Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokotonowy do ca18rnx?

cygaret

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Planuje sobie zbudować monitory do 2000 PLN. Na diyaudio polecono mi zestaw Seas CA18rnx+ t25c003

Wychodzi 500pln woofery i 860 tweetery + 400 zwrotnice. W sumie 1800 pln.

zestaw z poniższego linka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam do was pytanie, czy tweeter jest dobrym wyborem? Może znacie inne zestawy oparte na ca18rnx ale z innym tweeterem?

Ukryta Zawartość

Musica curat cor meum et animam meam delenit

https://www.audiostereo.pl/topic/49524-wysokotonowy-do-ca18rnx/

Ja bym wolał zrobic coś takiego bo wyszło by zdecydowanie taniej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzieki Jacek za propozycje, ze względu na cene to faktycznie lepiej. Ale ja już odłożyłem pieniądze i mam własnie te 1400 przeznaczone na głośniki. Dlatego chciałbym kupić najlepsze przetworniki w tej cenie. Chyba ,że uważasz 27TBFC/G za lepszy od t25c003 ?

Ogólnie to szukam kopułki o brzmieniu delikatnym,detalicznym,ocieplonym. Nie jest dla mnie ważna precyzyjna lokalizacja, bardziej cenie muzykalność i granie z powietrzem,przestrzenią.

T25C003 ma niestety glitch'a przy 16kHz, będącego skutkiem odbicia dźwięku od nabiegunnika. Żeby się tego pozbyć, trzeba rozkręcić gwizdek i wsadzić krążek materiału tłumiącego.

Ukryta Zawartość

Wchodzimy w Tweeter Tweaks -> Another Commonly Found Tweeter Problem and Fix

Ukryta Zawartość

Nie uważam tak bo nie słyszałem t25c003 natomias miałem robic konstrukcje na 2 x ca18rnx + 27TBFC/G daltego Ci zasugerowałem :) Ja bym na twoim miejscu taką włąśnie zrobił no chyba że masz malutki pokój to zostań przy monitorach.

Ale poczekaj aż inni się wypowiedzą ;)

Servantess po Twoim wpisie nasuwa mi się jedno pytanie. Czy warto mi dopłacać 4x do t25c003 skoro 27TDFC zagra tak jak lubię? Misimor bardzo chętnie przeczytał bym Twoją opinię na temat tych wysokotonowców.

Moje 2way zaprojektował misiomor-długo sie zastanawiałem nad wysokotonowym-wkoncu zdecydowałem sie na tego 27TDFC-ten tweeter wnosi zycie w muzyke-nie kłuje i nie męczy-gra bardzo przyjemnie...i co ważne mozesz stosowac niski podział...

Nie miałem robić przetwornika a miałem robić kolumny na tych własnie przetwornikach a wybrałem je po wileu dyskusjach i naradach z innymi. Doszedłem do wniosku że warto coś takiego wykonać a skoro doszedłem do takiego wniosku to coś mnie musiał w nim przekonać.

To samo kolega Servantess po wielu przemyśleniach wybrał właśnie tego 27TDFC i skoro on,ja i wlieu innych wybrało właśnie tego wysokotonowca to coś wnim musi być co może się podobać :)

Daltaego odrazu Ci go poleciłem bo sam go kiedyś wybrałem ;)więc zostaw sobie trochę kaski i bedziesz miał monitory na poziomie i troszkę zaoszczędzone pieniądze co w stanie kryzysu jest przydatne ;) np na leprzy wzmaniacz czy też jakieś ustrojstwa akustyczne do pokoju :)

Wielkie dzięki za wpisy. Skoro mówicie ,że ten tweeter jest dobry to ja tez zrobię na nim monitory :-)

Mam teraz taką malutką prośbę, posiadacie projekt zwrotnicy do tego zestawu?

Czy objętość 24L dla obudowy br jest ok? fi 60mm dł. 110mm

Czy warto pomyśleć o zestawie 2,5 way, np. 2xca18 + 27dtfc?

Jacku będę naprawdę wdzięczny jak podeślesz mi szczegóły na priv. Głównie interesuje mnie strojenie br jego średnica długość, czy 2xca18rnx siedzą w jednej wspólnej komorze?

Ostatecznie dzięki Servantessowi zostaje przy projekcie ze strony seasa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, zrobię identyko jak w projekcie seas-a. Zwrotnic nie umiem projektować. A po za tym ciekawi mnie jak to zagra bo większość poleca 17-24L dla ca18 a tu 14L będzie. Pamietam jak kiedyś robiłem suba dla HS250 wszyscy dawali w 21L, ja nie mając miejsca w bagazniku zrobiłem książkowe minimum 17 Litrów i zagrało świetnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.