Skocz do zawartości
IGNORED

co wam gra (w duszy, w pracy, w domu)?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez stench,

Rekomendowane odpowiedzi

Późno jest...więc na słuchawkach

CACTUS "Fully Unleashed - The Live Gigs 1970-72" 2 CD.

Chyba trochę zapomniana kapela - grają, że Oj!

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Daaaawno nie słuchany Focus i jego "Hocus Pocus" 1969.

Ta muza Holendrów nadal potrafi zaczarować i zaczadzić. Nie przytępia i wyzwala sporo emocji.

PP - a jak najnowszy Jarrett - w którym kierunku? dostałem newslettera od ecm-u, ale niestety płyty jeszcze nie mogłem w polsce kupic...

xniwax, 23 Wrz 2006, 23:32

>Późno jest...więc na słuchawkach

>

>CACTUS "Fully Unleashed - The Live Gigs 1970-72" 2 CD.

>

>Chyba trochę zapomniana kapela - grają, że Oj!

Też wczoraj ich sluchałem a konkretnie zbierankę. Oczywiście Evil, Long Tall Sally, Alaska itd. Znakomita kapela ale tylko do Restrictions. BTW - zespół odrodził się.Recenzja płyty w ostatnim Classic Rock.

Ten koncert "Kaktusa" o którym napisałem jest własnie z kawałkami z pierwszego, najlepszego okresu.

Nowego nie słyszałem, ale jakoś te powroty (z małymi wyjatkami) mnie nieruszają. Nie te brzmienia, wygładzone, wypolerowane w studiach i brak pomysłów i nie te "gardła" wokalistów.

Po sporej dawce barokowych koncertów skrzypcowych a potem po jeszcze większej porcji muzyki Chicka Corei dziś posłucham sobie koncertów skrzypcowych Mozarta.

I jeszcze "dwa słowa" do Chicka:

Return to Forever to świetna a nawet w pełni doskonała płyta i zapisałam ją na długą listę najbardziej potrzebnych płyt do kupienia, ale gdy tak sobie słuchałam i Piano Improvisation i Crystal Silence stwierdziłam, że z tych trzech płyt w miarę wczesnego jeszcze Corei, najmniej upływ czasu słychać po Piano Improvisations i ta muzyka bardzo tkwi w muzycznych klimatach jakie w tej chwili lubię. Jeśli przypadkiem nie znasz tej płyty, (w co wątpię ;)), to polecam.

Wyróżniłeś na Return To Forever Stanleya Clarka Rzeczywiście ten jego bas jest bardzo efektowny (zwłaszcza na La Fiesta) ale w zasadzie to chyba, albo jeszcze za mało razy przesłuchałam tę płytę, albo nie ma tam osoby, której nie należałoby wyróżnić. Bardzo podobają mi też dźwięki pochodzące od instrumentów Farrela.

Ł.A. Woman

Zapomniałam jeszcze spytać

Panowie!

Co z tym nowym Methenym w połączeniu z Mehldau? Jakoś nie widzę entuzjastycznych opinii. Czy naprawdę jest tak kiepsko?

Ł.A. Woman

negra

O ile nie słyszałaś to polecam: "Moje hiszpańskie serce "-Chicka C.

Płyta to piękna, że zapiera dech ,a pamięta się ją przez następne trzydzieści lat.

Polecam ! Warto !!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Parme-

Przykre to co napisałeś, bo od jakiegoś czasu mam wrażenie, że Pat się już wyeksploatował jako twórca :-(.

Jednak bardzo chciałabym się co do tej apokalipsy mylić.

Pozdrowienia

Ł.A. Woman

Frank-

Znam My Spanish Heart i wszystko mi się na tej płycie podoba, choć najbliższe mi są utwory znajdujące się na pograniczu klasyki.

A może ściślej – wszystko mi się na tej płycie podoba za wyjątkiem portretu Chicka na okładce ;-)

Pozdr.-Negra

Ł.A. Woman

nie wiem - zobaczymy w przyszłości...

koncert trio methenego w wawie 2 lata temu był jednym z najlepszych na jakich byłem. był w formie i ten sposób grania mu służył. z tym, że to byli "obcy muzycy, którzy na codzień z nim nie grają - może tego mu potrzeba.

jesli obecnie sięgam po pata to tylko po: "question and aswer", "rejojcing", "bright size life", "80/81", "song X", "watercolors", "as falls witchita, so falls witchita falls" oraz "falcon and the snowman"...

ja, obok płyt które wymieniłeś lubię jeszcze First Circle, Offramp i.........Secret Story. Wiem, straszne z tej płyty komercyjne romansidło ale w końcu moja płeć ma swoje przywileje ;-)

A ten koncert sprzed dwóch lat to jeden z lepszych koncertów na jakich kiedykolwiek byłam. Nawet gra światła jako dodatek do muzyki była na nim była rewelacyjna.

Pozdrowienia i wracam do Mozarta ;)

Ł.A. Woman

gov't mule; wishbone ash; e.karsten; ruda ;rory :) ;ścieżka do pana i władcy ;cult

to wszystko było dzis odsłuchiwane dzięki uprzejmości jednego forumowicza na szczytowej vickowej lampie, co by nie marudzić klimat słuchanych nagrań mocno "gut" ;)

,a i byłbym zapomniał -kin ping meh też leciał.

wczorajszy zestaw

Beethoven, Tria fortepianowe, Barenboim/Zukerman/du Pre, z boxu EMI

Henry Threadgill, Carry the Day

Van Morrison, Veedon fleece

Andy Summers "Charming Snakes" 1990

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi