Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilskie listwy, cała prawda

MaTiX_lama

Rekomendowane odpowiedzi

>>zyzio

Pożyczyłem moją osobistą listwę Gigawatta PF-2 do bardzo dobrego studia nagrań. Chłopaki podpięli ją pod stół mikserski i raczej mówili o innych aspektach brzmienia. O zamuleniach nie było tam w ogóle mowy.

Z tego co wiem to redaktor naczelny Audio Video też ma u siebie PF-2. Czy to znaczy, że wszyscy redaktorzy są głusi? :)

Słuchałem wpływu 4 listw w moim systemie:

Furutech, ten z początku wątku,

Isotek (o ile pamiętam seria Orion)

Fadel (nie pamiętam modelu, chyba najwyższy)

Enerr Power Station Ultra.

Furutech znikał kompletnie, będąc bardzo drogim rozgałęziaczem :). Isotek rozmazywał kontur dźwięku, dodając jednocześnie trochę wypełnienia w średnicy, ograniczenie dynamiki. Fadel wyostrza kontury (w pozytywnym znaczeniu), podkreśla dynamikę, poprawia płynność i nadaje "połysk" insrumentom, poprawia kontrolę basu, jednak po kilku dniach słuchania można też mówić o metaliczności brzmienia. Enerr, podobnie jak Furutech znika w systemie, ale poprawia płynność i to w znaczącym stopniu. Do tego obudowa wzorowana na czołgach :). Został...

Listwa pełni również rolę rozgałęziacza (6 "odbiorników" prądu) w moim systemie, komfort wpinania kabli (odstęp pomiędzy gniazdami) jest bardzo istotny. Jej masa powoduje, że nawet grube i sztywne kable jej nie przesuwają, czego nie można powiedzieć o Fadelu.

Czy listwy są warte pieniędzy, które trzeba na nie wydać? No cóż, przecież nie trzeba kupować płyt, wszystko można "znaleźć" w sieci... A kto odróżni w ślepym teście dorze zrobione MP3 od płyty CD? ;)

=> Audio Academy

Nie mam pojęcia - u mnie Gigawatt PF2 to muł nad muły, a Furutech TP609 to taka transparentność bez bólu, niczego nie kaszani, a słucha się o niebo przyjemniej.

Z tymi listwami nie ma nigdy nic pewnego - każdy system inaczej reaguje, moze ten Gigawatt nie jest wcale taki zły, chociaź te ich sieciówki są też beznadziejne jak dla mnie.....

70Marcin

Fadel Ci kolego wyostrza a Enerr nie wyostrza??? O ja pierdziu! Albo masz jakiś Porca Mizeria system albo Enerr jakąś nową listwę zrobił:)) A właściwie to ciekaw jestem opinii - komuś jeszcze Fadel wyostrza ??? Cos?

zyzio

Istotnie ten akurat Gigawatt nie jest zły. Totalnie beznadziejny jest natomiast kabel, z którym jest dostarczany. Trzeba go natychmiast zastąpić czymś cywilizowanym np. prostym Acrolinkiem lub Diamondbackiem i gra... Przykładem są właściciele, którzy niedługo po zakupie listwy, zaczynaja poszukiwania kabla do listwy...:))) Droższy kabel tegoż producenta tyż ni napawa optymizym. Ale listwa spoko:)

Podszywasz się pod Pacułę ? ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak najbarzdiej mogą zamulać - Pacuła uzywa zamulacza Gigawatta pF2 to i pisze jak pisze ;D Są też oczywiście litwy, które i poprawią i nie zamulą ;)

Pod nikogo się nie podszywam.Czy ktos nie może mieć podobnego zdania jak owy Pacuła.

Ukryta Zawartość

70Marcin, 7 Wrz 2009, 23:43

>wszystko można "znaleźć" w sieci... A kto odróżni w ślepym teście dorze zrobione MP3 od płyty CD? ;)

... tak ... bo sieć to tylko mp3 ... nie ma flac, ape i innych bezstratnych formatów - LOL

70Marcin, 7 Wrz 2009, 23:43

>... A kto odróżni w ślepym teście dorze zrobione MP3 od płyty CD?

Ja w ślepym teście odróżnię (Foobar ABX).

ps. oczywiście mp3 zrobione przeze mnie z oryginalnej płyty CD ... bo wiele ściąganych mp3 z sieci nawet 256 KB/s są tak niskiej jakości że wykrycie różnic w ślepym teście jest tak proste że aż niesportowe ;)

gigawatt nie sprawdzi sie napewno w zamulonych systemach.

teraz jest promocyjna cena do końca września na daimondbacka 125$

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wij,

Enerr nową listwę zrobił, zrobił :).

Wiem, ze inne modele listw i kable to żyleta jest, ale w przypadku odsłuchu podczas konstruowania na kolumnach, które Pan Piotr produkuje, to się nie dziwię tej stylistyce dźwięku - kolumny grają bardzo miękko.

Fadel wyostrza, ale w znaczeniu nadania krawędziom dźwięku grubości ostrza brzytwy (że taką poezję napiszę :)). W bardzo przejrzystym systemie nie jest to zaletą. Gdyby go podpiąć do ciepło, miękko grającej lampy, to wtedy będzie genialnie. Przetstowałem kompletne okablowanie Fadela, od sięciówki, po głośnikowe, z listwą włącznie.

Kyle,

moja uwaga o MP3 dotyczyła kwestii jego kupowania w sieci :), a nie realnej możliwości odróżnienia od oryginału. Nie mam ochoty wdawać się w dyskusję o tym, który format kompresji, bądź nośnik jest lepszy.

Kupowanie "wypasionej" listwy ma sens wtedy, kiedy słychać jej pozytywny wpływ na dźwięk, jak się tego nie słyszy to można kupić zwykły rozgałęziacz i będzie git. Podobnie jest z MP3, w samochodzie słucham w tym formacie, bo jest wygodny do przenoszenia, a domu już nie, bo słychać różnicę od razu, ale gdyby jej nie było słychać, to po co przepłacać? ;)

• Redaktorzy

"Jak najbarzdiej mogą zamulać - Pacuła uzywa zamulacza Gigawatta pF2 to i pisze jak pisze"

To bardzo ciekawe - mnie by do głowy nie przyszło, żeby napisać coś takiego, jak Pacuła w tej odpowiedzi z linku. Wyraźniejszy atak jako efekt zniekształceń spowodowanych zasilaniem? To dla mnie bardzo zaskakująca koncepcja, która skłania do samodzielnych eksperymentów. Jak tylko dorobię się ostatecznego pomieszczenia odsłuchowego (mam nadzieję w ciągu pół roku), to muszę postawić sobie pacułowy kondycjoner, mój filtr IsoTeka, plus jeszcze powiedzmy filtr Ansae, i bardzo porządnie się wsłuchać. Wtedy będę już miał w systemie moje docelowe kolumny o bardzo przyzwoitej szybkości i "uderzeniu" na basie, i ze "wstęgową mikrodynamiką", mam więc nadzieję, że wszystkie te subtelności da się wyłapać. Zaiste ciekaw jestem.

ptx

Furutech 314ag u mnie nie zadziałał z listwą Furutecha (dostarczany wraz z listwą). Dopiero FP-3TS20 jako tako się sprawdził. Co do innych kabli to Tara Labs zamyka serię PRISM i wszystkie kable są wyprzedawane, również zasilające. Fakt, że ich wtyczki trudno porównywać do "klejnotów" :-) Furutecha ale z mojego doświadczenia nie ma to wpływu na jakość "grania". Może warto sprawdzić?

econs, 10 Wrz 2009, 16:05

>ptx

>Furutech 314ag u mnie nie zadziałał z listwą Furutecha (dostarczany wraz z listwą). Dopiero FP-3TS20

>jako tako się sprawdził. Co do innych kabli to Tara Labs zamyka serię PRISM i wszystkie kable są

>wyprzedawane, również zasilające. Fakt, że ich wtyczki trudno porównywać do "klejnotów" :-)

>Furutecha ale z mojego doświadczenia nie ma to wpływu na jakość "grania". Może warto sprawdzić?

ok.dzięki za info,wiec pozostaje diamondback ale mam pytanie (może głupie)jak ze wtyk bedzie US to czy listwa podpięta do gniazda poprzez przejściówkę US_EU na czymś nie ucierpi.

ptx

Też się zastanawiałem i przepiąłem jeden kabel Tary Labs na wtyczkę Furutecha. Zero różnicy w dźwięku (Może słabo słyszę :-) ). A zabawy na godzinę bo wszystko zaklejone klejem na amen. Kupiłem przejściówkę cryo w Artechu i po zabawie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do listwy Gigawatta powinna się sprawdzić Shunyata Diamondback. Kable Furutecha są bardziej plasyczne - do Gigawatta raczej nie, chyba że Reference III, ale ten jest bardzo drogi....Bardzo dobrym kablem Furutecha jest też model 762.

Przejściówki CRYO sprzedawane przez Artecha są bardzo dobre, znacznie lepsze od tych, które sporzedaje Audiofast - APC - tutaj już można wysłyszeć różnice in minus, w przypadku CRYO ja jej nie słyszę.

>ptx ja przez 1,5 miesiąca "walczyłem" z sieciówkami do kondycjonera PC3SE /Fadel,Tara,Furutech x 2,Oyaide/ , ostatecznie została "firmowa" LC-2 .Po prostu nic nie wnosi od siebie do brzmienia ,dostarcza prąd i o to chyba chodzi ?

tadeo, 10 Wrz 2009, 18:29

>>ptx ja przez 1,5 miesiąca "walczyłem" z sieciówkami do kondycjonera PC3SE /Fadel,Tara,Furutech x

>2,Oyaide/ , ostatecznie została "firmowa" LC-2 .Po prostu nic nie wnosi od siebie do brzmienia

>,dostarcza prąd i o to chyba chodzi ?

spotykam sie z opiniami iz slabem elementem pf2 jest właśnie kabel lc1.

LC-2 jest kablem zdecydowanie lepszym od LC-1 ,jest odłączalny więc nic nie stoi na przeszkodzie żeby wymienić na inny.

Gigawatt jesienią wprowadza nowe topowe sieciówki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - to jest z pewnością bardzo dobry kabel, to ten sam przewodnik który siedzi w Furutechu Reference III, a koszt nieporównywalnie niższy - oczywiście jeszcze wtyki, ale w USA ceny śmieszne w porównaniu z naszymi.....

Ukryta Zawartość

Mam :-) To co wnosi jest moim zdaniem na granicy autosugestii...poza tym im płyta starsza tym działa wyraźniej...na nowych tak mega-minimalnie ;D za to Destat...hmmm.... mogę polecić, choc cena jest tragicznie przsadzona :(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.