Skocz do zawartości
IGNORED

D-NFB amplifier

phoros

Rekomendowane odpowiedzi

piotr_37, 2 Lis 2009, 12:28

>Mam pytanko jak sprawuje się attenuator ?

Jestem z niego zadowolony bo ma 48, a nie jak poprzednie 24 skoki. Słychać leciutkie stuki przy regulacji ale kompletnie mi to nie przeszkadza, a dokładnie słyszę je i zauważyłem przy robieniu pomiarów w trakcie regulacji sygnału gdzie była podana stała częstotliwość (sinusoida). Podczas słuchania muzyki prawie niesłyszalne.

• 2 tygodnie później...

Witam

Ja zrobiłem swojemu "japończykowi" budkę :). Jeszce drobne korekcje i pozostaje tylko słuchać.

HK jak tam po ostatnich osłuchach,wiem że byłeś a niema recenzji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12992-100000669 1258038620_thumb.jpg

post-12992-100000670 1258038620_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

APY, 12 Lis 2009, 16:10

>HK jak tam po ostatnich osłuchach,wiem że byłeś a niema recenzji.

Ostatnio późno wracam z pracy (dzisiaj kilka minut temu) i nie mam już siły na pisanie ale obiecuję, że w sobotę napiszę. W sumie jest o czym bo można powiedzieć zakończyłem pewien etap i podzielę się wnioskami.

Opiszę krótko korzystne zmiany jakie wprowadziłem.

Część napięciowa zasiliłem transformatorem 2x15V 2x0,53A -> TSZZ16 z którego po mostku i elektrolitach otrzymywałem +/-22,5V. Z drugiej strony j-fety jakie udało mi się sparować miały prąd 4,5mA. Efektem tego było grzanie się tranzystorów Q5 i Q6 oraz rezystorów R21 i R22. Aby zmniejszyć temperaturę na wspomnianych tranzystorach z małymi radiatorami wymieniłem diody zenera D1 i D2 z napięcia 15V na napięcie 12V. Temperatura lekko się zmniejszyła ale dalej radiatory parzyły. Następnie zastosowałem transformatory TSZZ16/2X12V i napięcie zmniejszyło się do 18,8V. Zarówno tranzystory Q5 i Q5 oraz rezystory R21 i R22 przestały się nadmiernie grzać. Z relacji APY, który zastosował w swoim pierwszym wzmacniaczu j-fety o prądzie 8,5mA oraz zasilacz stabilizowany na LM317/337 (+/-20V) wiem, że nie miał podobnych problemów.

W zależności od zastosowanych j-fetów możemy tak dobrać diody zenera D1 i D2 oraz napięcie zasilania części napięciowej aby układ pracował stabilnie bez zbędnego grzania się elementów.

Druga istotna zmiana też związana jest z napięciem zasilania ale tym razem końcówki mocy. Posiadałem transformatory po Vampirii 2x16V z których otrzymywałem napięcie stałe +/-23V. Przy wzmocnieniu x20 napięcie to jest za małe, więc zmniejszyłem wzmocnienie do x15 zmieniając wartości rezystorów R13 i R14 z 2k na 1,5k co wymusiło zmianę wartości rezystora R23 w dzielniku z wartości 20k na 15k. Efektem zmniejszenia wzmocnia było polepszenie się dynamiki, dźwięk nabrał masy, można było usłyszeć więcej szczegółów.

Kolejnym krokiem było zasilenie zasilaczem stabilizowanym Mini TT j-fetów i TL071. Wystarczyło usunąć zwory przy tranzystorach Q5 i Q6 i w to miejsce wpiąć się z zasilaczem. Napięcie zasilania to +/-15V. Usunąłem też diody zenera D21 i D22, które w tym przypadku były już zbędne.

Każdy aspekt dźwięku zyskał. Można słuchać, słuchać i jeszcze raz słuchać. Trochę napisałem już w temacie "Klub audio Irlandia" i nie będę się powtarzać.

Ogromne podziękowania dla Phorosa, który zawsze służy radą i wiedzą. Dziękuję

Teraz jeszcze sprawdzę jak wzmacniacz zagra z transformatorem mocy 2x24V 300VA i praktycznie mogę przystąpić do projektowania końcowego PCB.

Zamieszczam schemat z opisanymi zmianami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zmieniłem jeszcze wartość rezystorów R21 i R22 z 220R na 10R.

APY, 12 Lis 2009, 16:10

>Witam

>Ja zrobiłem swojemu "japończykowi" budkę :). Jeszce drobne korekcje i pozostaje tylko słuchać.

Ładna "budka".

Zmieniłeś sposób zasilania części napięciowej. Poprzednio z zasilacza stabilizowanego na LM317/337, a teraz napięcie nie stabilizowane i dużej wartości elektrolity.

Możesz napisać jak ta zmiana wpłynęła na dźwięk.

Witam

Masz rację zmieniłem zasilanie części napięciowej ze stabilizowanego na zwykłe z dużymi pojemnościami.Ale po krótkim słuchaniu wróciłem do stabilizowanego :)

Jak na moje uszy to bez stabilizacji ma większą "masę" ale średnica traci na precyzji,nie jest to jakaś porażająca różnica ale na stabilizowanym bardziej mi się podoba.

Myślę że taka prezentacja dźwięku bez stabilizacji też może mieć swoje zalety,w zależności od preferencji.

A to co widać na fotkach to PCB wzmacniacza wraz z filtrami do końcówki,zasilacze napięciówki są pod spodem,tam też są transformatory zasilające końcówki.

Tymczasem skończyłem zabawę ze wzmacniaczami ten spełnia moje oczekiwania,przynajmniej w obecnej konfiguracji(znaczy kolumny)

Ale :) mam jeszcze do odkurzenia NHT 2.5 a te są bardzo prądożerne i kto wie czy będzie się wyrabiał,gdyby się okazało że jednak nie to pomyślę nad innym wynalazkiem.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Na gorąco po odsłuchach postaram się, jak tylko potrafię, opisać wrażenia i wyciągnąć wnioski.

Podstawowa zmiana w stosunku do ostatnich odsłuchów to mocniejsze trafo, niestety nie dotarły elektrolity BHC COMPONENTS - ALS30A223DE040

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) które miały być integralną częścią zmiany zasilania.

Nie miałem większego wyboru bo czas naglił i kupiłem zwykłe trafa sieciowe toroidalne w TME 2x24V 450VA. Aż tak duża moc nie jest potrzebna ale nie miałem wyjścia, to były jedyne dostępne na to napięcie powyżej 150VA.

Jak się spodziewałem główna zmiana dotyczyła niskich rejestrów i te uległy znacznej poprawie. Basik schodzi nisko i ma energię i w pełni ją kontroluje. Na moich monitorach (tragiczne w porównaniu z Thiel CS2.3 od Dear77) poprawa jest kolosalna natomiast na wspomnianych Thiel CS2.3 nie taka jak można było się spodziewać. W porównaniu z do Audio Note klasa A SE P2 i M1 ciągle brakuje wykopu i mięsa na dole. Raczej spodziewałem się, że będę musiał lekko przygasić bas, a tu psikus. Zastanawiam się nad sprowadzeniem moich JBL L20 aby mieć pełniejszy obraz pod tym względem.

Natomiast odnośnie średnicy i wysokich D-NFB wypad porównywalnie do Audo Note i to jest słyszalne równie dobrze na moich monitorach jak i na Thiel'ach. Poprawiła się precyzja, dokładniej słychać smaczki i niuanse. Brzmienie neutralne w kierunku lekkiego ocieplenia.

Ciekawy jestem jak sprawdzę się BHC COMPONENTS ale będę mógł to sprawdzić dopiero po 8 stycznia gdy powrócę do Irlandii po Świątecznym pobycie w domu.

Na dzisiejszych odsłuchach testowałem jeszcze różne zostawienia kondensatorów różnej maści na wyj. zasilania końcówki mocy. Pomagali mi Dear77 i rs2512. Jednoznacznie najlepiej spisał się polipropylen 4,7u/250 SCR + 100n/250 MKT. Dźwięk nabrał powietrza i lekkości, ładniejsza średnica i subtelniejsze wysokie. Ostatnio bardzo mnie zainteresował wpływ kondensatorów na wejściu zasilania na dźwięk i postanowiłem bardziej zgłębić to zagadnienie. Po zdobyciu odpowiednich elementów będę kontynuował testy.

Praktycznie mam wszystkie potrzebne dane aby zabrać się za projekt ostatecznego PCB i mam nadzieję, że uporam się z nim w czasie pobytu w kraju.

Nie podjąłem jeszcze decyzji czy zasilania zintegrować z głównym PCB. Najchętniej narzuciłbym wszystkim ewentualnym zainteresowanym kompletne, skończone rozwiązanie aby być pewnym końcowego efektu ale z drugiej strony nie wiem czy stać wszystkich na niektóre elementy.

Jeśli sami zainteresowani nie zabiorą głosu na ten temat to pewnie zaprojektuję całość kierując się tylko i wyłącznie uzyskaniem najlepszego efektu końcowego. Nadszedł chyba czas aby zabrali głos (ujawnili się) zainteresowani projektem D-NFB. Będę wówczas wiedział czy mam projektować dla siebie czy uwzględniać też szersze grono chętnych.

Pozdrawiam

Henryk

Ukryta Zawartość

Cieszę się, że projekt jest rozwijany. Na PCB będę chętny. Jeśli chodzi o integrację zasilania z głównym PCB (przypuszczam, iż chodzi tu o elektrolity śrubowe na PCB?) jestem przeciwko. W tej formie pozostałbym przy dodatkowej PCB dla mostka. Chyba, że myślisz Henryku o zastosowaniu snap-inów (np. 4 sztuki 10000uF-22000uF na kanał + boczniki, etc.) tu też jestem przeciw integracji z główną PCB. W tym przypadku proponuję zrobienie osobnych PCB dla zasilacza, na której znalazłyby się kondensatory i podwójny mostek. Ja posiadam już 8 sztuk Nipponów 10000uF i skłaniam się raczej w kierunku tej drugiej opcji, śrubówek nie będę stosował w tym projekcie. A propos transformatorów - czyli 300W na kanał powinno wystarczyć nawet z głośnikami 4R ?

BB84, 5 Gru 2009, 23:24

>A propos transformatorów - czyli 300W na kanał powinno wystarczyć nawet z głośnikami 4R ?

250 - 350VA będą w sam raz.

Odnośnie zasilaczy. Aby nie było wątpliwości o co mi chodzi to wpierw zamieszczę schemat zasilaczy (zbliżony do zasilacza w Pass F5). Jak znajdę chwilę, to jutro zrobię i wkleję.

W moim są transformatory 250W( z "toroidy" w wersji audio) i nie narzekam na brak basu.Tylko że ja nie napędzam nim Thieli bo tu być może by nie sprostał.Moje kolumny maja 90dB i są dość proste do napędzenia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mi natomiast przestrzeni i dlatego postanowiłem zrobić małą zmianę i wykonam ten projekt

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zamierzam natomiast nic zmieniać w wzmacniaczu,pomimo że z małej odległości słychać takie ciche pyrkanie o częstotliwości jakichś 25Hz,myślę że to pochodzi gdzieś z zasilana.Jakoś mi to nie przeszkadza a wzmacniacz mnie w pełni zadowala.Nie mam też kondensatorów wejściowych i nie muszę się martwić ich dobieraniem tak jak HK :)

Moim skromnym zdanie lepiej Heniu gdybyś zrobił osobno zasilacz dla części prądowej,jak wiadomo to najdroższy element tego wzmacniacza.Nie każdy będzie napędzał nim prądożerne kolumny i może sobie moc zasilania dopasować do swoich potrzeb.

Natomiast co do pozostałej części to jak najbardziej jakość i wartość elementów powinna być zachowana,bez mieszania we łbach budowniczym wieloma propozycjami,bo później efekty mogą być różne.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prośba do APY. Wklej jeszcze raz linki. Gdy wklejasz link i zaraz po nim dajesz kropkę bez spacji łączy on się z następnym wyrazem i niestety nie działa.

W swoich wypowiedziach większy nacisk kładę na opis wad niż zalet. Z natury nie lubię się chwalić ale wtrącę swoje trzy grosze do wypowiedzi APY.

Akurat przestrzeń jaką prezentuje D-NFB jest fantastyczna i nie słychać brumów, pyrkań, szumów, po prostu jest cisza.

Na dobrą sprawę, to nie zająłem się doborem kondensatora wejściowego w torze sygnałowym. Mam tam 10uf/250 WIMA MKP10, który jest zbocznikowany Vishay MKP 1837 33nF/160V.

Pisałem o doborze kondensatora na wyjściu zasilania do końcówki mocy i nie chciałbym aby był on mylony z tym na wejściu służącym do separacji ewentualnego napięcia stałego.

BB84, 6 Gru 2009, 11:39

>A jeszcze jedno, zasilacz TT będzie integralną częścią PCB ? jestem za.

Sądzę, że tak.

Chcę aby zasilacze były na oddzielnych PCB umieszczone w pionie w stosunku do głównego PCB tak aby było można w prosty i szybki sposób z tej opcji skorzystać bądź nie. PCB dla TT zaprojektuję od nowa - wprowadziłem parę zmian w układzie.

Upss jeszcze raz linki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) te będę robił

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) te obecnie grają

Heniu wiem że temu wzmacniaczowi nie brakuje przestrzeni dlatego zostawiam go w spokoju i przerabiam kolumny.Dzięki za zwrócenie uwagi co do linków

A co do kondensatorów to najlepiej zaznacz na schemacie o które chodzi to nie będzie pomyłek :)

Co do pyrkania to przypuszczam że problem stanowi układ soft startu znajdujący się bezposrednio po gniazdami wejściowymi,co widać na fotach.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aby była jasność. Dobierałem kondensatory C43,44 (4,7/250 MKP SCR) i C45,46 (100n/250 MKT)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aha, czyli będą 4 sztuki PCB zasilacza, po 2 sztuki na kanał. Dobre rozwiązanie, będzie większa swoboda w ustawianiu wszystkiego w obudowie. Te 10000uF oczywiście snap-in (max 35mm średnicy, raster 10mm)?

BB84, 6 Gru 2009, 15:42

>Aha, czyli będą 4 sztuki PCB zasilacza, po 2 sztuki na kanał. Dobre rozwiązanie, będzie większa

>swoboda w ustawianiu wszystkiego w obudowie.

Tu nawet nie chodzi o swobodę w ustawieniu, a raczej o to aby masa zasilania była połączona (powstała) dopiero na PCB głównym.

Postaram się zrobić PCB do zasilania tak aby zdecydowana większość elektrolitów można było zastosować.

Tylko zastanawiam się czy w ogóle projektować? To prosty układ.

• 2 tygodnie później...

Henryku,

czy mógłbyś wkleić wykres samego szumu jaki wyszedł ci w RMAA ? Kolega właśnie złożył wzmacniacz Haflera który ma taką samą koncepcję stopnia wyjściowego jak D-NFB i Vampiria ale różni się tym że ma globalna pętlę sprzężenia - wyszły specyficzne wyniki pomiarów - chciałbym porównać

cykad, 15 Gru 2009, 22:58

>Henryku,

>czy mógłbyś wkleić wykres samego szumu

W sumie nie byłoby problemu ale pomiary są na kompie w Irlandii gdzie wrócę dopiero 8 stycznia.

Napisz w czym problem albo wyślij na maila wyniki może do czegoś dojdziemy.

• 4 tygodnie później...

Witam serdecznie.

Skończył się urlop w Polsce w domu i chciałbym przedstawić na jakim etapie znajduje się projekt.

Praktycznie skończyłem projektowanie PCB ale nie do końca co zaraz postaram się wytłumaczyć.

Postanowiłem wykonać jeszcze jeden prototyp aby sprawdzić czy wszystkie elementy pasują (zasilacze TT są w pionie) i oczywiście czy sam układ pracuje poprawnie, a skoro będzie jeszcze jedno PCB chciałam sprawdzić w pomiarach i odsłuchach różne warianty prowadzenia masy (zaznaczone na czerwono). Wszystkie elementy maja wyprowadzoną masę ale nie połączoną w głównym punktem masy.

Wklejam schemat z którego pewnie będzie mało czytelny oraz rozmieszczenie wszystkich płytek i powiększenie głównego PCB.

poczekam jeszcze parę dni, może ktoś wpadnie na lepsze rozwiązania i dopiero oddam do wykonania prototypu.

Ukryta Zawartość

post-17098-100005626 1263160077_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Henryk Kwinto

Świetnie, że coś ruszyło w temacie ;)

Wygląda to dość skomplikowanie. Czy ta mała płytka u góry na zdjęciu będzie połączona z radiatorem ? czy będzie jakoś przymocowana do płytki głównej ? obcowałbym za wkomponowaniem jej w główną PCB.

Topologia nadaje się idealnie do zastosowania jako dual mono lub monobloki z radiatorem na tyle obudowy. Świetna koncepcja ;)

BB84, 10 Sty 2010, 23:40

>Wygląda to dość skomplikowanie. Czy ta mała płytka u góry na zdjęciu będzie połączona z radiatorem ?

>czy będzie jakoś przymocowana do płytki głównej ? obcowałbym za wkomponowaniem jej w główną PCB.

Nic nie napisałem o małej płytce u góry. Sorry.

Na tej płytce jest układ BIASU, a dlaczego tak? Są dwie przyczyny, jedna podstawowa to taka, że chciałem aby tranzystory odpowiedzialne za BIAS były przymocowane do głównego radiatora dla lepszej kompensacji temperaturowej i ni jak nie potrafiłem tego zrealizować na głównej PCB. Może ktoś wpadnie jak, to zrealizować? I drugi powód to uwolnienie trochę miejsca wokół centralnego punktu masy.

>Wygląda to dość skomplikowanie.

W sumie doszły tylko zasilacze tak jak zresztą optowałeś i ta mała płytka do Biasu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.