Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

Może dodam coś od siebie. Słuchałem monitorów 30 i dwóch par innych dwukrotnie droższych, brzmienie monitorów jakoś mi nie leży. Ale gdy posłuchałem Shl 5 od razu mi się spodobały. Słuchałem ich u mnie w mieszkaniu niewiele większym od twojego z kompletem Naima xs a potem Accuphase E-350. Z tym drugim wzmacniaczem wypadły o wiele lepiej, zresztą pisałem o tym wcześniej. Muszę tylko sprostować swoją wypowiedź że zmieniłem wzmacniacz na Accuphase E-560 i kupiłem CD DP-78. Czekam teraz na zamówione Haberthy 5, jak to zagra u mnie nie mam pojęcia trochę zaryzykowałem, najwyżej znowu zmienię :D. Coś się przynajmniej będzie działo :) pozdrawiam wszystkich a szczególnie UMka.

>kobelco

SHL5 z Accuphasem to IMHO b.dobre zestwienie, o wiele lepsze niż z Lebenem

nie będziesz żałował :)

z resztą zdecydowanie wolę do harbethów tranzystor

podłączałem do swoich piątek kilka konstrukcji lampowych markowych (tych lepszych) jak też DIY nawet na jednej diy słuchałem dość długo

i to z reguły były przysłowiowe "flaki z olejem"

o ile w muzyce typu ala acapella było super, można było się rozpłynąć o tyle przy już ciut lepszym przyłożeniu wszystko się rozlatywało

gdybym miał kupić Accu do shl5 to wybrałbym A-40 lub wyżej ze sterowaniem z cd, bez pre

a jeśli z accu pre to tylko C-2410 lub C-2810, mniejszymi nie ma co sobie głowy zawracać

P.S. zakup w tych czasach DP-78 to już troche ryzyko, szkoda kasy

możesz zostać z nim, bez możliwości pozbycia się w przyszłości, chyba że za ułamek ceny ;)

Gość intenser

(Konto usunięte)

gdybym miał kupić Accu do shl5 to wybrałbym A-40 lub wyżej ze sterowaniem z cd, bez pre

a jeśli z accu pre to tylko C-2410 lub C-2810, mniejszymi nie ma co sobie głowy zawracać

P.S. zakup w tych czasach DP-78 to już troche ryzyko, szkoda kasy

możesz zostać z nim, bez możliwości pozbycia się w przyszłości, chyba że za ułamek ceny ;)

cd z regulowanym wyjściem podłączone bezpośrednio do końcówki to proteza

znacznie lepszym rowiązaniem jest integra klasy 550/560

dp-78 wciąz jest doskonałym wyborem pomimo premiery pięc lat temu

do dziś nie widzę konkurencji w okolicach ceny w której można go nabyć

> intenser

nie było moim celem podważania wyższości integry nad końcówką mocy z pre lub bez ;)

napisałem co myślę

tak swoją drogą wydawanie kilkudziesieciu patyków na cd do którego prawie porównywalnie gra serwer z dobrym dac-iem diy za kwotę razem parę kzł

co byłem świadkiem, chyba mija się celem

może dp-78 wciąz jest doskonałym wyborem i szlachetnym źródłem tylko, że czasy się zmieniają i świat idzie naprzód

dobry dac ze źródłem FLAC na 24-bitach ciężko pobić

a SACD to format na wymarciu

sorki, ale taka jest rzeczywistość

sam miałem źródło SACD ale się pozbyłem, duży problem z tytułami których potrzebuje

Gość intenser

(Konto usunięte)

tak swoją drogą wydawanie kilkudziesieciu patyków na cd do którego prawie porównywalnie gra serwer z dobrym dac-iem diy za kwotę razem parę kzł

co byłem świadkiem, chyba mija się celem

szkoda , że mnie się to nie udało a próbowałem kilkunastu dac'ów z przedziału 2tys do 15tys

ale cóż - każdy słyszy co słyszy i co chce usłyszeć

a bajki o tym jak to sqbox (którego zresztą posiadam) gra jak transport dcs'a traktuję jako wypadek przy pracy - to aluzja do sąsiedniego wątku

Cóż dokonałem takiego zakupu kierując się informacjami z klubu Accu na temat DP-78 . Sam doświadczenia nie mam i osłuchany nie jestem z tego typu sprzętem. Na razie nie słucham, bo mam remont :-/ i czekam na Haberthy które mają przyjść w okolicy marca. Wtedy wyporzyczę jakieś kable i będę próbował, może jak mi się nie spodoba to wymienie na dp-600, w nautiliusie wymiany do góry są brane pod uwagę. Doczekałem się już standów skylanów pod hl5, proponujecie wsypać piasek ? Jakie macie propozycje kabli do tego zestawu który posiadam ? Czy ktoś z was posiada kondycjoner sieciowy czy lecicie na samych listwach ? Jakby się wam chciało coś w tym temacie napisać to z chęcią poznam wasze opinie na ten teamt. pozdrawiam

Witam,

wkrótce chyba powiększę grono miłośników Harbeth.

Czekam na swoje SHL5. Będą grały z Sugden A21SE.

Jeżeli będzie potrzebne jakieś wpisowe, to prosze kolegów o informację :)

Kobelco,

Kupiłeś stendy Skylan. Jeżeli to nie jest tajemnica, to proszę o info - ile Cię łącznie wyniosły i gdzie zamawiałeś.

Ew. proszę o info na priv.

Znalazłem ta stronę: http://www.skylanstands.com/stands.htm

Zastanawiam się też nad SoundArt, są używane w ogłoszeniach.

Edytowane przez robi
Gość intenser

(Konto usunięte)

Zastanawiam się też nad SoundArt, są używane w ogłoszeniach.

od siebie cosik dodam:

na swoich herbatnikach przerobiłem 6 różnych i różniastych par standów

dopiero postawione na soundartach zagrały na 100% możliwości

Skylany widziałem u znajomego - nie odsłuchiwałem u siebie ale pewne jest to , iż gdyby Skylan produkował identyczne kosztowałby pewnie ze 2 tys $$

robi - bierz Sound Arty

Sam przerabiam obecnie SHL5 na dość dobrych i w miarę tanich standach Spinx - ale to różnica klas w stosunku do Sound Art-ów - jak tylko się odkuję finansowo zakupię sound art-y na 100%

robi - bierz Sound Arty

Sam przerabiam obecnie SHL5 na dość dobrych i w miarę tanich standach Spinx - ale to różnica klas w stosunku do Sound Art-ów - jak tylko się odkuję finansowo zakupię sound art-y na 100%

Adam-O, zmieściłeś u siebie piątki? A jak z basem. Z tego co pamiętam to kulumny stały blisko rogów pokoju.

pozdr.

Na razie nie wiem - bo... nie ma mnie w domu - będę dopiero za jakiś czas więc zdam relację

Korciły mnie musiałem je kupić - jedyne kolumny z mojej "czarnej listy" których jeszcze nie miałem (no może po za nowymi "3" Limited Edition - te na później sobie zostawiam)

Stendy porównywaliśmy u znajomego... podchodziłem do tego sceptycznie ale jest różnica spora - jak będę miał czas może mi się uda zrobić porównanie do skylan-ów - opiszę wrażenia

Na razie nie wiem - bo... nie ma mnie w domu - będę dopiero za jakiś czas więc zdam relację

Korciły mnie musiałem je kupić - jedyne kolumny z mojej "czarnej listy" których jeszcze nie miałem (no może po za nowymi "3" Limited Edition - te na później sobie zostawiam)

Stendy porównywaliśmy u znajomego... podchodziłem do tego sceptycznie ale jest różnica spora - jak będę miał czas może mi się uda zrobić porównanie do skylan-ów - opiszę wrażenia

He, He. Adamo rezerwuj w przyszłości te Harbethy dla mnie. Zastanawiam się nad przejściem z siódemek na piątki tylko torchę kasy dozbieram. Jak cenowo się dogadamy to będziesz musiał przyznać mi status stałego klienta :-)

Normalnie masz rabacik

jak tam "moje byłe" 7 się sprawują?

Nie wiem moja lista jest krótka zostały tylko Harbeth 3 LE no ew. M30 - więc jak będzie u mnie w pomieszczeniu OK to może zostawię SHL5 na dłużej... się zobaczy - znaczy osłucha, posłucha...

Normalnie masz rabacik

jak tam "moje byłe" 7 się sprawują?

Nie wiem moja lista jest krótka zostały tylko Harbeth 3 LE no ew. M30 - więc jak będzie u mnie w pomieszczeniu OK to może zostawię SHL5 na dłużej... się zobaczy - znaczy osłucha, posłucha...

Siódemki mają się bardzo dobrze tak jak i Docet Lector. Planuję przenieść wszystkie moje graty do większego pomieszczenia więc i Harbethy przydadzą się trochę większe. Myślę że piątki będą w sam raz. Przywiązałem się do tej marki bo grają pięknie.

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...

Witam wszystkich zakochanych w Harbeth-ach.

nie bede owijał w bawełne ;-) i przyznam sie ze sam chciałbym należeć do klubu...

ale najpierw musze upolować jakieś używane Compact 7ES-2.

W zwiąku z tym podpowiadam (nie, żebym miał nadzieje skorzystać ;-))ze na hifi.pl ktos sprzedaje SHL5 + STANDY.

jeśli ktos przymierza sie do przesiadki nas Super 5 z 7ES to bardzo chetnie odkupie.

prosze o kontakt.

Pozdrawiam !!!

mysle ze nie powinienes sie ograniczac do starsze wersji siodemek, 7es3 mogą być dla Ciebie lepsze, proponuje ich odsłuch. Niestety nie sprzedaje swoich....

serdecznie pozdrawiam

d

Witam wszystkich zakochanych w Harbeth-ach.

nie bede owijał w bawełne ;-) i przyznam sie ze sam chciałbym należeć do klubu...

ale najpierw musze upolować jakieś używane Compact 7ES-2.

W zwiąku z tym podpowiadam (nie, żebym miał nadzieje skorzystać ;-))ze na hifi.pl ktos sprzedaje SHL5 + STANDY.

jeśli ktos przymierza sie do przesiadki nas Super 5 z 7ES to bardzo chetnie odkupie.

prosze o kontakt.

Pozdrawiam !!!

ależ ja sie wcale nie ograniczam do ES-2. Aktualna wersja marzy mi sie ponad wszystko! jakbym trafil z drugiej reki 7ES-3... mmmhhhh! miodzio.

ale wiem ze cuda zdarzają sie bardzo rzadko.

... na nowe, to mnie niestety nie stac. :-(

ale dzieki za zainteresowanie sie.

witam Panowie,

Tak się składa, że to właśnie ja sprzedaję SHL5 na hifi.pl :)

Kiedyś bywałem tu częściej obecnie pisuję sporadycznie ... chociaż wątek Harbeth Club czytam regularnie :)

Wracając do tematu kolumn, są w bardzo dobrym stanie, kolor wiśnia, kupione u polskiego dystrybutora.

W komplecie standy, paragon zakupu, ulotka Harbeth'a. Niestety nie mam kartonów do nich :(

Jestem ich pierwszym właścicielem.

Cena 7 500 PLN.

SHL 5 z drugiej ręki na naszym rynku to rzadkość, przeglądając ogłoszenia przez ostatnie dwa lata natknąłem się tylko na jedną wzmniankę o ich sprzedaży.

Jeżeli ktoś z kolegów jest zainteresowany proszę o kontakt (695 65 69 08) myślę, że się dogadamy :)

zdezintegrowany

Witam serdecznie,

czy ogłoszenie jest wciąz aktualne? Ile lat mają kolumny?

Czy mozliwe jest przesłanie zdjęć ? Jeśli tak, to prosze przesłać pod adres: [email protected]

pozdrawiam,

Daniel

witam Panowie,

Tak się składa, że to właśnie ja sprzedaję SHL5 na hifi.pl :)

Kiedyś bywałem tu częściej obecnie pisuję sporadycznie ... chociaż wątek Harbeth Club czytam regularnie :)

Wracając do tematu kolumn, są w bardzo dobrym stanie, kolor wiśnia, kupione u polskiego dystrybutora.

W komplecie standy, paragon zakupu, ulotka Harbeth'a. Niestety nie mam kartonów do nich :(

Jestem ich pierwszym właścicielem.

Cena 7 500 PLN.

SHL 5 z drugiej ręki na naszym rynku to rzadkość, przeglądając ogłoszenia przez ostatnie dwa lata natknąłem się tylko na jedną wzmniankę o ich sprzedaży.

Jeżeli ktoś z kolegów jest zainteresowany proszę o kontakt (695 65 69 08) myślę, że się dogadamy :)

zdezintegrowany

• 1 miesiąc później...

Witam po dłuuugiej nie obecności na forum. Koledzy mam do was pytanie. Od wczoraj mam w domu na odsłuchach SHL5 do kupna których się przymierzam. Kolumny są nowe wyciągnięte z fabrycznie zapieczętowanych kartonów. Zauważyłem niepokojące zjawisko, otóż lewa kolumna gra delikatnie ciszej i mniej soczyście w stosunku do prawej także ilość detali i wybrzmień jest mniejsza a raczej mniej słyszalna, bas jest szczuplejszy no i wokale przesuwają się w kierunku prawego głośnika. Wykluczyłem pozostałe elementy toru winna jest wyłącznie lewa kolumna, ponieważ zamieniając głośniki dając lewy na prawy kanał efekt podąża za kolumną. I tu moje pytanie, ponieważ jak zapewnia konstruktor kolumny są parowane więc czy jest możliwe, że to sprawa wyłącznie wygrzania głośników czy może coś poważniejszego? Czy miał ktoś z was podobne doświadczenia z produktami tej marki?

Edytowane przez muaddib_dw
Gość intenser

(Konto usunięte)

Witam po dłuuugiej nie obecności na forum. Koledzy mam do was pytanie. Od wczoraj mam w domu na odsłuchach SHL5 do kupna których się przymierzam. Kolumny są nowe wyciągnięte z fabrycznie zapieczętowanych kartonów. Zauważyłem niepokojące zjawisko, otóż lewa kolumna gra delikatnie ciszej i mniej soczyście w stosunku do prawej także ilość detali i wybrzmień jest mniejsza a raczej mniej słyszalna, bas jest szczuplejszy no i wokale przesuwają się w kierunku prawego głośnika. Wykluczyłem pozostałe elementy toru winna jest wyłącznie lewa kolumna, ponieważ zamieniając głośniki dając lewy na prawy kanał efekt podąża za kolumną. I tu moje pytanie, ponieważ jak zapewnia konstruktor kolumny są parowane więc czy jest możliwe, że to sprawa wyłącznie wygrzania głośników czy może coś poważniejszego? Czy miał ktoś z was podobne doświadczenia z produktami tej marki?

hmm

break-in nie ma tu chyba nic do rzeczy

poprawa względem ilości przepracowanych h jest bezdyskusyjna ale winna postępować symetrycznie

pograj jeszcze przez weekend i jeśli nie będzie poprawy - wymieniaj

U mnie gra tak tylko, jeśli nie podłączę jednego z głośników ;-)

Podejrzane...

No aż tak skrajnie to nie jest głośnik lewy gra ciszej, gdy prawy daję na lewy kanał od razu słychać wyraźniej instrumenty, wybrzmienia więcej basu którego nie ma kolumna lewa. Głośniki grają od piątku ale zmian nie ma. Przy bardzo cichym słuchaniu ewidentnie dominuje kolumna prawa.

muaddib_dw - efekt o jakim piszesz może występować gdy np. lewa strona pokoju jest bardzo wytłumiona a prawa to np. "twarde meble"

ale jeżeli tak nie masz to posprawdzaj jeszcze kable głośnikowe, interkonekty, zworki w kolumnach - jeżeli żadna z tych rzeczy - to wymień kolumny

muaddib_dw - efekt o jakim piszesz może występować gdy np. lewa strona pokoju jest bardzo wytłumiona a prawa to np. "twarde meble"

ale jeżeli tak nie masz to posprawdzaj jeszcze kable głośnikowe, interkonekty, zworki w kolumnach - jeżeli żadna z tych rzeczy - to wymień kolumny

Reszta sprzętu jest ok ponieważ gdy prawą kolumnę daję na lewy kanał to od razu jest lepiej. Faktem jest, że mam trochę kiepskie ustawienie ponieważ po prawej stoi witryna sosnowa od której dźwięk faktycznie może się odbijać natomiast od lewej strony mój pokój otwiera się na sypialnię co razem tworzy 25 m2 pokój 15m2 + sypialnia 10m2. Chodzi głównie o to że przestrzeń w prawym głośniku jak i wybrzmienia instrumentów są bardziej namacalne niż w lewym także bas jest mocniejszy.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.