Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

jeżeli m40.2 będą znacznie lepsze od m40.1 to nie będzie problemu z dopłatą....to będzie znaczyć że firma się rozwija

i że można poprawić coś tak pięknego jak m40.1 :)

Poprawić zawsze można , tylko czy zmiany będą adekwatne do zmian w cenniku? Pewnie nie , ale dla pasjonatów takiego grania bedzie to miało drugorzędne znaczenie. Myśle że poprawa będzie niewielka , wszak rewolucji technologiczno materiałowej spodziewac się nie należy, To nadal bedzie stary poczciwy Harbeth a skoro tak to zmiany będą kosmetyczne. Wymienią coś na lepsze w zwrotnicy , tudzież lepszy kabelek wew. i juz będzie słychać , że coś się zmieniło. Może pogrzebią coś z wysokotonowym , może zmienią sklad materiału membran głosnikow , uzyskując jeszcze wiekszą sztywnośc sztywnosc itd itp. Ja raczej nie przewidywał bym jakiegoś skoku jakosciowego , raczej delikatne zmiany ogolnego charakteru. Ale możę się mylę.
  • 2 tygodnie później...

Kolega szwagier83 po prostu dojrzał. Ot i cały powód.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Kolega szwagier83 po prostu dojrzał. Ot i cały powód.

Kurde, wydawało mi się, że ja po latach poszukiwań dojrzałem i właśnie dlatego wybrałem i cieszę się SHL5...ich równowagą, spokojem, szlachetnością, kulturą, brakiem "szpanu" i wodotrysków...łagodnością, ciepłem, "muzykalnością", tym, że mnie wzruszą, zakręcą łezkę w oku, że mogę ich słuchać godzinami...eee, pewnie w dalszym ciągu nie dojrzałem :-)

Edytowane przez 22grudzen

Czym spowodowana decyzja o rozstaniu z SHL5?...znalazłeś godnego następcę?

Nie znalazłem następcę , grają swietnie odpowiadają mi no ale to nie mój salon , a kobieta ma tez dopowiedzenia , dla nie za duże i nie ten kolor , ale sama stwierdziła ze najlepiej grają kolumny do tej pory co miałem a miałem ich kilka

Do tego mam tylko 16m2 , duzo osób myśli ze szaleniec jestem ze takie paczki do małego metrażu wsadziłem

Myśle o harberthy 30.1 albo proaci d20d , jestem otwarty na propozycje , nie można myślec ze harberth to najlepsze głośniki bo tak nie jest :) coś mi sie spodoba to kupie :) ale wiem jedno ze takiej średnicy i muzykalności cieżko będzie znaleść jak herbatniki maja :)

:)

Nie znalazłem następcę , grają swietnie odpowiadają mi no ale to nie mój salon , a kobieta ma tez dopowiedzenia , dla nie za duże i nie ten kolor , ale sama stwierdziła ze najlepiej grają kolumny do tej pory co miałem a miałem ich kilka

Do tego mam tylko 16m2 , duzo osób myśli ze szaleniec jestem ze takie paczki do małego metrażu wsadziłem

Myśle o harberthy 30.1 albo proaci d20d , jestem otwarty na propozycje , nie można myślec ze harberth to najlepsze głośniki bo tak nie jest :) coś mi sie spodoba to kupie :) ale wiem jedno ze takiej średnicy i muzykalności cieżko będzie znaleść jak herbatniki maja :)

Dżizez....Twój post szwagier, to nieraz trzeba kilka razy przeczytać...ale zrozumiałem :-)...sobota jest w końcu...

Edytowane przez 22grudzen

Dżizez....Twój post szwagier, to nieraz trzeba kilka razy przeczytać...ale zrozumiałem :-)...sobota jest w końcu...

Sorry ale w pracy jestem i chciałem wszytko napisać i szybko , wiec tak bywa :)

Witam

Pytanie do znawców Harbethów: Czy wzmacniacz pokroju Hegel H80, primare I22, Creek Destiny 2 da radę napędzić Harbetha HL5 Plus?

Pytam w kontekscie wymiany moich kolumn na Harbethy (a wolałbym nie zmieniać wzmacniacza - mam Hegla H80 2x80W przy 8 ohmach)

Edytowane przez krzychu.pl

Witam

Pytanie do znawców Harbethów: Czy wzmacniacz pokroju Hegel H80, primare I22, Creek Destiny 2 da radę napędzić Harbetha HL5 Plus?

Pytam w kontekscie wymiany moich kolumn na Harbethy (a wolałbym nie zmieniać wzmacniacza - mam Hegla H80 2x80W przy 8 ohmach)

Każdy z wymienionych to przyzwoita integra. Każdy z nich da radę. Skoro wymieniasz najpierw kolumny, to po prostu zostaw Hegla i posłuchaj kilka tygodni. Później ew. rozważaj zmiany.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Czyli moje wyliczenia sprawdziły się...

Dla mnie te 20 tyś więcej to niezły wygłup... Przeróbka samej zwrotnicy za 20 tyś PLN? Może wstawili tam srebrne przewody? A może ścinki z najnowszych Siltechów? WTF...

Aktualnie MSRP dla M40.2 zostało obniżone z £12000 do £10595 za wersję Cherry, więc podwyżka będzie niewielka. Przypominam, że M40.1 kosztowały w UK £9500 więc drożeją jedynie o £1100.

Tak jak pisałem, do premiery jeszcze wiele może się zmienić, zwłaszcza że głośnik najwyraźniej nie jest jeszcze gotowy.

Alan poczynił pewne oszczędności w projekcie nie mające wpływu na dźwięk.

Niestety kurs funta poszedł w międzyczasie mocno w górę ale to już nie wina Alana.

• 2 tygodnie później...

...przez te upały nie słuchałem muzyki i to dość długo.....dziś zelżało i nadarzyła sie okazja....wreszcie standy dopracowałem

teraz to wygląda w ten sposób...płyta granitowa (5cm) na podłodze...standy na kolcach+podkładki.... następnie

miedzy kolumny a standy małe drewienka przyklejone do standów a kolumny przyklejone do tych drewienek

spisuje to się znakomicie.....lepszy bas, kontur, przestrzeń, dzwiek bardziej precyzyjny.....

może pod koniec września uda mi się pożyczyć skylany wtedy zrobię porównanie.....

....jak te 40tki pięknie grają:):)

Ktoś chętny na shl5 kolor Rosewood razem ze standami ;) jak nowki oddam w dóbre ręce :)

....jeszcze aktualne?....kolega jest zainteresowany..... jaka cena...?

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Czy ktoś na Śląsku (Górnym) posiadający Harbeth m30 chciałby zamienić się na kilka dni i posłuchać SHL5? Rozważam zamianę, bo mam wrażenie, że 30 byłyby lepsze do mojej kubatury...ale jak nie posłucham to się nie przekonam.

Zainteresowanych zapraszam na priv. lub proszę o tel. - 609 974 333

Przez dwa lata miałem w swoim systemie kolumny Harbeth M30 a od dwóch miesięcy posiadam Harbeth M30.1. Przesłuchałem na nich mnóstwo płyt i moim zdaniem więcej szczegółów słychać na M30.1 ale za to nie mają takiego ciepła jakie miały M30. Najchętniej połączyłbym zalety obydwu modeli, ale to jest niemożliwe. Na płycie PF " Ciemna strona księżyca" usłyszałem nowe dźwięki których nie słyszałem na innych zestawach przez ćwierć wieku. Warto zastanowić się nad ewentualną zamianą. Ja nie wróciłbym już do M30, wolę M30.1

Miałem możliwość posłuchania Lebena z M30.1 w wysokim pomieszczeniu o metrażu 24 m2. Nie odczułem żeby to było za duże pomieszczenie, po podłączeniu trójek pojawiła się taka myśl " za małe do tych 24 metrów". W mieszkaniu słucham w pomieszczeniu około 18 m2, jesteśmy bardzo zadowoleni z dźwięku. Nie potrzebuję mocniejszego wzmacniacza, ponieważ jestem zadowolony z tego co potrafi Leben.

• 2 tygodnie później...

Czy ktoś na Śląsku (Górnym) posiadający Harbeth m30 chciałby zamienić się na kilka dni i posłuchać SHL5? Rozważam zamianę, bo mam wrażenie, że 30 byłyby lepsze do mojej kubatury...ale jak nie posłucham to się nie przekonam.

Zainteresowanych zapraszam na priv. lub proszę o tel. - 609 974 333

Mogą być jeszcze 7-es....

• 2 tygodnie później...

Panowie, po odluchach zdecydowalem, ze wchodze w Harbeth M40.1. Pojawiaja sie z drugiej reki, czy trzeba kupic nowki?

chyba na te powinno się coś ugrać bo już rozpakowane

http://allegro.pl/harbeth-monitor-40-1-domestic-rosewood-i5590311642.html

Wyglada na to, ze uzasadnienie dla wyraznie wyzszej ceny m40.2 jest duzo bardziej prozaiczne :)

the M40.1 was an absolute bargain. The planning of the M40.2 instigated a full re-costing of the model, and we got the shock of our lives when the total cost was rolled up. There had been a costing error in the Bill of Materials, persisting for many years, and once this was corrected, the true cost of making the 40.1/40.2 was exposed.

So: if you can get your hands on an M40.1 and you are on a careful budget, now is a very good time. We are still building M40.1 and are likely to do so for some months yet for customers who are entirely satisfied with the M40.1 at its price point.

Alan A. Shaw

Panowie, po odluchach zdecydowalem, ze wchodze w Harbeth M40.1. Pojawiaja sie z drugiej reki, czy trzeba kupic nowki?

Aż tak spodobały sie z naimem :) wiem z kluby ze jesteś ich wielbicielem

Słuchałeś tez shl5 czy tylko 40.1

Na angielskim eBayu sa za 25k złotych

Aż tak spodobały sie z naimem :) wiem z kluby ze jesteś ich wielbicielem

Słuchałeś tez shl5 czy tylko 40.1

Na angielskim eBayu sa za 25k złotych

Bardzo sie spodobaly:) moje monobloki NAP 135 je rozrywaja :-D sluchalem obu i SHL tez super

Naim CD5x + Flatcap 2x + NAC 72 + NAP 135 + KEF 105.2 Reference

Bardzo sie spodobaly:) moje monobloki NAP 135 je rozrywaja :-D sluchalem obu i SHL tez super

To może shl sa tańsze dwa razy ale oczywiscie to nie ta sama klasa co 40.1

Jak masz je czym napędzić to warto dopłacić

Harberthy dobre kolumny , nie każdy je lubi bo czasem nie maja mocnego wzmacniacza podpiętego

Zawsze powtarzam ze lepszy mocny tranzystor niz lampa do herbatników

Oczywiscie z lampa grają bajkowa średnica ale do jazzu czy jakiego wokalu tak ale to rocka to cieżko

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.