Skocz do zawartości
IGNORED

D-NFB amplifier

phoros

Rekomendowane odpowiedzi

Zagrożenie to nie jest, o ile wszystko jest zrobione poprawnie. Na początek można odpiąć od wyjścia sprzężenie DC serwo, bedzie łatwiej uruchomić. Co do tranzystorów to ważne jest jaki był ich prąd. W oryginale są GR a nie BL, bo mają prąd 2-6mA, grupa BL ma 6-12mA. Jak są wlutowane to po podłączeniu zasilania trzeba sprawdzić napięcie na drenach - jeśli nie będzie dużo niższe od połowy zasilania (15V) to jeszcze może być.

BB84, 1 Paź 2009, 10:37

>I jak postępy w pracach ? ciekawe jak wypadnie w porównaniu z vampirią.

Cierpliwości. Już nie długo.

Może APY odpali w ten weekend wzmaka a ja czekam na PCB i jak przyjdą j-fety, to odpalę w przyszły weekend.

Witam

HK niestety uruchomienie się odwleka ,więc mifrak nie zacieraj narazie rączek :)

Podłączyłem niskie napięcie +/-20V tu wszystko ok.Ale zgodnie z zaleceniem phorosa sprawdziłem napięcie na drenach J-fetów i tu coś jest nie tak.Na sj74 mam -14,5V a na sk170 -0,6V,dlaczego na obu ujemne?.

Phoros jak możesz to proszę napisz gdzie tkwi błąd.

Pozdrawiam.

Myślę, że na razie nic strasznego się nie dzieje. Zakładam, że jest podłączony TL071 i to pewnie jego wina. Sprawdź najpierw czy rezystory 1K są zasilane około 14,5V (minus by się zgadzał)oraz zasilanie opampa, czy jest 15V (+/- oczywiście). Jak jest ok to odłącz na razie rezystor 2,2k od wyjścia opampa i powinno się uspokoić. Dlatego mówiłem żeby uruchamiać wstępnie bez TL071. Nie ma mosfetów więc pętla sprzężenia jest otwarta i całość nieco bzikuje :). Po prostu jeden j-fet się zatkał a drugi nasycił.

Rezystor na wyjściu WO 2,2k wypiąłem i teraz na J fecie P mam 11,5V a na N -290mV .Napięcie między bramkami Mosfetów ustawiłem na 3,8V.Napięcie na rezystorach 1k 14V.Trochę grzeją się 2SC/2SA w zasilaniu.Czy taki stan uprawnia mnie do wlutowania Mosfetów?

Pozdrawiam.

Żeby dokładnie sprawdzić działanie stopnia wejściowego trzeba by odpiąć na chwilę rezystory 100 ohm/2W. Wtedy pozostaje sam układ na j-fetach i można go dokladnie pomierzyć. Tranzystory 2sa/sc nagrzewają się i to normalne. Nie wystarczy ustawić napięcie na bramkach mosfetów, trzeba będzie zmierzyć prąd spoczynkowy, to dośc ważne i nie da się tego dobrze zrobić na słuch. Jeśli j-fety są sprawne to podłączenie mosfetów powinno wprowadzić układ w równowagę, z małym offsetem na wyjściu.

Witam

Phoros zrobiłem tak jak zaproponowałeś,odłączyłem na chwilę 100R i układ wydaje się być stabilny.Na jednym feciku +6,2V na drugim -6,2V.Nie zamierzam też poprzestać na ustawieniu napięcia na bramkach fetów,przekonałem się przy vampiri jak nieprecyzyjny jest to pomiar,nawet niewielki wzrost napięcia na bramkach powodował gwałtowny wzrost prądu(po przekroczeniu 4V).

Czy teraz przy takich napięciach na drenach jakie podałem mogę już podłączyć TL-kę i Mosfety?

Jeszcze troszkę obniżyłem napięcie między bramkami do 3,5V,wstępnie będę uruchamiał na niezbyt dużych radiatorach,wolałbym więc uniknąć odparowania fetów :) .Z moich doświadczeń z vampirią wynika że od takiego napięcia prąd już zaczyna dość szybko wzrastać.

Pozdrawiam.

Stopień wejściowy ok, napięcie 6V na drenach powinno być jeszcze ok. Efekt uboczny będzie taki, że 2 sc/sa będą się mniej grzały. Potencjometr od regulacji pradu spoczynkowego można ustawiać w skrajnym położeniu na maksimum rezystancji i regulować powoli az pojawi się prad spoczynkowy. Jeśli masz ustawione 3,5V to mosfety i tak raczej nie będą jeszcze przewodzić. Zwiększając powoli napięcie bez problemu ustawisz wymagany prąd. Elementy regulacji dobrałem do tych mosfetów i powinno być to proste. Radiatory docelowo muszą być dość duże, to zalezy jeszcze od napięcia zasilającego. U mnie są po dwa profile A4291 o wysokości 10cm na kanał i jest w miarę optymalnie przy zasilaniu +/- 35V DC. Podłącz mosfety, zanim pojawi się prąd spoczynkowy układ może się trochę rozjeżdżać, więc najpierw ustaw prąd, a reszta powinna się ustabilizować, z niewielkim offsetem na wyjściu. Na koniec dołącz rezystor 2,2k i pozostanie regulacja napięcia na wyjściu i zniekształceń.

Witam.

Odpaliłem wzmacniacz,startuje bez problemów,pomijając te dziwactwa na początku ale tu autor wątku wyjaśnił że jest to normalne.Na razie jeden kanał ale drugi już kończę.Za dwa,trzy dni napiszę jak gra kiedy już się wszystko poukłada i doreguluje.

Ważne jest to że przy poprawnym montażu zero problemów,bezproblemowo się reguluje.

Pozdrawiam.

BB84, 4 Paź 2009, 17:13

>Więc czekamy na porównanie, może będzie konkurencją dla vampirii ? choć powstała jej nowa wersja z

>innym układem WO ... zobaczymy. Ciekaw jestem różnic.

APY może porównać tylko do wersji z regulacją offsetu na tranzystorach ale ja mam uruchomioną wersję z nowym WO i całą resztą i to już od jakiegoś czasu. PCB raczej dojdzie do mnie do przyszłego weekendu jednak ciągle nie dotarły j-fetty. Jestem dobrej myśli.

BB84, 4 Paź 2009, 23:07

>Powstały do tego projektu płytki ? może w eagle ?

TAK.

Płytki nie są jednak wersją finalną. Brak przyłączy pod kabelki, no i jeszcze może coś się zmieni po uruchomieniu, odsłuchach i pomiarach.

Witam

Phoros jeszcze pytanie dotyczące ostatecznej regulacji.Do podania sygnału mogę wykorzystać wyjście słuchawkowe z laptopa i programowy generator(dzięki HK za programik).Sygnał z wyjścia słuchawkowego mam max 0,55V częstotliwość mogę regulować w zakresie od 20Hz-20kHZ.Pomiary mogę wykonać tylko zwykłym miernikiem bo taki mam.Napisz też coś o ustawianiu DF ulubionego parametru naszego śp.kolegi.

Wzmacniacz gra już kilka ładnych godzin gałkę można spokojnie odkręcić na maksa i nic złego się nie dzieje.Co do jakości dźwięku napiszę krótko,wzmacniacz dostanie obudowę :)

Porównań nie będę opisywał bo przecież każdy może sobie złożyć i sam porównać,a i tak każdy na tym forum słyszy inaczej i ma inne preferencje.

Wzmacniacz jest łatwy do wykonania i uruchomienia skoro udało się mi,a ja się na tym nie znam to uważam że każdy średnio inteligentny osobnik sobie poradzi bez problemów.

Pozdrawiam

Jeśli nie mamy miernika zniekształceń to regulacji podlega impedancja wyjściowa wzmacniacza. Ta regulacja jest współzależna z regulacją zniekształceń czyli im mniejsza impedancja, tym mniejsze zniekształcenia. Żeby wyregulować jak najdokładniej trzeba na wyjściu ustawić taki sygnał, żeby jak najlepiej wykorzystać dokładność posiadanego sprzętu pomiarowego oraz żeby nie przesadzić z moca wydzielaną na obciążeni (rezystor 8 oHm). W przypadku większości mierników najbardziej praktyczny będzie zakres do 2V lub do kilku V w zależności od miernika. Częstotliwość najlepiej 1kHz i regulujemy tak, żeby osiągnąć taki sam lub najbardziej zbliżony wynik przy podłączonym i odłączonym rezystorze obciążenia. Ideału nie da sie osiągnąć z różnych względów, chociażby warunkuje to prostota stopnia wejściowego, w którym zmiany temperatury wpływają na rezystancję źródła j-fet-a, a przez to maja wpływ na regulację. Przy moim mierniku udało mi się uzyskać współczynnik DF (przypominam: odwrotność impedancji wyjsciowej) na poziomie 360. Przy czym niewielkie zmiany tego parametru nie powoduja zasadniczo zmian brzmienia.

I jeszcze ostateczna wersja po lekkim liftingu :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Miałem nie porównywać,ale co tam :)Słucham już trzy dni to mogę sobie pozwolić.Ten wzmacniacz to do końca przemyślana konstrukcja,nic nie kombinujemy,elementy mają być dokładnie takie jak na schemacie.W zamian otrzymujemy,dźwięk pełny nasycony barwami,szybki świetnie kontrolowany i nisko schodzący bas,góra bez syczeń zapiaszczeń za to z blaskiem i masą szczegółów,średnica to miodzio,nareszcie damskie wokale brzmią jak należy.Porównywałem z vampirią co prawda nie z jej najnowszą wersją bo tą już sobie odpuściłem po dwóch latach walki z jej poprzednimi wcieleniami,gdzie tylko jedna z wersji zaspokajała moje oczekiwania aczkolwiek daleko jej jeszcze do tego wzmacniacza.

Może Henryk Kwinto pokusi się o porównanie najnowszej wersji jako że On się nie poddał i ciągle wprowadza zaproponowane zmiany :)Dołączam fotki co prawda marnej jakości z tel. zarówno D-NFB(wersja robocza) jak i vampiri(po rozmontowaniu).

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-12992-100003967 1254880857_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

APY

"Ten wzmacniacz to do końca przemyślana konstrukcja,nic nie kombinujemy,elementy mają być dokładnie takie jak na schemacie."

Czyli jak to dokładnie wygląda z zasilaniem ? na schemacie jest 2x22000uF na pre i 2x10000uF na końcówkę. Nie wiem czy dobrze widzę, zastosowałeś stabilizację na LMach do pre ? opisz proszę dokładniej Twój prototyp, dokładniej rzecz biorąc zasilanie.

Witam

2sj108 może tutaj mają:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

To nie te tranzystory. Też zamawiałem w tej firmie i miałby być 2sj108 Toschiby, a dostałem J108 Vischay lub Philips - a to są fety przełączające i to w dodatku typu N. Nie nadają się zupełnie.

Ja kupiłem tu

Ukryta Zawartość

Jeszcze nie dotarły i nie mogę potwierdzić czy wszystko z nimi jest OK.

Mam prośbę, a zarazem propozycję.

Z racji tego, że wejściowe j-fety powinny być sparowane, korzystniej byłoby kupić je w większej ilości z małą nadwyżką. Może chcący kupić j-fety wstrzymają się jeszcze przynajmniej tydzień i zorganizujemy jakieś wspólne zakupy.

Ukryta Zawartość

dobre zrodlo 2sk170 / 2sj74 jest tutaj:

Ukryta Zawartość

bralem od Mike'a juz troche tranow i za kazdym razem swietny kontakt mailowy, szybka i dobrze zapakowana przesylka oraz 100% oryginalne elementy - osobiscie 101% polecam. Ceny tez chyba jedne z najnizszych jakie znalazlem w sieci a biorac pod uwage dzisiejszy kurs dolara to naprawde oplaca sie kupowac za wielka woda :)

kupowalem tez w www.reichelt.de

Ukryta Zawartość

i o ile 2sk170 dostalem w wersji 'BL' tak jak szukalem to 2sj74 przyszly kompletnie pomieszane - wiekszosc 'GR' i tylko kilka 'BL'. Jezeli ktos chcial by zakupic w Reichelt te trany to moge pomoc w zamowieniu.

ogolnie mysle ze lepiej dac trany z serii BL niz GR ale to juz bylo pare razy chyba na forum poruszane ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

BB84 w zasilaniu będą u mnie jeszcze zmiany.Kiedy uruchamiałem ten wzmacniacz to jeszcze grała u mnie vampiria i nie będąc pewny wyniku nie chciałem jej rozbebeszać.Nie miałem też ochoty ponosić kosztów nowych zasilaczy bo to najdroższy element wzmacniacza.Teraz mam pewność że "japończyk" zostaje więc dostanie w spadku zasilanie z vampiri.A co do tego żeby nie kombinować to miałem na myśli sam projekt wzmacniacza a nie zasilaczy

Może Phoros napisze coś więcej na temat zasilania tego układu,bo to jedyny uczestnik tego wątku który mam kompletną wiedzę na ten temat.

Jak czas pozwoli to w sobotę lub niedzielę będę miał finalna wersję tego wzmacniacza.

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.