Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie powiem tak,ściągnięcie maskownic z moich M30 to jest jakiś dramat.Z czymś takim to się jeszcze nie spotkałem,są nie do ruszenia bez uszkodzenia stolarki.Muszę zamówić z pietnaście mocnych magnesów neodymowych i spróbować sposobem który podał intenser.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Panowie powiem tak,ściągnięcie maskownic z moich M30 to jest jakiś dramat.Z czymś takim to się jeszcze nie spotkałem,są nie do ruszenia bez uszkodzenia stolarki.Muszę zamówić z pietnaście mocnych magnesów neodymowych i spróbować sposobem który podał intenser.

Można też bardziej prestiżowo od samego Noela:)

http://www.skylan-stands.com/accessories.html

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Oczywiście że można,tylko że to będzie kosztować z 200zł,a samemu zrobisz za 50zł.

jerry to był taki żart.Jak przyjechały do mnie Skylany i je rozpakowałem to się uśmiechnąłem, w środku zobaczyłem ręcznie napisaną instrukcję obsługi z odręcznymi rysunkami, oraz czysty kubek do kawy a właściwie do piasku:) i lejek skręcony z kolorowej tektury zakończonej gumą,wiedziałem że musi to robić bardzo wyluzowany i zdystansowany do życia Jegomość.I to mi się w Noelu podoba,ceny to sprawa wtórna i subiektywna:)

jerry to był taki żart.Jak przyjechały do mnie Skylany i je rozpakowałem to się uśmiechnąłem, w środku zobaczyłem ręcznie napisaną instrukcję obsługi z odręcznymi rysunkami, oraz czysty kubek do kawy a właściwie do piasku:) i lejek skręcony z kolorowej tektury zakończonej gumą,wiedziałem że musi to robić bardzo wyluzowany i zdystansowany do życia Jegomość.I to mi się w Noelu podoba,ceny to sprawa wtórna i subiektywna:)

No to faktycznie gość ma poczucie humoru.

Myślę, że ma znaczenie kiedy kolumny zostały wyprodukowane, przecież materiał starzeje się, a zakup kolumn w sklepie które zostały wyprodukowane 3-4 lat temu to nie jest ciekawa opcja. Możliwe, że dzisiejsze materiały są bardzo wytrzymałe i te kilka lat nie ma wielkiego znaczenia . Osobiście wolałbym świeżą produkcję. A z drugiej strony to faktycznie trochę dziwne , że tyle czasu zawieruszyły się na trasie : producent - sprzedawca

Myślę, że ma znaczenie kiedy kolumny zostały wyprodukowane, przecież materiał starzeje się, a zakup kolumn w sklepie które zostały wyprodukowane 3-4 lat temu to nie jest ciekawa opcja.

Bardzo ciekawe jeśli uważasz, że 3-4 letnie głośniki/kolumny już są tak nieciekawą opcją, że za 50% nowych nie warto kupować. Bo przecież po tylu latach to już staroć.

Czyli kolumny trzeba zmieniać co roku ?

Kolumienek nie kupiłem.

Faktycznie okazało się, że zostały kupione 2010, a ten koles kupił je od znajomego 8miesięcy temu.

A nie wziąłem ich bo było poniszczone. Znaczy spody były porysowane od przestawiania.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Źle mnie zrozumiałeś, miałem na myśli zakup w sklepie kolumn które zostały wyprodukowane 3-4 lata temu. Używane to co innego, wiadomo , że mają przebieg , ale też mają często atrakcyjną cenę.

Poprzednie kupiłem 13 lat temu i byłem z nich zadowolony , jeśli chodzi o techniczne sprawy. Zostały zakupione w sklepie i miałem je od nowości.

A co do tych kolumn co oglądałeś , to ktoś wprowadził Cię w błąd, wcześniej pisałeś o 8 miesięcznych. Myślałem, że 8 miesięcy temu zostały kupione .

Też tak myślałem. Okazało się że 8mkesięcy temu byly kupione... od poprzedniego właściciela. Nie posłuchałem jak grają bo się trochę mi śpieszyło. Może gdyby były w dobrym stanie... Cena kusząca ale jak by były idealne.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Bardzo ciekawe jeśli uważasz, że 3-4 letnie głośniki/kolumny już są tak nieciekawą opcją, że za 50% nowych nie warto kupować. Bo przecież po tylu latach to już staroć.

Czyli kolumny trzeba zmieniać co roku ?

Kolumienek nie kupiłem.

Faktycznie okazało się, że zostały kupione 2010, a ten koles kupił je od znajomego 8miesięcy temu.

A nie wziąłem ich bo było poniszczone. Znaczy spody były porysowane od przestawiania.

Zapewne chciałbys nówki sztuki za 50% ceny? A te podniszczone spody to było słychać? Chyba że zamierzałes je postawic do góry nogami :).

Moje poprzednie Harbethy miały 30 lat ale w niektórych aspektach dźwieku były lepsze niż nowe SHL5. Np. gór a z tekstylnej kopułki.

Pozdro

Myślę, że ma znaczenie kiedy kolumny zostały wyprodukowane, przecież materiał starzeje się, a zakup kolumn w sklepie które zostały wyprodukowane 3-4 lat temu to nie jest ciekawa opcja. Możliwe, że dzisiejsze materiały są bardzo wytrzymałe i te kilka lat nie ma wielkiego znaczenia . Osobiście wolałbym świeżą produkcję. A z drugiej strony to faktycznie trochę dziwne , że tyle czasu zawieruszyły się na trasie : producent - sprzedawca

Chłopie, to nie pieczywo, nie czerstwieje.

Nie piszcie takich głupot bo tu młodzi adepci herbatników czytają i jeszcze wezmą wasze posty na serio.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Tak na marginesie, właśnie kupiłem w maju kolumny zakupione w sklepie w lutym tego roku ! :) Cena 6450 zł, plus podstawki , plus zworki . Kolumny cztero miesięcznie za 50 parę procent :) Bo jak odjąć cenę zworek ( 300 zł ) i podstawek to wyjdzie poniżej 6000 zł :) A nowe to 11 100 zł. Więc można kupić za 54 % ceny detalicznej prawie nowe kolumny ? Można :)

Wyraziłem swoją opinię , że wole świeżą produkcję w przypadku zakupu w sklepie za cenę detaliczną. Myślę, że każdy chciałby wyjść ze sklepu ze sprzętem niedawno zrobionym a nie kilkuletnim.

A co do wpływu czasu na sprzęt, to zauważyłem w sprzedawanych kolumnach które miały 13 lat od dnia zakupu małe uszkodzenia. Dokładnie na tej "harmonijce" na krawędziach membran. Dbałem bardzo o te głośniki i nie słuchałem głośno, a pomimo tego pojawiły się pęknięcia i malutkie uszkodzenia.

A materiał zawsze się starzeje, jeden szybciej a drugi bardzo długo. A gratuluję tak długiego czasu, 30 lat ..no no .. jestem pełen podziwu.

Edytowane przez Andy09

A materiał zawsze się starzeje, jeden szybciej a drugi bardzo długo. A gratuluję tak długiego czasu, 30 lat ..no no .. jestem pełen podziwu.

To nie mnie tylko Alanowi. Wyczytalem u Niego, ze sam jest zdziwiony bo klej do membran na nisko/srednitonowcach obliczny byl na 10 lat. Wtedy jeszcze wszelkiej masci cianopanów nie było.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Słuchałem przy jakiejś okazji i nieźle sobie radziły w H/M. nie bez kozery wiele osób chwali sobie ich średnicę. Sam rozważam zmianę na H, ale brzydkie są piekielnie i straszne klamoty.

brzydkie są piekielnie i straszne klamoty

wizualnie sa ladne moim zdaniem.

Na razie z odstawek to tylko dynaudio daje radę w tej muzyce

z opisow wydawac by sie moglo, ze PMC i ATC tez powinny

Panowie ,moje 16m2 .czy 7.zagrają w tym metrazu Będę to łączył z calyxem cti który jest bardzo przejrzystym wzmacniaczem z dużym wykopem i szybki do tego dobra separację dźwięków a źródłem ma być camridge stremer 6 .

Aha czy do rocka nadzadza się te kolumny .czytałem prawie cały wątek tutaj są podzielone opinie . A może 3 do takiego metraza chciaz lubię czuć kolumny jak grają a małymi niestet fizyki nie oszykamy

:)

Witam Panowie,

Może jest ktoś chętny na Harbeciki P3ESR z dedykowanymi standami Skylan? ... stan jak nówki.

Yoachim, jakie kolumny są w kregu Twojego zainteresowania - dalej Harbethy ? Jeśli tak to 30.1 ?

Magnepan,

...miałem już wcześniej 30.1, super kolumienki... no ale tak się ułożyło, że je sprzedałem wraz z Lebenem 660 ... i powróciłem na znowu do "trzysetki", jakoś mam do niej słabość ;) ... a na ten moment interesują mnie kolumienki, które będę grały lampowymi "cherlakami" takimi jak 2a3, 300b.. Leben 300X prawdopodobnie pozostanie moim najmocniejszym wzmakiem. Generalnie potrzebuję min.93 db i miłej impedancji... jest kilka możliwości, ale faworytem chyba jest Audio Note E-He, sam nie wiem, zobaczymy.

... P3ESR - okleina rosewood.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

A może 3 do takiego metraza chciaz lubię czuć kolumny jak grają a małymi niestet fizyki nie oszykamy

he he jak bym siebie kiedyś słyszał.Trójki mam w 13-stu metrach i bywają płyty, wcale nie mało, na których bas jest ogromny:)Posłuchaj tych głośników a mocno się zdziwisz.Do 16 metrów to na siłe 30.1 a 7 to Ci się ugotują.Resztę przygody z nimi skończysz na walczeniu z basem

Gość intenser

(Konto usunięte)

radość grania , jakość średnicy , znacznie mniej odczuwalny brak niższych Hz , lepsze zespolenie dwóch przetworników - to kilka przewag p3esr nad 1sc (który jest moim nr2 wsród mini monitorków)

ps. sorki nr 3 bo pierwszym jest Raidho D1

Edytowane przez intenser
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.