Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, misiek x napisał:

Właściwie po wejściu do każdego klubu na AS przeczytamy, że tylko te a nie inne, grają naturalnie. Każda pliszka swój ogonek chwali. Nie żebym coś miał do Harbeth. 

Najgorzej jak ktoś się zafiksuje na czymś. 😉

Właściwie po wejściu do każdego klubu na AS przeczytamy, że tylko te a nie inne, grają naturalnie. Każda pliszka swój ogonek chwali. Nie żebym coś miał do Harbeth. 

Parafrazując Twój wpis:najgorzej jak ktoś dziwi się rzeczom oczywistym. Jesteś w Klubie fanów marki, o czym Twoim zdaniem mamy pisać? o Tonsilu?

Edytowane przez Lencoman

Lenco,Benchmark,Harbeth,Ton Trager.

22 godziny temu, Artistplant napisał:

tak chwalicie, że aż mi przyszła ochota sprawdzić Harbetha, aktualnie mam SF Olympica Nova 1 i jestem ciekaw czy Harbeth zagra przyjemniej, można je gdzieś pożyczyć?

Macie jakieś doświadczenia jak grają z Atollem?

Z którym Atollem?

Kurczę mi ten Atoll jak i tańsze modele kompletnie nie podchodzą. Co w nich słyszycie? 

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

23 minuty temu, slaaawek napisał:

tańsze

In200 po Nad 355 (mod/nonmod), Hegel H80, jakichś innych tanich, pierwszy zagrał mi namacalniejszą, obecną średnicą. Góra pamiętam średnio mi się podobała. Bas o dziwo podobał się w moim pomieszczeniu. Później jednak ta średnica zaczęła dokuczać. 

Edytowane przez J4Z

.

• Moderatorzy
W dniu 4.09.2024 o 12:52, Artistplant napisał:

tak chwalicie, że aż mi przyszła ochota sprawdzić Harbetha, aktualnie mam SF Olympica Nova 1 i jestem ciekaw czy Harbeth zagra przyjemniej, można je gdzieś pożyczyć?

Macie jakieś doświadczenia jak grają z Atollem?

A który model i skąd jesteś? Mi 40ki udało sie pożyczyć wysyłkowo za kaucja, to myślę że i każde inne by się udało…

6 godzin temu, Artistplant napisał:

zakladam, że IN400 Evo bedzie grał równiej niż IN200

Wielkim fanem Atoll’a nie jestem, w oparciu o te modele które słyszałem, nie powinno się to gryźć. Zarówno charakterem jak i mocą powinno to w miarę z sobą pasować, chociaż sam nigdy nie łączyłem tych marek. Nie byłby to mój pierwszy ani drugi wybór, ale też nie uważam, żeby się dyskwalifikowało takie połączenie. 

-----------------

Plastik masz imponujący zestaw proszę powiedz gdzie jest Twoja miejscówka ? Bardzo chętnie bym się wprosił żeby tego posłuchać.

Posiadam skromne Shl5 w połączeniu z Goldmundem jest to jak dla mnie połączenie idealne słuchając muzyki odpoczywam 100% relaksu. Oczywiście chodzą mi po głowie 40 no może nie trójki tutaj kłaniają się możliwości finansowe ale pewnie i tak 40 w pokoju zagoszczą.

• Moderatorzy
12 godzin temu, Fal napisał:

Plastik masz imponujący zestaw proszę powiedz gdzie jest Twoja miejscówka ? Bardzo chętnie bym się wprosił żeby tego posłuchać.

Posiadam skromne Shl5 w połączeniu z Goldmundem jest to jak dla mnie połączenie idealne słuchając muzyki odpoczywam 100% relaksu. Oczywiście chodzą mi po głowie 40 no może nie trójki tutaj kłaniają się możliwości finansowe ale pewnie i tak 40 w pokoju zagoszczą.

Kraków, każdego kto chciałby posłuchać chętnie zapraszam. 

-----------------

W dniu 1.09.2024 o 21:14, Lencoman napisał:

No dobra, dziś w pięknych okolicznościach perfekcyjnie przygotowanego pokoju odsłuchowego, posłuchałem sobie 40.3XD, SHL5 XD i C7 XD. Moim, naprawdę bardzo skromnym zdaniem, XD jest czymś.... nie wiem jak to nazwać, chyba powiem, że fenomenem w Harbeth.Zachowano wszystkie cechy magii RADIAL i...zostawiono magię Harbeth. 4 Gdybym miał oszaleć ze szczęścia, to 40.3 XD na dziś- są końcem drogi, głośnik doskonały.  Gospodarz kupiłe 40.3/C7 i...magiczne P3ESR XD

Zauwazyles, ze kazdy model brzmi delikatnie inaczej, ale zachowujac sygnature dzwieku Harbetha? To nie jest tak, ze im wiekszy model to bedzie sie nadawal do wiekszego pokoju. Trzeba wybrac odpowiedni model pod swoje preferencje. Za 2 tygodnie bede porownywal M30.2 XD z P3ESR XD 🙂 

Jest tu opisywany jakiś fenomen P3 xd i bardzo się z tego cieszę… tylko ponoć i tak wersja Falcon Ls3/5a lub stary Rogers jest jeszcze lepsza… jak myślicie jak to jest? 

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Nie porównywałem P3 z LS3/5 bezpośrednio ale z tego co pmiętam to P3 są bardziej ucywilizowane w sygnaturze dzwieku.

Falcon chyba jako jedyny używa 100 procentowej kopii woofera B110- z jego zaletami ( bardzo niski Fs) i wadami ( rezonanse w okolicach 1kHz). Inni producenci używają raczej poprawionych wersji- bez rezonansów ale z bardzo wysokim Fs co przekłada sie wyraźnie na dzwięk.
Falcon, pomimo ewidentnych i słyszalnych wad może się podobać.

Zwrotnica w P3 to pochodna strojenia BBC. Czyli bardzo podobna w przebiegu SPL w LS3/5. Głosniki w P3 są technicznie lepsze od bextrenowych i mylarowych jednostek w LS.

Woofer w LS3/5 był specyficznie nastrojony. Nie wiadomo, czy był to celowy zabieg "umuzykalniający" kolumny czy niedoróbka inżynierska:

wwwq.PNG

W wooferze w P3 (czarny- niebieski)  brak podbicia częsotliwości 1,5-3 kHz:

666H32fig2.jpg

Edytowane przez jurek
11 minut temu, Fal napisał:

Panowie, a jak macie kąt dogięcia kolumn ?

W instrukcji jest kąt 10 stopni ale czy on jest optymalny ?

Dla P3:

wwwq.PNG

Edytowane przez jurek
  • Moderatorzy
12 minut temu, Fal napisał:

Panowie, a jak macie kąt dogięcia kolumn ?

W instrukcji jest kąt 10 stopni ale czy on jest optymalny ?

To zależy od akustyki pomieszczenia i od odległości w jakiej się siedzi od kolumny. Po odgięciu o kilka stopni nieco większa fala dźwiękowa dociera nie wprost z głośnika do słuchacza, tylko w trochę większym stopniu, dociera fala odbita od ściany. Moim zdaniem to już trzeba ustawić na ucho, wedle własnych preferencji i tego jak zachowuje się pomieszczenie. Mi lepiej słucha się na dogięciu ok 10-15 stopni. 

-----------------

Oczywiście zdaję sobie sprawę , że słuchamy i ustawiamy pod siebie. Tak to wygląda u mnie na podstawie pomiarów w tym samym czasie. Mimo , że najlepsze parametry są przy dogięciu 30 stopni mi najlepiej pasuje dogięcie 20

Zrzut ekranu (29).png

Zrzut ekranu (30).png

Zrzut ekranu (31).png

Mam pytanko czy stosował ktoś pod swoje harbeth w podstawkach zamiast kolców Gaia II? Z mojego doświadczenia wynika,że to oczywiście też dużo zależy od akustyki pomieszczenia ,że tak jak u mnie stosowanie kolców pod standami w ogóle im  nie służy. 

46 minut temu, J4Z napisał:

Harbethy grają pudłem i najlepiej na pewnego typu standach. Ja bym chyba im nie dawał podstawek antywibracyjnych. 😛

Też mi się tak wydaję,że muszą być ustawiolnie zawieszone jakby nieruchomo w powietrzu. U mnie to przyniosło korzyści soniczne wyrzucając kolce. Wychodzi na to,że ma znaczenie na czy stoją. 

W dniu 8.09.2024 o 10:51, Artistplant napisał:

macie jakieś doświadczenia z Graham Audio? mogę dostać model 8/1 w dobrej cenie

Graham audio grają słodszym dźwiękiem. Myślę,że ten kto ma harbeth nie pomyśli o zmianie na Graham audio i odwrotnie.

Edytowane przez shiver07
Godzinę temu, shiver07 napisał:

Mam pytanko czy stosował ktoś pod swoje harbeth w podstawkach zamiast kolców Gaia II? Z mojego doświadczenia wynika,że to oczywiście też dużo zależy od akustyki pomieszczenia ,że tak jak u mnie stosowanie kolców pod standami w ogóle im  nie służy. 

Po co kombinować, jak jest Ton Trager? stand kompletny i zaprojektowany przez właścicielkę Harbethów a nie przez firmę, która nawet tych głośników nie słyszała, nie mówiąc o znajomości ich budowy.

Lenco,Benchmark,Harbeth,Ton Trager.

Wizualnie ciekawie wyglądają podstawki Audio Chic i te od Spendora Classic

https://audiochic.co.uk/collections/by-speaker-brand/products/harbeth-c7es3-speaker-stands-400-900mm-pair

Edytowane przez Artistplant
  • Moderatorzy
7 godzin temu, shiver07 napisał:

Mam Gaia 2 i wahałem się czy testowo nie podłożyć je pod Ton Traeger… Ale z racji tego że podniosłyby kolumnę o te 5cm, a i tak mam je trochę za wysoko, to odpuściłem. Ponadto w tych standach nie ma otworu na kolce czy nóżki. No i ogólnie ta koncepcja kłóci się trochę z ogólnym zamysłem tych głośników i standów. Ale jak Ci bardzo zależy to mogę spróbować. Mam też trzy komplety Gaia2 z czego dwa są na sprzedaż jakbyś chciał (50% ceny katalogowej). 

-----------------

6 godzin temu, plastik1989 napisał:

Mam Gaia 2 i wahałem się czy testowo nie podłożyć je pod Ton Traeger… Ale z racji tego że podniosłyby kolumnę o te 5cm, a i tak mam je trochę za wysoko, to odpuściłem. Ponadto w tych standach nie ma otworu na kolce czy nóżki. No i ogólnie ta koncepcja kłóci się trochę z ogólnym zamysłem tych głośników i standów. Ale jak Ci bardzo zależy to mogę spróbować. Mam też trzy komplety Gaia2 z czego dwa są na sprzedaż jakbyś chciał (50% ceny katalogowej). 

Dzięki mimo wszystko ale chyba jednak odpuszczę. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.