Skocz do zawartości
IGNORED

Platforma antywibracyjna, co i jak?

Gość rochu

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem idealna platforma antywibracyjna powinna być oparta o amortyzatory(bardziej zegarmistrzowskie niż samochodowe)ponieważ to one służą do eliminacji drgań.Sprężyna drgania może wygasić ale w dużo dłuższym czasie i w przypadku kiedy nie będą następowały następne,jeżeli się pojawią nastąpi kumulacja drgań.Dla tego powodu właśnie w samochodach stosuje sie Amortyzatory a nie same sprężyny(żyłki).Dobry inżynierski temat.

Jeszcze tak na marginesie,to z punktu widzenia naukowego problem eliminacji drgań został dosć poważnie potraktowany i drzwi zostały otwarte.Pozostała tylko kwestia zastosowań i może do branży audio lekka miniaturyzacja.pzdr.

prym sprezyny w samochodzie nie słuza absolutnie do wygaszania drgan a do ustalenia wysokosci zawieszenia w jakis wybranych parametrach

jesli zrobisz taki stolik na spezynach z dorobieniem np olejowych amortyzatorow i wszystko na maszynach precyzyjnych to przekroczysz cene stolika finite z rezonatorami

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

cir.Jesteś w błedzie.Sprężyny owszem ustalają wysokość ale nie tylko.Co do kosztów:Było już wiele na ten temat ale przypomnę Ci cene sieciówki NBS 12500 euro,jak się ma ta cena do 1m drutu?Myśle,że za tą kwotę można zbudować kilka platform i z zyskiem jeszcze sprzedać.

prym finite kosztuje do 10kzł i dostajesz wszystko

nie pisz bajek ze ktos ci zrobi stolik z dobranym zawieszeniem do drgan sprzetu a nie na pałe za ta kase duzo fachowej roboty i materiał tez konkretny

to nie sieciowka z rodowanym i złoconym bolcem

cir.To ma być rzeczowa dyskusja na temat techniczny,bez osobistych wycieczek.Jeśli tak ma być to nie używaj uogólnień w postaci"dużo fachowej roboty"lub "dostajesz wszystko"albo "piszesz bajki"inne ceny są w Warszawie a inne u stolarza w Chociwlu niczego mu nie ujmując(bdb stolarz).

Przykład tej sieciówki jest więc znamienny,nie wiem i nie znam wyrobów Finite i nie wiem jak są skonstruowane,czy są zastosowane wspomniane amortyzowane zawieszenia czy oparte na stożkach płyty granitowe,z MDF czy drewniane.Zajrze Twoim sposobem do wyszukiwarki i sie dowiem.

Widzę, a raczej czytam, że forumowicze powoli ale skutecznie zaczynają zawężać problem do do elementów/części tłumiących. Uważam, że ta dyskusja rozwija się w dobrym kierunku.

Czuć, że wielu dyskutantów jest zawodowo związnych z innymi dziedzinami i dlatego niekiedy jest im trudniej określić, przedstawić różne pomysły ale to nic nie szkodzi. Uważam za dobre to, że problem jest akceptowany i rozumiany.

Należy również uczciwie napisać, że całe te zagadnienie jest już opracowne i technicznie opisane w liteaturze faktu. Jednak ze względu na to, że rozwiązania powstały w trakcje często kosztownych badań tak trudno ich wyniki znaleść w internecie. Pisałem zresztą o tym kilka postów wcześniej.

HM69.Swoim wpisem chciałem zaznaczyć,że w innych dziedzinach postęp technologiczny rozwiązał problem eliminacji drgań i,że zachodzi potrzeba może przeszczepienia tych rozwiązań na rynek audio.

Niby dla czego mamy wyważać otwarte już drzwi.Kojarzy mi się to z czymś.

HM69.Zostałem zle zrozumiany.Chodzi o to,że problem eliminacji drgań w innych dziedzinach poszedł pewnie dalej niż w audio,przykładem jest choćby samochód.Wiedza fachowa na ten temat jest pewnie ogólno dostępna,tak jak choćby wiedza na temat leczenia grypy lub amortyzacji fundamentów budynków mieszkalnych w rejonach zagrożonych trzęsieniami.Chciałbym przez to powiedzieć,że możemy poszerzyć poszukiwania rozwiązań w innych dziedzinach i zastosować po uprzedniej adaptacji w branży audio.Nierzadko to może wystarczyć a niekiedy trzeba być pierwszym.

prym@ zgadzam się z takim punktem widzenia. masz rację. dlatego na początku wątku starałem się możliwie prostym językiem opisać problem. i teraz jest właśnie możliwość przedstawiania różnych pomysłów na ominięcie tych drgań. tylko najpierw trzeba by je zdefiniować.

być może cały jest problem jedną wielką nadinterpretacją i tyle. należy pamiętać, że zdecydowana większość ludzi pomija drgania. do połączenia wzmacniacz z CD używa kabelka za 1zł i 60 groszy, a do zasilania sieciówki za całe 4 złote i jest dobrze. ale taki punkt widzenia lansowany przez jedengo trolla jakby nie pasuje do tego forum, prawda?

rochu > używam od jakiegoś czasu transportu Audiomeca Mephisto I.

Czy należy dokupić platformę antywibracyjną pod transport ? Oto odpowiedzi:

A.Etap pierwszy. Początkowo położyłem transport na drewnianej szafce. Było nieźle. Z racji czasu jaki upłynął od powstania tego urządzenia postanowiłem wymienić w nim zegar. I tu duża poprawa brzmienia po wymianie zegara.Pojawiły się dźwięki których nie było !

B. Etap drugi. Zamówiłem płytę granitową pod transport. Zamontowałem regulowane kolce. No i co!

Oprócz ładnego wyglądu nic specjalnego nie uzyskałem. Gruba 3-centymetrowa płyta granitowa oprócz wyglądu nic pozytywnego nie wniosła do brzmienia. Powiem wręcz że utraciłem wypełnienie średnicy. Dźwięk bardziej konturowy. Bez blasku. Szczególnie widoczne to było na wokalach. Lepiej było na drewnianej szafce. Płyta granitowa pod transportem u mnie nie sprawdziła się. Gram z lampą Audio Note Meishu 300B i uciekł czar lampowego brzmienia.

C. Etap trzeci. Pożyczyłem od kolegi płytę antywibracyjną TROX-a i okazało się że to dobre rozwiązanie. Wokale odzyskały lekkość, barwę. Przybyło muzyki w tle na dalszych planach. Postanowiłem zakupić płytę antywibracyjną. Dokonałem zakupu DIVINE ACOUSTICS. Koszt bodajże 500zł. I mam ją do dziś.

Jest w sprzedaży wiele płyt antywibracyjnych. Transport Audiomeci potrzebuje takowej płyty. A odwdzięczy się on piękną muzą. Jest w tym jakaś synergia. Warto wypoziomować transport przy pomocy dobrej poziomicy.

prym a dlaczego jesli zwracam ci uwage ze piszesz bajki to uwazasz ze to atak w stosunku do ciebie

chciałbym jedynie abys zapoznał sie wiecej z dostepnym sprzetem na rynku jesli juz zaczynasz oceniac co jest ile warte

napisałes cos z przekasem o posługiwaniu sie wyszukiwarka wiec nie wiem czy to ma byc zarzut ?

jestes akurat w temacie wałkowanym regularnie na forum od wielu lat wiec wyszukiwarka jest mi niepotrzebna w temacie platform antywibracyjnych Natomiast do czego słuzy sprezyna w zawieszeniu i czy istnieje amortyzator zegarmistrzowski wiem z pamieci bo kocham samochody a zegary równiez zbieram od wielu lat

Jest jeszcze takie coś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i naprawdę działa :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do kompresu żelowego, to uważam, że ma zbyt gęstą konsystencję.

Wieżowce na terenach aktywnych sejsmicznie buduje się na wielkich poduszkach powietrznych - ale nie wiem jak by to zastosować pod kompaktem.

Ktoś wspomniał o piłkach do squosza. A która by się najbardziej nadawała:

"- dwie żółte kropki, dla średnio jaki i bardzo zaawansowanych graczy

- jedna żółta kropka, piłki wolne, 10% wyższe odbicie od podłoża,

- czerwona kropka, piłki średnie, 20% wyższe odbicie od podłoża,

- niebieska kropka, piłki szybkie, 40% wyższe odbicie od podłoża. Piłki dla początkujących." - opis z aukcji.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

zyzio@ podał adres do ciekawego tekstu. Jest to trochę marketingoweo opracowanie ale przedstawia zasadę działania takich małych rezonatorów prętowych, które pochłaniają energię i to działa. Ale co jest ciekawego w tym tekście. Jest przedstawona metoda /sposób pomiaru drgań. Znaczenie węzłów, punktów odniesienia, i całej tej procedury, która jest potrzebna do zdefiniowania i pomierzenia wyników. Proszę zwrócić uwagę,że pracownicy uniwersytetu też przedstawiają wyniki i różnice w pomiarach przy pomocy widma. tutaj w postaci drukowanej. To jest o wiele bardziej zrozumiałe i czytelne dla audiofila.

Ja używam tego Resonatora na odtwarzaczu - działa znacznie lepiej niż vibrapody czy tym podobne tremblery ;) Niestety drogie to jak cholera.....wkurza mnie te dymanie za research jak mawia Elbi......

• Redaktorzy

"Wieżowce na terenach aktywnych sejsmicznie buduje się na wielkich poduszkach powietrznych - ale nie wiem jak by to zastosować pod kompaktem."

Rozwiązanie typu dętka rowerowa było popularne w audio już w latach 90. Tylko że to ładnie nie wygląda.

Najgorsze jest to, że jak postawiłem to cholerstwo na CD, wyszukałem optymalne mioejsce to już nie było odwrotu.....rozdzielczość się poprawiła, kontrola basu, przestrzeń, kontury instrumentów....+ zero efektów ubocznych......

cir@ przepraszam chodziło o twój link. to moja wina jestem gapa. piszesz, że dużo niezrozumiałych pojęć. masz rację. dlatego ja w swoich poprzednich postach starałem się pisać możliwie prostym językiem bez tej całej inżynierskiej terminologi.

HM69

z tego opisu widac jedno wszystkie działania musza byc przemyslane i dostosowane do konkretnych rezonansow

amator nie ma szans czysty przypadek co mu wyjdzie ze strojenia swojego stolika

=>L3VY, 1 Mar 2009, 18:38

Jakbyś uważnie czytał, to byś zauważył że żel ma odebrać energię drgań odtwarzacza CD i zamienić ją w ciepło-czyli nie oddawać z powrotem do CD. Powietrze jako czynnik ściśliwy ulegnie kompresji następnie przekaże energię z powrotem na CD a także dalej szczątkowo na granit mogąc powodować rezonanse analogiczne do tych w pokoju. Twój pomysł z poduszkami powietrznymi ma sens ale właśnie przy umieszczeniu ich dopiero pod granitem.Powietrze ma za mała masę własną żeby przenieść drgania podłogi o dużej amplitudzie na płytę granitową (coś jak te żyłki zawieszane pod sufitem ale lepiej)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

wełniany@ obawiam się, że chyba się pogubiłeś. w artykule jest napisane o cieple ale to normalne. każde drganie/wibracja jest jakby zewnętrznym objawem energi. a skoro energia to ciepło. jednak w tym przypadku to jest całkowicie pomijalne ciepło.

natomiast w konstrukcji o której piszesz zakładasz, że musi być granit. tylko do czego? jakie drgania on ma pochłaniać czy likwidować?

Przedmiotowy CD powinien stać na lekkiej płaszczyźnie, żeby jej masa była dla układu prawie pomijalna. wówczas prezniesie drgania CD na element/części tłumiące drgania. w innym przypadku odbije je. Dlatego przymierzając się do takiej konstrukcji z granitem trzeba dokładnie wiedzieć po co on tam ma być. Jeżeli w ogóle jest potrzebny..... .

>Rozwiązanie typu dętka rowerowa było popularne w audio już w latach 90. Tylko że to ładnie nie

>wygląda.

Mam 10" dętkę od taczki akurat cała wejdzie pod cd. Nadmuchać ją lekko, i pod kompakt? Jak ją nadmucham na kilka atmosfer to raczej już nie będzie tak pomocna.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.