Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, jurek napisał:

Kilka angielskich firm głosnikowych składa gotowce w Chinach.

Mission wyraźnie zaznacza, że ich modele (te z białym frontem) są robione w UK. 

"The new 770 heralds the return of UK-based manufacturing for the Mission brand, where a 25,000 square foot production facility has been purpose-built in Huntingdon, Cambridgeshire – the home of British Hi-Fi."

770-MIUK-x350.png

A masówka w Chinach.

Lepsze (i droższe) modele Wafli też robią w Albionie.

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Teraz, jurek napisał:

Daawno temu Tonsil robił dla nich całe kolumny - na tamte czasy całkiem przyzwoite.

Na początku lat 90-tych kochałem dźwięk Mission. I to z budżetowej serii. Z MF Electra grało to taką średnicą że proszę siadać... Bardzo przyjemne  paczki to były.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

6 godzin temu, jurek napisał:

Polipropylenowy woofer z charakterystyczną chrypką... Klimaty a'la Harbeth 🙂

Albo moje stare Concertino. 🙂

8 godzin temu, jurek napisał:

Może wyjaśni nam jak to jest z Harbethem ten co tak ostro szabelką macha 🙂

Jak na kogoś, kto kreuje się na znawce monitorów BBC, twoja wiedza jest miałka, żeby nie rzec-żadna. Jedynym twoim celem jest prowokacja i trollowanie Klubu. Ja traktować cię poważnie, skoro nie masz wiedzy o tak podstawowych sprawach?Harbeth od momentu swojego powstania do dnia dzisiejszego w całości powstaje w UK. Podczas obchodów 40 Anni, Shaw z dumą podkreślał, że nawet w zwrotnicy używają komponentów made in UK, co w obecnych czasach jest dość skomplikowanym procesem i wiedzą to wszyscy, którzy choć trochę interesują się marką Harbeth.Nie trolluj więc i się doucz, najwyraźniej masz internet, więc mądrze z niego korzystaj.

8 godzin temu, jurek napisał:

Polipropylenowy woofer z charakterystyczną chrypką... Klimaty a'la Harbeth 🙂

Kolejna bzdura. Średnica Harbeth jest przejrzysta jak woda w górskim potoku. W wersji XD nawet ultra przejrzysta, no ale co ty możesz o tym wiedzieć, skoro nie masz pojęcia co w Harbethah za tą średnicę odpowiada...

Lenco,Benchmark,Harbeth,Ton Trager.

• Moderatorzy
W dniu 18.12.2024 o 10:28, jurek napisał:

Te starociowe kolumny z czasem rozszczelniają się. Warto sprawdzić- palcem  lekko pchnąć woofer (ok. 0,5 cm), przytrzymać kilka sekund i obserwować jak szybko powraca. Jeśli to trwa superszybko- trzeba poprawić uszczelnienie/ dokręcić.

Wymyśliłeś teraz głupotę. Nie tylko Harbeth, ale chyba żadna inna kolumna się nie roszczenia sama z siebie... To w ogóle ekstremalnie rzadkie zjawisko, nawet te Altusy 40 letnie są "szczelne". Jak tylko kolumna nie jest mechanicznie uszkodzona, połamana to powietrze uciekać? Tylko połamane łączenia ścianek lub np. pod kloszem kolumny. Widać, że kolumny IlDottore są w idealnym stanie technicznym, po co wymyślasz jakieś teorie przez niego innego nie zaobserwowane...? Ja mam kolumny AcousticResearch AR2 z 1973 roku, głośniki już dawno umarły ale obudowa, klej wszystko szczelne, że można by wody wlać akwarium z nie zrobić. A mówię tu o kolumnie zamkniętej. Przecież praktycznie wszystkie Harbeth są kolumnami BR, więc gdzie niby ta nieszczelność miała się objawiać? Zamiast tunelem B/R powietrze wyleci szparą na łączeniu obudowy o grubości mikrona i miedzy porami w fornirze? Fizyka działa trochę inaczej i ciśnienie powietrza będzie uciekać największym i dający najmniejszy opór miejscem... To taka głupota, że szkoda tu nawet wchodzić w jakąś bardziej merytoryczną dyskusję na argumenty. 

-----------------

• Moderatorzy
17 godzin temu, jurek napisał:

W każdej profesjonalnej firmie tak jest robione. Żeby niewykwalifikowany składacz nie rozwalił dość miękkiego MDFu.

Troszkę za długo już żyję i 15 lat spędzonych tutaj na forum, jeszcze nie spotkałem się z sytuacją, że ktoś po kilka latach nie pisania na forum, wchodzi i produkuje jednego dnia 20 postów, w 100% wycelowanych w jedną markę. I to całkowicie oszczerczych, z argumentami bardzo słabymi i prostymi do obalenia w 10 sekund. Ale ferment zostaje i ludzie którzy wejdą na ten wątek za kilka lat nie bedą już wiedzieć kto miał rację, być może linki do aliexpres które podałeś (a które ja skasowałem, jakbyś szukał winnego - to ja), nie będą już dostępne i osoba czytająca nie będzie mogła zweryfikować - jak my teraz - że link który wrzuciłeś 

- dotyczy głośnika który w żaden sposób wizualnie nie przypomina nawet niczego zbliżonego co robi Harbeth

- ma całkiem inną membranę. 

-jeśli RADIAL to dla ciebie "jakiś plastik" to równie dobrze możemy powiedzieć, że krzem to jakiś węgiel, złoto jakiś metal, a puszka po piwie też z metalu więc to to samo.... Taka sama siła argumentacji i mącenie wody. 

I w zasadzie każdym kolejnym Twoim postem utwierdzam się, że mam tu kontakt z klasyczną sytuacją, którą widziałem wiele razy. Rozkład tak precyzyjnie atakujących daną markę na forum zazwyczaj wygląda tak 40/40/19/1:

-40% - niezadowolny klient który nie dostał rabatu jaki oczekiwał, nie został obsłużony jak sobie życzył i postanowił zemścić się na marce wymyślać setki różnych argumentów (niekoniecznie prawdziwych) żeby zdyskredytować produkt. Produkcja Chiny i alexpres to klasyka gatunku, zwłaszcza jak wysyła się całkiem inne podzespoły i upiera, że to to samo.

-40%-  pracuje w sklepie audio, w danym miesiącu stracił np. 2-3 sprzedaże kolumn, bo w bezpośrednim porównaniu przegrały z inną marką. Żeby "wyrównać" szanse, wchodzi na fora i obrzuca tą markę błotem, bo bezpośredniej konfiguracji nie ma szans. Niestety co jakiś czas to się zdarza. 

-19% - wstał lewą nogą i potrzebował wyładować się internecie. Akurat trafiło na taki klub więc się oberwało jej produktom. 

-1% - pozostałe 

-----------------

• Moderatorzy
11 minut temu, jurek napisał:

Proszę Administrację o usunięcie wszystkich moich wpisów w tym wątku w związku ze zmianą/zmanipulowaniem ich treści przez jednego z moderatorów.

Nie zmanipulowaniem tylko usunąłem z nichlinki do aliexpress i treść bezpośrednio do nich się odnoszącą. Linki te są manipulacją wyliczoną na to, że za miesiąc link będzie martwy, a osoby czytające ten post nie będą mogły zobaczyć, że to całkiem inny produkt, a Twój wpis to celowe kłamstwo. Drugi powód, że nie pozwalamy wklejania linków do aliexpress z podróbkami.

Cała "manipulacja" z Twoim postem tak wygląda, a wszytko inne zostawiłem. Teraz piszesz to po to by znów czytajcie osoby za jakiś czas myślały że jesteś męczennikiem atakowanym przez moderację, która Ci posty kasowała. K-L-A-S-Y-K-A. 

Tak więc zgodnie z Twoją prośbą skuje wszystkie wpisy prócz tego, by potomni mieli wiedzę z kim mają doczynienia. Temat twojego obsmarowywania tego klubu zamykamy, a Ciebie żegnamy z tego miejsca. Również wesołych świąt Ci życzę, za 40ki Harbeth podziękuję, bo już jedne mam, Ty kup sobie jakieś szczelne kolumny i bądź szczęśliwy. 

P.S. Linki te usunąłem też u innych użytkowników, łącznie z odpowiedzią dystrybutora, więc nie czuj się jakoś wyróżniony. KAżdego potraktowałem tak samo. Sorry ale linki z podróbami to sobie gdzie indziej wklejaj.

-----------------

Panowie, jak myślicie: a zagra to z P3ESR? 😉 

dac.jpg

dac1.jpg

4 minuty temu, plastik1989 napisał:

wrzucać jakiś fajny content

A bardzo proszę:

Juan Carlos Velazquez z zawodu jest lekarzem. Dopiero na emeryturze mógł w pełni poświęcić się swej drugiej pasji - muzyce. Jego syn (na filmiku gra na kontrabasie) zebrał młodych muzyków i wokalistów i zaprowadził ojca do studia nagraniowego. Szczena opada! Najlepsza wersja Dos Gardenias, jaką w życiu słyszałem. Pełne sesje są na Spotify, nie wiem, czy wydano płytę.

• Moderatorzy
50 minut temu, il Dottore napisał:

dac.jpg

dac1.jpg

Płyta czy sprzęt? 🙂 

Przewin kilka stron wstecz, jakis miesiąc temu miałem tego DAC w wersji Signature, i porównywałem z kilka sprzętami, głównie z moim byłym Mcintsh MDA1000 i z Reimyo  999ex toku-s. W kilka osób stwierdziliśmy ze AN całkiem ok, ale nie jest to sprzęt wybitny, co najwyżej dobry. Dużo zależy od ceny, jeśli s/h udałby Ci się wyrwać poniżej 15tys i masz dobry transport to można go rozważyć. 

-----------------

3 minuty temu, plastik1989 napisał:

W kilka osób stwierdziliśmy ze AN całkiem ok, ale nie jest to sprzęt wybitny, co najwyżej dobry.

Nie musi być wybitny. Ważne aby nie miał oversamplingu. 🙂 

Z jakimi lampami grał u Ciebie?

• Moderatorzy
Teraz, il Dottore napisał:

Nie musi być wybitny. Ważne aby nie miał oversamplingu. 🙂 

Z jakimi lampami grał u Ciebie?

NOS philips SQ z tego co pamiętam. A z nowych to pewnie Elextroharmonix. Z NOS było o niebo lepiej. Ten DAC bardzo ładnie czaruje, i ma sporo zalet, tylko akurat problemy na basie i jego pomieszana nieco rytmika mi przeszkadzała, bo słuchając na 40.3 ten aspekt jest świetny i źródło które nie domaga wiele tej kolumnie krzywdy robi. 

Ale, gdybym nie miał już DAC Reimyo który nawet używany jest 3x droższy od tego AN, to nie wiem czy bym tyle dokładał do z Reimyo-  chyba nie, bo przyrost jakościowy jest relatywnie mały, a koszty znacznie większe. Gdybym miał mniejsze kolumny albo składał system drugi, trochę do cichego słuchania w tle to bym tego DAC rozważał. No i kwestia ceny, mi proponowano w okolicy 20tys, a rozstrzał cenowy jest bardzo duży na rynku wtórnym. Do 15tys można go po przetasowaniu brać, jeśli wpasuje się w system i ma się fajny transport. W okolicy 12-13tys to już super cena, niżej to okazja. W UK chyba da się je korzystnej kupić niż w PL. 

-----------------

Godzinę temu, plastik1989 napisał:

Jeśli uważasz, że potrafisz tą pracę wykonać lepiej, zapraszamy do współpracy, bo zawsze nowy moderator się przyda.

Wiem, jakby to wyglądało. Jako jedyny  moderowałbym i uczył użytkowników, jak postępować na forum. Do tego Admin by ściągał warny rozdane przeze mnie po płaczach w temacie niestworzonym do tego. ...także podziękuję za bycie w ekipie, która nie umie trzymać porządku nawet we własnym temacie (funkcjonalność, techniczne i mod). Wybacz za bezpośredniość. 

Edytowane przez J4Z

.

5 godzin temu, plastik1989 napisał:

problemy na basie

A to luzik! P3ESR nie ma basu. 🙂

9 godzin temu, il Dottore napisał:

dac.jpg

dac1.jpg

Zagra tylko nalezy pamietac, ze DACi AN najlepiej graja ze wzmacniaczami AN, sam sie o tym niedawno przekonalem, super to sie uzupelnia. Ostatnio mialem u siebie integre 300B, Meishu Tonmeister Silver, 8W na kanal i bezproblemowo napedzila moje M40.2, dzwiekowo bajka. 

IMG_2893.jpeg

Panowie @Patryks26, @plastik1989, pytanie!

Bo czytam instrukcję od tego przetwornika i Audio Note radzi trzymać go cały czas pod prądem. Uzasadnienie jest takie, że on/off bardziej szkodzi lampom i całej elektronice i bardziej obniża ich żywotność, niż ciągła praca.

Prawda to? Nie wyłączać?

4 godziny temu, il Dottore napisał:

Bo czytam instrukcję od tego przetwornika i Audio Note radzi trzymać go cały czas pod prądem. Uzasadnienie jest takie, że on/off bardziej szkodzi lampom i całej elektronice i bardziej obniża ich żywotność, niż ciągła praca.

Prawda to? Nie wyłączać?

Urzadzenia lampowe nie powinny byc caly czas wlaczone 24/7. Najlepiej jak sie rano wlaczy urzadzenie to caly dzien trzymac wlaczone i na noc wylaczyc. Ja tak robie ze swoim DACiem lampowym juz 8 lat i nie zabilem jeszcze zadnych lamp 🙂 To co najbardziej skraca zywotnosc lamp to wylaczenie urzadzenia i ponowne wlaczenie bez poczekania az lampy ostygna (powinno sie 10 minut poczekac przed ponownym wlaczeniem). Ta wiedze zaczerpnalem od elektronika, ktory modyfikowal moje urzadzenia.

6 minut temu, Patryks26 napisał:

DAC jest Twoj czy wypozyczony na testy?

Mój prywatny od wczoraj. Teraz odpoczywa po podróży a dziś go podłączę. Havana mi padła i musiałem na gwałt szukać godnego następcy.

• Moderatorzy
9 godzin temu, il Dottore napisał:

Mój prywatny od wczoraj. Teraz odpoczywa po podróży a dziś go podłączę. Havana mi padła i musiałem na gwałt szukać godnego następcy.

No to gratulacje nowego sprzętu! Daj znać jak zagra.

18 godzin temu, Patryks26 napisał:

Ostatnio mialem u siebie integre 300B, Meishu Tonmeister Silver, 8W na kanal i bezproblemowo napedzila moje M40.2, dzwiekowo bajka. 

Hmm... Trochę mnie zaciekawiłeś tym... Prawdopodobnie w połowie stycznia będę miał u siebie Meishu 300B, starszą wersję. Wsadzę tam lampy Takatksuki i podepnę do Harbeth 40.3... Może AN wyprze monobloki Manley...? 

-----------------

2 godziny temu, plastik1989 napisał:

No to gratulacje nowego sprzętu! Daj znać jak zagra.

Hmm... Trochę mnie zaciekawiłeś tym... Prawdopodobnie w połowie stycznia będę miał u siebie Meishu 300B, starszą wersję. Wsadzę tam lampy Takatksuki i podepnę do Harbeth 40.3... Może AN wyprze monobloki Manley...? 

Nie jestem pewien, o ktorej starszej wersji mowisz, ale jezeli masz na mysli starego Meishu, a nie wersje Tonmesister to to nie to samo 🙂 Kazdy nowy model w AN to jest duzy krok do przodu dzwiekowo wiec warto zawsze brac najnowsza wersje.

• Moderatorzy
54 minuty temu, Patryks26 napisał:

Nie jestem pewien, o ktorej starszej wersji mowisz, ale jezeli masz na mysli starego Meishu, a nie wersje Tonmesister to to nie to samo 🙂 Kazdy nowy model w AN to jest duzy krok do przodu dzwiekowo wiec warto zawsze brac najnowsza wersje.

Tak, to ten stary model ma znajomy i proponował, że może przywieźć. 

18 godzin temu, il Dottore napisał:

Prawda to? Nie wyłączać?

No sam nie spotkałem się z żadnym urządzeniem lampowym które zaleca się mieć cały czas włączone. Lampy sterujące lekko "oberwą" przez pierwsze 60 sekund pracy, póki nie są rozgrzane. Ale tam jest prostownik lampowy więc napięcie na lampy też delikatnie wzrasta bo prostownik lampowy chwilę potrzebuje, żeby pełne napięcie podać, a do tego czasu lampy sterujące już nieco się rozgrzeją. Natomiast minusy włączenia lamp non-stop jest wielokrotnie większe zużycie lamp, duże straty prądu i temperatury, która doprowadzi do szybszego zużycia kondensatorów. Ogólnie minusy są zdecydowanie większe niż potencjalne plusy. 

Ale z tego co widziałem to ten dać jest zrobiony tak, że po podpięciu do prądu (nawet jak jest wyłączony układ lampowy) to układ cyfrowy jest pod napięciem cały czas. I to sens ma bo zużycie prądu jest zerowe, cześć cyfrowa jest cały czas "wygrzana" a na czas słuchania, dołącza się tylko lampy które po kilkunastuminatch już są bliskie swojej pełni możliwości. 

-----------------

• Moderatorzy

Dziś zawitał do mnie rzadki ale i bardzo ciekawy sprzęt: Spec REQ-S1EX 

Pracuje z gramofonem Transrotor na wkładce ZYX Ultimate, oczywiście z Harbeth 40.3 XD, na raz szybkie podpięcie do wygrzania przez noc ale chwile posłuchałem i pierwsze wrażenia bardzo dobre... 

Ale dlaczego to urządzenie jest ciekawe? Bo to japońska manufaktura, ręczna robota, jeden z naładniej i precyzyjniej złożonych urządzeń jakie widziałem. Przy nim, moje Manley wyglądają jak traktor przy luksusowej limuzynie. Ale samo piękne wykonanie, naturalne drewno od spodu z egzotycznego drewna pięknie pracujące przyciski itd to robi wrażenie (przez chwilę) ale na dłuższą metę mi jest obojętne. Nawet taki traktor jak Manley jak tylko dobrze gra i się nie psuje to jest wykonany dla mnie OK i to mi w audio wystarczy. 

Jednak to co ten SPEC ma wyróżniającego, to wszystkie elementy wewnątrz są najwyżej możliwej jakości/gradacji. Np rezystory DALE 1%, kultowe opampy BB OP627, i olejowe oraz mikowe kondensatory NOS - takie rzeczy raczej widzimy tylko w urządzeniach po tunningu, praktycznie żaden producent nie składa tak urządzenia na start. Chyba możliwe jest to tylko w małych manufakturach i jednostkowej produkcji. A wady? Na razie tylko jedna - cena... Niby już przywykłem do wysokich cen w audio, sam też nie mało wydałem, ale nadal nie mogę przełknąć ani wytłumaczyć sobie tych cen czasami... A szkoda, bo gdyby cena był inna to może bym i sobie taki sprawił. 

IMG_2826.jpeg

P.S. A w następnym tygodniu, do Harbeth wpada w krótkie odwiedziny KONDO 🙂

-----------------

W dniu 20.12.2024 o 06:54, Patryks26 napisał:

Urzadzenia lampowe nie powinny byc caly czas wlaczone 24/7. Najlepiej jak sie rano wlaczy urzadzenie to caly dzien trzymac wlaczone i na noc wylaczyc. Ja tak robie ze swoim DACiem lampowym juz 8 lat i nie zabilem jeszcze zadnych lamp 🙂 To co najbardziej skraca zywotnosc lamp to wylaczenie urzadzenia i ponowne wlaczenie bez poczekania az lampy ostygna (powinno sie 10 minut poczekac przed ponownym wlaczeniem). Ta wiedze zaczerpnalem od elektronika, ktory modyfikowal moje urzadzenia.

Ciekawą sytuacje wyczytałem o żarówce która świeci z małymi przerwami przez 120 lat , żarnik z węglika jeszcze będzie długo świecić  i te same konkluzje , iż najbardziej dokuczliwe jest włączanie i wyłączenia, przez procesy cieplne, stygnięcie materiału itp., wiadomo jego przekrój i materiał też odgrywa rolę. Ale pozostawianie non stop podpiętych urządzeń z lampami pewnie nikt nie będzie testował , ekonomia .

Poz tym ktoś używał Harbeth 40.1  z Atollem 300 lub Naim Supernaiit 3. Obecnie mam dwie lampy Octave 70 SE i Cayin 150 CS .Z lampami KT 150 jest inaczej niż z KT 88 j, może dlatego że więcej tzw. zwiewności na górze, Cayin kupiony na próbę ale jakoś tak ciężko mi go się pozbyć, poza tym bardzo solidnie zbudowany, jakość materiałów na wysokim poziomie. Nie słucham dyskotekowo i siedzę blisko więc mocowo są ok, miałem Hegla 590 i jednak po wysłuchaniu tych lamp to uważam że za bardzo chudo na basie i w średnicy , tzn. miał bas jak był w nagraniu to przywalił ale tak poza tym to mniej go było , czysty analityczny ale mocny- na papierze 300 Watt. Dodam że w  podobał mi się w graniu ale sumarycznie te lampki grają mi lepiej, aha żeby nie było nie są to ideały . 

• Moderatorzy
W dniu 28.12.2024 o 16:21, Trismus napisał:

Ciekawą sytuacje wyczytałem o żarówce która świeci z małymi przerwami przez 120 lat , żarnik z węglika jeszcze będzie długo świecić  i te same konkluzje , iż najbardziej dokuczliwe jest włączanie i wyłączenia, przez procesy cieplne, stygnięcie materiału itp., wiadomo jego przekrój i materiał też odgrywa rolę. Ale pozostawianie non stop podpiętych urządzeń z lampami pewnie nikt nie będzie testował , ekonomia .

Tak tylko lampa elektronowa to żarnik (w przybliżeniu żarówka) oraz anoda. I to właśnie emisja anody się "wypala". Całkowicie zużyta lampa elektronowa nadal może świecić, jeśli tylko żarnik nie jest przerwany i w środku jest próżnia. Ja uważam, że abstrahując od kwestii zużycia lamp to zostawianie 50letniej lampy pod napięciem 300V nonstop to prócz wszystkich strat energii to także sporo zwiększa ryzyko pożaru.

Poz tym ktoś używał Harbeth 40.1  z Atollem 300 lub Naim Supernaiit 3.

Oba te wzmacniacze słyszałem. NAIM z 40.1 ale to było dosłownie 15 minut, czuć było od razu, że to za słaby wzmacniacz do tych kolumn i od razu odłączyliśmy. Naima ogólnie lubię ale na pewno nie do 40ek.  Atolla słyszałem z innym kolumnami. Ogólnie nie lubię tych sprzętów, bo są dosyć awaryjne, wydają mi się zmulone, nie jestem fanem tej marki. 

Obecnie mam dwie lampy Octave 70 SE i

Z Octave V70 słuchałem H40.1 i mi się podobało. Tylko nie pamiętam czy to była ta A klasowa 70ka czy AB klasa bo chyba są dwie wersje tego wzmacniacza. Musiałbym dopytać znajomego który to ma/miał wtedy. 

Słuchałem też Octave V40 ale z Harbeth SHL5 i uważam, że z rynku wtórnego, za kwotę kilkunastu tysięcy jest to jedna z najciekawszych lamp do SHL5. Bardzo dobrze się zgrywa i dobrze wysterowuje te kolumny. 

podobał mi się w graniu ale sumarycznie te lampki grają mi lepiej, aha żeby nie było nie są to ideały . 

Każdy sprzęt ma jakieś wady. Hegla to słuchałem niższych modeli (chyba 300-coś, nie pamiętam dokładnie) ale zgrało to tak, że nigdy nie miałem ochoty nawet zainteresować się tymi wyższymi...

-----------------

• Moderatorzy

Prawdopodobnie ostani przesłuchany przeze mnie winyl w 2024 roku. To jedna z najbardziej przeze mnie lubianych płyt Boba Dylana - Desire, jeden z tych albumów który zdecydowanie przyjemnej się słucha z winyla niż CD czy plików. 
IMG_2919.jpeg

-----------------

Najlepszego w 2025! U mnie już Małe Perełki rozgrzewają się do Sylwestra! 🙂 

Niech Wam się Harbethy mnożą jak króliki! 😄 

https://rumble.com/v64l1rm-happy-new-year.html

W dniu 31.12.2024 o 18:08, il Dottore napisał:

Najlepszego w 2025! U mnie już Małe Perełki rozgrzewają się do Sylwestra! 🙂 

Niech Wam się Harbethy mnożą jak króliki! 😄 

https://rumble.com/v64l1rm-happy-new-year.html

P3ki pieknie graja 👍 Ja swoje M40.2 sprzedalem i zostalem z P3ESR XD 😃

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.