Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwaracze sieciowe/USB TEAC WAP-xxxx

wiatrak

Rekomendowane odpowiedzi

Ja akurat kupilem taki za 15 zl na Allego :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

No więc tak:

- zamówiłem identyczny zasilacz 5V 4A

- przylutowałem inną wtyczkę tak by pasował do WAPa

- WAP działa, jednak dalej mam problem z dyskiem 2,5" :/ Objawy podobne jak już opisywałem wyżej, dysk próbuje wystartować, ale po dłuższej próbie WAP "poddaje" się i wyłącza. Z pendrivem jest przeważnie ok, widać nadal problem z wydajnością zasilania.

Co ciekawe WAP wcześniej potrafił normalnie współpracować z tym samym dyskiem na fabrycznym zasilaczu, póki go coś nie "trafiło"...

Ten 4A zasilacz wyraźnie rozgrzewa się podczas pracy z WAPem. Ma on w sumie 2 linie 5V, ciekawe czy podana jest wydajność sumaryczna, czy z jednej linii da się uzyskać te 4A bo może tu tkwi problem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak wyglada WAP-2200 w srodku ( 1 MB ),

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Essentiel B za 150 pln z allegro - fajne proste menu i bez wentylatorka - lan,SD i 2x usb - można wgrać ładniejszy soft roxcore - odtwarza mp3,flac,wave + 99% video

tani i fajny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Essentiel B za 150 pln z allegro - fajne proste menu i bez wentylatorka - lan,SD i 2x usb - można wgrać ładniejszy soft roxcore - odtwarza mp3,flac,wave + 99% video

tani i fajny

No i nie zapomnij wlaczyc TV do odsluchu.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Regulacja głośności z pilota nie wpływa na sygnał na wyjściu cyfrowym, ale to i tak nie przesądza czy jest ono bitperfect...

skąd masz informację że nie ma wpływu?

z tego co wiem to Bitperfect jest tylko w konkretnym ustawieniu

tani i fajny

A jak w nim z gapless playback?

skąd masz informację że nie ma wpływu?

z tego co wiem to Bitperfect jest tylko w konkretnym ustawieniu

Używam go z zewnętrznym DACem - można sobie głośność regulować do woli, czy wcisnąć MUTE i nie ma to w pływu.

Z ciekawości postanowiłem sprawdzić jak WAP-2200 radzi sobie z gęstymi formatami ;)

Załadowałem FLAC 24bit/96kHz i tu ciekawostka:

teacwap9648.jpg

Jak widać urządzenie rozpoznaje plik poprawnie i wyświetla 96kHz, jednak wg Behringera sygnał na wyjściu to 48kHz - czyżby resampling w dół?

Plik odtwarzany był z pendrive'a - zdarzały przerwy w dźwięku, jakby WAP nie radził sobie w pełni z taką ilością danych...

Jak widać urządzenie rozpoznaje plik poprawnie i wyświetla 96kHz, jednak wg Behringera sygnał na wyjściu to 48kHz - czyżby resampling w dół?

Fragment specyfikacji producenta:

Supported formats Packed:MP3, OGG, WMA, WAV; Lossless: WAV, FLAC (up to 24Bit/96kHz, output up to 16Bit/48kHz)

Jakoś to przeoczyłem, w każdym razie mam naoczne potwierdzenie.

Ciekawe czy wynika to z właściwości DACa czy nadajnika optycznego.

Tak czy siak korzystanie z plików tego typu raczej mija się z celem przy podpinaniu WAPa do zewnętrznego DACa, bo już w samym WAPie mamy jakieś kombinacje (ktoś tam wyżej pytał się o bit-perfect)...

Panie i Panowie, jakich dysków używacie, o których możecie powiedzieć że współpracują bezproblemowo z WAPami?

Prosiłbym o podanie modelu, pojemności i sposobu zasilania (z USB/zewnętrzne) ;)

Z góry dzięki!

Panie i Panowie, jakich dysków używacie, o których możecie powiedzieć że współpracują bezproblemowo z WAPami?

WDC WD5000BEVT-22A0RT0 (500.1GB, SATA300, 2.5", 5400rpm, NCQ, 8MB Cache)

Zasilany zewnętrznie.

Mam pytanko czy jest wśród Was użytkownik TEAC z woj. Lubelskiego???

Mam problem .

Kupiłem WAP-2200 używany i nie działa mi połączenie pilota ze stacją bazową. Parowanie trwa z 5s i wyskakuje fail.

1.Czy jest możliwy jakiś twardy reset urządzenia?

2. Nie mam płyty cd do urządzenia, coś jest wartościowego na niej?

3. Możecie podać symbol oryginalnego zasilacza wraz z napięciem i natężeniem prądu??

Bardzo Proszę o pomoc.

• 4 tygodnie później...

WDC WD5000BEVT-22A0RT0 (500.1GB, SATA300, 2.5", 5400rpm, NCQ, 8MB Cache)

Zasilany zewnętrznie.

Ktoś się jeszcze wypowie na temat nośników podłączanych do WAPa i ich współpracy? :(

Ma i więcej to nie działa niż działa :(

LG HXD5 z 2,5" Toshibą w środku.

Oczywiście może to być jednostkowy przypadek, dlatego wyżej pytałem się o dyski jakich używają inni...

>...Czy ktoś ma podpięty do WAPa dysk bez zasilania zewnętrznego...

Ma wielu, chociazby i ja, i nie powinno byc z tym problemu pod warunkiem ze nie masz jakiegos (starszego) pradozernego dysku 2,5". Wazne jest chyba nie tyle obciazenie porzy czytaniu (zwykle <0,5A), ale przy starcie lub szukaniu - wtedy dysk potrafi pobrac do 1A. Sam WAP pobiera 0,8A...1A (mierzylem). Tak mysle, ze do pracy lepiej wybrac dyski o mniejszej pojemnosci, pewnie pobieraja mniejsza moc, ale tego nie jestem pewny do konca, trzebaby poszukac w danych. Np moj ADATA SH02 500GB, 2,5" pobiera max ok. 4,3W,

Właśnie dotarł do mnie mój egzemplarz WAP 2200 ...

Z założenia miał grać po optyku z Xindak Dac 5 oraz twardym dyskiem jako magazynem....

Na razie porażka na całej linii:

- twardy dysk 2,5 cala zakupiony specjalnie w tym celu, rusza z łaski, ale muzyka odtwarzana jest z przerwami, nierówno, momentami całkowicie zanika dźwięk - ogólnie powszechnie obserwowany, więc nie zdziwiłem się nadmiernie

- twardy dysk 3,5 cala z zewnętrznym zasilaniem nie jest wykrywany wcale, mimo że działa bez problemu z innymi urządzeniami w tym playerem O!play

- i tu najlepsze - objawy występujące przy dysku twardym 2,5 cala występują również (w nieco mniejszym stopniu) przy zwykłym kluczu USB, co jest po prostu szokujące, bo urządzenie w żadnej możliwej konfiguracji nie działa w pełni prawidłowo

- jakość wykonania urządzenia jest po prostu żenująca, podłączanie czegokolwiek do portu USB powoduje głośne trzaski i utratę sygnału, również delikatne podniesienie urządzenia w czasie pracy powoduje silne zakłócenia dźwięku etc., obudowa zarysowała się w ciągu 5 minut od rozpakowania - nie jestem w stanie powiedzieć z jakiego powodu - obchodziłem się z nią ostrożnie. (mając na uwadze moje pierwsze wrażenia, dobrze że samoczynnie nie rozpadła się w drobny mak na skutek przypadkowego trafienia młotkiem). Dla porządku dodam, że pilot jest w miarę ok tzn szału nie ma, ale spełnia swoją funkcję i nie rozpada się w dłoni. Reasumując jakoś(ć) wykonania jest o lata świetlne (na minus)od takiej na przykład Manty co komplementem nie jest. Biorąc pod uwagę, że urządzenie jest 2 razy droższe od popularnych playerów marki Asus, WD, czy Hyundai, ma znacznie mniejsze możliwości (tylko, muzyka, nie działa w sieci, mniej portów) jest to po prostu zwyczajne qurestwo ze strony producenta. Zawsze miałem pewien sentyment do marki Teac, zarówno jeśli chodzi o sprzęt komputerowy jak i przyzwoitej jakości audio. Obecnie z całym przekonaniem stwierdzam, że nigdy nie kupię już żadnego urządzenia marki, która w taki sposób traktuje klientów.

Na chwilę obecną, zgodnie z sugestiami zawartymi w niniejszym temacie zamówiłem zasilacz 5V - 4A i zobaczymy czy umożliwi on normalne korzystanie z urządzenia.

Z obowiązku wskazuje pozytywy:

- pilot bez problemu łapie połączenie z bazą

- obsługa z pilota bezproblemowa

- koncepcja tego urządzenia sama w sobie jest udana i w przypadku gdy winowajcą całego zamieszania okaże się zasilacz, zostawię je w swoim systemie

Opisane dzialanie swiadczy albo o bledach tego dysku 2,5", albo uszkodzonym kabelku USB, moze wtyku. Czy pliki, konieczne FLAC, WAP-2200 z Pendriva odtwarza prawidlowo ? - jezeli tak to sprawdzilbym, np na komputerze czy innym urzadzeniu dzialanie dysku. Jezeli dalej byloby cos nie tak wtedy dopiero dopuscilbym mozliwosc trafienia na uszkodzony odtwarzacz, ew zasilacz, choc z mojego doswiadczenia dolaczony zasilacz powinien wystarczyc. Do serwisu wysylka jest bezplatna, trzeba niestety poczekac na naprawe, ew. nowe urzadzenie,

nośniki/pliki działają bez problemu na innych urządzeniach

Pozostaje zatem tak jak mówisz port USB lub zasilacz. Mam nadzieję, że to drugie. Przemawia za tym również fakt, iż przy odtwarzaniu z USB po ok 5 minutach od włączenia dźwięk w miarę się stabilizuje... z kolei dysk USb wyłącza się całkiem

Ja swojego WAP2200 używam z rożnymi dyskami ( 2 dyski 3,5" Western Digital - 500GB , 500GB Maxtor ) i nigdy nie miałem najmniejszego problemu.... tak samo nie mam problemu z rożnymi pendrivami

jeżeli prawdą jest to co opisujesz to jasne jest, że masz wadliwy egzemplarz

ps daj jekieś linki do tych o połowę tańszych playerów innych firm, bo skoro cena teaca to 350zł to jeżeli tamci oferują coś porównywalnego za 180zł to bardzo ciekawa propozycja, wstaw koniecznie linki, albo nazwy urządzeń

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.