Skocz do zawartości
IGNORED

Tani i uniwersalny odtwarzacz CD

MaTiX_lama

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję jakiegoś taniego (w granicach 500zł) i uniwersalnego (pasującego do każdego rodzaju muzyki) odtwarzacza CD. Nie będzie on zbyt często używany, bo nie mam zwyczaju słuchać płyt CD (słucham muzyki z kompa), jednak chciałbym mieć taką możliwość (np. kiedy przyjdą znajomi z płytkami do przesłuchania ;) ). Odtwarzacz może być używany, byleby tylko nie był zbyt stary (nie wyglądał na zabytek ;) ). Mógłby mieć też wyjście cyfrowe (po podłączeniu do DACa, dźwięk pewnie zyskałby na jakości). Proszę o pomoc w wyborze modelu ;)

Pzdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/50598-tani-i-uniwersalny-odtwarzacz-cd/

Wyższy starszy Denon z końcówką AR w nazwie na PCM1702 lub PCM61, np DCD-655, DCD-685, DCD-755AR, DCD-1650AR, DCD-1550AR ew. jakiś średni model 4-cyfrowy np DCD-1015, DCD-1290 ale nie zabytki typu DCD-1460.

Molibden, 5 Kwi 2009, 21:21

>Wyższy starszy Denon z końcówką AR w nazwie na PCM1702 lub PCM61, np DCD-655, DCD-685, DCD-755AR,

>DCD-1650AR, DCD-1550AR ew. jakiś średni model 4-cyfrowy np DCD-1015, DCD-1290 ale nie zabytki typu

>DCD-1460.

IMHO DCD655 w oryginale gra okropnie. DCD1015 też nienajlepiej. Ale mają dobre DACki.

Jak dotąd nic mi nie zagrało lepiej niż zlampizowany DCD655. Zatem w oryginale nie polecam, ale pod modyfikację - moja rekomendacja.

Można więc odesłać gościa do wyszukiwarki, i to jest zrozumiałe i akceptowalne. Można też zacząć sobie robić jaja, co czyni z tego forum straszny śmietnik. Niestety ta druga grupa zachowań staje się powoli normą. Ergo - bez moderacji ani rusz.

za 500zł ?

hmm...

bez przesady. Za 600zł można kupić DCD1450AR który gra nie gożej do DCD1650AR. Fakt, linie ma starszą ale i tak bardzo ładnie się prezentuje.

Co do DCD1650AR to bardzo ciężko go znależć na rynku ajeśli już znajdziesz, to trzeba mieć na niego od 900 do 1300zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

aukcja dotyczy DCD1550AR który nie różni się dzwiękowo od 1450AR. Cena mówi sama za siebie

Ukryta Zawartość

Każdy swoje chwali :-) Jest jeden 1290 na allegro. Spokojnie go się kupi za kilka stówek. Kiedyś Piotrek608 miał już po tuningu za 450zł, ale to stare dzieje.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

No kupi się, myśle, że dojdzie max do 550zł (skoczyło to wszystko teraz). Brzmieniowo jest OK. Jest jednak ALE, koledze chodziło o CDka który nie wyglądał by jak zabytek, czego o DCD 1290 powiedzieć się nie da...

ps.

ta aukcja nie jest moja. Mam ten sam model (po tuningu daca i nie tylko) i puki co nie chce się z nim rozstawać :)

Polecam jeszcze w tym przedziale cenowym Onkyo DX 7511. Dobre, przyzwoite brzmienie, ładny design i dobry transport. Podobnie jednak jak z Denonem, jest ostatnio problem z nabyciem takiego. DX 7511 znakomicie nadaje się do wszelakich konwersji a i bez nich brzmi i wygląda ŁADNIE patrząc na to ile kosztuje.

Mozesz tez szukac starszych NADow - brzmia calkiem przyzwoicie (tylko nie wiem jak jest w nich z wyjsciem cyfrowym).

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

>Odtwarzacz może być używany, byleby tylko nie był zbyt stary (nie wyglądał na zabytek ;)

Osobiście nie znam żadnego zabytkowego odtwarzacza, może to dlatego że najstarsze mają po 30 lat...?

;-)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

30 lat nie ma żaden seryjnie produkowany odtwarzacz. Pierwszym był SONY CDP-101, którego premiera rynkowa odbyła się w Tokio 1 października 1982 roku, więc ma dokładnie nie całe 27 lat ;-)

Zabytkiem określany jest raczej design CDka ;-)

> Jest

>jednak ALE, koledze chodziło o CDka który nie wyglądał by jak zabytek, czego o DCD 1290 powiedzieć

>się nie da...

DCD-1290 i seria x90 to wzorniczo bardzo ładne i eleganckie urządzenia. Może jedynie mają nieco kiczowate nóżki ale front panel i wyświetlacz mają dobrze skomponowany.

Co do wzornictwa to się zgadzam. Było wyprzedzająco ładne, nie mniej, Denon od jakiegoś czasu szacowniejsze modele robi z centralnie umiesczonym transportem. Jak by nie było , kompozycja centralna daje wrażenie „ŁADU I SKŁADU CAŁOŚCI” i wrosła w kraj obraz jako "udany ład architektury sprzętu" dlatego między innymi puryści designu nie chętnie kupują starsze czy teraźniej tańsze do 3.000zł Marantze, mimo, iż grają nieźle.

Audiofilizm to nie tylko odsłuch, to także piękno sprzętu „samo w sobie”

Pozdrawia purysta :)

Prosta rada - kup CD dowolnego japońskiego producenta - najwyższy model z najwyższej serii. Najlepiej takiego do którego czujesz "pozytywne wibracje". Nie będziesz miał problemów z częściami czy laserem, a za 500 zł kupisz na allegro porządną i uniwersalną maszynę.

Gość

(Konto usunięte)

MaTiX_lama, 5 Kwi 2009, 18:58

>Poszukuję jakiegoś taniego (w granicach 500zł) i uniwersalnego (pasującego do każdego rodzaju

>muzyki) odtwarzacza CD.

Każdy będzie równie dobry, bo wszystkie brzmią tak samo, wybierz ten, który Ci się będzie bardziej podobał.

podłączę się pod wątek.

również szukam właśnie CD, do połączenia z denon 735r, kolumny omega 503 albo magnat 505 (jeszcze nie mam).

dużo pochlebynych opiniii słyszałem a raczej czytałem o dcd-1290. czy warto go kupić? czy lepiej powiedzmy arcam alpha 7 bądź coś innego? na takie wynalazki jak DCM 500AE podejrzewam, że nie ma co zwracać uwagi a na dcd 500ae?

lukaszpiet, znajomy miał możliwość słuchać omega 503 + Cambridge Audio D500 + wzmacniacz (chyba też od CA z tej serii co CD?) i bardzo mu opodwiadało takie zestawienie przy słuchaniu muzyki symfonicznej.

O D500 możesz poczytać tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z wymienionych przez Was odtwarzaczy (w cenie do 500zł) tylko Denon DCD-1015 w miarę mi się podoba wizualnie... A jeszcze mam pytanko: widziałem na allegro takie wynalazki jak: Denon DCD-635, NAD C541, NAD 522, Harman Kardon HD750, Harman Kardon HD950. Czy któryś, z tych wymienionych przez mnie, jest wart uwagi? Bo rozumiem, że sprzętem typu Denon DCD-F101 nie warto sobie zawracać głowy?

Pzdr.

za 500zł kup sobie technicsa SL-PS840 nie dość że b.fajny transport to po analogu gra ciepło dość szczegółowo i przyjemnie. Mechanika na piątkę z plusem!

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

albo szukaj w podobnej cenie DCD2560, mechanika również rewelka, do tego masz 4xDA1862. Mój znajomy BYĆ MOŻE będzie chciał sprzedać takiego (czarny) bo chce podkupić mojego DCD2700 więc w razie zainteresowania napisz PW.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

@opteron ten DCD-2560 niezbyt mi się podoba, to już bardziej wolałbym tego DCD-2700 ;) Ostatnio dużo czytałem na temat poszczególnych odtwarzaczy CD i w sumie pod uwagę teraz biorę dwa: Denon DCD-635 i Marantz CD-67 MK II. Niektóre CD, które polecaliście bardziej mi się podobają, ale niestety kosztują więcej niż te 500zł, dlatego proszę o doradzenie, który z tych dwóch byłby lepszy?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.