Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Rzeczywiście chłopaki może się zagalopowalem i nie zrozumiałem humory za co przepraszam ,trzeba umieć przyznac się do błędu

Ale wciąż będę chciał posłuchać 5 w moim pokoju

No i git wszystko jest OK:)w tym metrażu wziąlbym na odsłuch w takiej kolejności:P3.30.1 i nie kombinował dalej, ale wiem,że koniecznie chcesz posłuchać 5-tek,więc weź na koniec.Moim zdaniem zobaczysz,że całe piękno i czar Harbetha zniknie.SHL-ki to potężny monitor i gdzieś ten dźwięk musi się rozpędzić.Czym to będziesz napędzał?

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Calyx cti i myślę że do tego naim cd 5xs lub jakiś dobry dac ,

Nie znam tego połączenia, może ktoś już to ćwiczył, to coś skrobnie.Harbeth świetnie zgrywa się z lampą,choć nie z każdą:))

Calyx jest bardzo przejzysty i czysty zazwyczaj zagra tak jak kolumny zagrają i reszta toru ,myślę że z harbetami będzie ok chociaż ma 5.5kg to mocy mu nie brakuje ,spokojnie ciągnie duże podloglowki ,

Mam teraz atc 11 ,monitory graja dobrze ale atc mają do tego ze cicho ich się nie da słuchać bo traci na dźwięku duzo ,dlatego chciałem zawsze większe kolumny które by się nie udusily w pokoju a zagrały dobrze Kiedy cicho grają -dlatego myslalem o 5

:)

Gość intenser

(Konto usunięte)

Kiedy cicho grają

raz jeszcze powtórzę - wszystkie H super grają cicho ale w Twoim przypadku jest też niestety druga strona medalu - panicznie nienawidzą klasy D , zwłaszcza tej w calyxowym wydaniu

Edytowane przez intenser

raz jeszcze powtórzę - wszystkie H super grają cicho ale w Twoim przypadku jest też niestety druga strona medalu - panicznie nienawidzą klasy D , zwłaszcza tej w calyxowym wydaniu

Dla mnie super jest calyx nie czuć żadnej klinicznosci czy suchosci ,może z innymi kolumnami tak gra Ale do tej pory nie słyszałem tego a podpinalem jakieś 10par kolumn

Szwagier83....skorzystałbym z rady kolegi Jamówię....myślę że 30tki załatwią sprawę na cacy

można zawsze z ciekawości posłuchać shl5 czy p3...ale m30.1 rozwiążą problem (co wstawić)

Szwagier83....skorzystałbym z rady kolegi Jamówię....myślę że 30tki załatwią sprawę na cacy

można zawsze z ciekawości posłuchać shl5 czy p3...ale m30.1 rozwiążą problem (co wstawić)

Mam nadzieje że tak bo można zdobyć je z drugiej ręki ,bo 5 to wogole zadko się trafiają

Gdzies ktorys z chlopakow zdaje sie pisal (nie jestem pewien czy w tym klubie)ze jest zadowolony polaczenia 5-tek z caspianem.Sluchal ktos z Was takiego zestawienia moze?

Co do w/wymienionego calyxa kolegi szwagra83 to potwierdzam-zacny piecyk.

Pozdr.

Edytowane przez TOMEK75

Mam nadzieje że tak bo można zdobyć je z drugiej ręki ,bo 5 to wogole zadko się trafiają

szwagier83,

Ja od niedawna osłuchuję się z SHL5 w 22,5 m2. Stoją tylko 0,5 od ściany i podobnie mają miejsca wokoło siebie (fotkę już wklejałem). Czeka mnie zakup dyfuzora na przeciwległą ścianę, od której też ku przerażeniu żony odsunąłem sofę. Zasłaniam wszystkie narożniki pokoju, ciągle walczę bo warto - jest coraz lepiej. Na szczęście nie mam w chacie telewizora...

Powiem Ci szczerze, że nie odważyłbym się wstawić SHL5 do mniejszego pokoju - chyba, że byłby to pokój specjalnie zaadoptowany do audio. Nie każdy jednak ma ten przywilej w domowych warunkach... Dobrze, że nie kupujesz od razu tylko masz możliwość testu w swoich warunkach - ja także tak zrobiłem dzięki uprzejmości pewnego bardzo kompetentnego człowieka i jest decyzja na SHL5 (ale także bez kompromisów się nie obyło).

Jednak mój głos na Twój metraż to zdecydowanie 30.1 - koniecznie je odsłuchaj.

Pozdrawiam,

kvist.

szwagier83,

Ja od niedawna osłuchuję się z SHL5 w 22,5 m2. Stoją tylko 0,5 od ściany i podobnie mają miejsca wokoło siebie (fotkę już wklejałem). Czeka mnie zakup dyfuzora na przeciwległą ścianę, od której też ku przerażeniu żony odsunąłem sofę. Zasłaniam wszystkie narożniki pokoju, ciągle walczę bo warto - jest coraz lepiej. Na szczęście nie mam w chacie telewizora...

Powiem Ci szczerze, że nie odważyłbym się wstawić SHL5 do mniejszego pokoju - chyba, że byłby to pokój specjalnie zaadoptowany do audio. Nie każdy jednak ma ten przywilej w domowych warunkach... Dobrze, że nie kupujesz od razu tylko masz możliwość testu w swoich warunkach - ja także tak zrobiłem dzięki uprzejmości pewnego bardzo kompetentnego człowieka i jest decyzja na SHL5 (ale także bez kompromisów się nie obyło).

Jednak mój głos na Twój metraż to zdecydowanie 30.1 - koniecznie je odsłuchaj.

Pozdrawiam,

kvist.

Pewnie i tak będzie ze 30 wsadze ja uparta bestia przekonac się muszę na własnej skórze

Gość intenser

(Konto usunięte)

Jak już o 30 to czy duża jest roznica między 30 a 30.1 brzemieniowo

tak duża , że pomimo tego , iż gabaryt ten sam to 2 różne kolumny ze wskazaniem oczywista na 30.1 - w każdym aspekcie lepsza

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Zdaniem Alana różnica M30 > M30.1 to najwyżej kilka procent. Ale w tym klubie już dawno ustalono, że on akurat wie najmniej o swoich głośnikach :)

http://www.harbeth.co.uk/usergroup/showthread.php?872-The-Harbeth-integrated-amplifier&p=19760#post19760

Edytowane przez BlueMax

30 vs 30.1 ...opinia Joachima sprzed roku.

Witam Panowie,

Od tygodnia grają u mnie M30.1, które kapitalnie grają z moim Leben'em CS300xs.

Muszę przyznać, że Harbeth'y mają to "coś" co pozwala po prostu słuchać muzyki... i chyba znalazłem swoją przystań.

Jestem w tym momencie bardzo.. i to bardzo zadowolony z brzmienia jakie udało mi się uzyskać.

Miałem spory dylemat ponieważ mam jeszcze M30, które również są świetne, ale jednak różnią się... coś jednak sprawiło, że wybrałem 30.1

Wg. mnie stwierdzenia, że 30.1 są kategorycznie lepsze, nie są prawdą.

W moim systemie, który uważam za całkiem sensowny, oba modele grały przepięknie.

M30 wydają się być bardziej klimatyczne i nastrojowe, z kolei M30.1 jak wszyscy piszą są jakby bardziej "rockowe", ale już nie są aż tak czarujące.

...tym samym zgłaszam swój akces do klubu ;)

przyjmiecie?

pozdr.

joa.

ja jednak uważam, że Alanowi tak dobre głośniki od prawie trzech dekad nie wychodzą przez przypadek

z taką opinią zapewne każdy w klubie się zgodzi...co do porównania 30vs30.1...jak dla mnie ta kwestia

wygląda bardzo prosto...Alan robi tak doskonałe kolumny że różnice między 30 a 30.1 nie mogą być duże

Yoachim bardzo trafnie to ujął....a ja nie mam zamiaru podważać tego...dla mnie temat zakończony

na chwile powrócę jeszcze do 40tek...zdaje sobie doskonale sprawę że w bezpośredniej rozmowie z Alanem

mój plan wstawienia 40tek do tak małego pokoju nie spotkał by się z entuzjazmem a wręcz jestem pewien

że w bardzo delikatny sposób mógłbym usłyszeć...,,gościu czy cię nie pojebało,, przez grzeczność tylko

mógłbym pokiwać główką że właśnie jestem w takim stanie ducha

stosuje ktoś podkładki pod kolumny Skylan Q-Bricks...albo jakieś inne...jakie zmiany?

jakie zworki polecacie do shl5?...te cieniutkie blaszki jakoś marnie wyglądają

czym najlepiej zasypać Skylan?....

same pytania, ciekawy świata jestem:)

Edytowane przez Miroslav1
Gość intenser

(Konto usunięte)

jakie zworki polecacie do shl5?...te cieniutkie blaszki jakoś marnie wyglądają

kilka prób podmiany było i zawsze z mizernym skutkiem - mam wrażenie , że w niczym te fabryczne nie szkodzą - chyba , że masz możliwość "zasilenia" kablem biwire

czym najlepiej zasypać Skylan?....

pewnie sprawdzi się Skylan Premium Fill - jamówię poleca i jemu wierzymy

próbowałem u siebie : piach, żwirek dla kota oraz ryż - ten ostatni sprawdził się najlepiej

kilka prób podmiany było i zawsze z mizernym skutkiem - mam wrażenie , że w niczym te fabryczne nie szkodzą - chyba , że masz możliwość "zasilenia" kablem biwire

kumpel dał mi jakieś cztery kawałki jakiegoś kabla sieciowego i to wstawiłem zamiast tych cienkich

blaszek...trochę mi to amatorka trąci ale co zrobić....nie mam biwire i w tym problem

pewnie sprawdzi się Skylan Premium Fill - jamówię poleca i jemu wierzymy

próbowałem u siebie : piach, żwirek dla kota oraz ryż - ten ostatni sprawdził się najlepiej

mam żwirek dla kota....chyba wypróbuję Skylan Premium Fill

Wywal te blaszki czym prędzej,to jest ścierwo ostatniej maści.

wyglądają fatalnie....już dawno wywaliłem..

... Jak to ścierwo wywaliłem to góra się brzmienie się otworzyło a góra dostała blasku.

To może byś jeszcze raczył napisac co zamiast tych blaszek otworzyło brzmienie i dodało górze blasku?

Może spróbuję ale na razie nie wiem jak.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Coś mi się w tym wpisie pop..... powinno być tak "Jak to ścierwo wywaliłem to brzmienie się otworzyło a góra dostała blasku."Nie zrobiłem niczego wielkiego,miałem trochę starego Van Den Hula CS-122 i zrobiłem z niego krótkie może 3cm zworki tak aby połączyły oba terminale,czysty kabel bez żadnych widełek czy bananów.Próbowałem kilka razy przepinać i nie mam żadnych wątpliwości,na blaszkach brzmienie jest zgaszone bez blasku.M30 na tych zworkach to zupełnie inne kolumny pozbawione są właśnie tego przygaszenia na górze o którym niektórzy tu wcześniej pisali.CS 122 to chyba miedź srebrzona.

Mam CS 122, spróbuję. BTW ro nie jest jakis tam hajend. TA Music Link Super zjada go na sniadanie.

Też nie dam żadnych wideł czy bananów, czysty kabel.

Nie bedzie łatwo bo do terminali dochodzą widły Transparent Audio. Lepsze bylyby banany, zobaczę.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość jamówię

(Konto usunięte)

mam żwirek dla kota....chyba wypróbuję Skylan Premium Fill

Miro tak zrób,może gdzieś na naszej pięknej Planecie są lepsze absornery do wypełnienia standów Skylana, ja uznałem,że szkoda mi życia na uganianie się po świecie jak Indiana Jones,kupiłem Sky Premium Fill, który po wymianie za piasek przesunął dźwięk Harbethów na kolejny bardzo wysoki level.Jeśli masz Skylany, to to połączenie wydaje się być najlepsze.Daj znać jak zasypiesz.Btw co teraz masz wsypane?

P.S>

Tu masz gotową receptę ile do poszczególnych standów potrzebne jest paliwa:

http://www.skylan-stands.com/accessories.html

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Jest majówka,ludzie na grillu,tu naprawdę piszą sympatyczni użytkownicy,więc to nie złośliwość.Ja nie znam Twoich kolumn ale znam super 5 i powiem jedno SHL5 to genialne kolumny do dużych pomieszczeń.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Dokładnie tak jak piszą przedmówcy, jedne i drugie to doskonałe głośniki ale na tyle odmienne, że to czy będzie postęp czy tylko krok w bok zależy bardziej od Twojego gustu, pomieszczenia, muzyki jaką lubisz i elektroniki a mniej od samych paczek. Swoją drogą to często Harbethy, ATC i Spendory są wrzucane do tego samego worka, a tak naprawdę to bardzo się od siebie różnią. Trzeba posłuchać.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Na prośbę zainteresowanych starałem się wysprzątać wątek z personalnych przepychanek. Co niestety łatwe nie było, bo zaczepki były przeplatane z treściami merytorycznymi, jak to zwykle bywa w takich przypadkach. Więc jeśli komuś przy okazji poleciał wartościowy post, to z góry przepraszam.

Na przyszłość proponuję szklankę wody dla ochłody, przed napisaniem postu, a nie po napisaniu 20 tu, personalnie prowokacyjnych i nie na temat.

Wszystkim to wyjdzie na zdrowie :).

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.