Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jamówię

(Konto usunięte)

miałem soundarty (kloce ze 40kilo szt), miałem taboreciki z Ikea i jeszcze jakieś wynalazki

ani jedno ani drugie nie warte polecenia: na pierwszych kompletnie straciły chęć grania (miałem wrażenie , iż stand zdominował tę kolumnę) , na drugich brzmienie wpadało w dziwną wibrację..

kupiłem więc skylany i zamknąłem temat - bas sprężynka , reszta wzorowa

nie ma sensu wyważać otwartych drzwi (zwłaszcza w tak specyficznie strojonych do grania obudową skrzynkach jak u Harbetha) i szarpnąć się od razu na skylana - lepiej już nie będzie ; może na japońskich taboretach z egzotycznego drzewa za pierdylion zł

Tak myślałem a co z wątpliwościami mamza?chodzi o wysokość

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Panowie z jakimi głośnikowcami lubią się Harbethy w przypadku napędzania ich lampą?Oczywiście użytkowników solid state też proszę o opinię ale nie ukrywam, że gram na lampie i tak zostanie więc taka opinia jest dla mnie jakimś drogowskazem

Gość intenser

(Konto usunięte)

Tak myślałem a co z wątpliwościami mamza?chodzi o wysokość

też wydaje mi się , iż skylan 60cm ciut za wysoki jest do 30

choć nie próbowałem bo nie ujeły mnie 30.1 na tyle (względem shl5 oczywiście) by poświęcić im więcej czasu

Leben i kończysz temat - lepiej nie będzie (miałem swego czasu podejścia z BAT'em , ARC , Bonasusem itp) -cholera - teraz doczytałem , że chodziło Ci o kable

to jak z przyprawami do zupy , musisz popróbować - ważne , aby nie miały zbyt pojemnościowego charakteru

ostatnio słuchałem nowej Shunyaty Anaconda Z-tron - rewelacja

Edytowane przez intenser

Skylany będą ciut za wysokie do m30 jeśli słuchamy z bliska na niskim fotelu. Z 3-4m z sofy będzie ok.

Przez ostatni tydzień posłuchałem kilku głośnikowców i najbardziej przypadły mi do gustu najtańsze Tara Labs TL-2/14

Bardzo fajnie mi się zgrały z M30.1

Polecam je tym którym brakuje w systemie pazura i klarowności, tam gdzie jest za tłusto.

Edytowane przez mamz
Gość jamówię

(Konto usunięte)

też wydaje mi się , iż skylan 60cm ciut za wysoki jest do 30

choć nie próbowałem bo nie ujeły mnie 30.1 na tyle (względem shl5 oczywiście) by poświęcić im więcej czasu

Leben i kończysz temat - lepiej nie będzie (miałem swego czasu podejścia z BAT'em , ARC , Bonasusem itp) -cholera - teraz doczytałem , że chodziło Ci o kable

to jak z przyprawami do zupy , musisz popróbować - ważne , aby nie miały zbyt pojemnościowego charakteru

ostatnio słuchałem nowej Shunyaty Anaconda Z-tron - rewelacja

Jak rozumiem nie ma niższych skylanów?czyli muszę kupić inne podstawki a to z kolei nie da pełnej satysfakcji?Cholera zmartwiłeś mnie podwójnie, bo gram na Bonasusie i jest to ostatnia rzecz którą chcę zmienić Bociek ma u mnie dożywocie a Leben 300 czy 600?intenser mam jeszcze prośbę opisz proszę jakie cechy ma Leben a jakich brakowało Bonasusowi w Twoim odczuciu.Jestem tego bardzo ciekaw bo z moich doświdczeń wynika,że dopiero bardzo utytułowana konkurencja i to z przedziału 50kzł spowodowała moje większe ożywienie.Nie mam doświadczeń Leben harbeth i Bonasus Harbeth bezpośrednio w domu dlatego Twoje uwagi ,człowieka który sprawdził to połączenie są dla mnie bezcenne:)

Edytowane przez jamówię
Gość intenser

(Konto usunięte)

Bociek ma u mnie dożywocie a Leben 300 czy 600?

Bociek fajny jest ale to nie to co z Lebenem

miałem od 300 poprzez 600 po dzielonkę (Rs100+660p)

i za każdym razem wracam do 300 (na wypasionych lampach rzecz jasna, tu nie ma przebacz : absolutnie czysty ton Lebena + rozdzielczość kolumn nie pozwala na półśrodki)

Edytowane przez intenser

Miałem Lebena 300 bez x.

Z 7ES3 grało bardzo dobrze, brakowało jedynie mocy przy koncertach symfonicznych

i piano solo.

Ale do jazzu i spokojniejszych klimatów to zestawienie jest super.

Również z dobrym gramofonem i dobrym pre (wysokie Graham Slee) będzie bardzo fajnie.

Edytowane przez mamz
Gość intenser

(Konto usunięte)

jakie cechy ma Leben a jakich brakowało Bonasusowi w Twoim odczuciu

Bonasus zacny jest - bez dwóch zdań

tyle , że nie do końca idealnie zgrywa się z Harbethami (to wyjątkowo zestrojone, wyjątkowo naturalne ale i wyjątkowo upierdliwe kolumny)

najważniejsza w całym torze jest synergia - wzmak <> kolumny

a teraz odpowiadając wprost:

nie jestem zwolennikiem lamp EL34 i pochodnych (choć Bonasus był chyba najlepszym wzmakiem jaki miałem na tych właśnie lampkach) , Leben na jego tle to przejrzysta torpeda , bez pewnej mętnej naleciałości charakterystycznej dla EL34

300-tka wnika w strukturę dzwięku lepiej, głębiej a i powierzchniowa otoczka wydaje się doskonalsza , jest też znacznie szybszym wzmacniaczem

a teraz najważniejsze - moc (czy też odczuwalne wysterowanie kolumn) : oba w nominale podobne , Bonasus wygląda ze swoim zestawem traf równie imponująco jak czołg Leopard tyle , że ta mała japońska popierdółka steruje harbethami na jego tle jakby miała nie 15 a przynajmniej 50W

nie pozostaje nic innego jak samodzielnie spróbować , choć by odczucia były inne niż moje maleją raczej do zera

powyższe odczucia dotyczą tylko i wyłącznie współpracy z omawianymi głosnikami , z innymi mogło by być zgoła odwrotnie

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Bociek fajny jest ale to nie to co z Lebenem

Pls pogłęb to i co z podstawkami skoro skylan zamyka temat a do mojego lokum są za wysokie?jaka alternatywa która pozwaka spać spokojnie?

Ok doczytałem.Rozumiem,że grałeś na el34.Bonasus na KT77 i Emmision Lbs jako prostownikach to inny wzmacniacz, z resztą to w nim kocham inne lampy inna paleta zalet lub wad w zależności od jakości.Bonasus dla mnie to barwa, kapitalna, nasycona jak z MO FI nieprawdopodobna rozdzielczość i to co mnie rozwala to mikrodynamika,w żadnym wypadku nie deprecjonuje Twoich doświadczen trochę poczytałem i pooglądałem Lebena i odnoszę wrażenie,że nie chodzą z Bonasusem w tej samej lidze:)Bociek ma jeszcze imo jedną zaletę jak znudzą mnie Harbethy i kupię Guarnieri to on bez większego wysiłu je pięknie uciągnie-znam gościa który gra na takim secie a Lebena z obawy o jego i głośników kondycje bym nie podpiął.Jeszcze raz powtarzam, że nie deprecjonuje Twoich doświadczeń, ale jestem ciekaw jakbyś opisał to co słyszysz setem lamp o którym napisałem.Co ciekawe widziałem jak Bonasus grał z Europami Isophona i wstęgami T+A nie wierzyłem w to co widzę ale takie były fakty a tu nagle nie daje rady Harbethą?fajne jest audio:)

Edytowane przez jamówię

Jeśli chodzi no EL34 to gram z moimi Harbethami na Unison Research S6. Jest pięknie, wyśmienita synergia, znajome audiofilskie uszy (kilka par) powiedziały że jest piekniej niż Krell KAV-500i + Dynaudio Contour 3.0, zarówno ze źródeł cyfrowych jak i analogowych.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Posiadam kolumny Dynaudio S25se i nie powinienem się wypowiadać na temat Harbetha tym bardziej że nigdy ich nie miałem...ale.. kiedyś

słuchałem u kolegi w Monachium Harbeth m40.1+Accu a45+2410+Audio Research CD7...coś pięknego! Jeżeli kiedyś przyjdzie mi zmieniać

kolumny to tylko na Harbetha

P.S. Potwierdzam że głośnikowa Anaconda Z-Tron to znakomity kabel,u mnie sprawdził się w stu procentach.

Gość intenser

(Konto usunięte)

fajne jest audio:)

i nie chce być inaczej

teoretycznie powinno być ok, w praktyce nie chce i na odwrót

dopóki przez kilka dni nie popróbujemy u siebie -tak naprawdę nie wiemy nic

nie ma uniwersalnych reguł itp- bardzo złożona to materia

nie pozostaje nic innego jak spróbować podpiąć Bonasusa do Harbethów - odpowiedni dobór lamp i może być zajebias , nie przeczę (to , że niesprawdziło się u mnie, albo inaczej z Lebenem sprawdziło się znakomicie o niczym nie przesądza)

Gość jamówię

(Konto usunięte)

i nie chce być inaczej

teoretycznie powinno być ok, w praktyce nie chce i na odwrót

dopóki przez kilka dni nie popróbujemy u siebie -tak naprawdę nie wiemy nic

nie ma uniwersalnych reguł itp- bardzo złożona to materia

nie pozostaje nic innego jak spróbować podpiąć Bonasusa do Harbethów - odpowiedni dobór lamp i może być zajebias , nie przeczę (to , że niesprawdziło się u mnie, albo inaczej z Lebenem sprawdziło się znakomicie o niczym nie przesądza)

Dzięki za opinie i miłą rozmowę:)zdecyduje empiria i mam nadziję że będzie magia.Jeszcze raz dopytam o stands co jeśli nie skylan?tylko bez kompromisów,założyłem że kupię skylans ale jeśli będą za duże to co dalej?

Gość intenser

(Konto usunięte)

to nie mam pojęcia, nikt inny nie robi ciekawych standów o takiej podstawie by pokrywała się z powierzchnią dużego monitora

Skylany pod 30 mają 59-60cm ( imo powinny miec max 50cm)

w moim odczuciu ciut za wysokie , ale wszystko zależy od tego jak wysoko masz pkt odsłuchowy

chyba , że bardziej podpasują Ci Shl5 - wtedy Skylan o wys. 40cm będzie idealny !

Gość jamówię

(Konto usunięte)

to nie mam pojęcia, nikt inny nie robi ciekawych standów o takiej podstawie by pokrywała się z powierzchnią dużego monitora

Skylany pod 30 mają 59-60cm ( imo powinny miec max 50cm)

w moim odczuciu ciut za wysokie , ale wszystko zależy od tego jak wysoko masz pkt odsłuchowy

chyba , że bardziej podpasują Ci Shl5 - wtedy Skylan o wys. 40cm będzie idealny !

Shl5 się nie zmieszczą,może więc skylan 40 cm a o dodatkowe 10 cm zadbać np płytami marmurowymi granitowymi lub innymi?Czy skylan pod shl5 mają ten sam rozmiar podstawy co dedykowane 30.1?

Ok już wiem że nie .Zrobię tak-wypożyczę skylans i jak się nie spiszą zaczniemy eksplorację dalej

Edytowane przez jamówię

Trafiłem dziś na AudiogoN, na następujący wpis...

"The Harbeth official spec at 86 db is very conservative. One of the British magazines actually measured it at closer to 90 or 91. Also the steady impedance loadline makes for an easy drive for tube amps. I've been running my SHL5's with an Allnic 300b integrated rated at 12.5 wpc. In a reasonably sized room and sitting within 10 foot proximity of the speakers I get all the volume level I need for my satisfaction. My preferred music genre is small jazz trio, acoustic, etc.

Ultimately, the dynamic headroom may be a little compromised with low power tubes but the quality of the presentation makes up for any lack of quantity (ultimate SPL) as far as my preferences go.

Regards,

Dave"

...poza skuteczności, której sprawa została poruszona w tym wpisie, nurtuje mnie sprawa impedancji SHL5. W zależności od źródła 6 lub 8ohm. Czy ktoś bawił się w pomiary?

Oj jakoś wolę stare 83-86 db, niż te dzisiejsze wymyślone 92-93 db. Dla porównania weź sprawdź podawną moc niektórech najnowszych mzmacniaczy czy aplitunerów,to żenada na kołach. Oczywiście nie mowa tu o wszystkim co jest produkowane.

Może ktos napisać parę słów o brzmieniou 30.1 - i ewentualnym odnisieniu ich brzmienia do SHL5 i/lub 7ES3

Miałem okazję słuchać tych kolumn w salonie Audio System.

Nie jestem miłośnikiem firmy Harbeth...do tej pory podobały mi się jedynie SHL 5 - dla mnie świetne kolumny o koszmarnym wyglądzie, dlatego ich nie kupiłem...ale dźwięk w dobrym zestawieniu, świetny...okazja cenowa

30.1 to zaś drugie kolumny tej firmy, które mi się spodobały...dużo lepsze od 30...i dużooo lepsze od 7...

Każdemu rekomenduję ich odsłuch. Za 10 tyś PLN to moim zdaniem potencjalny hit...a dźwięk to trzeba samemu posłuchać...bardzo miły, a jednocześnie przejrzysty, są i smaczki jest i dynamika jakiej nie było przedtem w 30 i góra dużo lepsza od 30...

Za około 10000zł poszły ostatnio 40.1 + oryginalne standy to dopiero była gradka. Można powiedzieć że prawie je drapałem pazurami.Zabrakło mi trochę zimnej krwi. Oj żałuje. Chyba skończył bym na razie poszukiwania dla siebie.

Nowe wszędzie trzymają cenę

ogólnie 50% ceny to okazja, przy używkach w idealnym stanie ale nie jest łatwo .

Najlepiej szukać uźródeł czyli w U.K ,jednak często odbiór tylko osobisty a to zwiększa koszty.

moreno, z jakim setupem słuchałeś 30.1?

Koledzy Hatbethowcy, słuchacie swoich cacek z maskownicami czy bez?

Niby Alan stroi je w maskownicach ale ja zawsze wolałem ich słuchać gołych.

Z maskownicami jest taki mały kocyk na wysokich tonach.

Muszę przewietrzyć mój system…

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.