Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Domyślam się. Cały zestaw został po Xavianach więc pewnie przyjdzie zmienić to i owo. Jeżeli koledzy widzą jeszcze jakieś słabe punkty w zestawieniu Advantage CD-1 -> Acrolink 6N-A2110II -> Baltlab Epoca 1 v.3 -> DNM Reson -> HP3 to proszę o sugestie co by tu zmienić i na co, żeby zagrało jeszcze lepiej. Ja jestem jeszcze że tak powiem zielony w temacie Harbetha

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Stoją na standach Atacama BDS25, bardzo podobnych do Foundation Stands P3, wysokość ok 60 cm. Do przytwierdzenia zastosowałem Blue Tack. Głośniki grają u mnie bardzo fajnie ale mam je dopiero dwa dni. Nie wiem jeszcze co bym chciał poprawić, raczej po prostu wycisnąć maksimum możliwości z tych głośników. Chętnie przetestowałbym u siebie kilka sprawdzonych, polecanych rozwiązań. Wiadomo, barwy, muzykalności nigdy nie za wiele. Na początku grały trochę szaro, teraz jest już dużo lepiej ale nie wiem na ile się jeszcze rozegrają.

Domyślam się. Cały zestaw został po Xavianach więc pewnie przyjdzie zmienić to i owo. Jeżeli koledzy widzą jeszcze jakieś słabe punkty w zestawieniu Advantage CD-1 -> Acrolink 6N-A2110II -> Baltlab Epoca 1 v.3 -> DNM Reson -> HP3 to proszę o sugestie co by tu zmienić i na co, żeby zagrało jeszcze lepiej. Ja jestem jeszcze że tak powiem zielony w temacie Harbetha

Ja od dłuższego czasu słucham na Auditorium23, świetne kabelki, grające bardzo czysto. Z ręką na sercu mogę polecić....

Jeśli mógłbym coś doradzić,to rozgrzej je jeszcze,bo prawdopodobnie jeszcze się trochę dźwięk zmieni.Niestety w zabawie pt "high-end" nie ma gotowych i jednoznacznych rozwiązań.Kabelek,który w jednym systemie będzie sprawował się dobrze w innym może być do chrzanu.Poza tym są gusta i guściki, jeśli chodzi o dźwięk.Najlepiej jakbyś pożyczył jakieś elementy i wypróbował w swoim systemie,Jeśli chodzi o kable ja akurat jestem zwolennikiem kabli pełno pasmowych,które pokazują prawdę o reszcie toru,a niekoniecznie z jednej strony coś upiększają,a z drugiej obcinają,,,ale to tylko moje zdanie.

Edytowane przez WIOSNA

Jeśli chodzi o kable ja akurat jestem zwolennikiem kabli pełno pasmowych,które pokazują prawdę o reszcie toru,a niekoniecznie z jednej strony coś upiększają,a z drugiej obcinają

Dokładnie jak byś opisywał A23.

Nie miałem przyjemności obcowania z tymi kabelkami,więc się nie wypowiem.Chciałem tylko podkreślić,że nie ma tzw. idealnych kabli pod harbethy,bo trzeba jeszcze rozważyć w ich pozostałe części systemu plus akustykę i oczywiście gust odbiorcy.Osobiście do 2000 zł. nie spotkałem kabla pełno pasmowego tzw. znanych firm,a trochę ich przerzuciłem.Wyżej nie wchodziłem,bo to nie mój budżet, Nie znam "trójek".Miałem jedynie do czynienia z "szóstkami",które posiadam i z "siódemkami".Pzdr.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Dzięki za rady

plan jest taki, że posłucham 2-3 miesiące i wtedy zobaczę jak będzie grało

jak będzie trzeba w ruch pójdą kabelki, źródło a może przede wszystkim wzmacniacz

pewnie leben albo heed lepiej by się sprawdził niż baltlab

na razie brakuje barwy i gra przyjemnie ale dość zwyczajnie

fajnie się słucha 3ek w nocy, po cichu, wtedy jest super, basik jest dużo wyraźniejszy i zwinniejszy przy cichym słuchaniu niż z innych głośników

ale podobno 3ki muszą pograć ze 200-300 godzin

więc na razie poczekam z wnioskami i wstrzymam się z nerwowymi ruchami

Szanowni Koledzy proszę o przyjęcie do klubu. Od paru dni jestem posiadaczem HL-P3ES i Xtender-ów. Nie miałem jeszcze okazji podłączyć kolumienek do tych podstaw basowych. Rozważam jaki kabel głośnikowy zastosować. Pewnie przyjdzie mi poeksperymentować, bo mało jest w sieci informacji na ten temat lub jeszcze się na nie nie natknąłem.

Może któryś z Kolegów ma w tej kwestii doświadczenie.

Maluchy, napędzane Lebenem świetnie sobie radzą w pomieszczeniu o pow. ok. 19 m kw. Przyjdzie pewnie też czas sprawdzić jak zagrają z Baltlabem.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Pytanie czy jest możliwe uzyskanie z Baltlabem naprawdę satysfakcjonującego zestawienia P3ESR poprzez kombinacje ze źródłem i kablami czy lepiej dać sobie spokój i iść w stronę sprawdzonych zestawień typu Leben, Heed.

Potwierdzam z Lebenem Harbethy grają rewelacyjnie. Z Baltlabem mam nadzieję niedługo sprawdzę.

BlueMax na Twoim miejscu spróbowałbym pokombinować z kablami głośnikowymi. Przy Baltlabie zawsze powodowało to, przynajmniej u mnie znaczne zmiany.

Dokonałem dziś krótkiego porównania Baltlaba i Lebena. Przede wszystkim spiąłem monitorki z Xtenderami, aby posłuchać, czy pojawi się znacząca różnica. Niestety nie mam krótkich odcinków kabla głośnikowego więc musiałem posiłkować się jakimś tanim kabelkiem, który miałem pod ręką. Harbethy pokazały klasę zgodnie z oczekiwaniami. Baltlab nabrał wigoru, jakby dostał mocnego kopa. Pojawiły się bas, którego dotychczas trochę brakowało. Dźwięk jak zwykle u Baltlaba "szybki", uporządkowany. Jeszcze raz przekonałem się, że ten wzmacniacz ma potencjał. Może nie było idealnie, ale co najmniej dobrze.

Następnie przyszedł czas na Lebena. Odniosłem wrażenie, że bas nabrał jeszcze większej głębi, na niektórych nagraniach, szczególnie tych realizowanych bardziej współcześnie było go jakby trochę za dużo. Przynajmniej ja odniosłem takie wrażenie. Mojej zonie podobało się. W porównaniu z Baltlabem średnica bardziej wypełniona, jakby barwniejsza, bogatsza.

Sądzę, że będę musiał poeksperymentować z kabelkami między monitorami a Xtenderami.

W obu przypadkach świetna stereofonia, głębia, ale to głównie za sprawą Harbethów. To na prawdę rewelacyjne monitory. Na 100% dają dużo od siebie. Niektórym może to przeszkadzać, dla innych będzie to zaleta.

W wolnej chwili powtórzę porównanie bez Xtenderów. Te podstawki basowe do Harbethów to świetne rozwiązanie. Małe monitory podłączone do nich mogą spokojnie nagłośnić dosyć duży pokój.

Gdybym miał krótko podsumować stawiałbym na Lebena. jak wspomniałem większa paleta barw i w mojej ocenie uniwersalność biorąc pod uwagę gatunki muzyki.

Jak znajdę więcej czasu, pewnie w najbliższy weekend, będzie okazja jeszcze poeksperymentować w innych konfiguracjach.

Dodam, że wzmacniacze grały na zmianę z odtwarzaczami jak w "o mnie: .

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Dzięki za opis. Z tego co czytam to Baltlab wypadł całkiem nieźle i nie była to różnica typu noc a dzień z Lebenem. Barwy były uboższe co zrozumiałe ale po Twoim opisie sadzę, że moje świeżynki jeszcze nie pokazały wszystkiego i jedyne czego im trzeba to jeszcze trochę pograć w spokoju. Dopiero jak będę pewien, że już się bardziej nie rozegrają zdecyduję czy warto dać Baltlabowi szansę. Czy Twój Baltlab to 1v3 lub 2 czy inna konstrukcja? Czekam jeszcze na porównanie bez Xtenderów jak znajdziesz czas. Pozdr

gratuluję !

P3esr to genialne monitorki - jeszcze trochę a napiszę , że moje ulubione z rodziny Harbetha :D

...jak wypadają na tle SHL5? Domyślam się, że podobnie jak większe rodzeństwo podpięte były przez Ciebie pod Leben'a 300?

U mnie Harbethy grają z Unisonem S6, klasa A single ended na EL-34 w tej chwili od RFT (NOS). Nie mam porównania z innymi lampowcami ale ten zestaw zjada "barwą" PASSa z Dynaudio.

Chetnie postawiłbym tego S6 w szranki z Lebenem i postawił na niego ze dwa złote.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Chetnie postawiłbym tego S6 w szranki z Lebenem i postawił na niego ze dwa złote.

...hmmm ... no tak.

Jest kolega na forum który miał oba wzmacniacze w jednym czasie ... i wybrał Lebena.

... a to była CS300Xs, a tak na serio jeżeli chciałbyś porównywać to musiałbyś porównać go z CS600, ponieważ mogą grać na podobnych lampach i moc podobna... a "trzysetka" ma tylko 15 wacików i zupełnie inne lampki.

pozdr.

joa.

słucham drugi dzień Harbetha m30.1....coraz bardziej mi się podoba ten dzwięk.Ciekawe jaki będzie powrót za kilka dni do Dynaudio 25se.

Accu e560 teraz pokazuje swoje możliwości....dynamika, energia aż miło:)....

ArgentoFMR +Acrolink6300+Anaconda Z-Tron, dołożyły cegiełkę do tego brzmienia i to znaczną!

No i jak tam wypadł powrót do S25 po m30.1?

Mój obecny system to Marantz SA 7003 oraz Marantz PM 7003. Do tej pory słuchałem muzyki na słuchawkach :) Powoli zaczynam myśleć o dokupieniu kolumn. W Internecie znalazłem bardzo dużo pozytywnych opinii o kolumnach HARBETH. Chciałem zapytać, czy mój wzmacniacz Marantz PM 7003 napędzi odpowiednio np. HARBETH P3ESR, czy też w okazyjnej cenie (promocja 30proc) kolumny HARBETH SUPER HL5? No i czy w/w koumny HARBETH "nadają się" do muzyki klasycznej i jazzu?

Mam świadomość, że wzmacniacz jest średniej klasy. Ale może jednak ktoś ma doświadczenie z takim połączeniem? :)

świetna sprawa dla kogoś, kto jest na kupnie tych kolumn, tym bardziej że cena w Audio Systemie to 12800zł, a gościu na allegro podaje, że cena rynkowa to 10200zł, chyba, że są to kolumny spoza oficjalnej dystrybucji Audio Systemu, ale w sumie jaka to różnica, zwłaszcza że jest się 5 tysi do przodu ;)

Przepraszam, jeśli powtarzam pytanie (nie mam niestety czasu na dogłębny research tematu), ale interesuje mnie opinia posiadacza (obecnego/byłego) Harbeth'ów z M30/M40 i jak sprawdzają się one w ostrym graniu (rock/metal etc.). Słucham również klasyki, jazzu i kilku innych gatunków, ale rock przeważa w mojej płytotece. Co prawda wygląd H mnie raczej nie pociąga, ale słyszałem dużo o ich cieple, średnicy itp., więc moża warto się zainteresować.

Witam w szanownym klubie

Zapisuję się do niego z moimi 30-tkami :) Mam cd Creeka EVO 2 i chciałbym zmienić. Jaki cd pasowałby do Harbeth Monitor 30 ,Lebena 300xs, Auditorium23 ? Pomieszczenie 18 m2, muzyka od klasycznej do rocka. Mam możliwość kupić używany Naim cdx2. Myślę , że to dobry wybór. Choć może się mylę :)

Pozdrawiam

Edytowane przez Andy09

świetna sprawa dla kogoś, kto jest na kupnie tych kolumn, tym bardziej że cena w Audio Systemie to 12800zł, a gościu na allegro podaje, że cena rynkowa to 10200zł, chyba, że są to kolumny spoza oficjalnej dystrybucji Audio Systemu, ale w sumie jaka to różnica, zwłaszcza że jest się 5 tysi do przodu ;)

Ja na kupnie nie byłem ... więc je zakupiłem.

Są bezpośrednim następcą moich legendarnych Harbethów H.L. Monitor Mk III... które właśnie są na sprzedaż. A są w znakomitym stanie i grają zajebiście.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Mam pytanie o różnice brzmieniowe (np. szerokość sceny ) między Harbeth P3ESR a Harbeth Monitor 30.1 Domestic? Czy różnica w cenie (jest znacząca) jest równoznaczna z jakością w brzmieniu? Czy różnice są, ale jest to jakieś 20,30proc. no i przy moim zestawie Marantz SA 7003, Marantz PM 7003 te różnice będą ledwo zauważalne? Mój pokój do słuchania muzyki to całe 15m2. Zaznaczam, że słucham muzyki klasycznej i jazzu :) Będę wdzięczny za podpowiedz :)

No i jak się mają te kolumny np. do kolumn Bowers & Wilkins CM1? Ostatnio byłem w sklepie i słuchałem właśnie tych kolumn, które są w promocji (2500zł).

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.