 / głosnikowy monolith / rca monolith

Creek / callisto 4 / głosnikowy monolith / rca vdh (testowalismy rózne kombinacje monolith/air2/flat-one i inne)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.