Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

Lampy ci w lebenie będą płonąć żywcem normalnie

dzieła sztuki audiofilskiej nie doceniasz.

A tak na poważnie - to z tego co pamiętam - po za szkaradnym wyglądem w miarę się sprawdzały, jak jesteś z Warszawy to Audiosystem ma w ofercie m.in. Skylan-y - może uda cię od nich wypożyczyć podstawki pod 7, posłuchasz porównasz i sam ocenisz

Adamo czy te standy wykonywał kolega z Częstochowy?

Nie - kolega z Częstochowy to robi lepiej i dokładniej niż skylan - naprawdę polecam tego człowieka - tyle że ostatnio z cenami u niego już tak fajnie nie jest... wszystko w górę idzie to on też podniósł

Nie - kolega z Częstochowy to robi lepiej i dokładniej niż skylan - naprawdę polecam tego człowieka - tyle że ostatnio z cenami u niego już tak fajnie nie jest... wszystko w górę idzie to on też podniósł

Coś ostatnio nie mogę odnaleźć go na forum a ogłaszał się swego czasu ze standami.

• 2 tygodnie później...

Witam klubowiczow. Probuje zostac szczesliwym posiadaczem SHL5, ale nie jest to takie proste : ) Na Walicow w Warszawie nie maja na chwile obecna ani jednego egzemplarza do odsluchow! A nie wyobrazam sobie ich kupna bez sluchania. W zwiazku z tym prosba i pytanie: czy ktos z Was, kto posiada SHL5 i mieszka w Warszawie, moglby mi poswiecic godzinke (albo wiecej) i zaprezentowac swoje herbatniki? Bylbym bardzo zobowiazany i nie przyjechalbym z pustymi rekami. Z gory dziekuje za wszystkie wyciagniete do mnie pomocne rece.

Witam klubowiczow. Probuje zostac szczesliwym posiadaczem SHL5, ale nie jest to takie proste : ) Na Walicow w Warszawie nie maja na chwile obecna ani jednego egzemplarza do odsluchow! A nie wyobrazam sobie ich kupna bez sluchania. W zwiazku z tym prosba i pytanie: czy ktos z Was, kto posiada SHL5 i mieszka w Warszawie, moglby mi poswiecic godzinke (albo wiecej) i zaprezentowac swoje herbatniki? Bylbym bardzo zobowiazany i nie przyjechalbym z pustymi rekami. Z gory dziekuje za wszystkie wyciagniete do mnie pomocne rece.

Witam Vivaldi! Mogę Ci pomóc,ale mieszkam w Pińczowie,woj.świętokrzyskie,jeśli masz ochotę na wycieczkę,to zapraszam.Na pewno warto.Pozdrawiam.

Witam Vivaldi! Mogę Ci pomóc,ale mieszkam w Pińczowie,woj.świętokrzyskie,jeśli masz ochotę na wycieczkę,to zapraszam.Na pewno warto.Pozdrawiam.

Ach, dziekuje za checi, ale to juz faktycznie wycieczka. Moze kiedys... Z tego co widze na Allegro, Q21 w Pabianicach na ten model, ale ja licze jednak na to ze ktos z Wawy sie odezwie. Mam racje, Panowie (i Panie)? : )

• 4 tygodnie później...

chyba się starzeję bo przyśniły mi się w nocy Harbethy :) ma ktoś do zaoferowania 7 w cenie do 4 tys lub hlk6 w cenie rynkowej ? te ostatnie chodziły do 3 tys.

chetnie bym posłuchał takich paczek

• 3 tygodnie później...

Czy komuś z posiadaczy udało się sprawdzić jak znakomite Harbeth SHL5 grają bez podstawek, prosto z podłogi?

Witam.

Jako nowy posiadacz SHL-5 zglaszam swoj akces do klubu i od razu spiesze z podziekowaniami dla Umki, ktory poswiecil mi pare godzin i zaszczepil slabosc do Harbethow. (Do ASR rowniez). W nawiazaniu do pytania Jakew, to wlasnie u mnie, poki co, graja bez standow, ale nie na podlodze tylko na taboretach : (

Jest to podyktowane wylacznie rozterkami z wyborem standow. Z tego co sie zorientowalem mamy do dyspozycji kilka modeli:

1. SoundArt - 2500 zl

2. Rogoz - 1650 zl

3. Skylan - 2780 zl

4. Harbeth Foundation - 1800 zl.

Nie wyobrazam sobie taszczyc do domu tylu modeli, a ponadto w wypadku SoundArtu jest to niemozliwe, poniewaz robia je na zamowienie. Czy mozecie sie wypowiedziec o waszych doswiadczeniach w tym temacie? Co mozecie polecic? Nie ukrywam, ze Rogoz jest najbardziej atrakcyjny cenowo i poki co jest moim typem. A moze jakies DIY? Poprosilbym o ew. namiary.

Z gory dziekuje.

Miałem kiedyś stolik Rogoza, wg mnie to takie samo diy jak te robione przez forumowych producentów, chociażby wspomnianego Elfana...

P.S. Chociaż diy to raczej w tym wypadku średnio szczęśliwe określenie, raczej to po prostu rzecz spawana bądź skręcana przez danego wytwórcę, trudno tu doszukiwać się "firmowych" technologii, kwestia jakości wykonania, a ta ówczesnego Rogoza była zwyczajna, nic wg mnie nie uzasadania ceny wyższej niż innych sprzedających-produkujących np. z allegro.

Edytowane przez Staszek_s

Witam.

Jako nowy posiadacz SHL-5 zglaszam swoj akces do klubu i od razu spiesze z podziekowaniami dla Umki, ktory poswiecil mi pare godzin i zaszczepil slabosc do Harbethow. (Do ASR rowniez). W nawiazaniu do pytania Jakew, to wlasnie u mnie, poki co, graja bez standow, ale nie na podlodze tylko na taboretach : (

Jest to podyktowane wylacznie rozterkami z wyborem standow. Z tego co sie zorientowalem mamy do dyspozycji kilka modeli:

1. SoundArt - 2500 zl

2. Rogoz - 1650 zl

3. Skylan - 2780 zl

4. Harbeth Foundation - 1800 zl.

Nie wyobrazam sobie taszczyc do domu tylu modeli, a ponadto w wypadku SoundArtu jest to niemozliwe, poniewaz robia je na zamowienie. Czy mozecie sie wypowiedziec o waszych doswiadczeniach w tym temacie? Co mozecie polecic? Nie ukrywam, ze Rogoz jest najbardziej atrakcyjny cenowo i poki co jest moim typem. A moze jakies DIY? Poprosilbym o ew. namiary.

Z gory dziekuje.

Witam,ja używam standów StandArt oczywiście robinych na indywidualne zamówienie.Gorąco je polecam wszystkim posiadaczom SHL5 ponieważ na nich piątki grają jak na niczym innym.Poprostu wybornie,a i cena patrząc na inne produkty jest niewygórowana przy najwyższej jakości wykonania.

Pozdr.

• 3 tygodnie później...

Witam. Na stronie audio system jest wypełniacz do standów skylan http://www.audiosystem.com.pl/produkt/1185/skylan-sky-premium-fill . Czy ktoś go już stosował ? 35zł/1kg ciekawe ile trzeba kupić żeby wypełnić 3/4 standa ? Ma ktoś wiedzę na ten temat?

Klubowicze Harbeth niech odpowiedza czy wzm (YAQIN MS-300C 300B)http://www.hi-end.on9mart.com/cart/Yaqin_300B.html da rade napedzic odpowiednio???? HARBETH M-30(MONITOR)http://www.harbeth.co.uk/uk/index.php?section=products&page=monitor30domestic&model=Monitor%2030%20domestic.Oczywiscie lampy w tym wzm chinskim beda wymienione na duzo lepsze!

• 2 tygodnie później...

Chcialbym postawic HARBETH M30 na komodach wazacych po ok 50kg, w pokoju w ksztalcie prostokata (5.50 X 3.50=ok 19m2,komody o wym.(80cm x 48cm) stoja na tej krutszej scianie,pytanie jest takie,czy wystarczy (30cm) wolnej przestrzeni z tylu monitorow(od sciany)?bo od bokow scian mam zapas do przesowania po komodzie(<---->) w prawo i lewo monitorow -(53cm)+ .Wymiary dla pamieci M30 to(W460xS277xG285,nie moge ich postawic na standach,czy te podane odleglosci od scian tylnych max(30cm)i bocznych max(52cm)wystarcza aby te monitory dobrze graly?dziekuje za odpowiedz.

Trochę mało miejsca - w takich warunkach lepiej by się sprawdziły 3 harbeth z tym że... pokój za duży dla nich...

Najlepiej wypożycz za kaucją i sprawdź...jedyna rozsądna rada...

NIe moge wypozyczc,bo mieszkam w UK, nie mam takiej mozliwosci,tylko kupna prosto z firmy.

No raczej warunki dość nie typowe i będzie ci ciężko uzyskać odpowiedź na twe pytanie

o ile ciężkie komody mogą być o tyle trochę mało miejsca mi się wydaje... ale mogę się mylić

Z drugiej strony jak cena dobra na nie to jakby się ew. nie sprawdziły to może uda ci się odsprzedać...

Czyżby nie było w Polsce posiadaczy Harbeth M30???czekam i nikt wiecej nie może doradzić mi ,czy dam rady ich słuchać na moich ciężkich komodach,wysokość jest ich odpowiednia jak przy prawdziwych standach,tylko czy ta odległość z tylu będzie wystarczająca o to tylko się martwię!!!

Gość G@bi

(Konto usunięte)

Panowie , jak oceniacie połączenie herbetha 7 ES-3 z sugdenem A21a ?

Czty ten wzmacniacz uciągnie te kolumienki ?

Pokój 16 m w prostokącie .

Edytowane przez Fr@ntz
literówka
  • 3 tygodnie później...

Na czym stac mają Harbeth SHL5 - chciałbym na krótko wrócić do tej kwestii w otoczeniu ekspertów.

Jak wiadomo stają one w świecie na wielu bardzo róznych podstawkach. Sama Firma pokazuje je na błahych z wyglądu ramkach metalowych, które (prawie) każdy z nas podniósłby jedną ręką. W tym samym czasie wielu uzytkowników polskich mogłoby przysiąc że dopiero stojąc na 30-kilogramowych bryłach ich Herbatniki grają przepięknie (czesto - zauważcie - brak szczegółów nt. które składowe dźwięku jak się poprawiły/zmieniły, czytelnikowi ma wystarczyć ogólnikowe "jest super teraz", a przecież preferencje są różne). Cała Japonia stawia Harbethy na ...drewnianych ramach. Mam doświadczenie i w tym zakresie (mowa o drewnianych standach, nie o Harbethach) - taka podstawa zwiększa (ja mówię konkretnie) ulotność dźwięku który zdecydowanie odrywa się wtedy od stanowisk głośnikowych na pokój, zmniejsza zarazem jego rodzielczość!

Mamy więc 3 podejścia do standów SHL5 w świecie dwa ekstremalne (polskie i japońskie) i jedno centralne...

A więc - prośba o konkrety na temat jak wymagające sa Harbeth SHL5 co do standów (bo powyższe dowody mogłyby wskazywać że niezbyt) - CO się konkretnie zmienia wraz ze zmianą standu Panowie?

Edytowane przez Jakew

Witam

Planuję wymianę monitorów i myślałem o Harbeth.

Pokój 14m2 (4,7m x 3m), stereo to zestaw Roksan Caspian M1 (amp 85W), aktualne monitory Dynaudio DM 2/7 pozostałe z poprzedniego systemu.

Stoją na komodzie na dłuższej ścianie, oddalone zalewie 30 cm plecami od ściany - inne ustawienie w tym lokum niestety nie wchodzi w grę.

Muzyka raczej spokojna (jazz, blues, spokojny rock), ale i czasem szybsza, dynamiczniejsza, energiczna.

Proszę o propozycję monitorów:

1. Proponowano mi P3ESR, ale boję się o brak basu, czego nie chcę. Lubię mięsko i wypełnienie. A z 11cm niskośredniotonowca raczej tego nie dotanę, prawda ?

2. może 7 ES3, ale nie wiem, czy 20cm na basie nie zabije dudnieniem ?

3. A co powiecie o M30 Domestic do tego metrażu i zestawu ?

Dodam, że mieszkam w Lublinie, gdzie nie mam możliwości odsłuchu Hatbethów.

Z góry dziękuję za porady i wypowiedzi

pozdrawiam

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Na czym stac mają Harbeth SHL5 - chciałbym na krótko wrócić do tej kwestii w otoczeniu ekspertów.

Jak wiadomo stają one w świecie na wielu bardzo róznych podstawkach. Sama Firma pokazuje je na błahych z wyglądu ramkach metalowych, które (prawie) każdy z nas podniósłby jedną ręką. W tym samym czasie wielu uzytkowników polskich mogłoby przysiąc że dopiero stojąc na 30-kilogramowych bryłach ich Herbatniki grają przepięknie (czesto - zauważcie - brak szczegółów nt. które składowe dźwięku jak się poprawiły/zmieniły, czytelnikowi ma wystarczyć ogólnikowe "jest super teraz", a przecież preferencje są różne). Cała Japonia stawia Harbethy na ...drewnianych ramach. Mam doświadczenie i w tym zakresie (mowa o drewnianych standach, nie o Harbethach) - taka podstawa zwiększa (ja mówię konkretnie) ulotność dźwięku który zdecydowanie odrywa się wtedy od stanowisk głośnikowych na pokój, zmniejsza zarazem jego rodzielczość!

Mamy więc 3 podejścia do standów SHL5 w świecie dwa ekstremalne (polskie i japońskie) i jedno centralne...

A więc - prośba o konkrety na temat jak wymagające sa Harbeth SHL5 co do standów (bo powyższe dowody mogłyby wskazywać że niezbyt) - CO się konkretnie zmienia wraz ze zmianą standu Panowie?

Czy pytanie jest z dziennikarskiego obowiązku, czy stałeś się szczęśliwym posiadaczem?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.