Skocz do zawartości
IGNORED

Jak uleczyć to forum ...

Piopio

Rekomendowane odpowiedzi

Piopio, 31 Mar 2009, 01:32

>Nie trzeba było długo czekać, żeby troll rozpoczął swoje harce .. byle coś napisać i nie na temat

Piszę na temat moderacji i potencjalnego moderatora. Przeczytaj kilka razy, może zrozumiesz.

Są osoby na tym forum, które nadają się na moderatora (np. Peter Daniel, z 3 letnim doświadczeniem w moderacji na diyaudio) ale kochany, nie ty, ze swoim zamordyzmem.

Tylko naiwniak nie zauważy tego, że Ciebie "łapki swędzą" aby tylko powystrzelać "tych osobników".

Piopio, 30 Mar 2009, 11:29

>Człowiek jest takim stworzeniem, że jeżeli dostanię pełną wolność to prędzej czy później wykorzysta

>ją przeciwko sobie ... zawsze znajdą się osobniki aspołeczne, które będę łamać obowiązujące umowne

>zasady. Musimy przegonić te typy i będzie spokój.

Cyrankiewicz to pisał ? Gomułka czy Kim Ir Sen ?

Drogi Kacperku to jest na temat moderacji:

>Tiaaa....wpisy które leczą.

>Prawdziwy Kaszpirowski, który aż się rwie, żeby kogoś zmoderować.

>PS. Prawie się rozpłakałem czytając Twój wpis.

????????????????????????????????????????????????????????????????????

Cholernie merytoryczny post.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nie odpowiedziałeś mi jeszcze na pytanie.

Kacperek, 30 Mar 2009, 13:53

>Piopio, 30 Mar 2009, 13:44

>Masz prawo wyrażać sprzeciw wobec pomysłu

>>wprowadzenia moderacji.

>

>Czy zwykle wykazujesz takie inklinacje do fałszowania rzeczywistości i manipulacji czy to raczej

>jest wypadek przy pracy ?

>

>Wskaż proszę gdzie ja napisałem, że jestem przeciwny pomysłowi wprowadzenia moderacji.

Wdając się Tobą Kacperku w dyskusję złamałem pewną zasadę, która brzmi:

Nie wdawaj się z głupcem w dyskusje bo wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem ...

Tak więc wybacz - dyskusja skończona.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Piopio, chcesz mieć maximum satysfakcji z korzystania ze serwisu ?

Wystarczy jeżeli tradycyjnie będą usuwane epitety, wulgaryzmy, "złośliwości" i inne kowalanki personalne.

Natomiast jeżeli wylatują wpisy na zasadzie "bo pan redaktor myśli że to atopos", albo banuje się ludzi za to że w odpowiedzi na chamstwo na które redaktor(a chyba powinien jako moderator ?) nie reaguje posługują się TYM SAMYM językiem co rozmówca(który nota bene banowany nie jest) to sam oceń "bezstronność".

Swego czasu machnąłem na serwisie pewnie z 10 000 wpisów z czego przynajmniej połowa w zakładkach merytorycznych. Nie zależy mi na tym żeby one wisiały na serwisie, a wręcz nie raz prosiłem/żądałem ich usunięcia - dla jasności.

Dostałem bana za wdanie się w dyskusję z userem anastazy, ktory na dzień dobry częstował tekstami w stylu: "chuju", "kurwo", "gnoju".

Redaktor nie reagował w ogóle. Bana dostałem ja po tym jak wdałem się z nim w "dyskusję" :)

Jak to mi jozwa napisał - miałem "negatywny elektorat" :))))

HAHAHAHAHA....anastazy wśród ziomali redaktora miał pewnie pozytywny :P

Czy mi to przeszkadza(ban) ? Ale skąd. Ale o redaktorze świadczy to JEDNOZNACZNIE.

Użytkownik Piotr Ryka dostał bana bo napisał że będzie wkładał patyki w szprychy czy coś takiego i jozwa serio życzył sobie żeby to odwołał :))))

Dodam tylko że Piotr Ryka moim zdaniem ma DUŻO większy wkład w serwis od jozwy....akurat pech chciał ze politycznie się poróżnili.

Oczywiście że można zostawić to w historii i budować "nowy lepszy serwis" po kolejnym okresie "błędów i wypaczeń"

Kto mógłby byc tu moderatorem ?

Stary bej (dla mnie absolutny No1)

Peter Daniel

Matthew

No i na koniec trzymajmy kciuki żeby "społecznosciowy" serwis ze słupa ogłoszeniowego nie został przerobiony na np. bar mleczny....chociaż owsiankę w sumie lubię :)

Wpis wyleci ? Niewygodny ? :)

...mam nadzieję, ze tym razem nie.

• Redaktorzy

"Redaktor nie reagował w ogóle. Bana dostałem ja po tym jak wdałem się z nim w "dyskusję" :)

Jak to mi jozwa napisał - miałem "negatywny elektorat" :))))"

A, znowu lancaster nas odwiedził. Witamy Audiostereo w naszej miłej dyskusji.

• Redaktorzy

"Natomiast mechanizm polegający na tym, iż sami chętni zgłoszą się do Imć Pana Redaktora a On ich namaści na moderatorów budzi u mnie co najmniej wątpliwość o bezstronność i jakość samej moderacji.

Nikt nie zapewni, że taka moderacja nie zostanie użyta w złym celu np. przeciwko personalnie jakiejś osobie czy też grupie osób, przeciwko niewygodniej dla moderatorów czy właścicieli idei, albo też w konkretnym np. czysto merkantylnym celu."

Bzdurzysz, Rocco, caro mio. Sytuacja która cię tak przeraża, jest możliwa właśnie teraz. Właśnie teraz, gdybym miał taką fantazję, mogę moderować personalnie "przeciwko jakiejś osoboie", mogę ci ideę jakąś sekować, nóżki powyrywać, usunąć cały ten wątek, i tak dalej. Sam, osobiście, nikogo nie pytając. Postanowiliśmy to zmienić. Zastanawiam się, czemu tobie i lancasterowi tak nie podoba się ten nowy pomysł. Bo chyba nie dlatego, ze na superdemokratycznym Audiohobby, będącym odpowiedzią ludzi wolnych na zamordyzm Audiostereo, ple ple, moderacją zajmuje się właściciel strony, nie zaś forumowicze. Tak więc doceniam oczywiście rady kolegów z innych forów, ale jednak my tutaj mamy prawo zorganizować to po swojemu.

• Redaktorzy

"jego licznik to lipa i jedna bujda"

Dziękuję za uprzejmość (ciekawe, czemu ją zawdzięczam?), zgadza się, w rzeczywistości mam znacznie więcej wpisów i o parę miesięcy mniej stażu. Ten tu licznik jest licznikiem poprzedniego admina, o czym zresztą prawie wszyscy wiedzą, więc nie ma co grubymi słowy odkrywać tej straszliwej prawdy.

• Redaktorzy

Właśnie sprawdziłem, na dziś stan "jozwy maryna" wynosi 2093 i 6101, wiecej dni, niż myślałem. Nieststy, nie jestem w stanie fizycznie zamienić cyfr konta Redaktor na moja właściwe, ale by mi prestiż u cira wzrósł!

słowa sa grube tylko jesli ktos traktuje je osobiscie

napisałem jedynie prawde

jestem przeciw nieustannej zmianie ksywek i zwiazanych z tym manipulacjami wiec to głos w tej sprawie

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

O, lancaster:)))

Mam dla Ciebie taką propozycję: Zajmij się prosze "swoim" forum, bo póki co jest to twór trzymający sie kupy li tylko i wyłacznie na zasadzie pretensji i zawiści do audiostereo.

A już co do Twojej własnej twórczości to nie wiem czy zauważyłeś, że zachwalany przez Ciebie Peter Daniel w kulturalnych słowach ale bardzo dobitnie napisał na ah. co myśli o Tobie i Twojej postawie. A to co napisał to sama prawda. Tak więc proponuję zacząć wprowadzać system dobrych rad wujka lancastera alias cal!, mroova, autora kilku innych nicków, setek bez sensu tematów i parunastu tysięcy wpisów od włsnego podwórka. Ja uważam ze tak byłoby rozsądniej, ale to oczywiście moje zdanie. Pozdrowienia!

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Administracja nie powinna dyskutować, tylko wprowadzić działającą moderację, i już.

Bo jak będzie dyskutować, to nigdy nic nie zrobi. Zawsze znajdą się jęczące "niewiniątka". A jak użyć wyszukiwarki to się okazuje że we wpisach popełnionych przez owe "niewiniątka" tylko miałkość i pustka. Zatem moderacja (jakakolwiek) nie w smak jest głównie tym, którzy zaśmiecają to forum nie wnosząc za wiele wartościowych wpisów. Nie przejmować się smędzeniem, tylko działać.

Normalnym userom piszącym merytoryczne posty jakoś moderacja niestraszna.

Piopio, 31 Mar 2009, 02:18

>Wdając się Tobą Kacperku w dyskusję złamałem pewną zasadę, która brzmi:

>

>Nie wdawaj się z głupcem w dyskusje bo wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona

>doświadczeniem ...

Zgłosiłem twój wpis do moderacji za atak osobisty.

Ja jestem za moderacją społeczną, jeżeli na inną nie ma szans. Obecne forum jest trudne do czytania, bo na jeden post merytoryczny przypada wiele "merytorycznych inaczej". Gdy się okaże że jakiś moderator nadużywa swoich praw i kosi posty niezgodnie z zasadami, to głos wielu uczestników na pewno pozwoli go usunąć. Wystarczy, żeby pozostawić wątek organizacyjny moderowany przez właściciela forum, który, wierzę, nie będzie wycinał takich opinii. Znam dobrze dwa fora moderowane "społecznie" i zawsze chętnie do nich zaglądam, bo wiem, że nie znajdę tam pyskówek, a jedynie ciekawe dyskusje ludzi, którzy co prawda nie zawsze się ze soba zgadzają, ale skupiają się na argumentach a nie osobistych wycieczkach/obelgach. A trolle są tam wycinane bez litości.

McGyver, 31 Mar 2009, 09:30

>Administracja nie powinna dyskutować, tylko wprowadzić działającą moderację, i już.

>Bo jak będzie dyskutować, to nigdy nic nie zrobi. Zawsze znajdą się jęczące "niewiniątka".

Masz na myśli Graftona ?

Zgłaszam następujące postulaty:

1.każdy forumowicz powinien dobrowolnie zobowiązać się do przestrzegania autocenzury, pod rygorem usunięcia, lub alternatywnie uiszczenia opłaty kasacyjnej.

Regulamin Autocenzury opracuje ciało społecznościowe funkcjonujące pod merytoryczną opieką Pana Kierownika i wyłonione w wyniku jego demokratycznych wyborów.

Powstająca właśnie Ochotnicza Rezerwa Moderacji Obywatelskiej (ORMO), zostanie wyposażona w narzędzia umożliwiające szybkie usuwanie osób, które nie są w stanie zrozumieć, co dla nich jest najlepsze.)

2.wprowadzenie dobrowolnej, stałej składki uiszczanej przez użytkowników na rzecz właściciela forum.

Monitoring płatności może zostać zapisany jako jedno z działań statutowych ORMO

3.uznanie instalowania plugina NoScript i AdBlock za niehumanitarne.

Realizacja moich propozycji pozwoli nie tylko na szybkie zlikwidowanie zbędnych kosztów zwiażanych z zawodową moderacją, ale i znacząco obniży wszystkie koszta pozyskania przychodu.

Bareja, czy Orwell?

Redaktor, 31 Mar 2009, 08:54

ale jednak my tutaj mamy

>prawo zorganizować to po swojemu.

Przepraszam ale jacy "my" ? Każdy piszący tutaj to "my" i jako pełnoprawny użytkownik forum chyba, że już są podziały na VIP-ów i nie VIP-ów.

Jozwa, dobrze zastanów się nad wyborem moderatorów abyś nie miał tutaj jeszcze większych jazd jak do tej pory.

Redaktor, 30 Mar 2009, 16:55

>Poczekam, aż zakończy się to pleple, żebyśmy mogli przejść do konkretów.

Obawiam się, że to może potrwać. Przecież cały ten wątek (i zagadnienia w nim poruszane) służą głównie temu "pleple" właśnie. Moderacja, to jeden z najbardziej chwytliwych tematów na całym audiostereo.pl, gdzie każdy może sobie "pleple" bez końca (patrz temat - Propozycje i uwagi dotyczące forum) a wszystko przez nudę i naturalne moim zdaniem wypalenie się ogólnej formuły KAŻDEGO forum tematycznego. Zwłaszcza dotyczącego dziedzin życia, gdzie tak naprawdę mało co nowego się dzieje, a wszystko inne było już po kilka(naście) razy omawiane. Dlatego moim zdaniem wprowadzanie jakichś większych zmian (dla samego wprowadzenia jakichkolwiek zmian) jest spowodowane brakiem nowych i ciekawych tematów do dyskusji, a że na bezrybiu i rak ryba... pojawiają się co jakiś czas "palące problemy" do rozwiązania, które tak naprawdę mają trzeciorzędne znaczenie dla funkcjonowania samego forum, w przeciwieństwie do forumowiczów, których jakaś tam grupa (prawdopodobnie znudzona monotonią) szuka na siłę tematu zastępczego, w którym mogliby się udzielać. A takim tematem jest właśnie zmiana właściciela forum, pilna potrzeba moderacji, za duże reklamy, nie taka szata graficzna, otwieranie się wątków nie na tej stronie, czy podział na "specjalne" zakładki, o które tyle czasu wszyscy walczyli, a teraz pies z kulawą nogą do większości z nich nawet nie zagląda. Teraz fajnie by było ustanowić moderatorów (co potrwa pół roku) i koniecznie udostępnić ich nicki do publicznej wiadomości, wtedy zalew wątków dotyczących ich działalności (postawy moralnej czy czegokolwiek innego, chociażby zasadności wybrania akurat tych osób itp.) i niekończących się "pleple" mamy murowany. To ja już chyba wolę atoposa...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

"Jazdy" to tu urządzają tylko tacy, co nie są zainteresowani pisaniem na temat, a jedynie trollowaniem, dowalaniem się do innych i śmieceniem. To właśnie stąd wynika ów opór przed skuteczną moderacją i rozdymanie do granic możliwości wyimaginowanych problemów, byle odwlec, byle utrudnić.

Pobłażanie trollom nie prowadzi do niczego dobrego.

McGyver, 31 Mar 2009, 09:47

>"Jazdy" to tu urządzają tylko tacy, co nie są zainteresowani pisaniem na temat, a jedynie

>trollowaniem, dowalaniem się do innych i śmieceniem. To właśnie stąd wynika ów opór przed skuteczną

>moderacją i rozdymanie do granic możliwości wyimaginowanych problemów, byle odwlec, byle utrudnić.

>Pobłażanie trollom nie prowadzi do niczego dobrego.

Jasne , jasne i przeszkadzają w prowadzeniu interesów na forum. Wstrętne karły reakcji. !!!

Redaktorze,

gdzieś wcześniej padło stwierdzenie, ze bezpłatne użycie forumowiczów do zamiatania na terenie fabryki, która komuś przynosi zyski i jednoczesne ubieranie tego w idee społecznościowe, jest amoralne.

Ja tego nie traktuję jako pleple. Raczej jako smiertelnie poważny zarzut.

Tak tak pamietam niejakiego Atoposa..to były czasy całe forum co ranek zarzucone plugawym błotem Trollowskiej nocy...zeszlismy do poziomu drugiego dna.Mam nadzieje, ze obecny mały monitoring nie doprowadzi do powrotu starych historii.Oby.

Kacperek, 31 Mar 2009, 09:51

>McGyver, 31 Mar 2009, 09:47

(...)

>>Pobłażanie trollom nie prowadzi do niczego dobrego.

>

>

>Jasne , jasne i przeszkadzają w prowadzeniu interesów na forum. Wstrętne karły reakcji. !!!

Uwiera cię coś? To zostań moderatorem i zmoderuj. Byle zgodnie z regulaminem a nie według własnego widzimisie.

McGyver, 31 Mar 2009, 09:58

Nie uwiera. Doceniam to, że zacząłeś funkcjonować na zdrowych zasadach ale zwracam tylko uwagę aby bardziej ostrożnie formułować swoje sądy jeżeli samemu ma się coś na sumieniu.

To może się zdecyduj, bo jak dotąd jedyne co robisz, to torpedowanie każdego wysuniętego pomysłu. A jak sie proponuje żebyś wziął się do roboty to się rakiem wycofujesz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.