Skocz do zawartości
IGNORED

co wam gra (w duszy, w pracy, w domu)?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez stench,

Rekomendowane odpowiedzi

Michał Tokaj Trio Bird Alone -Dla mnie 2 lata temu było to absolutne olśnienie. Gdzieś jest Panie Michale-dlaczego nie nagrywasz i nie koncertujesz? daj jakiś znak!!

Barry Guy, Marilyn Crispell, Paul Lytton "Odyssey" (Intakt) - interesujące potraktowanie gry klasycznego trio jazzowego, nastrój zbliżony nieco do klimatów ECM, ale muzycznie jakby trochę bardziej poszukujące... jestem bardzo ciekaw drugiej płyty nagranej w tym składzie ("Ithaca")

Kolejność dowolna płyty z ostatniego tygodnia w moim samochodzie.

1.Lao Che-Powstanie Warszawskie

2.Dave Douglas- Soul on Soul

3.Nick Cave- From Her to Eternity

4.Apteka- Menda

Każdemu kto nie zna polecam szczególnie pozycję 1. Płyta ma rok ale za każdym razem gdy pojawia się w cd

a zresztą .Cudze chwalicie swego nie znacie.

King Crimson- Lizard

Yes - Tales From .....

Po tych dosć trudnych aczkolwiek przecudnych albumach właśnie włączyłem:

M. Grechuta - Droga Za Widnokres

Dobrej Nocy,

wojtekitek

po nocnych odsłuchach naszło mnie że jednak na tym koncercie realizatorzy nagrań "nie dali ciała'' i co do jakości nagrań nie można mieć żadnych zastrzeżeń porównując np;do wytawnictwa zeszłorocznego creamów

i mimo ze w wysokich paśmie rogrer d. już "rzęzi" to jednak materiał jest nagrany z ostrym rockowym pazurem jakiego takim dziadką pozazdrościć można ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

... za chwilę skoki narciarskie, a teraz Zappa z płyty ,, You are what you is. ,, - dla mnie genialna i jakże strawna.

Powinna być obowiązkowym daniem dla przedszkolaków.

Wadada Leo Smith "Reflectavity". Dziwne jak pięknie może brzmiec trąbka. I to poczucie ,że wszystko może się zdarzyc.

W weekend był też berliński "zamglony" dub spod znaku Pole (pierwsza niebieska płyta).

Z francuskiego elektroakustycznego podwórka: eRikm "Zygosis" i "Why not Bechamel" - wszystko w ramach przygotowań do koncertu erika - juz we wtorek.

Francusko-japońska produkcja "Turntable Solos": Yoshihide , Tetrault, eRikm, Marclay, Merzbow.... Hałas, plunderphonics... (Żona każe wyłaczac).

Inne łowienie dźwięków z otoczenia to Dominique Petitgand - bardziej reportaż niż muzyka...

Duet Lucien-N-Luciano "Blind Behaviour" - całkiem przyjemne połaczenie dubu z electro...

No i Laswell "BAss Terror".

szanowni "państwo" lepiej być nie może ,takich dzwięków życzę sobie i wam jak naaaaajjwięcej ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w nielicznych wolnych chwilach w weekend:

Bach, Das Wohltemperierte Klavier - Richter

Mozart, koncerty fortepianowe #1 - 5, Perahia/EChO

Little Feat, Waiting for Columbus (warte do dorzucenia do wątku o najlepszych płytach koncertowych)

Led Zeppelin, Physical Grafitti, druga płytka

aktualnie w pracy z laptopa:

Marilyn Crispell, Santuerio

no nic -piszu- z pracy wiec musze być szybki

zildjian>

jak to możliwe? ;)

spokojnie możesz zacząć od tego albumu jeśli nie podejdzie to ja przerzucam sie na dode -buuuuuu

a w radiu -beznadziejnym- policjanci lecą.

no, płytki z merlina doszły :-)

Jarrett z Garbarkiem najbardziej mi sie podoba muzycznie - świetna, piękna muzyka. Pierwszy PMG też bardzo w moim typie, takie granie i takiego Pata lubie (San Lorenzo - pamiętacie, tym się kiedys zaczynały "Wieczory Płytowe" w PR2.....)

Katche i goscie - mimo krytyki części osób, mi się bardzo podoba. Do tego rewelacyjna realizacja, momentami "za dobra" - pytanie do osób, które mają ten CD: kto mi powie co to za dzwieki w utworach 3,4,5, po lewej stronie, w tle, jakieś takie ciche, krótkie poswisty?? nie mogę rozszyfrować co to ma być ??

... teraz gra Shango z ,,Trampin" , wczesne lata 70. Niezły czad.

Potem jeśli czas pozwoli Don McLean - ,, American Pie".

Wcześniej wczorajszy Zappa.

chick

ja mam oryginał + CDR wypalony do samochodu, na obu słychać to samo

bardzo podobne do "swierszczenia" na stacjach FM przy nizszym poziomie sygnału - i co ciekawe, tylko na niektórych kawałkach.... słychać to w tle, tylko w lewym kanale.....

w ostatnim czasie:

- paganini "music for strings and guitar" the diaz trio and julian gray - dorian recordings DOR-90237

- handel oratorium "saul" w zeszłorocznej interpretacji R. Jacobsa, Concerto Koln i RIAS-Kammerchor - Harmonia Mundi HMC 901877.78 - znakomite!!!

- haydn "the paris symphonies" n. harnoncourt i concentus musicus wien - deutsche harmonia mundi DHM 8287660602 2 - jeden z moich zeszłorocznych najciekawszych zakupów

- rachmaninov "piano concertos nos. 1&2" k. zimerman, boston symphony orchestra i seiji ozawa - DG 459 643-2

- rameau "une symphonie imaginaire" les musiciens du louvre i marc minkowski - archiv - 00289 474 5142 - to kolejna wspaniała płyta z zeszłego roku. ciekawy pomysł minkowskiego, świetnie zagrane, super realizacja. bomba:)

- metheny/pastorius/moses - "bright size life" ecm 1073 - staroć ale brzmi wciąż świeżo.

- keith jarrett "facing you" ecm 1017 - od tego WSZYSTKO się zaczęło:)

- antonio forcione "acoustic revange" naimcd017 - muzycznie takie sobie, ale przepięknie zrealizowane. dobre jako muzyka w tle lub do testowania sprzętu.

A u mnie dyrygent z odległych stron świata – Seiji Ozawa, który wraz z Boston Symphony Orchestra towarzyszy paniom Sylvii McNair i Susan Graham przy wykonywaniu utworów Ravela, Debussy’ego i Brittena.

Płyta ta spadła mi z nieba. Ja to mam dobrze ;-)

Poza tym trochę zaległości z lektury Gazety Wyborczej - Vivaldi

Ł.A. Woman

zapowiada się "odsłuch" porównawczy ;)

Ukryta Zawartość

post-2430-100006502 1170285331_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

od wczoraj w domu więc dużo grania:

- radio jazz (własnie konczy się super audycja o polskim jazzie - od miłości i początków jasu, poprzez śmierć oltera, do dzisiaj - słowem: między klasyką i punkiem:) oraz PRII

- 5. i 7. betowena pod reinerem

- jarrett w dużej dawce kwartetów skandynawskich

Ten Years After - Cricklewood Green

Pod pretekstem prezentu dla syna (właśnie kupiłem - niestety tylko CD) wspominam czasy sprzed trzydziestu kilku lat. Dziwne uczucie - pamiętam wiele szczegółów związanych ze słuchaniem tej płyty - ludzi, sytuacje i zdarzenia ( miałem kiedyś vinyla). Jeden wniosek. To dalej brzmi świetnie i właściwie nie widzę ( nie słyszę ) konkurencji. To tak subiektywnie. Dla kontrastu Requiem Mozarta i ciągle słysze w głowie i w duszy Lacrimose. Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi