Skocz do zawartości
IGNORED

co wam gra (w duszy, w pracy, w domu)?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez stench,

Rekomendowane odpowiedzi

saczek_XTRM, 28 Gru 2006, 09:48

>>Nouvelle Vague "Bende a part"

>Kurde no dokładnie, klepię ją już z tydzień ;-) Jest coś równie dobrego w tych klimatach?

A pierwszą ich płytę znajesz?Też same covery ,m.in Joy Division.The Cure,the Clash....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A u mnie nagrał się, bodaj z 3 razy pod rząd Joe Fiedler Trio Plays the music of Albert mangelsdorf, a teraz gra Ivan Monighetti Suite No. 1 in G Major na wiolonczelę solo niejakiego Pana J.S.Bacha. No i mam wielką ochotę na 1 Audioslave ;)

ostatnio z rozkoszą i uwielbieniem godnym anielic słucham ich (tzn. Carbon Based Lifeforms) płytek "Hydroponic Garden" i nowej jeszcze bardziej rozkosznej "World of Sleepers"... prosto z Lionu :)

ps. czy jest tu jeszcze ktoś, kto gustuje w takim "acid ambiencie" na tym forum? te gatunki są ekstremalnie trudne do nabycia czy choćby zapoznania się z nimi - więc chętnym do wymiany wrażeń / poglądów / opinii / kontrowersji / propozycji

Nie niestety. Careless Love jest na razie moją jedyną płytą tej wokalistki. Czy ją znasz Mp? A jeśli tak, to czy Half The Perfect World odbiega od niej stylem, czy to podobna interpretacja?

Pozdrowienia.

Znam wszystkie trzy (?) i ostatnia jest moją ulubioną; jest ciekawsza, większe instrumentarium; ale nie, nie odbiega bardzo od reszty, Madelaine konsekwentnie trzyma się swojego stylu.

Mp-

Płyt jest więcej niż trzy. :-), ale w naszych pobliskich sklepach internetowych też nie znalazłam więcej.

Natomiast w allmusic natrafiłam na taką notkę:

Ukryta Zawartość

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ł.A. Woman

Przed chwilą znalazłam też w naszej wyszukiwarce wątek o pani Peyroux. Wprawdzie krótki, ale zawsze ;):

Ukryta Zawartość

A zgodnie z tematem dziś u mnie nastąpi drugie płyty na załączonym obrazku.

post-4239-100000808 1170308200_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ł.A. Woman

jaro_001, 29 Gru 2006, 20:58

>negra >

>Sibelius to w związku z faktem, że 2007 to będzie rok Sibeliusa?

Nie, Jaro :))). Nawet nie wiedziałam, że następny rok będzie do Sibeliusa należał.

Ta płyta to jeszcze efekt gwiazdki. Lubię muzykę Sibelusa, ale zwykle jest ona u mnie niestety spychana na plan dalszy przez inne utwory, przede wszystkim barokowe. Może w tym roku zmienię takie proporcje a może któraś z wytwórni fonograficznych wyda ciekawą serię płyt z utworami Sibeliusa, tak jak np. Harmonia Mundi wydała serię mozartowską.

A dziś w planach ostatnia już gwiazdkowa płyta - tegoroczny (jeszcze przez chwilę mogę tak napisać, Carmignola z Vivaldim) i moje najbardziej ulubione wykonanie Orat. na Boże Narodzenie Bacha pod dyrekcją Karla Munchingera.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ł.A. Woman

Teraz, tylko w duszy (pozyczone płyty, zwróciłem) :-(

Waterson:Carthy "Broken Ground" (Topic Records 509) 1999

Waterson:Carthy "Holy Heathens and the Old Green Man" (Topic Records 562) 2006

Rodzinne muzykowanie :-)

Weterani brytyjskiego folku (Martin Carthy, Norma Waterson) z obiecującym narybkiem

(Eliza Carthy, Saul Rose).

Wokal, gitara akustyczna, skrzypce,...

Muzyka trochę przypomina swoją surowością i swieżością, wczesne dokonania zespołu Steeleye Span (wtedy - bez Pana grajacego na kartonie-perkusji - Nigela Pegrum`a).

Nieco też irlandzki zespół Planxty (wczesne nagrania).

--------------

Todor "Toscho” Todorovic "Back By Popular Demand" 1999 *wersja SACD

Gitarzysta i wokalista, o barwie głosu przypominającej Davida Clayton`a-Thomas`a

(z zespołu Blood Sweat & Tears).

Muzyka to polaczenie bluesa, funky - w ekspresyjnym wykonaniu.

Dośc dobrze oddaje to tytuł ostatniego urwiru z płyty - "Tappin' my feet" :-)

Z zespołem Blues Company, był kilkukrotnie w Polsce, (m.in. zagrał na Olsztyńskich Nocach Bluesowych, 2003).

Z mniejszym składem koncertował w Poznaniu, w zeszlym roku (2005).

Pozdrawiam i życzę w nowym, 2007 rocku, dużo ciekawych, muzycznych podrózy :-)

Ukryta Zawartość

post-151-100000762 1170308272_thumb.jpg

post-151-100000763 1170308268_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

SUCK "Time to suck" 1971 (chłopaki grali kawałki Grand Funk, Free, Deep Purple, Black Sabbath, King Crimson, Colloseum i ...Donovana )

Ten Years After "NOW" bez Alvina niestety.

Tales from yesterday - YES Tribute

Ukryta Zawartość

post-8986-100000747 1170308293_thumb.gif

post-8986-100000748 1170308291_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Ark - Ark. Progresywny metal. W składzie m.in. mistrz perkusji John Macaluso oraz wokalista Jorn Lande. Świetny zespół, świetna płyta. Szkoda, że już nic nie nagrywają.

Marek Grechuta Swiecie nasz. box dotarł do mnie po kilku dniach ze stolycy ,poruszał się ze średnią prędkością 2 km na godz.pozdrawiam pocztę [priorytet].Ale warto było czekać, pięknie nagrane, kapitalne rzadkie nagrania.Książeczka jak dla mła napisamna profesjonalnie ,muzycy, daty na miodzio,tylko te kopertki zalatuja starymi czasy.Muzyka za to przecudna polecam bo warto.Zbyszek

Nowy ro©k zacznę od Pain of Salvation - 'metalowców z duszą' :-), 'Be' i koncert unplugged '12:5'. Pod koniec stycznia br premiera nowego albumu - 'Scarsick'. Chodzą słuchy, że jest fantastyczny, a utwór Disco Queen to murowany hit na karnawał. Tak tylko słyszałam... ;-)

Filcharmonicy Wiedeńscy-Zubin Metha transmisja bezposrednia z Wiednia nie wiem zawsze co roku nastawiam się że będzie coś extra a jest tak sobie-może są skacowani? słucham dalej może coś mi się w końcu spodoba?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

witajcie :)

ostatnie kilka godzin wyrywkowo rockowe klasyki

gabryś;free;zeppelini-jak cudnie brzmią na szklanych bańkach ;);jethro i procol harum

czyli bardzo przyzwoicie zaczęty nowy "rock" :)

a nawet jakieś kin ping ... czy jane się zaplątały

a teraz coś z zupełnie innej beczki:

życzę wam wszystkiego najlepszego w nowym roku by przyniósł wam tyle -nowych starych- płyt co ubiegły mi :)

pozdrawiam serdecznie.

a ja grzecznie pędzę sie pakować bo od jutro kierunek ........ co najmniej mocno południowy :)

negra /30 Gru 2006, 11:39/ >

Należy się spodziewać wielu nagrań z muzyką Sibeliusa. Wejdź na stronę wytwórni BIS i sprawdź cenę 14to płytowego Sibeliusowego boksu!!!! Rozdają płyty prawie za darmo :-) BIS bardzo hmm... kompetentnie?! :-) nagrywa swojego rodaka. Można im zaufać, choć ja dla Sibeliusa wybrałem płyty wytwórni Ondine.

sprawdż:

Ukryta Zawartość

Rafaell >

Ja też oglądałem wczoraj koncert noworczny z Wiednia w TV. Muszę ci przyznać, że jakkolwiek polki, walce i uwertury z operetek nie są moją domeną to z przyjemnością obejrzałem ten koncert. Podobał mi się bardziej niż zeszłoroczny, który prowadził Maris Jansons. Mehta to dyrygent z większą klasą i to oczywiście odbiło się na muzyce. Jansons był bardziej żartobliwy, ale i mniej precyzyjny. Poza tym zawsze miło obejrzeć filharmoników wiedeńskich w akcji nawet jeśli w repertuarze na dany koncert nie ma Brahmsa, Mahlera czy Beethovena.

Rafaellu a może to ty miałeś za dużego kaca? :-)

Ukryta Zawartość

wczoraj z okazji noworocznej parę daaawno nie słuchanych płyt:

Led Zeppelin II

Grigorij Sokołow, krążek ze Skriabinem, Prokofiewem i Rachmaninowem

Peter Gabriel, Up

Przepraszam, ale konieczna jest errata do mojego ostatniego wpisu.

Otóż wytwórnia BIS sądząc po 'se' w domenie rezyduje w Szwecji, natomiast okreśenie '...nagrywa swojego rodaka' może dotyczyć tylko wpomnianej później fińskiej wytwórni Ondine a nie jak to napisałem BIS.

sorki

jaro_001, 2 Sty 2007, 13:41

>Przepraszam, ale konieczna jest errata do mojego ostatniego wpisu.

>Otóż wytwórnia BIS sądząc po 'se' w domenie rezyduje w Szwecji, natomiast okreśenie '...nagrywa

>swojego rodaka' może dotyczyć tylko wpomnianej później fińskiej wytwórni Ondine a nie jak to

>napisałem BIS.

>sorki

Jaro, w jakimś tam sensie nie pomyliłeś się. Przecież Sibelius pochodzi z szwedzkiej rodziny ;)

Dziękuję za informacje. Dotychczas nie posiadałam żadnej płyty z wyżej wymienionych przez Ciebie wytwórni.

Czy wiadomo Ci, o jakimś polskim dystrybutorze tych płyt z Sibeliusem? Nigdzie na naszym rynku jak na razie nie mogę ich znaleźć.

Pozdr.

A mój Nowy Rok zaczął się koncertami skrzypcowymi Mozarta i panią C. Bartoli.

Ł.A. Woman

negra >

Podniosłaś mnie na duchu po tej mojej małej pomyłce. :-) Jeżeli chodzi o dystrybutorów to w Polsce płytami BIS diluje Music Island z Poznania.

Ukryta Zawartość

Niestety nie wiem czy Ondine posiada polskiego dystrybutora. Komplet symfonii Sibeliusa kupiłem dosyć przypadkowo z drugiej ręki.

Ukryta Zawartość

jutro w programie 3PR lata 70 warto sobie przypomnieć starsze kawałki. Aktualnie Anja Garbarek Briefly Shakiing świetna płyta.Wcześniej syn na Ibanezie RG 170 DX CE i nowiutkim 30W Laneyu wraz z kolegą na Warlogu na 15 W Marshalu +komp(podkład) zrobili takie małe session .na razie chłopaki się uczą ale już miło posłuchać, high end pełną gębą ;D

pozdr

Rafael

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ostatni raz - 10 lat temu przy okazji zakupu dość gustownie przyrządzonej monofonicznej reedycji.

I proszę - to już lat 40. Debiut fonograficzny Pink Floyd - Piper at the Gates of Dawn.

Pan Rzewuski (jeśli pamięć mnie nie myli) napisał kiedyś, że dalej to była muzyka do wind hotelowych.

Nie wiem, nie orientuję się...ale Astronomia kopie, Interstellar - duuuża rzecz, generalnie świetnie (może z uwagi, że raz na 10 lat?!?).

pzdr

• Pokaż nowe odpowiedzi