Skocz do zawartości
IGNORED

Nocne odsłuchy (cichutko) - kilka pytan

kuba86poznan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przeczytałem juz chyba wszystkie wątki (nie ma ich wiele niestety) na temat cichego słuchania muzyki i mam juz niezły mętlik w głowie. O co chodzi: buduję system do sypialni, do słuchania pozno w nocy, kiedy wiadomo dzwiek sie niesie dosc mocno. Ma grac cicho i całym pasmem (nie wiem czy dobrze to nazwałem.) Czytając forum przestaję juz kumac:

- kolumny mają byc o niskiej czy wysokiej skutecznosci ? (spotkałem sie z opiniami ze do cichego tylko >90 db i jak i ze mają byc o niskiej skutecznosci...

- czy to ile ohm mają kolumny bedzie miało znaczenie (jak rozumiem 8 ohm jest łatwiejsze do napedzenia niz 4 ohm???)

Wydaje mi sie, ze glosnik niskotonowy nie powinien byc za wielki, co by nie zabic basem sąsiadów (basy chyba najbardziej się niosą, nawet cichutkie).

- wzmacniacz rozumiem powinien moze byc w miare mocny, bo zawsze lepiej miec kilka watów w zanadrzu ?

--

A moze przy moim budżecie (powiedzmy 1500 zł za całośc) lepiej kupic zintegrowaną wieżyczkę onkio/yamaha i dac sobie spokój ? Czy takie 2x20 wat w zestawie dobranym przez producenta nie sprawdzi sie lepiej niz 2x100 wat z klocków z wyższej półki ale składanych przeze mnie (pewnie chaotycznie bo brakuje mi wiedzy i osłuchania :( ? Bo spotykam sie z opiniami, ze sprzet osiaga pełnie swoich mozliwosci przy powiedzmy srednim rozkreceniu....

Czy ktos pomoże ? Sorry jesli napisałem cos głupiego ciągle sie ucze.

sadze ze jako zestaw sypialniany starczy mini denon/onkyo/yamaha/kenwood/jvc. te male diabelki wiele potrafia i zaskakuja mozliwosciami. zapraszam do odwiedzenia klubu milosnikow dobrych miniwiez. tam jest wiele o nich (czytania na dobre 3-4 noce)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bardzo fajnie to gra. Model ten baaaardzo rzadko się pojawia w sprzedaży. Mam u siebie. Głośniki aktywne.

K

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

A może Monitor Audio BR1, używane można wyrwać na Allegro dość tanio. A do tego jakiś fajny amplituner, może być vintage - np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Doda uroku w sypialni. Pozdrawiam. P.S. Złote przeboje grają w nocy bardzo fajnie :)

Ukryta Zawartość

Sorrki link się zapodział :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gość, 10 Mar 2009, 23:51

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) To jest dopiero mioniwież.

dźwięk tej wieży Panasoniksa nie pozwoli Ci zasnąć lub obudzić się....zdecydowanie polecam Denona a bardziej Yamahę. Jak na małą wieżę dźwięk poprawny. Tylko obowiązkowo należy podmienić sznurówki.......

Ukryta Zawartość

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Mój sposób na sypialniane ciche granie to kolumny wysokoefektywne i audiofilski wzmacniacz (nie tyle duża moc co duża pojemność kondensatorów). Ale tak naprawdę najlepsze byłyby kolumny aktywne. W tej chwili mozna kupić za 1199 zl na allegro kolumny " Swans M200MKII, aktywne monitory (numer 567300284)". I już w założonym budżecie jesteśmy w sypialnianym high-endzie, a nie na poziomie mini wieży. Do tego proponowałbym kupić używany CD wyższej klasy z wyjściem regulowanym do sterowania tymi kolumnami - i jesteś w sypialnianym audiofilskim niebie w założonym budżecie. A jeżeli przyjdzie czas powalić kogoś na kolana jakością dźwięku przy normalnym poziomie odsłuchu - to również nie będziesz się mial czego wstydzić. Dodatkowo kolumny bardzo ładne. No - i nie jestem oczywiście w jakikolwiek sposób związany ze sprzedającym te kolumny !!!

kuba86poznan@ wcale się nie dziwię, że masz mentlik w głowie. czytajc już ten wtek można sią zagubić.

sądzę tak. powinieneś najpierw zdefiniować cel takiego sypialnianego grania. uważam, że w łóżku można zajmować się płącią odmienną, czytać lub po prostu leżeć i odpoczywać, a nie przerzucać płytoteki CD, MD czy ipoda. daltego powinno być to w/g mnie głównie radio z funkcją budzenia i wyłączania na czas. do tego koniecznie mały poręczny pilot. kolumny najlepsze były by fabryczne, małe. ich skuteczność jak i impedancja powinna być dobrana do amplitunerka i tyle. Najogólniej można napisać, że czym sprzęt wyższej klasy tym można go słuchać ciszej.

na rynku jest wiele takich mini zestawów. wystarczy poszukać i wybrać w/g gustu.

To:

Ukryta Zawartość

I do tego jakieś wysokoefektywne kolumienki (najlepiej też nie za młode :-)

Gra pełnym pasmem od najniższych poziomów głośności - sam słucham głównie wieczorem i bardzo cicho.

Minusem jest brak pilota :-)

Ukryta Zawartość

jeckylandhide, 11 Mar 2009, 17:31

>Ja bym bral Marantza - na pewno slicznie wyglada w ciemnosci:)

No tak, tylko że mnie osobiście drażni jak mi w nocy coś świeci. Dlatego cieszę się cholernie że mój Arcam (tak wzmak jak i CD) ma tryb nocny poprzez wyłączanie wyświetlaczy :-)))

Nie podawałem modelu chcąc to pozostwić pytającemu ale widzę, że wszyscy podają swoje propozycje więc i może ja też podam moją sugestię do sypialni.:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odnośnie opinii o wysokiej efektywności - nie jest to prawda, efektywność może być dowolnie niska, ale też za niska to nie za dobrze (takie głośniki mogą mieć różne wady z tego wynikające - ciężkie membrany). Głośnik wysokoefektywny nie ma szans na niskie zejście basu.

8 ohm łatwiej napędzić niż 4 ale nie będziesz stosował w tym celu 1,5W lampy. W normalnym przypadku różnicy nie ma, dopiero na wzmacniaczach tylko dla obciążeń 8 ohm mogą być problemy z głośnikami 4 ohm - ale przy większych mocach wyjściowych.

Wielkość głośnika basowego am znaczenie, chyba nie wstawisz podłogówek z 25 lub 30 cm basm do sypialni? Z drugiej strony, głośniki 13cm i mniejsze mogą mieć ten bas rachityczny więc bez kręcenia gałkami lub loudnessu może być go mniej.

Moc wzmacniacza - coklwiek między 5 a 70W będzie tu odpowiednie, mniej to za mało, więcej - niepotrzebne.

Jżeli skłasasz taki zestaw zosobnych elementów istotny jest tylko jeden ododatkowy parametr - jakość. Nawet miniwieża zestawiona z odpowiednimi głośnikami może zagrać odpowiednio. Te Panasonic'ki nie grają źle.

Do sypialni bedzie mial znaczenie spokojny wyglad pasujacy do reszty mebli, niezaduza wielkosc, pilot dla wygody, moc w sumie lepiej jakby nie byla za duza, wiekszy bas (duza srednica gloscikow) tez nie tez jest potrzebny,

Molibden@ napisał:

Napisz mi proszę dlaczego piszesz takie bzdury? Na jakiej podstawie? Podjedz sobie do mnie to posłuchasz jaki jest bas z kolumn wysokoefektowych. Możesz przywieść swoje źródło dzwięku, żeby była czysta sprawa. Na miejscu jakieś piwo się znajdzie.

Molibden@ napisał:

Napisz mi proszę dlaczego piszesz takie bzdury? Na jakiej podstawie? Podjedz sobie do mnie to posłuchasz jaki jest bas z kolumn wysokoefektowych. Możesz przywieść swoje źródło dzwięku, żeby była czysta sprawa. Na miejscu jakieś piwo się znajdzie.

Kolumny wysokoefektywne to moze byc porazka przy cichym sluchaniu, startuje najpierw gora pasma a basu nie uswiadczysz, albo uswiadczysz wtedy gdy bedzie na tyle glosno ze nie bedzie mowy o cichym odsluchu:)

Wzmacniacz - im mocniejszy tym lepiej.

Witam wszystkich i dzięki za Wszystkie wpisy! Odcieło mnie od netu i dlatego dopiero teraz piszę. Troche sie tego uzbierało :)

Trudno sie odniesc do wszystkich postów, napiszę w skrócie:

1. microwieze typu panasonic/philips/lg/sony juz przerabiałem i szukam jednak czegos z wyzszej polki

2. Raczej sklaniam się ku zestawowi złożonemu z osobnych klocków. Wydaje mi sie, ze jak takie kolumienki od mini pianocrafta/denona chodzą po ok 250-400 zł to nie ma szans, aby zagrały lepiej niz monitorki w okolicy 1000 zł.

3. WZMACNIACZ obecnie dysponuję :

- wzmacniaczem denona pma-425r (najnizszy model z lat 97-2001, ale ma ten plus, ze jest obsługiwany przez pilota, troche lepszy po pma500ae obecnie sprzedawanego)

- amplitunerem denon dra 545r (3 od dołu z poczatku lat 90) - gra naprawde przyjemnie i muzykalnie, swoje waży i dysponuje tez dosc konkretną mocą. Dzwiek jest lekko "podbity" wiec wydaje mi sie ze do nocnego słuchania idealny ... Jakby mi sie do niego udało dorwac pilota byłbym w niebie. Takie cos:

Ukryta Zawartość

Na ten moment jestem na 90 % przekonany, ze w moim sypialnianym systemie zagra cos z tych 2 powyzyszych (jak kupie kolumny zobacze co sie lepiej spisze przy cichym sluchaniu).

4. Źródło: tylko CD, od kiedy mam troche lepszy sprzet niz miniwieze nie moge zniesc mp3, nawet w drodze do pracy słucham muzy ciezkiego discmena a nie mp3 :) TU kupię jakiegos denonka z serii od 7xx w gore w miare swiezego.

5. Kable - mam LS25 kilka metrów w zapasie wiec spoko :)

6. KOLUMNY - tu sie pojawia najwiekszy problem :( Dalej mętlik. Po pierwsze chce je postawic na przeciwko łóżka na takim kredensie:

Ukryta Zawartość

W przyszlosci moze jakies podstawki jak sie znajdzie miejsce.

A dalej to sie zaczynają schody:

- kolumny aktywne odpadają, mam juz 2 wzmacniacze ;)

- gale 3020 - niestety nigdzie ich nie widze do kupienia

- monitor audio - to chyba dobry pomysł z tym ze zastanawiam sie nad br2 (bass reflex z przodu)

EFEKTYWNOŚĆ: TU DAJEJ MAM MĘTLIK :) 2 osoby polecają wysokoefektywne, 3 nie polecają. Wezmę cos chyba o SREDNIEJ efektywnosci i będzie dobrze (88db moze byc?) ?

Dziękuję wszystkim za WSZYSTKIE wpisy! Mętlik mam teraz jeszcze większy niz przedtem :).

NA KONIEC PYTANIE: czy macie jeszcze jakieś pomysły na kolumny do tych wzmacniaczy co mam ? Przejrzałem używki na Allegro do 1000 zł i nie widze nic ciekawego... wiekszosc tych uzywanych to jakies powystawkowe złomy w strasznym stanie....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla mnie do sluchana nocnego dobrze wypadaly Tannoy'ki M1 kupione w MM za 500 zl. Sprzedalem je za 400zl 4 czy 5 lat temu w idealnym stanie bylem pierwszym wlascicielam i do dzis mi szkoda. Za taka kase to naprawde swietne kolumny.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

witam, a moze takie tannoye:

Ukryta Zawartość

tylko co one przeżyły, ze są w takim stanie? i co to jest port i kosz głośnika? warto je brac za taką cenę?

Ukryta Zawartość

JarlBjorn

12 mar 2009 10:55

Według mnie nie w efektywności kolumn jest problem, a w odpowiednim ich zestrojeniu, czyli przygaszeniu wysokich tonów.

Cały problem słuchania po cichu to uruchomić bas bez krzykliwości wysokich tonów.

Pozdrawiam

YunnanTEA

>Cały problem słuchania po cichu to uruchomić bas bez krzykliwości wysokich tonów.

Czyli przy z założenia nieaudiofilskim sprzęcie sypialnianym może nie warto sie przejmować i po prostu nieaudiofilsko kręcic gałami ? :)

Panowie, jestem juz zdesperowany i mysle obecnie o:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A z uzywek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W uzywanych na aukcjach niestety nie widzę nic ciekawszego... za słabo sie znam :(

Początkowo będzie to grało z ampli denona, a jak nie będzie dawało radyl to może zamienię go na jakiegoś pianocrafa ... Jak myślicie, które z tych powyżej będą dla mnie najlepsze ?

Pozdrawiam,

k.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.