Skocz do zawartości
IGNORED

co wam gra (w duszy, w pracy, w domu)?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez stench,

Rekomendowane odpowiedzi

jeden utwór ze składanki Denon Jazz DEG-1000 3/4

MONK'S MOODS-Round About Midnight (T.Monk,C.Wiliams,B.Hanighen)

Wesołych Świąt Bożego Narodzenia i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 2007

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W czestej rotacji ostatnie kilka miesiecy;

CD

Bruce Barth / Live At The Village Vanguard

Cecilia Bartoli / Opera Proibita

Diana Krall / From This Moment On

Keith Jarrett / Carnegie Hall Concert

La Folia De La Spagna

Schubert: String Quartet G Major/Gideon Karmer

Madeleine Peyroux / Half The Perfect World

Tomasz Stanko / Lontano

LP?s

Keith Jarrett Trio / Tribute

Verdi: Un Ballo in Maschera-RCA 60301 (Toscanini)

Verdi: La Traviata-RCA 60303 (Toscanini)

Maria Callas: Sings great Arias-EMI

Beethoven: Violin Concerto-RCA (Classic)

Enrique Grandas: The Welte Vol.1

Bruckner: Symp 4-EMI

Mahler: Symp 4-EMI

Stravinsky: Petroushka-Decca

Stravinsky:Firebird-Decca

Mozart: Calrinet Concertos-Decca

Adam: Giselle-Decca

Schubert: Trout Quintet-RCA

Saint-Saens: Carnival of the Animals-Klavier

Rachmaninoff: Symp 2-RCA (Victrola)

Tubes only Night Music, Wojciech Rajski-TACET

Pozdrawiam wszystkich koneserow dobrej muzyki.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Ja ostatnio:

J.Coltrane: Africa/Brass Sessions

K.Jarret: Radiance (im czesciej slucham tym bardziej stwierdzam, ze druga czesc jest genialna)

G.Gould: J.S.Bach "Das Woltemperierte Klavier"

A.Rubinstein: F.Chopin "Scherzos"

M.Minkowski: J.J.Rameau "Une Symphonie Imaginaire"

K.Junghanel: J.S.Bach "Actus Tragicus"

qb_1-> ostatnie dwie płyty z Twojej listy często u mnie grają. mój mały syn bardzo lubi to walenie w kotły u minkowskiego na początku symfonii:)

III PR Lista przebojów Obywatela GC niestety z komputera i spartolono po drodze wysokie tony szkoda:(

Doosha Project” to niecodzienny projekt będący wspólnym pomysłem SONY BMG i Joli Słomy oraz Mirka Trymbulaka – pary projektantów mody, biżuterii, mistrzów kuchni wegetariańskiej, czerpiących mocno z hinduskiej filozofii życia, wydawców bestsellerowych książek „Nakarmić Duszę” i „Ubrać Duszę”.OPAKOWANIE: Podwójny album „Doosha Project” będzie wydany w opakowaniu jakiego jeszcze w Polsce nie było. Po zdjęciu folii z albumu, każdego szczęśliwego nabywcę zaskoczy płynący z opakowania zapach „Patchuoli”, który przeniesie zmysły wprost do dalekich Indii. Sztywne etui będzie wykonane z papieru typu „kaschmir white” z tłoczeniem wklęsłym i wypukłym. Tył etui będzie zdobiła przyszywana satynowa metka. W środku książeczka, której zawartość może zaskoczyć… Płyty umieszczone zostaną w dwóch woreczkach z bawełny organicznej. Aby posłuchać muzyki, klient będzie musiał rozpruć woreczek we wskazanym miejscu i wydobyć krążek.

REPERTUAR: Dwa krążki będą wypełnione magiczną muzyką zakorzenioną głęboko w klimatach hinduskich, ale bez przesadnego „odjazdu” – słucha się bardzo przyjemnie, można się zrelaksować, a momentami nawet potańczyć przy połączeniu rytmów hinduskich z muzyką klubową.

!!UWAGA!! Specjalnie na nasz album dwóch muzyków światowej sławy skomponowało i nagrało dwa premierowe utwory. Pierwszym z twórców jest Michael Timothy, który współpracował między innymi z zespołem MASSIVE ATTACK jako klawiszowiec i dyrektor artystyczny / muzyczny zespołu. Specjalnie na „Doosha Project” przygotował singiel „Who Am I?”, do którego jest również teledysk. Cześć zdjęć do klipu została nakręcona w Polsce, a jednym z polskich klimatów jest samochód marki Warszawa z 1963 roku, który zauroczył producenta Jona Russella. Dodatkowo na płycie znajdą się dwa inne nagranie Michaela, które zostały nagrane na potrzeby jednej z australijskich produkcji filmowych ale nigdy nie zostały wydane na żadnej płycie. Drugi premierowy utwór „World Of Light” skomponował i nagrał jeden z muzyków Simply Red - Dave Clayton.

Świetnie się tego słucha, szczególnie cd 2.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

witam.

po trzech dniach z Toolem i 10.000 days, które zakończyły się zamówieniem ich pozostałych płyt..., oraz krótkim przerywnikiem w postaci Klausa Schulze i jego "Irrlicht" dzisiaj spokojnie, wręcz światecznie:

Dire Straits "Brothers in arms".

pozdrawiam

Łukasz

dostałem na gwiazdkę dvd keitha jarretta z japonii - nie oglądałem ale słucham już trzeci raz. To jest naprawdę wybitna płyta i pozycja obowiązkowa dla fanów jarretta. wydanie ecm - pierwszy dvd eceemowski.

Nie powiem, żeby ta gwiazka nie rozpieszczała niektórych ;-)

Mnie dla przykładu w tym roku bardzo.

Chociażby pięknym głosem i umiejetnościami wokalnymi pani Ceacilie Norby, przesympatyczną Madeleine Peyroux, wbrew brzmieniu nazwiska rodem ze stanu Georgia.

Jarrett też w tym roku do mnie pod choinkę dotarł. Ten z Carnegie Hall. (wreszcie)

cdn ;)

pozdr.

Ukryta Zawartość

post-4239-100000946 1170307995_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ł.A. Woman

składanka Piotr Kaczkowski przedstawia MiniMax same świetne utwory począwszy od Chenko Red Box ,poprzez Time For A Change a kończąc na Pandorze Cocteau Twins.Ponad 75 minut dobrej zróżnicowanej muzyki szczególnie polecam

Rafaell

Negra a słyszałaś ostatnią płytę pani Peyroux - Half The Perfect World ? Polecam serdecznie. Warto posłuchać chociażby dla przepięknej wersji "River" Joni Mitchell.

dzień dobry

negra, parmenides (i wielu innych forumowiczów!)

> Fajnie macie z tymi prezentami gwiazdkowymi. U mnie Gwiazdor przeczuwając nadciągające zmiany zapodał nam (mi i mojej żonie) bardziej przyziemne gadżety. Żelazko, komplet garnków, elektryczną szczoteczkę do ząbków. To moje pierwsze od, ...od dziewięciu lat święta bez płyty jako prezentu :-( Muszę Wam powiedzieć, że jest mi z tego powodu troszkę smutno...

...ale do końca roku jeszcze to nadrobię i sam coś sobie kupię. Chyba Samson Francois w Debussym, a może Tintner w symfoniach Brucknera :-)

...od razu mi lżej na duszy.

pozdrawiam i sorki za off topic

mp, 27 Gru 2006, 14:52

>Negra a słyszałaś ostatnią płytę pani Peyroux - Half The Perfect World ?

Nie niestety. Careless Love jest na razie moją jedyną płytą tej wokalistki. Czy ją znasz Mp? A jeśli tak, to czy Half The Perfect World odbiega od niej stylem, czy to podobna interpretacja?

Pozdrowienia.

Ł.A. Woman

jaro_001, 27 Gru 2006, 15:15

>> Fajnie macie z tymi prezentami gwiazdkowymi. U mnie Gwiazdor przeczuwając nadciągające zmiany

>zapodał nam (mi i mojej żonie) bardziej przyziemne gadżety. Żelazko, komplet garnków, elektryczną

>szczoteczkę do ząbków.

Jaro_001. Przypuszczalnie zapomniałeś napisać w tym roku list do tego Lapończyka ze stadem reniferów i stąd pod Twoją choinką znalazł się ten heavy metal. Ot co ;)

Pozdr.

Ł.A. Woman

Jaro - już ja Ciebie znam - masz pewnie listę życzeń ułożoną, a wsklepach internetowych czekasz na zamówione płyty w ilości ...set sztuk:)

pozdrowienia

negra >

Ale ze mnie bałwan!!! Oczywiście, że zapomniałem! Gwiazdor przyjechał osobiście do naszego małego synka a ja mu nawet listy 'życzeń' wpierw nie wysłałem. Co miał facet robić?! Poszedł na żywioł i wrzucił do wora co miał pod ręką ...czyli jak to ładnie Negro ujęłaś heavy metal.

parmenides >

:-) hehe tak dobrze to nie ma. :-) Mam za małą sakiewkę na takie zakupy, aczkolwiek listę owszem posiadam i staram się konsekwentnie z niej korzystać przy zakupach płytowych. Poza problemem gabarytów mojej sakiewki pozostaje Parmenidesie także kwestia kiedy miałbym ewentualnie tych setek płyt słuchać. Niestety na przyzwoitym poziomie mogę przyswoić najwyżej 3 lub 4 płyty w ciągu miesiąca. Na szczęście nie jestem płytoholikiem a muzyka często wymaga od słuchacza wielokrotnego słuchania tej samej płyty. Mi taki stan rzeczy odpowiada.

pozdrowionka

witam.

po nowej dostawie płyt - dziś Porcupine Tree: "On the Sunday of Life...".

ciekawe choć mi sie jakoś bardziej z Radiohead kojarzy niż z Porcupine :)

pozdrawiam.

Łukasz

Do bólu. Tonny Bennett. American Classic. dziiwna rzecz.. lepiej z Tonym wypadają wykonawcy popowi, niż rasowe dżezmenki jak Diana Krall na ten przykład. Jak to wytłumaczyć?

A u mnie często gości Rozynek :D

Hehe - sam się tego nie spodziewałem - po wysłuchaniu kilku piosenek z dosyć przebojowej płytki KSIĘGA URODZAJU, w MM nabyłem okazyjnie NASTĘPNY BĘDZIESZ TY(10PLN) zdaje się kolejną płytkę tegoż artysty. Okazała się dużo mniej przebojowa i wpadająca w ucho niż Księga ... ale po dwukrotnym przesłuchaniu dotarło do mnie, że to świetnie nagrana (jak na pop) płytka wypełniona mocno uzależniającymi kawałkami :D Polecam też First Time z repertuaru U2 - tutaj w bardzo oszczędnym aranżu podoba mi się nawet bardziej od oryginału (niestety - puściłem oryginał po wersji Rozynka i coś jakby się panowie z U2 spieszyli ... no końcóweczka jest boska ale cały kawałek jakoś blado wypadł). Generalnie facet czuje muze i jest OK :D Polecam popróbować (posłuchać)

Ukryta Zawartość

post-14129-100000910 1170308043_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze lepsze LP DG, Beethoven: Klaviersonaten - Pathetique, Mondschein-Sonate, Appassionata. Pianista: Wilhelm Kempff.

Polecam, zwłaszcza 1.Satz: Grave - Allegro di molto e con brio czyli Sonate No. 8, C-Moll, Op. 13, który sporo osób słyszało na płytce Mangera (3 utwór). To 2 diametrialnie różne wykonania tego samego utworu mistrza.

>>dymu73

>Trzeci raz z rzędu co nie często mi się zdarza:-))))

>Nouvelle Vague "Bende a part"

>nie można sie od tego uwolnić ,hit za hitem i to jak podane.

Kurde no dokładnie, klepię ją już z tydzień ;-) Jest coś równie dobrego w tych klimatach?

Dawno nie zaglądałem do tej zakładki ale chyba muszę to nadrobić ;)

Ostatnio w moim odtwarzaczu wiruje płytka Nils Lofgren & Friends - Live Acoustic. Wyborne....

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

witam.

Fish: "Vigil in a wilderness of mirrors".

z tych płyt Fisha solo, których słuchałem do tej pory ta najbardziej przypomina stary Marillion.

pozdrawiam.

Łukasz

• Pokaż nowe odpowiedzi