Skocz do zawartości
IGNORED

D-NFB amplifier

phoros

Rekomendowane odpowiedzi

PCB

1. APY 1 komplet

2. BB84 1 komplet

3. V-savage 1 komplet

4. cykad 1kpl

5. mirfak PCB 1 kpl./TRANY 1 kpl.

6. arkotic 1 komplet

7. nick30 1 kpl.

8. Irek 10 1kpl.

2SK170/2SJ74

1. BB84 1 komplet

2. cykad 1kpl

3. arkotic 2 komplety

4. nick30 1 kpl

5. Irek 10 1kpl.

Rezystory

1. BB84 1 komplet

2. Irek 10 1kpl.

cykad, 1 Lut 2010, 10:11

>A jaką ten wzmacniacz będzie miał moc maksymalną ? Tak z 40-50W ?

Dobrze trafiłeś

>A może Henryku uwzględniłbyś miejsce na drugą parę tranzystorów wyjściowych ?

Gdyby chodziło tylko o miejsce to może bym je zrobił ale trzeba by zmienić układ.

Ale chyba niewiele trzeba by zmienić - chyba tylko rezystory w bazach.

Identyczna topologię zasilania i końcówki mają wzmacniacze Hafflera

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

I stosują tam od dwóch do czterech par tranzystorów -fakt moce tez sa odpowiednio większe.

Dla dwóch par - od 75W do 150W

Dla trzech par - 200W

Dla 4 par - 250W

Te trzy czy cztery pary to trochę przegięcie ale o dwie to aż się prosi .....

post-7382-100003588 1265117260_thumb.jpg

post-7382-100003589 1265117260_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Możliwość zwiekszenia mocy wzmacniacza:

1. Zastosowanie tranzystorów 2sk1530/2sj201 w stopniu wyjściowym (testowane także irfp240/9240 - możliwa pewna zmiana brzmienia całości, wymagane inne wartości rezystorów w stopniu biasu)

Jeżeli to nie wystarcza to:

2. Dwie pary 2sk1529/2sj200, z czym wiąże się zmiana rezystorów sprzężenia zwrotnego na dwa razy mniejsze, co z kolei spowoduje wydzielanie się większej mocy (sporo) na nich samych i na tranzystorach sterujących mosfetami

3. Dodanie jeszcze jednego stopnia (wtórnika) przed mosfetami, co wiąże się z jeszcze większymi modyfikacjami podzespołów, zaleta jest taka że można dołożyć kilka mosfetów więcej w stopniu wyjściowym

Z rozwiązaniem 2 nie powinno być problemów, rozwiązanie 3 nie było testowane jak na razie na żywym organizmie :)

Nie jest możliwa prosta zmiana jak w Holtonie, DNF-B działa na zupełnie innej zasadzie niż klasyczny wzmacniacz z globalną pętlą sprzężenia zwrotnego.

1. APY 1 komplet

2. BB84 1 komplet

3. V-savage 1 komplet

4. cykad 1kpl

5. mirfak PCB 1 kpl./TRANY 1 kpl.

6. arkotic 1 komplet

7. nick30 1 kpl.

8. Irek 10 1kpl.

2SK170/2SJ74

1. BB84 1 komplet

2. cykad 1kpl

3. arkotic 2 komplety

4. nick30 1 kpl

5. Irek 10 1kpl.

6.APY 1kpl.

Rezystory

1. BB84 1 komplet

2. Irek 10 1kpl.

3. APY 1.kpl

i dodam że wyrażam zgodę na zakup więcej niż jednego kpl. tranzystorów sterujących licząc sie z tym że nie wszystko uda się sparować.

Moja propozycja jest taka:

te tranzystory są w miarę tanie zamówmy podwójną ilość na potrzeby parowania.Należy się liczyć z tym że każdy z nas otrzyma dodatkowa niepotrzebną ilość niesparowanych tranzystorów.

I jeszcze prośba nie mieszajmy z układem tego wzmacniacza ma wystarczającą moc.

Pozdrawiam.

Od czego by tu zacząć? A może po kolei.

>benek161

Sprawdziłem tylko na stronce prototypy.com.pl a raczej BB84 sprawdził i komplet, czyli dwie główne + 4 małe TT kosztowałyby 120zł dla zamawianych 10-ciu kompletów. Jednak prosiłbym kolegów aby jeżeli mają taką możliwość sprawdzili w swoich źródłach. Mam na dzień dzisiejszy pełne ręce roboty. Szukam, kompletuję części o czy może później.

>cykad

Nie chciałbym na dzień dzisiejszy dzielić włosa na czworo. Moc jak pisał APY jest wystarczająca do słuchania muzyki w warunkach domowych i nie widzę powodów aby cokolwiek zmieniać. Dziękuję, jak zwykle, Phoros'owi za wyjaśnienie odnośnie zmian w przypadku zwiększenia mocy czy dodanie dodatkowej pary mosfetów.

>APY

Odnośnie zamówienia na trany. 2SK1529/2SJ200 są do kupienia mniej więcej po 25 zł za parę. Nie mam jeszcze potwierdzenia czy będą i po ile 2SJ74GR, natomiast 2SK170GR można kupić po około 1,20 za sztukę.

Mam taką propozycję:

Założę oddzielny temat na zamówienie 2SK1529/2SJ200 i 2SK170GR/2SJ74GR aby mogli też się wpisywać chętni nie związani z projektem D-NFB ale to dopiero gdy będę już znał ceny.

Dokładnie to samo zrobiłbym w stosunku do elektrolitów głównych, czyli C33,34,35,36 i C95,96. Załatwiam sprawdzone Nippon'y SMH o następujących parametrach:

ESMH500VSN223MA63T 22000uF 50V o średnicy 35mm i wysokości 63mm. To elektrolity do końcówki mocy i potrzeba ich na kanał 4 szt, czyli na zestaw stereo 8 szt.

ESMH350VSN223MR50S 22000uF 35V o średnicy 30mm i wysokości 50mm. Elektrolity do zasilania stopnia wejściowego. 2 szt. na kanał, czyli 4 szt. na stereo.

Są to elementy dość często stosowane i nie wykluczone, że znajdą się chętni realizujący inne projekty.

To pokrótce tyle.

Waldi_06, 2 Lut 2010, 21:35

>jeżeli chodzi o ceny płytek potrzebne są wygenerowane gerbery aby uzyskać ofertę dla dwóch kpl

Jutro będę miał więcej czasu, to postaram się o gerbery i wyśle mailem.

Znam już ceny elektrolitów

ESMH500VSN223MA63T 22000uF 50V 35x63 -> około 28zł za szt.

ESMH350VSN223MR50S 22000uF 35V 30x50 -> około 18zł za szt.

Piszę około bo przeliczam z EUR na PLN

OK, już nie będę namawiał do zwiększania mocy.

Ale chciałbym temat wyjaśnić teoretycznie do końca.

Phoros, pisząc o dwukrotnym zmniejszeniu rezystorów sprzężenia zwrotnego na dwa razy mniejsze

miałeś na myśli rezystory 2k i 100om z pierwszego schematu ?

Jeśli tak to z jakiego powodu ? Żeby zwiększyć dwukrotnie wydajność prądową sterowania mosfetów dla skompensowania ich dwukrotnie większej pojemności wejściowej ? Czy jest jakiś inny powód ?

Odnośnie elektrolitów głównym do końcówki mocy wpadło mi do głowy jeszcze jedno rozwiązanie, które jest nieco tańsze i praktycznie nie wpływa na walory odsłuchowe.

C33,34 -> ESMH500VSN153MA45S 15000uF 50V 35x45 -> około 21zł za szt.

C35,36 -> ESMH500VSN223MA63T 22000uF 50V 35x63 -> około 28zł za szt.

C93,94 -> ESMH350VSN223MR50S 22000uF 35V 30x50 -> około 18zł za szt.

Przy takim rozwiązaniu potrzebne są po 4 szt. z każdego elektrolitu wymienionego powyżej.

cykad>

>Phoros, pisząc o dwukrotnym zmniejszeniu rezystorów sprzężenia zwrotnego na dwa razy mniejsze

>miałeś na myśli rezystory 2k i 100om z pierwszego schematu ?

O te własnie chodzi.

>Jeśli tak to z jakiego powodu ? Żeby zwiększyć dwukrotnie wydajność prądową sterowania mosfetów dla

>skompensowania ich dwukrotnie większej pojemności wejściowej ? Czy jest jakiś inny powód ?

To jest właśnie ten powód. Z tym że w tym układzie pracy przekłada się to na pasmo przenoszenia. Jak dołożymy drugą parę przy tych samych elementach to efekt łatwo przewidzieć. Jedyny stopień który wzmacnia napięcie w tym wzmacniaczu to stopień wyjściowy pracujący w układzie WS. Wzmocnienie ustalają rezystory 100oHm i 2k a pasmo odpowiednie pojemności związane z budową samych tranzystorów. Im więcej tranzystorów tym większa pojemność i węższe pasmo - to tak w uproszczeniu.

BB84, 3 Lut 2010, 13:30

>Na pojemnościach nie ma co oszczędzać. Różnica ok 40zł. Róbmy wszystko na 22mF. Wychodzi ok 300 zł

>za całe zasilanie. Czy będą jakieś zniżki przy większej ilości ?

Cena jest podana dla zamawianej ilości 60szt. Jeszcze się potarguję ale jak będzie już znana ilość.

Powinienem dzisiaj skończyć zestawienie części w raz z cenami ale mam mały problemik, robię w Exscelu i nie mam gdzie pliku w sieci umieścić aby każdy zainteresowany mógł sobie ściągnąć.

Możesz wrzucić plik np tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo na chomika:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zobaczymy czy się udało zamieścić plik w sieci.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Plik działa. Optowałbym jednak za zamówieniem tych 22mF zamiast 15mF, zawsze to większa pojemność i większa ilość co powinno przełożyć się na niższą cenę. Tak czy inaczej wychodzi ok 600 zł za całość + 120 zł za płytki. Koszta myślę akceptowalne.

Wycena PCB przez zakład, który wykonał płytki do Ugody.

Do 4 szt - 38.45PLN/kpl

Przy 30 szt - 20.00PLN/kpl

Koszt uruchomienia produkcji - 59.00PLN

Wynika z tego, że przy zamówieniu 15 kompletów stereo koszt jednego kompletu wyniesie 44zł.

Dziękuję Waldi_06. Wyręczył mnie w tej kwestii.

cykad, 4 Lut 2010, 23:32

>Cieszymy się wszyscy. Ale co dalej ? Jaki jest plan ?

Dzisiaj dostałem prototypowe PCB i chciałbym je uruchomić na docelowych elementach (nie mam jeszcze rezystorów Dale), pomierzyć, wnieś ewentualnie drobne poprawki i możemy ruszać pełną parą. Aha. Nie mam jeszcze odpowiedzi o dostępności j-fetów 2SJ74GR.

Myślę, że to kwestia dwóch tygodni aż się ze wszystkim uporam i dobrze by było aby w tym czasie ustaliła się lista chętnych na PCB.

Henryk Kwinto, 4 Lut 2010, 23:56

>Mam płytki i komplet części do Ugody ale czy starczy czasu. No chyba, że ktoś w Irlandii ma Ugodę,

>to nie widzę problemu aby się spotkać i porównać.

Ja właśnie tez mam płytki do Ugody i przymierzam się do kompletowania części, ale po głowie chodzi mi tez D-NFB. Nawet jak skończę Ugodę, to niestety trochę daleko mam do Irlandii. Może ktoś w forumowiczów będzie miał jakieś doświadczenia w tym temacie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.