Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

zbyt mało wydajny wzmacniacz do wymagających wiele uwagi SHL5 (wbrew temu co prawi Alan a z czego z pewnością doskonale zdaje sobie sprawę, że rozruszać i w pełni kontrolować radialowe membrany to nie jest prosta sprawa)

Alan właśnie twierdzi, że czym więcej watów tym lepiej i nie da się tu przesadzić. Ostatnio przeżył szok podłączając końcówki CH Precision do M40.1 i patrząc na ich potencjometry, na których pobór mocy w peakach dochodził do 500-750W (sic!). Dlatego w specyfikacji M40.2 zwiększył power handling do 650W, mimo braku większych zmian w konstrukcji wobec M40.1, gdzie w papierach power handling był określony jako 200W. Jednym słowem zdaniem Alana M40.1 650W też nie pogardzi a doceni :)

Oczywiście wszystko zależy od słuchanej muzyki i głośności - bo ja takim łomotem jak na filmie się nie katuję, a jak widać na filmiku w czasie odsłuchu kwartetu smyczkowego chwilowy pobór mocy to tylko 5-28W. Trzeba to wypośrodkować - w zależności od potrzeb, słuchanej muzyki i pomieszczenia.

http://www.harbeth.co.uk/usergroup/showthread.php?2613-How-much-amplifier-power-do-I-REALLY-need&p=34629#post34629

i jak to malenstwo radzi sobie z shl5?

Wbrew temu co wyżej napisałem - nad podziw dobrze.

....40tki mam już 11 dni ale dopiero skromne 25 godz słuchania mam zaliczone (brak czasu)

....właśnie leci płyta Rodrigo y Gabriela....to jest niesamowite jak brzmią gitary.....chyba lepiej już się nie da:):)

....natomiast żona powiedziała ,,Adel dziś była u nas w pokoju,,:) ....wokal to jest majstersztyk!

....brzmienie się powoli rozkręca.....mam na względzie również to że całe okablowanie jest nowe więc....

....40tki mam już 11 dni ale dopiero skromne 25 godz słuchania mam zaliczone (brak czasu)

....właśnie leci płyta Rodrigo y Gabriela....to jest niesamowite jak brzmią gitary.....chyba lepiej już się nie da:):)

....natomiast żona powiedziała ,,Adel dziś była u nas w pokoju,,:) ....wokal to jest majstersztyk!

....brzmienie się powoli rozkręca.....mam na względzie również to że całe okablowanie jest nowe więc....

Z tego co rozumiem to masz nowe , wiec conajmiej 200godzin musza pograć wtedy dopiero będzie nirwana :)

:)

Z tego co rozumiem to masz nowe , wiec conajmiej 200godzin musza pograć wtedy dopiero będzie nirwana :)

....nowe mam.....sporo czasu potrzebują na dotarcie....hm 200godzin......w takim tempie to chyba do jesieni mi zejdzie:)

Dzięki za dyskusję w temacie moich rozterek...Cóż, lampka nie do końca wydala i nie do końca się nadaje do Harbetha. Raczej jej nie sprzedam, bo to rzecz absolutnie dla mnie kultowa, która kosztowała mnie trochę czasu i kilka złotych (poza tym z innymi kolumnami, efektywniejszymi gra WYBITNIE). Tranzystora trza poszukać. Mocnego, ale absolutnie nie sterylnego i ostrego. Myślę na chwilę obecną nad:

1. Baltlab Epoca 3 (jest aktualnie na giełdzie )

2. Może używany T+A (dawno temu słuchałem w salonie Power Planta i to był jeden z najlepszych dźwięków z jakimi miałem styczność)

3. Amplifikator

4. Cayin 265 AI ( 40 W w czystej klasie A, jest na allegro)

5. Hegel h70...oczywiście żartuję :-) :-;

6. Electrocompaniet ECI1

Co wy na to klubowicze.

Wbrew temu co wyżej napisałem - nad podziw dobrze.

Tworzysz legendy miejskie. Nie pisz wbrew temu co sam napisałeś, a nie będziesz wpędzał ludzi w ślepe zaułki.

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Wypraszam sobie, a jeśli już - to napisz konkretnie i merytorycznie, a nie personalnie, w stylu przyjętym na tym forum. Opisałem doświadczenie Alana oraz swoje własne, które okazało się z nim sprzeczne. Coś jeszcze jest trudne do zrozumienia? Jeśli tak to pytaj.

Dzięki za dyskusję w temacie moich rozterek...Cóż, lampka nie do końca wydala i nie do końca się nadaje do Harbetha. Raczej jej nie sprzedam, bo to rzecz absolutnie dla mnie kultowa, która kosztowała mnie trochę czasu i kilka złotych (poza tym z innymi kolumnami, efektywniejszymi gra WYBITNIE). Tranzystora trza poszukać. Mocnego, ale absolutnie nie sterylnego i ostrego. Myślę na chwilę obecną nad:

1. Baltlab Epoca 3 (jest aktualnie na giełdzie )

2. Może używany T+A (dawno temu słuchałem w salonie Power Planta i to był jeden z najlepszych dźwięków z jakimi miałem styczność)

3. Amplifikator

4. Cayin 265 AI ( 40 W w czystej klasie A, jest na allegro)

5. Hegel h70...oczywiście żartuję :-) :-;

6. Electrocompaniet ECI1

Co wy na to klubowicze.

te SHL 5 -ki są wymagające ,ale swietnie zagrają z Baltlabem 3 ,albo z Supernait 1.

Obydwa zestawienia testowałem.Z Leben 300f to takie lekkie plumkanie po jakimś czasie słychać że w tym zestawieniu wiele brakuje do banana na ustach...Wbrew pozorom te 5-ki wcale nie są takie łatwe w wysterowaniu

Jeśli nie boisz się lampy to dobry wzmak na 6550 zagra z nimi super.Trzeba trochę prądu żeby sprawnie poruszyć te kilka membran.

..Wbrew pozorom te 5-ki wcale nie są takie łatwe w wysterowaniu

Jeśli nie boisz się lampy to dobry wzmak na 6550 zagra z nimi super.Trzeba trochę prądu żeby sprawnie poruszyć te kilka membran.

......u mnie na shl5 było inaczej....przejście z 6550 na KT120 dało dopiero zamierzony efekt....

...energia, mocny bas, dynamika, większa neutralność....

......u mnie na shl5 było inaczej....przejście z 6550 na KT120 dało dopiero zamierzony efekt....

...energia, mocny bas, dynamika, większa neutralność....

Rogue Audio Cronus Magnum na KT120 gra również świetnie z SHL5 ,to dobry mocny i uniwersalny wzmacniacz lampowy,cenowo nawet tańszy niż Leben i nawet ma pilota.Dźwięk z SHL5 jest dynamiczny ,świeży z dobrym detalem ,ładnym klimatem na środku pasma ,no i wreszcie potrafi poruszyć nieco ospałe radiale.

Ten sam dystrybutor ,więc można posłuchać w jednym miejscu.

Czy mój obecny Marantz PM 8005 poradzi sobie z Harbeth M30.1? Słucham muzyki klasycznej i jazzu. A jeśli będziesz czegoś brakowało, to czy w kwocie do 8500zł można wybrać lepszy wzmacniacz tranzystorowy, który da sobie radę z Harbeth M30.1? Szukam barwy, ale z neutralnością. Fajnie by było, gdyby takie połączenie budowało szeroką i głęboką scenę. No i dynamika, która jest kluczowa w słuchaniu muzyki klasycznej.

Czy mój obecny Marantz PM 8005 poradzi sobie z Harbeth M30.1? Słucham muzyki klasycznej i jazzu. A jeśli będziesz czegoś brakowało, to czy w kwocie do 8500zł można wybrać lepszy wzmacniacz tranzystorowy, który da sobie radę z Harbeth M30.1? Szukam barwy, ale z neutralnością. Fajnie by było, gdyby takie połączenie budowało szeroką i głęboką scenę. No i dynamika, która jest kluczowa w słuchaniu muzyki klasycznej.

Pewnie ze sobie poradzi ale zawsze można lepiej

Poczytaj watki tutaj było dużo o tym , do 8.5 znajdziesz świetna używkę ,jeśli szukasz barwy to tranzystor w klasie a lub lampę ,dużo dobrych opinie o lebenie 300 , ponoć fajnie się zgrywa z 30.1 ale zdania tez są podzielone ze trochę brak dynamiki

Co do budowanie sceny to akustyka w dużej roli ,chociaz moje 5 w 16m2 grają tak ze kiedy zamknę oczy to rozpływają się w pomieszczeniu , tak Madmaxie rozpływają się ,

Kurde, szwagier83 może zaprosiłbyś mnie na małe phiwko i posłuchanie muzyki...w głowie mi się nie mieści jak SHL5 w 16m2 "rozpływają" się w pomieszczeniu. Ja w dużo większym, dobrym akustycznie mam właśnie przede wszystkim z tym problem.

Kurde, szwagier83 może zaprosiłbyś mnie na małe phiwko i posłuchanie muzyki...w głowie mi się nie mieści jak SHL5 w 16m2 "rozpływają" się w pomieszczeniu. Ja w dużo większym, dobrym akustycznie mam właśnie przede wszystkim z tym problem.

Chętnie , tylko niestety emigrowałem do uk , ale jakbyś był w pobliżu to pewnie zapraszam

Miałem dużo rożnych monitorów małych nawet i żadne tak się nie rozpływały w powietrzu , nie mowię tego specjalnie ale tak naprawdę mam , dudnienia tez nie mam chociaż czasem lubi elektroniczna muzykę posłuchać lub regge a tan bas jest duży

22 grudzien- oczywiście, że kolumn nie słychać, dźwięk jest wszędzie. Także nie ma zastrzeżeń co do basu i dynamiki, o czym piszą ci, którzy mają źle skonfiguowany system. Oczywiście, jeżeli masz dobry wzmacniacz, o czym napisałem wyżej.

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

Jakis masz wzmacniacz ?? Kiedyś tak miałem jak lampa napedzalem wtedy było cieżko utrzymać bas w ryzach i słabo dynamika i kolumny się nie gubiły

Jakis masz wzmacniacz ?? Kiedyś tak miałem jak lampa napedzalem wtedy było cieżko utrzymać bas w ryzach i słabo dynamika i kolumny się nie gubiły

No właśnie mam lampę (30W) z piękną barwą, ale dynamiką kulejącą. Będę szukał jakiegoś tranzystora za rozsądne pieniądze.

No właśnie mam lampę (30W) z piękną barwą, ale dynamiką kulejącą. Będę szukał jakiegoś tranzystora za rozsądne pieniądze.

Na początku wypożycz i sprawdź czy ci pasuje , stracisz na barwie lekko ale za to dynamika będzie lepsze , albo jaka inna lampa , waty watowi nie równe wiec możesz tez sprawdzić inna

Czy ktoś z użytkowników SHL5 ma doświadczenia w połączeniu ich z Nordostem Flatline Gold mk2?? Szukam jeszcze jakiegoś taniego kabelka (nie jestem voodoo kablowcem). Gdzieś słyszałem, że Nordost to dobre połączenie.

...aaa, zmiana standów z wysokich, lekkich "patyczaków" na nowe, które w końcu otrzymałem (Foundation)...spowodowała, że SIADŁEM Z WRAŻENIA Z OTWARTYM OTWOREM GĘBOWYM. NIE DOCENIAŁEM FAKTU, JAK KOLOSALNE ZNACZENIE dla SHL5 MAJĄ STANDY!!! Wszystko się zmieniło do tego stopnia, że zacząłem, a w zasadzie przestałem myśleć o zmianie lampy. NIEWIARYGODNE. Zawsze miałem dystans do tzw. "akcesoriów".

Czy ktoś z użytkowników SHL5 ma doświadczenia w połączeniu ich z Nordostem Flatline Gold mk2?? Szukam jeszcze jakiegoś taniego kabelka (nie jestem voodoo kablowcem). Gdzieś słyszałem, że Nordost to dobre połączenie.

...aaa, zmiana standów z wysokich, lekkich "patyczaków" na nowe, które w końcu otrzymałem (Foundation)...spowodowała, że SIADŁEM Z WRAŻENIA Z OTWARTYM OTWOREM GĘBOWYM. NIE DOCENIAŁEM FAKTU, JAK KOLOSALNE ZNACZENIE dla SHL5 MAJĄ STANDY!!! Wszystko się zmieniło do tego stopnia, że zacząłem, a w zasadzie przestałem myśleć o zmianie lampy. NIEWIARYGODNE. Zawsze miałem dystans do tzw. "akcesoriów".

Harberthy grają cała obudowa wiec zmiana standow wpływa na zmianę dźwięku ,czasem można sobie dostosować co ci brakuje , dlatego są zwolennicy rożnych standow

Miałem niedosyt red dawny i absolutnie się nie sprawdziły , teraz używam atlas hyper 2.0 ale myśle o q tellurium black ponoć dobrze się zgrywają z harebethami ,

• 2 tygodnie później...

..Audio System już ma w ofercie m40.2...w okleinie rosewood 66250 natomiast cherry 63600....bagatela:)...20tys drożej od m40.1

Masz Kontkat z yohimem ? Wiem ze ma swoje 30.1 na sprzedaż . Napisałem mu wiadomość ale nie odpisuje pewnie podróżuje

Moje sprzedaje shl5 , tak na marginesie , miałem kopułkę wciśnięta w super tweterze , napisałem do harberthy za ile mi mogą wysłać -i wysłali za darmo , a zmiana tego była łatwa :) customer Service na najwyższym poziomie w harbercie nawet jedno dniowa wysyłka była za darmo

Masz Kontkat z yohimem ? Wiem ze ma swoje 30.1 na sprzedaż . Napisałem mu wiadomość ale nie odpisuje pewnie podróżuje

Moje sprzedaje shl5 , tak na marginesie , miałem kopułkę wciśnięta w super tweterze , napisałem do harberthy za ile mi mogą wysłać -i wysłali za darmo , a zmiana tego była łatwa :) customer Service na najwyższym poziomie w harbercie nawet jedno dniowa wysyłka była za darmo

Yoachim to podróżnik za nim nie nadążysz:).....czy ma jeszcze m30.1 na sprzedaż tego nie wiem...

..Audio System już ma w ofercie m40.2...w okleinie rosewood 66250 natomiast cherry 63600....bagatela:)...20tys drożej od m40.1

Ciekawe czy róznica w cenie ma uzasadnienie w jakości dzwieku i czy 40.2 bedą znacząco lepsze od 40.1 czy tylko troche "inne"? 60 tys z małym haczykiem to juz nie w kij dmuchał . Kawał grosza

Ciekawe czy róznica w cenie ma uzasadnienie w jakości dzwieku i czy 40.2 bedą znacząco lepsze od 40.1 czy tylko troche "inne"? 60 tys z małym haczykiem to juz nie w kij dmuchał . Kawał grosza

....znacznie ceny poszły.... czy lepiej zagrają pewnie za jakiś czas się dowiemy

...na chwilę obecną mogę powiedzieć.....byłem głupi że od razu nie kupiłem m40.1 tyle czasu się czaiłem:)

....znacznie ceny poszły.... czy lepiej zagrają pewnie za jakiś czas się dowiemy

...na chwilę obecną mogę powiedzieć.....byłem głupi że od razu nie kupiłem m40.1 tyle czasu się czaiłem:)

Jeśli estetyka dzwieku Harbetha komus odpowiada to przesiadka z piatek na czterdziestki to tylko kwestia czasu. To zdecydowanie lepsze kolumny pod kazdym względem. Oczywiscie wszystko sprowadza sie do zasobnosci portfela , ale z własnego doswiadczenia wiem , że nie ma przeszkód do pokonania :)

Tak czy siak , 40 tys zł to juz bardzo znacząca kwota ale z duzym prawdopodobienstwem mozna przyjąć , że 40-stki będą cieszyć potencjalnego własciciela wiele lat , może będą juz tymi ostatnimi? Bardzo prawdopodobne.

Wiekszosć monitorów dobrze zareaguje na zastosowanie dobrych standów. Harbethy zwłaszcza. W sumie to się spóżniłem bo kupiłeś juz standy . Fantastycznie sprawdzaja się tu wyroby Sound Art ( dzisiejszy WILE) . Dają mozliwość indywidualnego dostrojenia , jesli komus coś do konca nie gra:) Poza tym kolumny na nich wygladają wyjatkowo dobrze.

Czyli moje wyliczenia sprawdziły się...

Dla mnie te 20 tyś więcej to niezły wygłup... Przeróbka samej zwrotnicy za 20 tyś PLN? Może wstawili tam srebrne przewody? A może ścinki z najnowszych Siltechów? WTF...

Myśle ze firma wyrobiła sobie już markę ze może sobie pozwolić na takie rzeczy , wiedza ze i tak znajda na to konsumentów .

Zreszta duży rynek maja oni w Chinach i w usa a tam więcej ludzi którzy są wstanie zapłacić za ta cenę

Oczywiście pewnie nie jest adekwatna tak duzo zmiana ceny do zastosowanych nowych komponentów

Ale na razie nie widzę żadnego wysypu 40.1 tak jak było kiedy wypuścili shl5 plus

Czyli moje wyliczenia sprawdziły się...

Dla mnie te 20 tyś więcej to niezły wygłup... Przeróbka samej zwrotnicy za 20 tyś PLN? Może wstawili tam srebrne przewody? A może ścinki z najnowszych Siltechów? WTF...

jeżeli m40.2 będą znacznie lepsze od m40.1 to nie będzie problemu z dopłatą....to będzie znaczyć że firma się rozwija

i że można poprawić coś tak pięknego jak m40.1 :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.