Skocz do zawartości
IGNORED

Hybrydy lampowo-tranzystorowe hm....

Patryk-1980

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegow!

Co sadzicie o hybrydach tzn. wzmacniaczach lampowo-tranzystorowych.

Czy rzeczywiście sa warte zachodu czyt. kupna.

Jakim dzwiekiem graja (po trochu lampowym) a moca (jak tranzystory), a odtwarzacze CD z lampa tez wnosza cechy cieplego dźwięku?

Jak to jest z tymi hybrydami naprawde……

A takowy Magnat MA 800 i Magnat MCD 850 co sadzicie i czy słuchaliście?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ps. Z gory dziekuje za Wasze opinie na w/w temat :)

Ukryta Zawartość

"Lampa nie umiera nigdy"

https://www.audiostereo.pl/topic/49535-hybrydy-lampowo-tranzystorowe-hm/

Jesli interesuja Cie hybrydy to moze na początek sprobuj sprawdzonych klockow,Magnat raczej słynie bardziej ze sprzetu car-audio niz wzmacniaczy hybrydowych i raczej w tej kwestji nie zabłysnał na rynku niczym specjalnym.Z hybryd ciekawie brzmi np.Copland CSA 14,CSA 28,fajnie grajacy i w miare tani jest tez Opera consonace hybrid mk2.Hybrydy maja przewaznie dynamike tranzystora połączona z nasyceniem barwy lampy.Z bardzo starych urzadzen sa jeszcze grajace bardzo gęsto i dość zamulonym dzwiekiem wzmacniacze Luxmana 103u,105u itd.

jak hybryda to możesz przejżeć oferte vincenta, bardzo muzykalne wzmaki.ja miałem okazje słuchać 226mk2 świetny piecyk, faktem jest że, zanim zacznie grać to troche muszą się lampki w pre rozgrzać natomiast nie zmienia to faktu że, to fajna solidna konstrukcja

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

Co prawda to na ta chwile chce poczytac Waszych opinii, i na tym obecnie poprzestane ale zawsze to bedzie dobre ukierunkowanie i wieksza wiedza bym mogl w przyszlosci miec obraz o hybrydach .

"Lampa nie umiera nigdy"

Wzmacniacze hybrydowe czyli przedwzmacniacz lampowy i końcówka tranzystorowa to w wielu sytuacjach i konfiguracjach bardzo dobre rozwiązanie. Jest to połączenie plastyczności, ciepła, muzykalności lampy z mocą tranzystora. Ponadto są to urządzenia praktycznie bezobsługowe - nie potrzeby podczas użytkowania przeprowadzania ustawień parametrów. Żywotność lamp w przedwzmacniaczu jest bardzo duża a wymiana dziecinnie prosta. Zwróć proszę uwagę na dwie sprawdzone i użytkowane przez wielu hybrydy Vincenta - prostsza SV-226mkII i droższa, trochę lepsza SV-236. Obydwa wzmacniacze oparte są na bardzo typowych lampach 12AX7, które możesz zastąpić wieloma odpowiednikami. Co do brzmienia moim zdaniem jest naprawdę dobre, muzykalne, ciepłe i zarazem mocna, dynamiczne. Powyższe wzmacniacze są naprawdę w stanie dobrze zasilć nawet wymagające kolumny.

Nawet jeśli narazie nie chcesz kupić sprzętu, skorzystaj z odsłuchu.

Patryk-1980, 27 Lut 2009, 23:22

>Jakim dzwiekiem graja (po trochu lampowym) a moca (jak tranzystory),

Przepraszam, ale moja lampa swoimi 12,5W ma "moc" wiekszą niż dotychczasowy 70W tranzystor. Oczywiście mowa o dynamice, ale o to chyba autorowi wątku chodziło.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

terror twins, 27 Lut 2009, 23:57

>jak hybryda to możesz przejżeć oferte vincenta, bardzo muzykalne wzmaki.ja miałem okazje słuchać

>226mk2 świetny piecyk, faktem jest że, zanim zacznie grać to troche muszą się lampki w pre rozgrzać

>natomiast nie zmienia to faktu że, to fajna solidna konstrukcja

od siebie również mogę polecić ten piecyk, mimo wad jest dość OK!

Mam jolke(jolida1501) i jestem bardzo zadowolony, nie moge sie odniesc do innych hybryd, bo po prostu nie mialem okazji posluchac, ale mialem tranzystorki z podobnej polki(klasy) i nie zamienilbym sie , a tymi lampkami mozna naprawde dopasowac(dopracowac) dzwiek za niewielkie pieniadze, polecam bardzo

rs

oto on

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piekny ten Vincent!!!!

A pewnym miesieczniku testowali miedzy innymi Vincent SV-226MK i zdziwilo mnie stwierdzenie ze "wbrew stereotypom mowiacym ze obecnosc lampy w torze audio ociepla brzmienie, to Vincent wcale nie brzmial cieplej niz wiekdzosc konkurencyjnych wzmacniaczy w tescie 3000-7000 zloty" dziwne prawda ....

Fakt ze nie mozna sugerowac sie do konca opiniami pism ale zeby tak slabo odczuwalne byly lampy w hybrydach

"Lampa nie umiera nigdy"

pobór mocy nie jednego doprowadzi do bankructwa 500 W

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Napiszcie jak wypadaja Wasze Vincenty SV-226mk2 w roznych gatunkach muzycznych.

Lubie ambientowa muze, spokojna jak Enigma czy Amethystium, ale takze ambitny progresive trance czy techno lub gothic rock. Czy tego typu muza moze takze wypasc dobrze zagrana przez Vicka czy tylko jakis nie wiem jazz lub inna klasyczna???

"Lampa nie umiera nigdy"

Ja od pewnego czasu "jadę" na hybrydach,były:

-pre lampowe Phast+końcówka Adcom (zestaw za niewielką kwotę a rozłożył u mnie wiele cenionych tranzystorowych integr)

-Phast+Audiomatus AM250 (dynamika,dynamika i jeszcze raz dynamika,a na deser bas ze wzmacniaczy po 20k,trzeba starannie dobrać kolumny)

-no i moja obecna zintegrowana hybryda UR Unico Secondo,design nie każdemu się spodoba,gra na tyle dobrze,że kilka m-cy temu zakończyła u mnie ponad dwuletnią karuzelę sprzętową.

Niezbyt łatwo ocenić na ile lampy sterujące wnoszą lampowego charakteru do hybrydy,wszystkie grające u mnie zestawy "mieszane" w moim odczuciu jakiś tam cień brzmienia lampowego jednak posiadały.

Minusem jest to że dobre NOS-y to niestety spory koszt,poza tym przy dzielonych zestawach dochodzi dodatkowy wydatek na kolejny interkonekt.Dostajemy za to frajdę z doboru lamp do przedwzmacniacza.

Co ciekawe,w posiadanym wcześniej pre Phast wymiana lamp (6SL7) na inne nie powodowała zmian w brzmieniu zestawu,UR natomiast żywo reaguje na każdą inną zaaplikowaną parę i praktycznie po każdej wymianie dostaję wzmacniacz całkowicie odmieniony.

l'enfant sauvage

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Nie słuchałem http://www.soundart.pl/jazz.html, ale wiele cennych informacji i pozytywnych opinii na jego temat mógłby napisać Redaktor.

Ogólnie na temat hybryd mogę tylko potwierdzić opinie Kolegów, że mają tą "miodność" lamp połączoną z mocą tranzystora.

Ale ta "miodność" to nie wszystko.

Zawsze to preamp kształtuje brzmienie całego wzmacniacza, a lampy w hybrydzie nadają jej większą szybkość, dynamikę i szczegółowość.

Xindak 6200 gra tak jak tran Xindaka A-06, na neutralnych kolumnach miło i przyjemnie, świetnie wypadają wokale i małe składy. Z Paradigmem może być świetnie. Pomimo lamp JJ które w nim siedzą nie dają one ostrych wysokich tonów.

Vicek - skopiuję mikela, bo zgadzam się z tym w 100%: "Lampowe ciepełko połączone z zadziornością i lekką agresją no i wykopem basu i dynamika." Pierwszy raz słuchałem Kilara właśnie na Vincencie i było to przeżycie nie do zapomnienia.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

@zgadza się,

pobor 500 w jest dopiero "zabierany " w szczycie

Przy okazji, od ilu Watów poboru wysiadają - przeciętnie biorąc - bezpieczniki w domciu, migocą żarówki w żyrandolu itp.?

Zobacz, jakie masz bezpieczniki wkręcone u siebie.

Mysle, ze przy 3 - 4 tys watow moze sie zasilanie wylaczyc. A czy beda migotaly zarowki...? Musisz sprawdzic!

Milo sie czyta o Vincentach!

Ciekawie prawicie.

Nie zaburzając głównego nurtu; w kwestii poboru mocy.

Przeciętne trafo toroidalne o mocy już 200W może po załączeniu wywalić bezpieczniki. Zależy to jeszcze w jakim momencie „sinusoidy” napiecia sieciowego nastąpi włączenie. Od takich mocy stosuje się już układy płynnego załączenia tak aby impuls prądu nie przekroczył ok. 10 A (tyle z reguły wynosi zabezpieczenie gniazdek „zwykłych”). Takie załączenie trwa kilka sekund. Są rozmaite rozwiązania tego typu.

• 1 miesiąc później...

stary bej, 16 Cze 2009, 21:53

">Nie słuchałem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale wiele cennych informacji i pozytywnych opinii

>na jego temat mógłby napisać Redaktor.

>Ogólnie na temat hybryd mogę tylko potwierdzić opinie Kolegów, że mają tą "miodność" lamp połączoną

>z mocą tranzystora.

>Ale ta "miodność" to nie wszystko.

>Zawsze to preamp kształtuje brzmienie całego wzmacniacza, a lampy w hybrydzie nadają jej większą

>szybkość, dynamikę i szczegółowość."

Mam wzmacniacz Sound Art Jazz i nie zamieniłbym go na nic innego, choćbym miał na to pieniądze. Ten wzmacniacz daje naturalny dźwięk - a o to chyba w tej zabawie chodzi. Moim zdaniem to idealny wybór do wymagającej wobec sprzętu muzyki - przy niewygórowanej cenie SA Jazz brzmi lepiej od droższych rywali, ktorych zdarzyło mi się słuchać. NB u mnie przedwzmacniacz gra na tanich, czeskich lampach - nie ma potrzeby więc inwestować w drogie kwartety lamp

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.