Skocz do zawartości
IGNORED

Uzywane kolumny do 7 tys

nautilus81

Rekomendowane odpowiedzi

Zaraz po swietach odbieram Virgo 2 - te przy których sie tak podniecał ten recenzent stereophile.

Moze jadis je uciągnie a jak nie to poszukam nowego wzmaka moze accuphase albo mocna lampa. Po kupnie porównamy Ap z rr2.

Pozdrawiam i dziekuje za podpowiedzi.

nautius-kup Avalony.A tak na poważnie to Duevel Bella Luna.

Swoją drogą to nie za bardzo wiem o co w tych Twoich zmianach chodzi bo raz zachwycasz sie jadisem raz scanspeakiem a jedno i drugie tak naprawdę nie spełnia Twoich oczekiwań.Skoro słuchasz repertuaru opartego głównie o muzykę symfoniczną, wokale to dlaczego nie WLM???Myślę że z jadisem by się polubiły.

Gdzies słyszłem ze jak sie kupi avalony to sie szuka do konca zycia elektroniki do nich :).

Zachwycam sie jadisem i zachwycałem sie rr2 bo są to bardzo dobre urządzenia ale kazde z nich zasługuje na innego partnera - jadis jest za słaby do rr2 a rr2 sie nieco dusza ze słabym jadisem - słychac ze kolumny chcą wiecej a nie mogą.

Wlm czemu nie bo dla mnie płacenie parenascie tys za kawałek dykty i głosniki za 400 zł to przesada.

Z dwojga złego (pewnie odsłuchowo dobrego) bym wolał audio note na głosnikach na srebrnym uzwojeniu.

Pozdrawiam

Nauti-ja bym mimo wszystko zaczął od Avalonów o ile oczywiście budżet Ci na to pozwala.

Co do kolumn A-N to nie wiem jak grają.Jeśli są tak dobre jak rezystory tantalowe A-N to muszą byc zajebiste -zwłaszcza na średnicy.

Tak się zastanawiam czy ten projekt na peerlessie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) o którym nautilus pisze ze kosztuje 2200 PLN per saldo będzie lepszy czy tez porównywalny do KEF Q5, które używane kupiłem za podobna kwotę?

Ale jeśli chciałbym przejść na półkę wyżej to może projekt na revelatorach?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kef'y Q5 oględnie mówiąc uważam za kolumny ... hm... średnie (jak nie gorzej). Akustyk na Peerlessach ma wszelkie dane po temu żeby zagrać dużo, duzo lepiej. Te przetworniki w dobrej aplikacji naprawdę dużo potrafią.

A ja bym chcial takie.

Ukryta Zawartość

Tylko Pan Kisiel mi napisal, ze nie sprzedaja gotowych , a tylko projekt.

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Może nautilus wystrugasz mi ten projekt akustyka hd1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo może ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) sam nie wiem co będzie lepsze do MF A5?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oswiadczam ze na razie nie strugam zadnych paczek i jak bede jakies strugał to tylko wtedy jak będe robił jakis projekt dla siebie - wtedy dam znac na forum i jak zamawiam wiecej projektów to mam wiekszy rabat od akustyka co tez mi jest na rękę .

Mam nie dokończony jeden projekt na hds na górze ale juz robix sobie wstępnie go zaszachował. Jak nie kupi to komus moge odsprzedac ewentualnie sobie zostawie z jadisem do sypialni i przy okazji dostane lincz od zony :).

Mam zamiar za 2 - 3 miesiące zrobic paczki do projeku na illuminatorach tyle ze juz nie z mdf ale ze sklejki (zaokrąglane bedą jak pudłach AP czy gamut l-5 ) ale nie wiem jak to wyjdzie i sie nie podejme komuś zrobic.

Pozdrawiam

Gdybym miał wybrac góre pasma z kefów i góre z pierscieniowej vify to zdecydowanie wole nawet tą vife która co by nie było bya montowana nawet markowych w kolumnach za ponad 10 tys (są tansze i lepsze głosnik wysokotonowe a vifa sprawdzi sie tam gdzie ewidentnie jest za spokojnie w górze pasma).

Kumpla monitory ( prawie skończone i z tyłu niedokończony centralny) - bedzie mu to grało jako kino domowe a z przodu rr2 - ciekawe jaki amplituner mu to uciągnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dagi, 9 Kwi 2009, 10:46

>Może nautilus wystrugasz mi ten projekt akustyka hd1

Ukryta Zawartość

>albo może ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) sam nie wiem co będzie lepsze do MF A5?

Do mf a5 bym wzioł r1 bo bedziesz miał wiekszą przestrzen, wiekszy bas i nagłosnisz wieksze pomieszczenie hd1 to cieplejsza barwa ale pewnie skala dzwięku mniejsza. Hd1 nadaje sie do pomieszczen do 20 metrów .

Posłuchaj np:

Ukryta Zawartość

Tu są podobne przetworniki ale strojenie zwrotnicy inne i inaczej bas reflex (ja osobiscie wole jak jest z tyłu) ale charakter brzmieia pewnie podobny - akustyk nieco uwidacznia góre pasma i jego kolumny raczej grają jasno otwarcie.

O pudła popytaj na forum w dziale Diy - jest kilku utalentowanych stolarzy którzy pewnie sporo taniej niz u akustyka zrobią pudła.

Chyba ma ktos w klubie akustyka w zakładkach kluby te kolumny wiec popytaj jego najlepiej o brzmienie.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

utopia., 8 Kwi 2009, 22:14

>nautilus81,

>

>jadisa sobie zostaw do sypialni :)

>

>i kup lampę na gm70 i wtedy i avalony nią napędzisz

Kup lampe na gm 70 ciekawe gdzie ?

Piwowarczyk miał robic ale euro w góre i dziarga wt 40 i tacd na eksport - moze kiedys zrobi.

Miałem zlecic jednemu uzytkownikowi forum zrobienie ale wstrzymałem sie bo miełem robic na elementach od ogonowskiego i w 4 tys za materiały bym sie zmiescił (sprzedaz jadisa i ewentualnie bym troche dołozył ) ale jak juz cos robic to porządnie wiec 4 tys to obecnie na bardzo dobre transformatory trzeba dac następne 4 na inne podzespoły i ze 2 tys na obudowy które chciałem zrobic - z kamienia (styl Ancient Audio). Ale gm 70 nie odpuszcze. Siedze w tym hobby 5 lat i na gm 70 troche za wczenie - ponoc na tym sie konczy :).

Do gm 70 bym zrobił trzydrozną kolumne z 25 cm głosnikiem na basie (projekt ir12 plus 25 cm na dole) ocztywiscie odpowiednio zestrojone. Wydaje mi sie ze sensowniejsze są projekty trzydrozne niz dwuipółdrozne np lansier - czy nie lepiej wywalic jedeną 18 illuminatora i dac jakiegis prawdziwy basowy gosnik.

Jest tylko jeden problem skąd na to wziąśc kase ?

Pozdrawiam

a może nie ma sensu na basie używac lampy? robisz kolumnę pół aktywną i górę i środek napędzasz lampą a dół napędzisz wzmacniaczem tranzystorowym lub cyfrą. Ancient Audio chyba też tak teraz buduje. Wtedy może się okazac, ze robienie potwora nie jest konieczne.

Ale miec wzmacniacz (monobloki po kiladziesiąt kilo wagi - złodziej nie wyniesie) które pociągną prawie wszystko i przy okazji oswietlą - nadadzą nastrój w pomieszczeniu i przy których pokrętło od licznika prądu zachowuje sie jak te zabawki bączki które sie puszczało za dziecinstwa... to jest to..

Pozdrawiam.

Seba78, 9 Kwi 2009, 12:38

>a może nie ma sensu na basie używac lampy? robisz kolumnę pół aktywną i górę i środek napędzasz

>lampą a dół napędzisz wzmacniaczem tranzystorowym lub cyfrą

Mówią, że wszystko już było, a teraz tylko modyfikują...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

nautilus81, 9 Kwi 2009, 11:38

>Gdybym miał wybrac góre pasma z kefów i góre z pierscieniowej vify to zdecydowanie wole nawet tą

>vife która co by nie było bya montowana nawet markowych w kolumnach za ponad 10 tys (są tansze i

>lepsze głosnik wysokotonowe a vifa sprawdzi sie tam gdzie ewidentnie jest za spokojnie w górze

>pasma).

>Kumpla monitory ( prawie skończone i z tyłu niedokończony centralny) - bedzie mu to grało jako kino

>domowe a z przodu rr2 - ciekawe jaki amplituner mu to uciągnie.

O takie jak na zdjeciu chetnie bym widzial u siebie tylko z wysokotonowka HDS Peerlessa. Skrzyneczki sa sliczne. Ile wyniosl by koszt takich glosnikow nautilus

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Ano właśnie KEFY mają ładną plastyczną średnicę....i nic więcej. Wysokie wycofane i nie za dobre, a bas kiepski bez kontroli. Od nowych kolumn oczekiwałbym poprawy przede wszystkim basu, więcej wysokich, lepszej rozdzielczości i lokalizacji, więcej drivu. Z drugiej strony nie chciałbym pozbywać się ciepłej nasyconej średnicy. Nie mam natomiast tego problemu co nautilus bo moja integra to dual mono po 250W na kanał powinien uciągnąć praktycznie wszystko. Jednak Proac jest drogi, a akustyka nie można posłuchać wcześniej.Esa continuum nie do dostania, może rls...

Continuum to bardzo fajne kolumny ale mają za słabą góre (przydał by sie lepszy scanspeak na górze np revelator) . Podobnie w avance signature 3 mk2 - góra za słaba jak sie przesiadło z wariata jakim ring radiator. Ese polecam ale do bardzo mocnego wzmacnaicza kupiłem te kolumnyod kolesia który przesiadł sie na 804 bowersa i szczeze gdyby w continuum był lepszy gwizdek to zdecydowanie bym wybrał ją niz 804. Rls nie słyszłem ale ponoc bardzo solidnie zbudowane - front 5 cm (podobnie jak w esie continuum).

>O takie jak na zdjeciu chetnie bym widzial u siebie tylko z wysokotonowka HDS Peerlessa. Skrzyneczki

>sa sliczne. Ile wyniosl by koszt takich glosnikow nautilus

Zrób sobie sam:

Mdf ( w srodku przegrody podwójny front ) - podajze 70 zł z wycięciem

stolarz - dopasowanie, posklejanie,wyfrezowanie otworów - 250 zł

Fornir na paczki ok 50 zł ( w zaleznosci od gatunku)

Klejenie i obrobienie forniru przez stolarza - nie krzyknoł 200 zł - olałem go i przykleiłem sam - nie jest to proste i klej bardzo dziabi.

Lakierowanie z lakierem z utwadzaczem - jak ktos polakieruje kilka razy (matując po drodze) za 200 zł i wypoleruje to mozna powiedziec ze tanio.

Blaszki pod terminale 70 zł.

Głosniki (hds) ze zwrotnicami ok 1300 - 1400 ( nie sprawdzłem), kabelki , wytłumienie

Mysle ze za 2200 powinienes zrobic sobie takie monitory.

Esa triton ze sporo tanszą vifą kosztują 4200.

Ukryta Zawartość

Ale uzywane kolumny esy mozesz kupicic w podobnych pieniądzach i sie nie narobisz.

Najbardziej sensownie wg mnie jest robienie drogich kolumn na drogich przetwornikach wtedy za stosunkowo niewielkie pieniądze mozna miec bardzo dobry dzwiek dlatego Kisiel odpuscił sobie robienie paczek do tanszych projektów bo kto kupi paczki za powiedzmy 2 tys do głosników za 1500 zł.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Sam niestety nie dam rady dwie lewe...

dagi, 9 Kwi 2009, 13:56

>Ano właśnie KEFY mają ładną plastyczną średnicę....i nic więcej. Wysokie wycofane i nie za dobre, a

>bas kiepski bez kontroli

Kefy faktycznie mają średnicę, ale czy ładną... powiedziałbym, że mają natarczywą średnicę, co do reszty to się z Tobą zgodzę, męczyłem Kefy (co prawda Q7, podobna szkoła) przez ponad rok czasu.

• 4 tygodnie później...

I tak trafiły do mnie 2 tyg temu Audio Physic Virgo 2. Piękne one nie są w porównaniu z obecnie produkowanymi modelami tej marki.

Kolumny są bardzo łatwe do wysterowania - słucham na godz 9 w jadisie i mam ten sam poziom głośności co w akustykach rr2 na godzinie 11. Kolumny niesamowicie budują scene dzwiekowa. Miałem u siebie wiele nie tanich kolumn ( esa usher triangle avance signatute ) i zadne tak precyzyjnie nie rozmieszczały instrumentów na scenie. Przestrzennosc , głębia tez pierwsza klasa.

Teraz co mnie boli po przesiadce z rr2.

Gorsza góra pasma z virgo ale i tak jest lepiej niz ze scana w avance signature 3 mk2.

Ring radiator był dla mnie wzorcem w tej dziedzinie nigdy zaden głosnik nie dawał takich efektów ze soprany "wedrwały" z dala od głosników i pewne dzwieki sopranów słyszałem za głową nie wspomne o urozmaiceniu góry pasma - warto posłuchac tego głosnika.

Bas w virgo: tunel z przodu - głosniki z boków co jest dość kłopotliwe w usytuowaniu kolumn w pomieszczeniu. Zbyt blisko sciany bocznej i zaczyna sie jazda pod tytułem buczenie - odsunięcie na odegłosc ok 1 metra likwiduje ten problem. Wzorcem dla mnie pozostanie obudowa zamknięta - mozna ustawiac kolumny gdzie sie chce i bas jest zawsze dobry w przypadku rr2 (revelatory) dla mnie wzorcowy. Czytałem gdzies ze to nalepiej grające 18 basem.

Srednica jak dla mnie z virgo jest idealna i nic bym nie zmienił nie słychac osuszenia jak z revelatorów scana i nie ma nalotu szcztucznosci jak z głosników ushera . Teraz a raczej kiedys w przyszłosci jak będę kupował bądż robił kolumny postaram sie aby był typowy głosnik sredniotonowy.

Budowanie sceny jest rewelacyjne ze starych virgo i bardzo szczegółowe zdecydowanie lepsze niz z Ap spark 5 które miałem jeszcze kilka miesięcy temu. Virgo budują scene miedzy kolumnami i w głąb stąd potrzebują szerokiego rozstawienia , akustyki grały nieco bardziej na słuchacza.

Dziek za rady i pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.