Skocz do zawartości
IGNORED

co wam gra (w duszy, w pracy, w domu)?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez stench,

Rekomendowane odpowiedzi

Profil, 2 Wrz 2006, 02:00

>->wojtekitek,

>

>Olesie i Trzaska

>Mikro Muzik 2002, La Sketch up 2003, Danziger Strassenmusik 2004 (tego nie mam).

>Ponadto polecam Ideas z Kenem Vandermarkiem oraz Directions i Miniatures z T. Jorgensmannem.

>Dla mnie są świetni i IMO za`mało się o nich mówi i słyszy.

Polecę jeszcze:

OLES/TRZASKA/OLES + JEAN-LUC CAPPOZZO - Suite For Trio

leonard cohen, bob dylan - rózne piosenki - wybieram swoje ulubione... a z audiofilskich poznym popoludniem/wczesny, wieczorem "the time" mozdzera oraz fragmenty londynskich prompsów w 2PR.

przyznam się że mam z ostatnich godzinach pustke w czasoprzestrzeni, ale kto mógł przewidziec ze tak pieknie skończy sie wieczór :)

ostatnia płyta godna polecenia blues manniakom-zdecydowanie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2430-100006771 1170299455_thumb.jpg

post-2430-100006772 1170299454_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale mnie naszło i to w niedzielę

Dream Theater "Six Degrees Of Inner Turbulence"

Tony Levin "Resonator"

Rany, myślałem, że mi Zollery pokój rozwalą :-O

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Wieczór i Ella Fitzgerald - The Harold Arlen Songbook V1.

Pierwszy kawałek to Blues In The Night, który śpiewa również nasza młoda Katie Melua na płycie Piece By Piece (5-ty).

Porównajcie sobie wykonanie tego utworu

I Co? :-)

dwie plyty, ktore dzisiaj kupilem - kronos quartet i astor piazzolla "five tango sensations" - ze slynnym kwartetem piekne solowe partie gra na bandoneonie sam kompozytor. tylko 26 minut wspaniałej muzyki (elektra nonesuch 7559-79254-2).

druga plyta to nowosc z wytworni ACT - "alzau music on teh water" w wyk. larsa daniessona, christophera della oraz nilsa landgrena. piekna muzyka utrzymana w stylu ACT oraz ECM - duzo ciszy, sporo przeszkadzajek perkusyjnych oraz odglosy ptaszkow i takie tam inne audiofilskie popierduszki. taka muzyka, zeby sie wyciszych lub na zblizajace sie leniwe pozno-jesienne wieczory (act 9445-2).

tak sobie słuchałam dziś w radio nowości, czyli fragmentu Czarodziejskiego Fletu, zrobionego przez Claudio Abbado (czy ktoś na Forum jest już szczęśliwym posiadaczem tej płyty?), co nastroiło mnie do sięgnięcia po moją ulubioną opcję.... Georg Solti a nawet sir Georg Solti.

Ł.A. Woman

Negra - słuchałem tego dwa razy u siebie na spokojnie i nie zdecydwałem się kupić (mam już soltiego, którego uwielbiam oraz w ramach oddechu od soltieo zaposiadam również gardinera). nie ma się co oszukiwać - bardzo sobie cenię abbado i mam wiele jego nagrań, ale solti to ideał!!! muzycznie, wokalnie, aktorsko - nawet pioruny brzmią tam realistycznie:) mój syn (ma teraz rok i trzy miesiace) w drugie części zawsze pokazuje na taras i krzyczy "buwa".

tu masz recenzję gramofona:

Ukryta Zawartość

u mnie dzisiaj wieczorem w domu the beatles "rubber soul" oraz "let it be"; w samochodzie wczoraj i dzisiaj "uprowadzenie z seraju" mozarta wedlug karla bohma. Negra - znasz to? jesli nie, to kupuj w ciemno;)

Ukryta Zawartość

bitelsi sie niestety w tym momencie własnie skonczyli więc wrzucam natychmiast vana morrisona "avaoln sunset" - bardzo radosna muzyka.

Późno w nocy Fennesz "Venice". Nie sposób tej płycie odmówić ciepła i uroku. Jesli sen nie nadejdzie to 5 Sleepers... baku - składanka 8 japońskich "kołysanek" w wykonaniu 5 grup z 360 records - minamo, zuzu, miroque....

Parmenidesie--

Trochę zwlekałam z odpowiedzią, ponieważ wcześniej chciałam posłuchać dziś w Dwójce następnego fragmentu z Abbado i przy dzisiejszym a była to aria Królowej Nocy z I-go aktu, zaczynam się wahać, czy jednak nie wzbogacić swojego muzycznego regału o to wykonanie Czarodziejskiego Fletu.

A Karla Bohma w przyszłości na pewno kupię. Obiecuję kupić na cała moja miłość do tego Twojego wątku ;), tym bardziej, że nie mam jeszcze żadnej opcji Uprowadzenia z Seraju.

Pozdrowienia -Negra

Ł.A. Woman

w drodze:

e.l.p stary

out of focus-wake up

camel

legendary pink dots

z radiowych archiwaliów uwieczninych w czasie;

bielszy odcień bluesa z claptonem, to ta w której red.chojnacki wskazywał jego "rozgadanie"

rock malowny fantazją z różnościami :)

a na dyskofonie -alicja- by wyladowała znaczy cooper tylko jakieś burzysko szaleje za oknem wiec grzeczny jestem :)

pozdr.

>enzo

Także Endless Summer to dla mnie jedna z płyt wszechczasów w kategorii "kołysanek" :) Pewnie ją znasz, jeśli nie to polecam.

Pozdrawiam

ponownie "Salzau Music on the Water" - Lars Danielsson (kontrabas), Christopher Dell (wibrafon i głos) i Nils Landgren (puzon) - ACT 9445-2 - tegoroczna nowość z wytwórni ACT. słucham już tego kolejny raz w ciagu ostatnich dni. na początku niezbyt mi się podabała - teraz uważam, że jest znakomita. dzisiejszego deszczowego wieczoru słucham po raz trzeci.

dobór instrumentów dość nietypowy, odgłosy ptaszków na początku pachniały mi tzw "relaksacyjnym badziewiem". całość jednak zapada w pamięć tworząc dość sugestywny obraz wizji trójki muzyków. nie ma tu odlotów, wyszukanych tematów, oszałamiającej wirtuozerii ani niesamowitej barwy. mimo wszystko płyta przyciaga mnie jak światło lampy ćmę. bardzo mi się podoba - jeśli ktoś kupi, to niestety na własne ryzyko - zdaję sobię sprawę, że ta muzyka nie spodoba się szerokiemu gremium. pozdr i mimo wszystko polecam.

Z lekkim niepokojem obserwuję, iż odwracam się powoli ze sfery jazzu, w stronę klasyki. Coraz większą uwagę skupiam na rodzaju muzyki klasycznej i jakości.... interpretacji a nie nagrań. :-))

Dzisiejszy zakup - Beethoven The 5 Cello Sonatas, MSTISLAW ROSTROPOWITSCH, SVJATOSLAV RICHTER wydanie Philipsa Great Recordings 50.

Profil, 9 Wrz 2006, 00:04

>Z lekkim niepokojem obserwuję, iż odwracam się powoli ze sfery jazzu, w stronę klasyki.

A ja wrecz przeciwnie T.Stańsko Quartet "Lontano", a teraz M.Davis "E.S.P"

Trąbka górą:)))

"Saudades" DeJohnette/Goldings/Scofield - nareszcie Scofield nagrał porządną płytę - nie jakieś tam go, go czy inne upper jamy tylkko solidne, improwizowane granie z jajem. Nawet DeJohnette odżył!

• Redaktorzy

nie ma to jak "trochę orientu" z rana: Blue Tear

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Grrreg, 9 Wrz 2006, 01:11

>"Saudades" DeJohnette/Goldings/Scofield - nareszcie Scofield nagrał porządną płytę - nie jakieś tam

>go, go czy inne upper jamy tylkko solidne, improwizowane granie z jajem. Nawet DeJohnette odżył!

Grrreg, nie przyzanwaj się ze słuchasz tego albumu bo zaraz sfrustrowany majo skoczy na Ciebie, za to że komerchy słuchasz:))))

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi