Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jamówię

(Konto usunięte)

no tak, dzieki

albo jest jeszcze inna możliwość,

gość licytuje a Ebayu chce wygrać i sprzedać na allegro,

aukcja na ebay kończy się za 2 dni, na allegro za 6dni

tyle że za 5tyś to już chyba po rabacie w Polsce kupi nowe

W rosewood?zapomnij nie kupi z takim rabatem nawet cherry

W rosewood?zapomnij nie kupi z takim rabatem nawet cherry

ok, źle napisałem trochę Nie w Polsce w sklepie, ale z przesyłką do mnie do domu nowe ze sklepu od dystrybutora z innego kraju nowe 7 mogę mieć za 6800 więc 3 wyjdą ok 5000

no ta, niektórzy to myślą , że na H. są rabaty jak na np. bowersy

a jednak można

Lepsze od 280 jest mnóstwo CD ale nie w cenie 5000 PLN. Aby 280 zagrała trzeba podłączyć ją odpowiednio dobranymi XLR do wzmacniacza o zbalansowanej budowie wewnętrznej. Wszystko zależy od umiejętności budowy systemu. Jak się tego nie umie to każdy sprzęt jest do niczego. Ayon zawsze przyjemnie zagra bo ma umilacza w postaci lampy w środku.

W cenie do 5000 PLN nie ma lepszego CD z drugiej ręki niż Krell 280. Konstrukcyjnie to urządzenie jest lata świetlne przed każdym podstawowym modelem Ayona. Jeśli jesteś takim wielbicielem marki Ayon to zapewne wiesz, że w CD2 i w topowym CD5 wykorzystano te same przetworniki co w 280. CD2 oraz CD5 grają bardzo przyjemnie. Do kupienia z drugiej ręki nawet za 9 i 15 tyś PLN.

Może i konstrukcyjnie to bardzo dobry cd Ale nie koniecznie każdemu wgra się w system i ,nie każdemu spasuje dzwiek .Zauważyłem że im droższe klocki tym czasem bardzej specificznie gra

Do tego nie powiedział bym ze najlepszy do 5 kzl bo takie pojęcie nie istnieje jak dla mnie

W audio klocek x może być lepszy od y Ale nie koniecznie klocek z będzie najlepszym i na odwrót

Do tego czytam ze krele bardzo się psują

:)

Do tego czytam ze krele bardzo się psują

To nie czytasz dokładnie;-) Krell SACD ma złą opinię z powodu napędu. Krell 280 nie psuje się chyba, że ktoś w nim pogrzebał. Ma prosty napęd Philipsa, który i dziś można kupić bez problemu. To jest jego przewaga nad wieloma innymi CD sprzed 10 lat, które sa dziś przyciskami do papieru z powodu niedostępności napędów. Jak ktoś chce się na prawdę dowiedzieć, co sie psuje a co nie to zamiast czytania warto skontaktować się z serwisantem, który zna Krella najlepiej, czyli z Panem Kałużą.

To nie jest wątek o Krellu dlatego proponuję zakończyć na tym ta dyskusję.

Zauważyłem że im droższe klocki tym czasem bardzej specificznie gra

I dobrze zauważyłeś. Tak jest nie tylko w Audio. To samo i w restauracjach, strojach, wystroju wnętrz czy samochodach. Im drożej tym bardziej specyficznie. To się nazywa wyrafinowanie. Jedni tego nie rozumieją a drudzy są w stanie płacić za to wielkie sumy pieniędzy.

Kupilem ayona CD 1 za 2.5kzl w sunie to w ciemno , boję sie tylko o to że będzie zaduz basu z tym cdkiem

W sumie jak będzie lepiej niż mój budżetowy marantz 6004 to będę bardzo zadolony ,bo dźwięk mojego systemu już mnie zadowala a wiem że może być jeszcze lepiej

I bardzo dobrze gratuluję. Miłego słuchania. Też jakieś trzy lata temu robiłem podchody do jedynki ale wychodziła zbyt duża dopłata do poprawy dźwięku w stosunku do CD które wtedy miałem. W związku z tym kupiłem CD2 całkiem niedawno też w cenie bardziej niż okazyjna.

Co do Krelli importowanych z za wielkiej wody to raczej bym uważał bo nie wystarczy dorzucić tylko transformator dopasowujący. Tam jest inna częstotliwość. A urządzenia cyfrowe jak i wzmacniacze Krella sterowane cyfrowo są dosyć wrażliwe, tak więc przeróbka całego zasilania niewarta skóra wyprawy. Jeśli używany Krell to tylko wersja UE. Mamy prostą odpowiedź dlaczego te amerykańskie są takie tanie

BTW,

Za taką cenę to chleba nie jeść a dać :)

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Cd ayon 1 dotarł i jest lepiej od marantzem .Na plus bas gęstość ,dociażenie dźwięku

Brakuje mi jednego trochę słodkości takiego jedwabnego dźwięku ,spodziewałem się tego po cd na lampie ale ten cd brzmi jak tranzystor .Za ta cenę jest dobry wybór ale za nowy 10kzl by nigdy nie kupił .Jedno co mnie nie pokoi to burczący cicho transformator zasilania

Teraz leci mi jazz Andy Hamilton -polecam mojeg przyjaciela dziadek saksofonista

:)

Gratulacje Brachu!!!

Przed Tobą wspaniały okres niedosypiania, zapach z Lebenka u mnie trzymał w pokoju tak ze dwa tygodnie,szczerze Ci gratuluje,wybrałeś kapitalny zestaw,zostanie z Tobą na długo.

BTW dobrze,że zamówiłeś Sky Premium Fill, daj znać co Twoim zdaniem zmienił po zasypaniu.Jeszcze raz gratulacje i miłych muzycznych podróży:)))

jutro pewnie przyjdzie do mnie zasypka Sky premium fill, zamówiłem tak jak pisze dystrybutor,ale jak wg was najlepiej zasypac te standy 4p24 po ile do jednego profilu podstawki skylana?

Gość jamówię

(Konto usunięte)

jutro pewnie przyjdzie do mnie zasypka Sky premium fill, zamówiłem tak jak pisze dystrybutor,ale jak wg was najlepiej zasypac te standy 4p24 po ile do jednego profilu podstawki skylana?

Tego niestety musisz sam posłuchać,u mnie jest to ciut powyżej połowy,ale ja mam inny model Skylanów.

Co do Krelli importowanych z za wielkiej wody to raczej bym uważał bo nie wystarczy dorzucić tylko transformator dopasowujący. Tam jest inna częstotliwość. A urządzenia cyfrowe jak i wzmacniacze Krella sterowane cyfrowo są dosyć wrażliwe, tak więc przeróbka całego zasilania niewarta skóra wyprawy. Jeśli używany Krell to tylko wersja UE. Mamy prostą odpowiedź dlaczego te amerykańskie są takie tanie

Nie ma co za dużo filozofować. Jak Krella podłaczysz do prądu i gra to znaczy że jest git. I zawsze warto rozkręcić sprzęt i spojrzeć do środka. Nalepki ze to wersja UE można nakleić na byle co.

Nie ma co za dużo filozofować. Jak Krella podłaczysz do prądu i gra to znaczy że jest git. I zawsze warto rozkręcić sprzęt i spojrzeć do środka. Nalepki ze to wersja UE można nakleić na byle co.

W sumie to nie filozofię tu chodzi tylko o odrobinę uczciwości. No tak, ale większości Polakom nie przystoi w końcu patrząc na to co dzieje się na Wiejskiej i w niektórych wątkach mamy obraz dosyć prymitywnego narodu :)

Pewnie że można nakleić tylko że w tym wypadku mówimy już o zwykłym oszustwie. Zresztą każdy kupuje co chce. A ktoś kto sprzedaje Krella zapewne zna jego historię i może wykazać się jakimś papierem.

Ale to temat do innego wątku. Koniec Offtopu.

Pozdrawiam, Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

może wykazać się jakimś papierem.

Czasami najlepszym papierem jest twarz sprzedającego i jego zachowanie. Ja kupowałem kilka sprzętów bez papierów i działały potem bez zarzutu. Znajomi kupowali z gwarancją od dystrybutorów ex-demo i padały im jeden za drugim.

Co do rabatów to w salonach audio 20% jest do uzyskania, czasem więcej. Jak nie chcą dać rabatu, obejdź inne sklepy. A najtaniej kupisz na angielskim e-bayu. Pozdrawiam.

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

Czasami najlepszym papierem jest twarz sprzedającego i jego zachowanie. Ja kupowałem kilka sprzętów bez papierów i działały potem bez zarzutu. Znajomi kupowali z gwarancją od dystrybutorów ex-demo i padały im jeden za drugim.

A tutaj pełna zgoda. Z tymi ex demo bez skazy różnie bywa.

Normalna sprawa także w innych działach , nawet w Saturnie idzie wytargować:)

Ja tylko wiem tyle, że bogaci ludzie zawsze targują się o co się da... a czasami nawet nie muszą bo od razu dostają dobre rabaty. Tyle, że kupują produkty z wyższej półki;-)

Każdy szanuje swoje pieniądze tak jak lubi. Jego prawo rozdawać je wszystkim dookoła albo targować się o cenę butów.

• 2 tygodnie później...

Próbowałem różnych ustawień , nie ma złotej zasady ,wiele zależy od odległości od ścian, szczególnie bocznych. U mnie odległość od ścian bocznych nie może być większa niż 70 cm więc po wielu próbach najlepiej na dzień dzisiejszy słucha mi się jak osie wysokotonowych przecinają się z 20 - 30 cm przed miejscem odsłuchu. Takie mocniejsze skręcenie zmniejsza wpływ odbijającego się dżwięku od ścian bocznych i minimalnie zmniejsza natężenie wysokich tonów. Musisz pokombinować i zestroić ze swoim pomieszczeniem i upodobaniami.

Ktoś tu kiedys napisal, ze powątpiewa w mozliwosc prawidlowego napedzenia Harbethow z Lebena czy innej lampki mniejszej mocy.

Dzisiaj zrobilem maly test. Mianowicie przez moje pre podłaczylem do SHL5 malutkie monobloczki Heathkit UA-2 z dwoma lampkami EL84 w PP i z mocą ok. 12W. Rok produkcji 1958.

Usiadlem z wrazenia. Siedze i slucham juz pol soboty i na razie nie mam ochoty wracać do JBLa.

Troszkę poluzowane na basie, nie schodza tak nisko ale ta barwa !!! A wzmaki jeszcze przed dlubaniem.

Lebena nie sluchalem ale to moglaby byc ciekawa komfrontacja.

Ha, nadmienie, ze ta lampka sobie radzi w pokoju 45 mkw o bardzo duzej kubaturze i otwarciu na reszte chalupy.

Nadmienie, ze wkrotce monosy dostaną upgrade rezystorow i kondensatorow wiec poprzeczka podniesie sie wyzej.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Pisałem już o tym milion razy,Harbeth napędzony odpowiednią lampą to czary,magia i muzykalność do sześcianu. Takie zestawienie przykleja do fotela i nie ma na to rady. To nie jest set do rozważań,czy bas schodzi do piekła,czy jest odpowiednio kontrolowany a średnica nasycona,czy góra jest perlista i rozdzielcza, tu jest MUZYKA przez wielkie M ale przekonają się o tym tylko ci,którzy podbnie jak Ty odpowiednio je zasilą,natomiast dyletanci,żeby nie napisać mocniej,którzy nigdy nie słyszeli ani Harbetha,ani odpowiedniej lampy z nimi grającej,będą ujadać i teoretyzować a najczęściej przytaczać gówno warte stereotypy,że to nic nie warte dziadostwo. Ja im mówię pa!

Edytowane przez jamówię

Jak napisałem powyżej, w poście #656 na moim blogu popełniłem małe porównanie dźwięku z moich JBLi do dźwięku z jeszcze moich Harbethów. Zapraszam.

nuOgLe.jpg

Pozdro

A propos Heathkita jeśli ktoś chciałby kompletny zestawik do Harbethów to tu jest coś ciekawego:

$_57.JPG

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

gdzie to porównanie?

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

Gość jamówię

(Konto usunięte)

A propos Heathkita jeśli ktoś chciałby kompletny zestawik do Harbethów to tu jest coś ciekawego:

$_57.JPG

Pozdro

Piękny,oj kręcą mnie takie rzeczy,dookoła jest tyle wydmuszek,że dopiero oglądając tak piękny vintage,człowiekowi szybciej serce bije,może właśnie z tego powodu tak kręci mnie Leben i Harbeth...dzwięk i wygląd o jaki dziś co raz trudniej. Ile kosztuje taki wzmacniacz? Jeszcze jedna prośba wklej pls ten,którym teraz napędzasz Harbethy,zbliżenie:)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.